Κλεισιμο αντιπολιτευομενου τηλεοπτικου σταθμου στη Βενεζουελα

Διαδηλωσεις στο Καρακας

 Ένταση στο Καράκας για τηλεοπτικό σταθμό

Πηγή: BBC - 28/05/2007

Την Κυριακή η αστυνομία προσπαθούσε να κρατήσει μακριά τους οπαδούς του προέδρου και αυτούς της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή που οπαδοί της αντιπολίτευσης αλλά και -απολυμένοι πλέον- εργαζόμενοι του τηλεοπτικού δικτύου φώναζαν συνθήματα όπως "Ελευθερία" και "Ζήτω η Βενεζουέλα- θα επιστρέψουμε", στην αντίπερα όχθη οπαδοί του προέδρου Τσάβες γιόρταζαν με πυροτεχνήματα το τέλος της μετάδοσης εικόνας από τον πλέον αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας.

Πολλοί εργαζόμενοι του δικτύου έκλαιγαν, την στιγμή που οι οπαδοί της κυβέρνησης κράταγαν πλακάτ που έκαναν λόγο για την "Κυριακή της δικαιοσύνης".

Ολόκληρη την Κυριακή η αστυνομία προσπαθούσε να κρατήσει μακριά τους οπαδούς του προέδρου και αυτούς της αντιπολίτευσης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από τα γραφεία του CRTV.


Η Εθνοφρουρά και η αστυνομία προσπάθησαν με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και πυροσβεστικά οχήματα που εκτόξευαν νερό να διαλύσουν τους παρευρισκομένους.

Η κυβέρνηση του κ. Τσάβες αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια του Caracas TV, πρώτου σε θεαματικότητα δικτύου στην χώρα, αφού υποστηρίζει ότι προσπαθούσε με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια να υπονομεύσει την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το CRTV για ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το 2002. Το δίκτυο, είχε τότε καλέσει τους τηλεθεατές του να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή, ο κ. Τσάβες υποστήριξε ότι "ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός έφτασε να είναι μια απειλή για την χώρα".
Από την άλλη πλευρά ο γενικός διευθυντής του δικτύου, Μαρσέλ Γκρανιέρ έκανε λόγο για "αυθαίρετη και αυταρχική" απόφαση.

Το κανάλι, , έπαψε να εκπέμπει στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εμφάνιση κενού στην θέση της εικόνας του CRTV, εμφανίστηκε το σήμα ενός νέου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού, του TVES.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές δημοσιογραφικές ενώσεις ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση, αν και το CRTV δεν είναι παρά ένα μόνο από τα συνολικά εξακόσια τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο των οποίων η άδεια δεν ανανεώθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License