ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Οι περιπέτειες του βιβλίου.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Οι περιπέτειες του βιβλίου. (Σε μία χώρα με πολλούς φτωχούς και με καμπόσους μυθικά πάμπλουτους). άρθρο από το «ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ», μια έκδοση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής τεύχος 1 – Μάιος 2007)

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Οι περιπέτειες του βιβλίου.

(Σε μία χώρα με πολλούς φτωχούς και με καμπόσους μυθικά πάμπλουτους).

 

 

άρθρο από το «ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ»,

 μια έκδοση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

 (τεύχος 1 – Μάιος 2007)

 

 

Ένα (μέσο) βιβλίο στη Βραζιλία κοστίζει όσο ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων σ’ ένα (μέσο) εστιατόριο. Το ίδιο βιβλίο σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης έχει τη μισή περίπου λιανική τιμή. Και όμως, το εργατικό κόστος, το χαρτί, τα έξοδα της έκδοσης γενικώς, είναι σαφώς φτηνότερα στη Βραζιλία. Γιατί το βιβλίο είναι πανάκριβο; Ποιος μυστηριώδης νόμος της οικονομίας επιβάλλει τέτοιες τιμές στο εμπόρευμα που λέγεται βιβλίο;

Προφανώς οι ίδιοι νόμοι της αγοράς που καταδικάζουν στη φτώχεια και στην αμάθεια εκατομμύρια ανθρώπους και τους κόβουν κάθε δυνατότητα διαφυγής. Όποιος γεννηθεί εργάτης γης, εργάτης γης θα παραμείνει. Όποιος γεννηθεί από μητέρα καθαρίστρια έχει μηδαμινές πιθανότητες να γίνει δικηγόρος.

Το βιβλίο είναι είδος πολυτελείας, όχι μαζικής κατανάλωσης. Είναι ένα εμπόρευμα που προορίζεται για λίγους, για «μικρή αγορά». Για όσους μπορούν να το πληρώσουν. Το λογοτεχνικό βιβλίο είναι ένα κόσμημα για την προσωπικότητα των αριστοκρατών του καπιταλισμού. Είναι μέσο επίδειξης και επιβεβαίωσης, μέσο κοινωνικής διάκρισης. Το επιστημονικό βιβλίο είναι εργαλείο του «ιερατείου» των διανοουμένων που φυλάσσουν ζηλότυπα τη γνώση. Τα ιατρικά ή νομικά συγγράμματα είναι πανάκριβα διότι αυτοί που θα τα αγοράσουν έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν αδρά. Οι πιο φτωχοί φοιτητές αγοράζουν μόνο από δεύτερο χέρι, μόνο φωτοτυπημένα κλεψίτυπα και ταλαιπωρούνται απίστευτα σε άθλιες και πρωτόγονες βιβλιοθήκες.

Δεν «συμφέρει» να εκδώσεις φτηνό βιβλίο τη στιγμή που μπορείς να εκδώσεις πανάκριβο.

Στην πολυδιαφημισμένη δίχρονη έκθεση βιβλίου του Σάο Πάουλο, την Μπιενάλε Βιβλίου του 2006, μόνο η είσοδος κόστιζε όσο η ημερήσια αμοιβή ενός εργάτη με το βασικό μισθό. (10 ρεάλ με βασικό μισθό 300). Ήταν αδιανόητο να την επισκεφτεί ένας εργαζόμενος με τα δυο του παιδιά. Απλώς να την επισκεφτεί, όχι ν’ αγοράσει και βιβλία. Φυσικά, οι εκλεκτοί εκδότες της Βραζιλίας δεν ήθελαν ανεπιθύμητους κουρελήδες να πασπατεύουν τα βιβλία στους πάγκους. Ας έρθει μόνο όποιος μπορεί να πληρώσει. Δεν είναι ανάγκη να έχουμε και τη μιζέρια ανάμεσα στα πόδια μας.

 

Το βιβλίο στα μπουντρούμια της Ασφάλειας.

 

            Σ’ ένα κτίριο 22 ορόφων στο κέντρο του Σάο Πάουλο, που το έχουν καταλάβει 600 οικογένειες αστέγων, λειτουργεί μία Δανειστική Βιβλιοθήκη με περίπου 5.000 τόμους. Είναι στο υπόγειο, πρώην γκαράζ, όπου έχουν φτιάξει ένα πολιτιστικό στέκι. Τα περισσότερα βιβλία τα έχει μαζέψει ο Σεβερίνο από τα σκουπίδια. Είναι ένας από τους πολλούς που πασχίζουν να βγάλουν ένα μεροκάματο ανακυκλώνοντας χαρτιά με το ξύλινο καροτσάκι τους. Αντί να πουλήσει για πολτοποίηση τα βιβλία, τα συγκεντρώνει για τη δανειστική βιβλιοθήκη. Πολλοί άλλοι ακολούθησαν το παράδειγμά του. Όποιος θέλει, μπορεί να δανειστεί βιβλία δίνοντας το όνομά του κι ένα τηλέφωνο.

            Τις μέρες που γινόταν η Έκθεση βιβλίου της Αριστοκρατίας, ο Σεβερίνο και οι σύντροφοί του μετέφεραν τη δανειστική βιβλιοθήκη τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Έστησαν τους πάγκους σε μία συμβολική διαμαρτυρία για τα απρόσιτα βιβλία και την απροσπέλαστη από τους φτωχούς έκθεση. Ο δήμαρχος εκνευρίστηκε. Διέταξε την αστυνομία να τους συλλάβει όλους. Συνέλαβαν τα βιβλία. Τα κατάσχεσαν και τα μπουντρούμιασαν στην Ασφάλεια. Ο δήμαρχος και οι αρχές δεν άντεχαν το σιχαμερό θέαμα των φτωχών να συναναστρέφονται με φτωχά βιβλία. Παρεμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Παραβίαζαν τους κανόνες της ευπρέπειας, της καθαριότητας και της υγιεινής, την κυκλοφορία και την αρμονία.

Ευτυχώς, ύστερα από πολλές παρεμβάσεις και πιέσεις οργανώσεων, τα βιβλία απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της κατάληψης, στην οδό Πρέστες Μάια, στο κέντρο του Σάο Πάουλο.

 

Κρίτων Ηλιόπουλος

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License