Ανακοίνωση ΚΟΚΚΙΝΟΥ για τα τελευταία γεγονότα στη φοιτητική Αριστερά

Ανακοίνωση της πολιτικής οργάνωσης «ΚΌΚΚΙΝΟ»

Ανακοίνωση της πολιτικής οργάνωσης «ΚΟΚΚΙΝΟ»

 

Για τα τελευταία γεγονότα στη φοιτητική Αριστερά

 

Για μήνες πολλούς ζήσαμε τη μέθεξη του κινήματος: στις γενικές συνελεύσεις, στα συντονιστικά, αλλά κυρίως στις καταλήψεις και διαδηλώσεις. Όλο αυτό τον καιρό γνωρίζαμε πολύ καλά ποιος είναι ο αντίπαλος: Η κυβέρνηση, η Ε.Ε, και οι νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως κάθε αυθεντικό κίνημα, όλο αυτό τον καιρό κατακτήσαμε, με τη μαζική εισβολή στο προσκήνιο των «απλών» φοιτητών και φοιτητριών, τη δημοκρατία στις διαδικασίες μας. Όχι όμως απόλυτα, όχι όσο θα θέλαμε· υπήρξαν πολλές δυνάμεις του κινήματος και της φοιτητικής Αριστεράς που εφάρμοσαν αντιδημοκρατικές και ηγεμονικές πρακτικές, που έβαλαν το μικροπαραταξιακό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του κινήματος: που καπέλωσαν διαδηλώσεις και συντονιστικά, που υποκατέστησαν, σαν «επαναστατική πρωτοπορία», τους πολλούς και το κίνημα. Όσο οι πολλοί ήταν ακόμη στο προσκήνιο, αυτές οι «ασκήσεις αντιδημοκρατικότητας» δεν μπόρεσαν να γίνουν καθοριστικές. Όταν οι πολλοί έφυγαν από το προσκήνιο, θέλησαν να πάρουν το «λόγο»...

 

Η κοντόθωρη - μικροηγεμονική λογική, που «χάθηκε» μέσα στην πλημμυρίδα του κινήματος, εμφανίστηκε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές. Η πανάρχαια λογική που βλέπει ότι «αντίπαλος είναι ο διπλανός σου στον αγώνα» οδήγησε σε πρακτικές πρωτοφανείς και προσβλητικές για τις πρόσφατες κατακτήσεις μας: Στελέχη των ΕΑΑΚ προσπάθησαν σε διάφορες σχολές να εμποδίσουν την ΑΡιστερή ΕΝότητα να κατέβει με το λογότυπό της στις εκλογές, προπηλάκισαν αγωνιστές/στριές της κ.λπ. Στην καταμέτρηση της Νομικής ξεπέρασαν κάθε όριο: Έκαναν καραμπινάτη νοθεία σε βάρος της ΑΡιστερής ΕΝότητας, αρνούμενοι να καταμετρήσουν ψηφοδέλτιά της. Έκαναν όμως κάτι ακόμη χειρότερο: Κάλεσαν «ενισχύσεις» και επιτέθηκαν στα μέλη της Αριστερής Ενότητας, ξυλοκοπώντας τους και στέλνοντας μερικούς στο νοσοκομείο! Τραμπουκισμός και ηγεμονισμός του χειρότερου είδους. Από δυνάμεις που θέλουν να αυτοπαρουσιάζονται σαν κινηματικές και αριστερές, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο έδωσαν στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ την ικανοποίηση να ισχυρίζονται ότι δεν είναι οι μόνες που έχουν «βιογραφικό» τραμπουκισμών και νοθείας. Οι τραμπουκισμοί συνεχίστηκαν με προπηλακισμό του γραμματέα της ν. ΣΥΝ στα Εξάρχεια, μεταφέροντας έτσι τον «αγωνιστικό τραμπουκισμό» στους δρόμους και τις προσωπικές ζωές των ανθρώπων! ۬

 

Τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους οι αριστερές οργανώσεις ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, ΔΙΚΤΥΟ για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, ΚΟΕ, «ΚΟΚΚΙΝΟ» και ν. Συνασπισμού. Επιπλέον, αποφασίστηκε και έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΑΡΑΣ, στελέχη της οποίας πρωτοστάτησαν στους τραμπουκισμούς των προηγούμενων ημερών. Αν και το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο, η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τις τερατολογίες που διαδίδονται για «εφόδους», «σπασίματα» κ.λπ, που ως μόνο στόχο έχουν να δώσουν άλλοθι σε όσα προηγήθηκαν. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία, το «ΚΟΚΚΙΝΟ» παρότι από την αρχή είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη μορφή της,συμμετείχε με στόχο να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά που είχαν από την αρχή αποφασιστεί۠۠۬· ότι θα επρόκειτο για μία παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΑΡΑΣ, όπου μία μικρή αντιπροσωπεία φοιτητών και φοιτητριών θα ανέβαινε να συζητήσει με αντιπροσωπεία της ΑΡΑΣ που είχε ήδη ειδοποιηθεί να βρίσκεται εκεί.

 

Η κατάσταση που έχουν πυροδοτήσει αυτού του τύπου οι πρακτικές εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το φοιτητικό κίνημα και τη φοιτητική Αριστερά.

α. Η ΔΑΠ, που το προηγούμενο διάστημα αναδείχθηκε σε βασική δύναμη τραμπουκισμού και κατασταλτικών πρακτικών απέναντι στο κίνημα, τώρα δέχεται ένα ανέλπιστο δώρο από δυνάμεις της Αριστεράς. Της προσφέρεται το επιχείρημα ότι ίσα ίσα είναι η Αριστερά που τραμπουκίζει, που αποδύεται σε έναν εσωτερικό εμφύλιο, που είναι αντιδημοκρατική.

β. Οι χιλιάδες των αγωνιστών/στριών του κινήματος απωθούνται, αηδιάζουν και στρέφουν την πλάτη τους σε μια Αριστερά που στο όνομα λίγων ψήφων και μιας ενδοαριστερής μάχης για την ηγεμονία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο. Οι σχέσεις της Αριστεράς με τον ευρύτερο κόσμο των καταλήψεων απειλούνται με βαρύ πλήγμα.

γ. Οι σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων της φοιτητικής Αριστεράς κινδυνεύουν από μεγάλη οπισθοχώρηση. Το «ΚΟΚΚΙΝΟ», που από τους χαλεπούς καιρούς ακόμη έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να οικοδομηθούν σχέσεις ενότητας στη δράση και αλληλεγγύης μεταξύ όλων των δυνάμεων της φοιτητικής Αριστεράς, καταγγέλλει την απερισκεψία και το υπονομευτικό έργο των στελεχών των ΕΑΑΚ που ευθύνονται για τέτοιες πρακτικές. Απειλούν να μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω!

 

Η «Αριστερή Ενότητα» είναι μια συσπείρωση αριστερών δυνάμεων στο φοιτητικό και σπουδαστικό χώρο που παλεύει για να γυρίσουμε σελίδα στη φοιτητική Αριστερά. Για μια νέα Αριστερά: κινηματική, ριζοσπαστική, ενωτική. Χωρίς ηγεμονισμούς, καπελώματα, τραμπουκισμούς, χωρίς τις «ανάξιες αξίες» του σεξισμού και της «ανδροπρέπειας». Στόχος της Αριστερής Ενότητας δεν είναι να περιχαρακώσει και αυτή ένα τιμάριο επιρροής στη φοιτητική Αριστερά, αλλά να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και τα «ήθη» σ’ αυτή την Αριστερά. Γι’ αυτό, κάποια στελέχη των ΕΑΑΚ είδαν την Αριστερή Ενότητα σαν τον «υπ’ αριθμόν ένα εχθρό». Μαθημένοι να θεωρούν ιδιοκτησία τους τη φοιτητική Αριστερά, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον για να αποτρέψουν την κατοχύρωση της «Αριστερής Ενότητας» σαν μιας ισχυρής νέας δύναμης στην Αριστερά. Όλοι αυτοί εκπροσωπούν την Αριστερά του χθες. Η οποία πληρώνει ήδη τα ανομήματά της, τον ηγεμονισμό της, την ανθενωτική και σεξιστική της λογική, τις τακτικές της μεγάλης σταλινικής παράδοσης από την οποία εμπνέονται. Η αποτυχία να πετύχει τους στόχους της στις εκλογές και κυρίως να περιθωριοποιήσει την «Αριστερή Ενότητα» εξηγεί τον εκνευρισμό της.

 

Είναι στιγμή ευθύνης! Είναι στιγμή να αφήσουμε πίσω μας την Αριστερά του χθες, για την Αριστερά του σήμερα και του αύριο!

 

  • Το φοιτητικό κίνημα δεν χρειάζεται περισσότερη διάσπαση, αλλά περισσότερη ενότητα!
 

  • Η φοιτητική Αριστερά δεν χρειάζεται τραμπουκισμούς και ηγεμονισμούς, σταλινικές πρακτικές και σεξισμό, αλλά ενότητα, δημοκρατία και νέες αξίες.
 

  • Η «Αριστερή Ενότητα» δεν ήρθε για να διαιρέσει αλλά για να ενώσει την Αριστερά και το κίνημα.
 

 

ΚΌΚΚΙΝΟ
Ζαΐμη 27, Εξάρχεια
τηλ 210 8212640

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License