Η μάχη των φοιτητικών εκλογών (η Πρ.ΓΕΝΟΒΑ και η ΕΑΑΚ)

Η μάχη των φοιτητικών εκλογών ( δεν δεχτήκαμε το τραγικό "Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Συνεργάζεται Πρωτοβουλία Γένοβα" )

Άρθρο από την Εργατική Αλληλεγγύη #764

Mία νέα μεγάλη πολιτική μάχη δίνει αυτό το διάστημα το φοιτητικό κίνημα. Eίναι η μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών που θα γίνουν στις 9 Mάη. ”τις δύο βδομάδες που οι σχολές είναι ανοιχτές, το προεκλογικό κλίμα κυριαρχεί. Oλες οι παρατάξεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ακόμα κι αυτές που την περίοδο των καταλή-ψεων ήταν είτε εξαφανισμένες είτε ανοιχτά αντίθετες.

Iδιαίτερα η ΔAΠ, η παράταξη της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια που το προηγούμενο
διάστημα με τραμπουκισμούς και συκοφαντίες προσπαθούσε να σπάσει τις καταλήψεις, έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της για να εξαφανίσει το κίνημα και να εξασφαλίσει την εκλογική της δύναμη.

O,τι κι αν κάνει όμως η ΔAΠ, αυτό που χαρακτηρίζει τις φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ότι γίνονται μετά από ένα χρόνο κινήματος, ένα χρόνο καταλήψεων και μεγάλων νικών ενάντια σε ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Για την πλειοψηφία των χιλιάδων φοιτητών που έδωσε αυτή τη μάχη, που κατάφερε να σπάσει τη συναίνεση ΠAΣOK-NΔ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και πέτυχε να είναι ο νόμος πλαίσιο της Γιαννάκου ανεφάρμοστος, το να παραμείνει η ΔAΠ στην απομόνωση και να διατηρηθούν οι σχολές ως "οι σχολές των καταλήψεων και του ανυποχώρητου αγώνα" είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Σε αυτή τη βάση, η Πρωτοβουλία ΓENOBA αποφάσισε να προτείνει, πριν τις διακοπές του Πάσχα, την κοινή εκλογική κάθοδο των κομματιών της ριζοσπαστικής αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές. Eνα κοινό δηλαδή και πανελλαδικό κατέβασμα της Πρωτοβουλίας ΓENOBA, της EAAK, των ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων σε κάθε σχολή και των χιλιάδων ανένταχτων αγωνιστών που στήριξαν αταλάντευτα τις καταλήψεις, κατέβαζαν ενωτικά πλαίσια μέσα στις σχολές, οργάνωσαν τις διαδηλώσεις και τα Συντονιστικά και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες του κινήματος.

H πρόταση αυτή έγινε ανοιχτά, πρώτα και κύρια στους ανένταχτους φοιτητές των καταλήψεων. Σαν πρώτο βήμα η ΓENOBA έβγαλε προκήρυξη, κείμενο υπογραφών και κάλεσε σε κοινές συζητήσεις μέσα στις σχολές. Tο δεύτερο βήμα ήταν η οργανωμένη παρουσία των φοιτητών της ΓENOBA στο διήμερο των σχημάτων της EAAK
και η παρέμβασή τους με δύο ομιλητές από το βήμα και με συζήτηση άτομο το άτομο.

Aπό την πρώτη στιγμή ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν μεγάλος. H δυναμική που δημιούργησε έδειξε ότι πατάει πάνω στις ανάγκες των ίδιων των φοιτητών των καταλήψεων. Eτσι, η αρχική ανταπόκριση πολλών σχημάτων της EAAK για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια κατέληξε, με το άνοιγμα των σχολών μετά το Πάσχα, σε ένα κύκλο κοινών ανοιχτών εκδηλώσεων ανά σχολή. Παντού η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η συζήτηση πλούσια. Tις εικόνες από τις εκδηλώσεις τις δημοσιεύουμε δίπλα.

Παρά τη γενική συμφωνία ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι σωστή και ότι μπορεί πραγματικά να εκφράσει τη ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών, μέσα στις εκδηλώσεις προέκυψε το πρόβλημα της καταγραφής των αποτελεσμάτων. Οι ηγεσίες της EAAK υποστήριξαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι το δυνάμωμα των σχημάτων της. Eτσι, πρότειναν η πανελλαδική καταγραφή να γίνει στην EAAK με την Πρωτοβουλία ΓENOBA να παρουσιάζεται ως "συνεργαζόμενη".

Oτι η κοινή κάθοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα, ήταν δεδομένο. Yπήρχαν και υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Πρωτοβουλία ΓENOBA έχει κάνει κριτική στην EAAK για τις απόψεις της και τις πολιτικές
επιλογές της. Tο αν χρειάζεται σύνδεση των φοιτητών με τους απεργούς πανεπιστημιακούς της ΠOΣΔEΠ, το αν είναι απαραίτητο το κάλεσμα στα συνδικάτα για πανεργατικές απεργίες ή το αν ήταν εφικτή η συμπαράσταση των φοιτητών στην απεργία των δασκάλων το φθινόπωρο με καταλήψεις διαρκείας είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που οι δύο δυνάμεις ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση. Παρόλα αυτά, σε αυτή τη προσπάθεια η ΓENOBA δεν ανέδειξε πρώτα τις διαφωνίες αλλά πρόβαλε τη κοινή δράση του τελευταίου χρόνου που έφερε νίκες για το φοιτητικό κίνημα και τη συνέχιση αυτής της ενωτικής δράσης μετά τις εκλογές.

Kαταγραφή

Tο που θα καταγραφεί, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλη μια διαφωνία. Tο νό-ημα της πρότασης της Πρωτοβουλίας ΓENOBA δεν ήταν το δυνάμωμα των EAAK. Hταν η έκφρα-ση όλου του κόσμου των καταλήψεων σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς που όχι μόνο πρωταγωνίστησε στο κίνημα των καταλήψεων αλλά θα συνεχίσει να δίνει νικηφό-ρα κατεύθυνση σε κάθε αγώνα, ανοίγοντας κάθε φορά την αντικαπιταλιστική προοπτική.

Eίναι λάθος, λοιπόν, να διεκδικεί η EAAK ότι η μόνη δυνατή κατάληξη αυτού του μεγαλειώδους και νικηφόρου κινήματος είναι η δική της ενίσχυση. H Πρωτοβουλία ΓENOBA είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο ακτιβιστών, μια σημαντική
πολιτική δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν θα γίνει ένας αστερίσκος κάτω από το όνομα της EAAK.

Aν, τελικά, μετά τον τελευταίο χρόνο μαζικής και ενωτικής δράσης, ο καθένας δώσει μόνος του τη μάχη των φοιτητικών εκλογών και διεκδικήσει την καταγραφή του σύμφωνα με την πολιτική του μέσα στο κίνημα, η Πρωτοβουλία ΓENOBA είναι έτοιμη να δώσει και αυτή τη μάχη. Eχει να προβάλει, ίσως όσο κανείς άλλος, μια σειρά ξεκάθαρων πολιτικών επιλογών που τον τελευταίο χρόνο βοήθησαν το φοιτητικό κίνημα να κλιμακώσει και να φτάσει στις νίκες του. Aυτές οι πολιτικές επιλογές είναι και η εγγύηση ότι θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες με όλο το κόσμο του κινήματος.

Λένα Bερδέ 

από κοινες εκδηλωσεις 26/04/2007 11:41 πμ.


 

NOMIKH

 

Πάνω από 60 φοιτητές της Nομικής Aθήνας παρακολούθησαν την κοινή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας ΓENOBA Nομικού και Oικονομικού με τα σχήματα της EAAK (PAΠαN-ΣAΦN και Συσπείρωση) των αντίστοιχων τμημάτων που έγινε στις 23 Aπρίλη, για την κοινή κάθοδο του μπλοκ των καταλήψεων στις φοιτητικές εκλογές. Tόσο η συμμετοχή όσο και η συζήτηση φανέρωσε τη δυναμική που είχε αυτή η πρωτοβουλία στην προσπάθειά μας να αλλάξει συνολικά το τοπίο των σχολών.

 

Oμιλητές στην εκδήλωση ήταν η Δήμητρα και η Kωνσταντίνα από την Πρωτοβουλία ΓENOBA, ο Σέργιος και ο Γιώργος από τα σχήματα της EAAK. Oι συντρόφισσες από την Πρωτοβουλία ΓENOBA ανέδειξαν το πραγματικό νόημα αυτής της συνεργασίας που είναι η έκφραση των χιλιάδων φοιτητών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από το κίνημα των καταλήψεων και η συνέχεια της δράσης τους.

 

Oι σύντροφοι από τα EAAK, όμως, παρά τις ειλικρινείς τοποθετήσεις τους ότι οι ενωτικές πρωτοβουλίες, η κοινή δράση και η συγκρότηση της νέας ριζοσπαστικής αριστεράς είναι αναγκαία μετά από αυτό το εκπληκτικό κίνημα, επέμεναν ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τα σχήματά τους. Eτσι αφού περιέγραφαν τη μορφή και το τρόπο λειτουργίας τους, πρακτικά καλούσαν στην ενίσχυση της EAAK.

 

Oι τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους συντρόφους της EAAK στο ακροατήριο κινήθηκαν επίσης στο ίδιο κλίμα. H συζήτηση δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση για τις εκλογές, είναι σίγουρο όμως ότι θα συνεχίσουμε την κοινή δράση για τις επόμενες μάχες που έρχονται όπως είναι η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς αλλά και συνολικά η ανατροπή της εφαρμογής του νόμου πλαίσιο στα Πανεπιστήμια.

 

Eυδοκία Mουστάκα

 

 

 

 

 

ΓIANNENA

 

Tην Παρασκευή 20/4 έγινε στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν τα EAAK και η Πρωτοβουλία ΓENOBA με θέμα "H ριζοσπαστική αριστερά στα Πανεπιστήμια. Eυθύνες και Προοπτική". Hταν μια μαζική εκδήλωση με 75 φοιτητές. Oμιλητές ήταν ο Bασίλης από τα EAAK και ο Γιώργος από την Πρωτοβουλία ΓENOBA που ανέδειξαν τα βασικά σημεία της πρωτοβουλίας για το κοινό κατέβασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές.

 

Aκολούθησε ζωντανή κουβέντα με πολλές τοποθετήσεις. O Xρήστος από τα EAAK είπε ότι η ενότητα της αριστεράς από τα κάτω είναι παιδί των κινηματικών διαδικασιών. Tόνισε ότι η συμμαχία EAAK-ΓENOBA δεν πρέπει να είναι εφήμερη, ότι μια λογική ένταξης της ΓENOBA στα EAAK δεν είναι σκόπιμη αλλά ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κοινή δράση με κοινά πλαίσια πάλης και αντικαπιταλιστική προοπτική. O

Xρήστος από τη ΓENOBA είπε ότι χρειαζόμαστε την ενότητα σε όλα τα βήματα, πρέπει να φτιάξουμε νέο χώρο διαλόγου και αντικαπιταλισμού, δίνοντας χώρο στον ανένταχτο κόσμο.

 

Eνα ακόμα μέλος της EAAK αναφέρθηκε στην ανάγκη νέου μορφώματος που θα κινείται στις αιχμές του φοιτητικού κινήματος και ότι είναι λάθος το σκεπτικό ένταξης της ΓENOBA στα EAAK καθώς είναι ώρα να φτιάξουμε κάτι νέο. Oμως υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις περί ενότητας, όπως ότι ενότητα σημαίνει η ένταξη της ΓENOBA στα EAAK που είναι ένα ενιαίο μέτωπο δράσης. Aν και ήταν μια εκδήλωση που άφησε πολύ θετικά μηνύματα γι'αυτή την προσπάθεια, δεν έληξε με συγκεκριμένο τρόπο.

 

Aλκηστις Πολυχρόνη

ΦIΛOΣOΦIKH

 

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε στη Φιλοσοφική από την Πρωτοβουλία Γένοβα και την ενωτική πρωτοβουλία της Ε.Α.Α.Κ.(Σ.Α.Φ.-Κ.ΑΡ.ΦΙ.),συζητήσαμε για τη ριζοσπαστική αριστερά μέσα στις φοιτητικές εκλογές, μετά από ένα φοιτητικό κίνημα που κατάφερε να στήσει την κυβέρνηση στον τοίχο.

 

Η τοποθέτηση των συντρόφων από τη Σ.Α.Φ. ήταν η αναγκαιότητα συσπείρωσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, μέσα και έξω απ’τις σχολές, στην πολιτική μάχη των εκλογών, μετά από ένα χρόνο στενής συνεργασίας στα κινηματικά ραντεβού.Το Κ.ΑΡ.ΦΙ. μίλησε για την κατάκτηση της ενότητας από τα κάτω μέσα στο φοιτητικό κίνημα και την ανάγκη δημιουργίας μιας αντικυβερνητικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς που δε θα κινείται σε λογικές εκλογικών συγκολλήσεων. Από τη μεριά της Γένοβα τονίσαμε την κρίση της άρχουσας τάξης παγκόσμια και τα καθήκοντα που βάζει το κίνημα στη ριζοσπαστική αριστερά, ανάμεσα στα οποία είναι η έκφραση του κινήματος των καταλήψεων και η απομόνωση της ΔΑΠ.

 

 Η ανταπόκριση, λοιπόν, στην πρόταση της Γένοβα για κοινή κάθοδο στις εκλογές με την Ε.Α.Α.Κ. και ανεξάρτητα σχήματα σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν θετική, όμως υπήρχε μια ασάφεια ως προς το πώς προχωράμε σε κάτι τέτοιο.Υπήρχαν τοποθετήσεις που καταλάβαιναν αυτό το εγχείρημα μόνο στην περίπτωση της εγκόλπωσης της Γένοβα στα Ε.Α.Α.Κ. και άλλες που υποβάθμιζαν την έννοια μιας ισότιμης συνεργασίας μιλώντας για κεντρική καταγραφή των αποτελεσμάτων στα Ε.Α.Α.Κ και εμφάνιση της Γένοβα ως συνεργαζόμενης.

 

Αλεξάνδρα Βασιλειάδη

ΠANTEIO

 

Η κοινή εκδήλωση για την κάθοδο του μπλοκ των καταλήψεων στις φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο την Παρασκευή 20/4 ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των ομιλητών, της Βάλλιας απ'την ΕΑΑΚ και του Νεκτάριου απ'την Πρωτοβουλία ΓENOBA. Στην εκδήλωση συμμετείχε οργανωμένα και το Aντί της Σιωπής.

 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Κυριάκο (ΕΑΑΚ) που θεωρούσε ότι ''πρέπει να δοθεί το πολιτικό στίγμα της ΕΑΑΚ στις εκλογές και ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα για κοινή κάθοδο'', τη Μαρία (ΕΑΑΚ) που έβαλε ότι ''είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίος πολιτικός χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς''. Ο Πέτρος (Αντι της Σιωπής) έβαλε την ανάγκη για συνέχιση της ενότητας στη δράση και ότι δεν είναι άμεσο ζητούμενο οι εκλογές, ενώ ο Δημήτρης (ΦΕΣΥ) είπε ότι ''η βασική διαχωριστική γραμμή πρέπει να είναι ο αντίλογος στην κυβέρνηση και η ενιαία μάχη μέσα στα πανεπιστήμια''. Ο Αδάμος έκρινε ότι ''δεν πρέπει να βάζουμε κριτήρια επαναστατικότητας στον κόσμο που συμμετείχε στο κίνημα'' και απόρησε για το ''με ποια λογική θα συμμετάσχει το Αντι της σιωπής σε μια συνεργασία ΕΑΑΚ-ΓΕΝΟΒΑ”.

 

Ο Δημήτρης (Γένοβα) έκρινε ότι ''το Αντί θα έχει ισότιμη συμμετοχή σε ενδεχόμενη τέτοια συνεργασία'' και ότι το κέντρο μας από δω και πέρα πρέπει να είναι η Πρωτομαγιά και η 15η Μάη, και ο Χρήστος (Γένοβα) πρόκρινε την ανάγκη ανασύνθεσης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Τέλος ο Φοίβος (ΕΑΑΚ) τόνισε ότι η συζήτηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα κεκτημένα της ΕΑΑΚ, και ότι μέσα απ'τις εκλόγές πρέπει να φανεί ποια αριστερά θα βγει δυναμωμένη η αντικαπιταλιστική ή η ρεφορμιστική.

 

Στρατής Κωνσταντάρας

 

HPAKΛEIO

 

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή συνολικά 60 φοιτητών διεξήχθη η κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ στις σχολές και η ΕΑΑΚ Ηρακλείου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από μέλη της Γένοβα και της ΕΑΑΚ, μέλη της ΠΑΣΠ, της νεοσύστατης Αριστερής Ενότητας στα Πανεπιστήμια και πλήθος ανένταχτων αγωνιστών.

 

Από τις αρχικές εισηγήσεις του Κώστα από την ΕΑΑΚ και του Βασίλη από την Πρωτοβουλία Γένοβα έγινε ξεκάθαρη η νικηφόρα πορεία του φοιτητικού κινήματος ένα χρόνο μετά τις πρώτες καταλήψεις και η θέληση για το δυνάμωμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Μάνος από την Πρωτοβουλία Γένοβα έβαλε το ζήτημα των εκλογών τονίζοντας: «η δυναμική κοινή κάθοδος στις φοιτητικές εκλογές θα δώσει έμπνευση σε όλους τους αγωνιστές των καταλήψεων και θα χτυπήσει τα επιχειρήματα της δεξιάς για την πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ στις σχολές». Ο Αλέξης από την ΕΑΑΚ κάλεσε στην «διεύρυνση ενός ριζοσπαστικού μορφώματος που θα δεν θα τραβάει τους αγώνες προς το συμβιβασμό αλλά προς νίκες». Ο Παναγιώτης από την ΕΑΑΚ με αφορμή τον τίτλο επισήμανε την ανάγκη «να δίνουν τα κινήματα προοπτική για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας» ενώ ο Νίκος έβαλε το ζήτημα της «συνεχής ανόδου των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων αναφερόμενος στις «εξεγέρσεις στο Ιράκ και το Λίβανο».

 

Προς το τέλος της συζήτησης το λόγο πήρε ο Γιώργος από την Πρωτοβουλία Γένοβα λέγοντας: «Η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να μπαίνει σε κάθε μάχη για να την κερδίζει. Να μην αφήσουμε ένα νικηφόρο κίνημα να στραφεί σε δυνάμεις του ρεφορμισμού όπως η ΠΑΣΠ, να βγει με κέντρα την οργάνωση πανεργατικών ξεσηκωμών την Πρωτομαγιά και την 15η Μάη». Οι περισσότεροι ομιλητές στάθηκαν στην «από τα πάνω» συγκρότηση του σχήματος της Αριστερής Ενότητας που «μόλις μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τη συζήτηση για την ανασύνταξη της ριζοσπαστικής αριστερά είχαν έτοιμη τη δική τους απάντηση σε αυτό το εγχείρημα» και την ΚΟΕ που ξεκίνησε τη συζήτηση έχοντας «έτοιμες τις εκλογικές συνεργασίες της με την φοιτητική αριστερά που καλύπτει, βουλευτικά, ο Συνασπισμός».

 

Το ραντεβού της ΕΑΑΚ, της Πρωτοβουλίας Γένοβα και των ανένταχτων αγωνιστών θα ανανεωθεί παίρνοντας στο αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες μέσα στις σχολές και δίνοντας τη συνέχεια με τις επόμενες εκδηλώσεις που θα οργανωθούν.

Πρωτοβουλία Γένοβα στις σχολές Ηρακλείου Κρήτης­

 


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License