Απόφαση - χαστούκι στην ΕΛ.ΑΣ.

Αθώοι οι 49 φοιτητές - ένοχοι οι αστυνομικοί για το άγριο ξύλο στο συλλαλητήριο ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Με «χαστούκι» κατά των διωκτικών αρχών και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ισοδυναμεί η ομόφωνη αθώωση των 49 φοιτητών που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι των επεισοδίων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007.

Οι δικαστές ύστερα από πολυήμερη αποδεικτική διαδικασία δεν πείστηκαν για την ενοχή των 49 κατηγορουμένων που κάθησαν στο εδώλιο. Αντέστρεψαν μάλιστα τους ρόλους κατηγόρου και κατηγορουμένου και αποφάσισαν ότι ελεγχόμενοι από τη Δικαιοσύνη είναι πλέον οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που φέρονται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών προέβησαν σε αλόγιστη χρήση χημικών και βιαιοπράγησαν εις βάρος των διαδηλωτών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των φοιτητών χαρακτηρίζουν την απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών «μήνυμα προς τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές που επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν τα ομαδικά κατηγορητήρια», τα οποία είχαν στηλιτεύσει με γνωμοδότησή τους επτά καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «είναι ασύμβατα με ένα δικαιοκρατικό δικονομικό σύστημα».

Δεν στοιχειοθετήθηκαν

Συγκεκριμένα το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, έκρινε ότι για κανέναν από τους 49 κατηγορουμένους δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που τους αποδόθηκαν εμφανίζοντάς τους συλλήβδην ως πρωταγωνιστές των σοβαρών επεισοδίων που είχαν γίνει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Οι δικαστές με την απόφασή τους έδειξαν ότι οι «ένοχοι» αξιόποινων πράξεων πρέπει να αναζητηθούν στην πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη που προηγήθηκε. Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτό το αίτημα των υπερασπιστών των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν καταγγείλει ότι οι εντολείς τους έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στη διάρκεια της πορείας. Για τον λόγο αυτό έδωσαν εντολή να διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι άνδρες των ΜΑΤ διέπραξαν την ημέρα εκείνη αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος των διαδηλωτών, είτε με την αλόγιστη χρήση χημικών είτε με τον ξυλοδαρμό φοιτητών. Επιπλέον, ο εισαγγελέας θα ερευνήσει αν οι αστυνομικοί εξεταζόμενοι στο ακροατήριο για την υπόθεση αυτή διέπραξαν το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ομόφωνη αθώωση και καταδίκη «των συλλήψεων από τον σωρό» 
 

ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΙ δικαστές αθώωσαν όλους τους κατηγορουμένους κρίνοντας ότι με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δεν στοιχειοθετείται κανένα από τα αδικήματα - συμμορία και διατάραξη κοινής ειρήνης - για τα οποία είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη. Ακόμη και για τον μοναδικό από τους 49 κατηγορουμένους, που δεν είναι φοιτητής, οι δικαστές διατήρησαν αμφιβολίες για το αν τέλεσε την πράξη της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης εις βάρος αστυνομικών και για τον λόγο αυτό τον αθώωσαν.

Χειροκροτήματα

Την ετυμηγορία των δικαστών ακολούθησαν χειροκροτήματα από τους φοιτητές, αλλά και από όσους είχαν καταγγείλει τόσο την τακτική των «συλλήψεων από τον σωρό των διαδηλωτών» όσο και το «ομαδικό κατηγορητήριο» που αποτέλεσε τη βάση της δίκης. Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης δήλωσε ότι «η γενναία ομόφωνη απόφαση αποτελεί ηχηρό ράπισμα στην αστυνομοκρατία και στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Εισαγγελία που νομιμοποίησε τις αυθαίρετες συλλήψεις, τα στημένα κατηγορητήρια και τις συστηματικές παραβιάσεις των δικονομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».

Σημειώνεται τέλος, ότι η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι μόνο για την πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης, εισηγούμενη την αθωώσή τους για το αδίκημα της συμμορίας, που δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μόνο με την απλή παρουσία τους σε έναν χώρο συνάθροισης.ΤΑ ΝΕΑ , 18/04/2007 , Σελ.: N10

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License