ANALISH GIA TA ARTHRA TOY SIDAGMATOS GIA TA DASOI

Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. διατηρείται πάντως η μορφή τους αμετάβλητη ως δασική.

Δεν υπάρχει μόνο 16 αλλά και 24 και 117 !!

 

Σύμφωνα με το σύνταγμα ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά. Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. διατηρείται πάντως η μορφή τους αμετάβλητη ως δασική.

Παρ’ όλα αυτά που αναφέρονται ως υποχρεώσεις του κράτους από το σύνταγμα είναι εμφανέστατη η αδράνεια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας  του τόπου . Οι τροποποιήσεις που επιδιώκουν να κάνουν σ’ αυτό το άρθρο θα οδηγήσει στη μείωση της προστασίας του δασικού κεφαλαίου της χώρας μας με τον επιχειρούμενο διαχωρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. Επί πλέον επιδιώκεται η δυνατότητα επέκτασης πολεοδομικού σχεδιασμού και σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για την ευρεία αλλαγή χρήσης της γης, ενώ παράλληλα νομιμοποιούνται και «επιβραβεύονται» οι καταπατητές μέχρι το 1975 (άρθρα 24 και 117). Έτσι λοιπόν με αυτή τη αναθεώρηση αίρετε η συνταγματική προστασία 40.000.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων .Το πρόβλημα ξεκινάει γιατί αυτά τα στρέμματα θα οικοπεδοποιηθούν και θα φύγουν από την κυριότητα του δημοσίου περνώντας είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όπου με το πρόσχημα του αγροτουρισμού θα καταστρέφουν το περιβάλλον και με τη χρηματοδότηση του 4ου ΚΠΣ. Φαίνεται, αγοράστηκαν πολύ μεγάλες εκτάσεις από εταιρείες, με την προσδοκία του αποχαρακτηρισμού τους, όπου κατασκευάζονται γήπεδα γκολφ και προορίζονται για τη διεθνή πελατεία εύπορων στρωμάτων. Για παράδειγμα στην Αταλάντη  σε μια έκταση 12.000 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν υπερπολυτελή ξενοδοχεία 1.500 κατοικιών  με 3 γήπεδα γκολφ , ,βιολογικές καλλιέργειες , ‘επισκέψιμο’ οινοποιείο , επεξεργασία αρωματικών φυτών με μονάδα τυποποίησης και 45 χιλιόμετρα μονοπατιών  όπως και  στην Ηλία στην περιοχή της Ζαχάρος που προσπαθούν και με την κάλυψη της τοπικής νομενκλατούρας. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σ’ κατασπατάληση των υδάτινων πόρων , με άμεσο κίνδυνο υφαλμύρωσης και πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα ,υποβάθμιση του εδάφους και ερημοποίηση , σπατάληση ενεργειακών πόρων ,υποβάθμιση οικοσυστημάτων περιορισμό των δυνατοτήτων αυτόνομης βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης , και άστοχη αλλαγή χρήσεων γης. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει μεσογειακό οικοσύστημα το οποίο  χαρακτηρίζεται από χαμηλές βροχοπτώσεις και όχι από εκτεταμένα δάση αλλά από εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με αραιή θαμνώδης βλάστηση .

 Τα αίτια της καταστροφής δασών και δασικών εκτάσεων, πυρκαγιές, εμπρησμοί, αποψιλώσεις και αυθαίρετες ανοικοδομήσεις μέσα σ’ αυτά, πρέπει να αναζητηθούν στην αδράνεια, την ολιγωρία και την ανεπάρκεια, στην καλύτερη περίπτωση, του κράτους και της εκτελεστικής εξουσίας και στη χειρότερη, σε ρουσφετολογικές και ψηφοθηρικές πρακτικές των εκάστοτε κυβερνώντων και στη διαφθορά επίορκων δημόσιων λειτουργών.. Το  ελληνικό κράτος δεν έχει δημιουργήσει δασολόγιο σκόπιμα περιοριζόμενο μόνο σε δημιουργία κτηματολογίου και καταγραφής δασικών δρόμων . Καθώς και σκόπιμα δεν ενισχύει το ρόλο του δασοφύλακα και της πυροσβεστικής. Συνεταιρισμοί , οικοπεδοφάγοι και καταπατητές περιμένουν στη γωνία για να νομιμοποιήσουν εκτάσεις που αγόρασαν για ένα κομμάτι ψωμί και θέλουν να τα πουλήσουν για χρυσάφι. Η κατάσταση όμως δεν οφείλεται κατα κύριο λόγω στην ολιγωρία του κράτους και στη μη εφαρμογή των νόμων, αλλά συνολικότερα στο καπιταλιστικό μοντέλο στο οποίο γίνεται υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων για το κέρδος .Ταυτόχρονα όσο προσοδοφόρο είναι για μια κερδοσκοπική εκμετάλλευση, λόγω κόστους να μην χρησιμοποιεί αντιρρυπαντικές τεχνολογίες άλλο τόσο είναι προσοδοφόρα η μόλυνση για τις αντυρυπαντικές εταιρίες .Για παράδειγμα τα σκουπίδια έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι τα υπολοίματα από το καταναλωτισμό και την ανάπτυξη των αστικών κέντρο και αποτελούν πλέον πηγή εσόδων για εταιρίες η αδράνεια κ η ολιγωρία είναι άμεση συνέπεια αυτών.

από ΟΧΤΑΩΡΙΤΗΣ 16/04/2007 11:35 μμ.


post image
ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΚΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License