Αντιδράσεις για τους νέους φόρους στη Βολιβία

Εδώ και τρεις μέρες, η κυβέρνηση του Sαnchez de Lozada έκδωσε διάταγμα για αύξηση των φόρων, μειώνοντας την ίδια στιγμή τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και αφαιρώντας περισσότερο από 10%.

Εδώ και τρεις μέρες, η κυβέρνηση του Sαnchez de Lozada έκδωσε διάταγμα για αύξηση των φόρων, μειώνοντας την ίδια στιγμή τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και αφαιρώντας περισσότερο από 10%. Στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τις διαπραγματεύσεις, που περιπλέχθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και το «Estado Mayor del Pueblo», προστίθεται και το διάταγμα "impuestazo" που έσπρωξε στο δρόμο και άλλους τομείς, των οποίων η μέση τάξη έφτασε μέχρι να κάνει κριτική απέναντι στους εργοδότες. Χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική οδό, και σύμφωνα με τις αυστηρές διαταγές του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, η βολιβιανή κυβέρνηση υποκρίνεται ότι θα λύσει το φορολογικό έλλειμμα , θα σταματήσει την παραγωγή κόκας, θα ιδιωτικοποιήσει το αέριο, και θα αποδεχτεί το σχέδιο ALCA. Αυτά τα μέτρα έχουν ήδη προκαλέσει κινητοποιήσεις και μπλόκα αγροτών που καταστάληκαν άγρια, και όπου πέθαναν 14 άτομα. Αυτή τη φορά η κινητοποίηση άγγιξε τις πόλεις επίσης. Αυτή τη νύχτα, τα επίλεκτα κατασταλτικά σώματα της αστυνομίας (Ειδικές Ομάδες Ασφάλειας, {κάτι σαν τα ΜΑΤ}), συγκεντρώθηκαν στο γενικό αρχηγείο τους, που βρίσκεται 150 μέτρα από το κυβερνητικό μέγαρο, αντιδρώντας στη μείωση των μισθών τους και στο “impuestazo”. Σήμερα το πρωί, οι γυναίκες των αστυνομικών διαδήλωσαν επίσης. Οι μαθητές του δεύτερου Κολεγίου του Ayacucho, διαδήλωσαν ενάντια στην απόλυση του διευθυντή τους και επωφελούμενοι από την απουσία αστυνομικών πέταξαν πέτρες στο κυβερνητικό μέγαρο, φωνάζοντας «καμένο μέγαρο», που βρίσκεται στην πλατεία Murillo. Και άλλοι διαδηλωτές προστέθηκαν σε αυτούς τους τελευταίους. Ο στρατός με την στρατιωτική αστυνομία του κατέστειλε άγρια, δολοφονώντας διαδηλωτές και συγκρούστηκε αργότερα με τους αστυνομικούς. Η σύγκρουση κράτησε ολόκληρη τη μέρα στο La Paz, καθώς και στη Cochabamba και σε άλλα σημεία της χώρας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και λεηλάτησαν το Υπουργείο Εργασίας, την αντιπροεδρία, την έδρα του Κινήματος Αριστερών Επαναστατών και του Εθνικού Επαναστατικού Κινήματος, που και οι δυο συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στις 6.00 το απόγευμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει το σχέδιο αύξησης των φόρων και διέταξε τα στρατεύματα να αποσυρθούν. Ο λογαριασμός μέχρι τώρα είναι 12 νεκροί και πάνω από εκατό τραυματίες. Ο Evo Morales, που ανήκει στο Κίνημα προς το Σοσιαλισμό, και η Κεντρική Βολιβιανή Εργάτρια, απαιτούν, μεταξύ άλλων, την παραίτηση του Sαnchez de Losada. Παρά την υποτιθέμενη απόσυρση, υπάρχουν ακόμα φήμες ότι διατηρείται η κατάσταση πολιορκίας. Για την επόμενη μέρα προκηρύχτηκε γενική απεργία. Σήμερα τα μεσάνυχτα, 16 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν και οι λεηλασίες συνεχίζονται. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γύρω στις 3.00 το μεσημέρι επέμενε να μην ανακληθούν τα μέτρα που είχε αναγγείλει η βολιβιανή κυβέρνηση.

από elzed 19/02/2003 5:30 μμ.


την περασμένη βδομάδα ήταν, σίγουρα. Αν δεν μπαίνει ημερομηνία δημιουργείται σύγχυση...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License