ΒΟΛΙΒΙΑ 2: η κατάσταση

Άλλο ένα e-mail από τα παιδιά του IMCargentina, μεταφρασμένο από τα αγγλικά.

post image

Λεζάντα του πρακτορείου: Απεργοί αστυνομικοί από τηντ αράτσα του αρχηγείο του, στη Λα Παζ της Βολιβίας, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, 2003. Η τοπική αστυνομία που απεργούσε κατέλαβε το υπουργείο εξωτερικών και αστυνομικά τμήματα. Η πρωτεύουσα της Βολιβίας βυθίστηκε στο χάος ύστερα από την ανταρσία της αστυνομίας, η οποία άρχισε όταν τέσσερα αστυνομικά τμήματα αρνήθηκαν να κάνουν υχτερινές περιπολίες, διαμαρτυρόμενα για τη νέα φορολόγηση εισοδήματος που ανήγγειλε η κυβέρνηση και ζητώντας αυξήσεις. Η κατάσταση στη Βολιβία μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου, με την αστυνομία και το στρατό να ανταλλάσουν πυρά στην κεντρική πλατείσ της Λα Παζ. Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2003, στις 9.40 πμ Σύντροφοι, η Βολιβία είναι έτοιμη να εκραγεί Όλοι πίστευαν πως οι μεγάλες διαδηλώσεις θα πραγματοποιούνταν αύριο, αλλά η πιεστική κατάσταση, η σιωπή της κυβέρνησης, ο θυμός του λαού και η απεργεία της αστυνομίας επιτάχυναν τις εξελίξεις. Η κεντρική πλατεία της Λα Παζ έχει κατακηφθεί από το στρατό και τη στρατιωτική αστυνομία, οπλισμένους με πολεμικά πυρομαχικά [στμ εννοεί όχι πλαστικές σφαίρες κλπ] και χειροβομβίδες. Η αστυνομία ανταλλάσει πυροβολισμούς με την αστυνομία και οι αναφορές μέχρι τώρα μιλάνε για ένα νεκρό και τουλάχιστον δύο τραυματίες. Οι εικόνες θυμίζουν πόλεμο: αυτόματα όπλα, υποπολυβόλα, ριπές όπλων και κινήσεις στρατευμάτων, αυτά συνθέτουν το σκηνικό. Πριν από δύο ώρες μια μεγάλη διαδήλωση από τα πανεπιστήμια και τις γειτονιές κατάφερε να εισβάλλει στην πλατεία, οπλισμένη με μπαστούνια, κασμάδες και πέτρες. Σήμερα το πρωί, άλλοι διαδηλωτές πετροβόλησαν το μέγαρο της κυβέρνησης, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος και οι υπουργοί του. Γενναίοι διαδηλωτές στήθηκαν μπροστά στο στρατό, κρατώντας χειρόγραφες ταμπέλες εναντίον της αύξησης της φορολογίας και φωνάζοντας στον πρόεδρο να παραιτηθεί. Το αστυνομικο κτίριο GES (των ειδικών δυνάμεων της βολιβιανής αστυνομίας) είναι το επίκεντρο της απεργίας και απέχει μόνο μισό τετράγωνο από την [κεντρική] πλατεία. Από εδώ εκτοξεύονται δεκάδες δακρυγόνα κατά του στρατού και σε μια άλλη από τις γωνίες της [κεντρικής] πλατείας ένα ακόμα αστυνομικό τμήμα είναι έτοιμο να επιτεθεί. «Μην μας προκαλείτε γιατί θα πεθάνετε» φωνάζουν οι αστυνομικοί, απειλώντας να επεκτείνουν τη σύγκρουση από λεπτό σε λεπτό. Αυτή τη στιγμή μαθαίνουμε ότι στα περίχωρα της πλατείας, αυθόρμητες διαδηλώσεις κινούνται προς την πλατεία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Προσπαθούμε να δώσουμε μια περιγραφή του τι συμβαίνει, παίρνοντας πολλά μέτρα προφύλαξης και εκτιμούμε την αλληλεγγύη και τις έννοιες των φίλων και συντρόφων μας και τους ζητάμε να βοηθήσουν όπως μπορούν να διαδοθούν αυτές οι πληροφορίες.

Εικόνες:


post image
σε σαφώς φιλολαϊκό ρόλο! Police officers of the explosives brigade fire in a street of La Paz, Bolivia Wednesday, Feb. 12, 2003 during clashes near Government Palace. Striking police officers in the Bolivian capital led violent street demonstrations Wednesday that left at least two people dead and 24 injured in clashes between protesters and government troops.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License