Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Π.Μ.Σ. Αρχιτεκτονική –Σχεδιασμός του Χώρου του

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Π.Μ.Σ. Αρχιτεκτονική –Σχεδιασμός του Χώρου του Ε.Μ.Π.

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Π.Μ.Σ. Αρχιτεκτονική –Σχεδιασμός του Χώρου του Ε.Μ.Π. στις 27-3-2007

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν σταματούν. Το κίνημα ενάντια στην επικείμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζει να αποδεικνύει ότι δεν καταστέλλεται, δεν πειθαρχείται και δεν χειραγωγείται.

Μέσα από αυτή τη περίοδο διαρκούς αναταραχής και αντιπαράθεσης ο κόσμος της εκπαίδευσης βρήκε πεδίο έκφρασης για όλες του τις δυναμικές, καταπιάστηκε με ένα ουσιαστικό δημιουργικό διάλογο εσωτερικό και εξωστρεφή, ανασυγκροτώντας μια σοβαρή προβληματική για όλα του τα ζητήματα. Αυτός ο διάλογος αφήνει παγερά αδιάφορη μια κυβέρνηση που προχωρά ακάθεκτη σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες πίσω από μια καθόλου πειστική «προοδευτική -ανανεωτική» βιτρίνα κρύβουν θεσμικές αλλαγές που προσβάλλουν κεκτημένα δικαιώματα και απειλούν την παιδεία ενώ επικαλούνται υποκριτικά την εξυγίανσή της. Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να ελέγξει εξ’ ολοκλήρου την λειτουργία του πανεπιστημίου, αφήνοντάς το έρμαιο στις ορέξεις της αγοράς. Θέλει να αποσυνδέσει τα πτυχία από κάθε επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα, να προσαρμόσει την ερευνητική διαδικασία σε αυστηρά επιχειρηματικά πλαίσια και να αποδυναμώσει όσα ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτό μέσω της αξιολόγησης και του ελέγχου της διαχείρισης των οικονομικών τους πόρων. Με την ίδια λογική επιχειρεί να στερήσει απ’ τον εκπαιδευτικό κόσμο κάθε δυνατότητα αντίστασης και δράσης, καταργώντας το άσυλο, ποινικοποιώντας τους αγώνες, επεμβαίνοντας στους εσωτερικούς κανονισμούς και στα προγράμματα σπουδών των σχολών, εξαπολύοντας ταυτόχρονα οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης του κινήματος και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Την παραπάνω στρατηγική συμπύκνωσε η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ παράλληλα ο νόμος – πλαίσιο, που η αντισυνταγματικότητα του έχει τεκμηριωθεί και νομικά, καλλιεργεί σταδιακά το έδαφος για την εφαρμογή της με αντισυνταγματικές διατάξεις που καταλύουν απροκάλυπτα το άσυλο, την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση γνώσης και ιδεών στο χώρο του. Τέτοιες διατάξεις είναι:

·         το επιβαλλόμενο 4ετές «ακαδημαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα» (λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης και κριτήρια ανταποδοτικότητας).

·         η υποχρέωση ετήσιας κατάθεσης απολογισμού στις κρατικές επιτροπές (κατάργηση της πανεπιστημιακής αυτοτέλειας)

·         η παρεχόμενη δυνατότητα κατάλυσης του ασύλου στις πρυτανικές αρχές

·         η επιβολή στον εσωτερικό κανονισμό των πανεπιστημίων διατάξεων όπως το υποχρεωτικό όριο φοίτησης, τα προαπαιτούμενα, η υποχρεωτική απώλεια του εξαμήνου σε περίπτωση μη κάλυψης 13 εβδομάδων μαθημάτων.

Η κυβέρνηση έχοντας πλέον ηττηθεί πολιτικά, έχει επιλέξει το δρόμο της βάρβαρης καταστολής και της συκοφάντησης του φοιτητικού και εν γένει του εκπαιδευτικού κινήματος. Επιλέγει να χαρακτηρίζει τις 30.000 και 40.000 που κατεβαίνουν στο δρόμο μειοψηφίες, απάτριδες, μπαχαλάκηδες επιχειρώντας έτσι να κερδίσει την κοινωνική συναίνεση του μέσου τηλεθεατή-καταναλωτή. Επιλέγει το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης, έχοντας δώσει λευκή επιταγή στα ανθρωπόμορφα γουρούνια-φύλακες της να χτυπούν στο ψαχνό, να διαλύουν, όποτε κρίνουν απαραίτητο, τις μαζικότατες πορείες και να προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις.

Η στάση των δυνάμεων καταστολής, η οποία όλο και σκληραίνει, είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της και έχει αρχίσει να μας φοβάται πολύ περισσότερο από όσο δείχνει. Η «θατσερικής» έμπνευσης πολιτική της η οποία προσέβλεπε, στο ότι οι φοιτητές μετά από αυτό το μεγάλο διάστημα των αδιάκοπων κινητοποιήσεων θα κουραστούν, θα βαρεθούν, θα φοβηθούν για την απώλεια του εξαμήνου κλπ. κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την Πέμπτη 8/3 όπου όλοι μαζί ξαναβρεθήκαμε στους δρόμους και αποδείξαμε ότι μπορούμε να συγκρουστούμε, ότι μπορούμε να νικήσουμε.

Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει και να αναγκάσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να αποσύρουν όχι μόνο νομοσχέδια, αλλά και νόμους οι οποίοι είχαν ήδη ψηφιστεί (ο επίσης «Καραμανλικός» νόμος-πλαίσιο του 1979). Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το κίνημα θα δώσει μια ακόμη απάντηση στους επίπλαστους πολιτικούς «μονόδρομους» που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μετά την ψήφιση του νόμου – πλαισίου. Θα αποδείξει ότι μονόδρομος είναι οι ανάγκες του εκπαιδευτικού κόσμου, των φοιτητών, της νεολαίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας για δωρεάν εκπαίδευση, εργασία και πολιτικές ελευθερίες. Όλα τα δίκαια είναι με το μέρος μας και όχι με τη κυβέρνηση που βρίσκεται στη «γωνία», πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη. Το κυρίαρχο λοιπόν είναι να μην υποχωρήσουμε, να συνεχίσουμε με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις και να αντέξουμε ένα λεπτό παραπάνω από αυτούς, μέχρι να πάρουν το νόμο πίσω!

Ειδικότερα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κράτος και κυβέρνηση εφαρμόζουν μια «βρώμικη» και «γκεμπελικής» εμπνεύσεως τακτική. Έτσι λοιπόν τα πληρωμένα «παπαγαλάκια» και οι εντεταλμένοι κονδυλοφόροι περιέργως σωπάσανε. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το κίνημα τελείωσε, ότι επιστρέψαμε στην, κατ’ αυτούς πάντα, ομαλότητα που θα επιτρέψει στους διάφορους παρατρεχάμενους τους, εντός και εκτός πανεπιστημίου, να υλοποιούν κομμάτι-κομμάτι, σταδιακά, υπογείως και με ύπουλο τρόπο την αντιδραστική μεταρρύθμιση που επιφέρει ο Νόμος Πλαίσιο. Αυτή είναι και η περίοδος που οι «μάσκες» πέφτουνε και ο καθένας καλείται να αποδείξει τον πραγματικό του ρόλο.

Καθώς το εκπαιδευτικό κίνημα χρονίζει, η αλήθεια είναι πως είναι ακόμα και ζωντανό και ισχυρό. Οι δεκάδες χιλιάδες νεολαίοι, φοιτητές και εργαζόμενοι δεν αγωνίζονται ούτε με βάση το χρονοδιάγραμμα των εξεταστικών, ούτε με βάση πολιτικές γραμμές. Αντίθετα, αποτελούν μια πρωτόγνωρη κοινωνική δυναμική, μεγαλύτερη και από αυτή του κινήματος του 1990-1991, που στις πλέον δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες από τη μεταπολίτευση και μετά «απειλούν» ακόμα και με ανατροπή το επίσημο πολιτικό σκηνικό. Με 200 και πλέον καταλήψεις που δε μπορεί να τις σταματήσει κανείς, με αμέτρητες πορείες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που δε μπορεί να τους τρομοκρατήσει κανείς, δείχνουν ποιος είναι ο μόνος νικηφόρος δρόμος. Ο δρόμος της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της κλιμάκωσης της πίεσης στα πολιτικά κέντρα αποφάσεων με τρόπο που πραγματικά κανένας δε μπορεί να υποψιαστεί.

Με τα παραπάνω δεδομένα και βλέποντας πόσο κρίσιμη είναι η συγκυρία αυτή για τον εκπαιδευτικό κόσμο εμείς σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχουν φτάσει στο απόγειό τους, θεωρώντας πως αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος και πως κάθε μέρα κλειστού πανεπιστημίου είναι ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο του νόμου Πλαισίου και αυτών που των προωθούν και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στις περισσότερες δράσεις που αναπτύσσονται μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ:

• Τη συνεχή καταπάτηση του ασύλου.

• Την άσκηση ωμής βίας από τις δυνάμεις καταστολής.

• Τις συλλήψεις διαδηλωτών.

• Τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη δυσφήμιση του κινήματος από τα Μ.Μ.Ε.

• Την υποκριτική στάση της ΓΣΕΕ, η οποία δεν έχει προκηρύξει ούτε μία ώρα απεργίας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ:

• Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του Νόμου Πλαίσιο

• Στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

• Στην κατάργηση του ασύλου.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

• Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο – όλα τα εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο.

• Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές.

• Κατάργηση του ΕΣΥΠ και της επιτροπής των 8 «σοφών».

• Όχι στη δια βίου κατάρτιση.

• Κατάργηση των νόμων για την αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης – δωρεάν σίτιση, στέγαση, υποδομές συγγράμματα για όλους.

• Καμιά επιβολή διδάκτρων σε καμία βαθμίδα.

• Όχι στις διαγραφές των μεταπτυχιακών φοιτητών – άμεση επανεγγραφή τους.

• Όχι στις προπαραδόσεις εργασιών και στις απουσίες.

• Άμεση κατάργηση της βάσης του 10.

• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων – καμιά ποινικοποίηση των αγώνων.

• Γενική απεργία και άμεση στήριξη των αγώνων μας από τα συνδικάτα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

• Συστράτευση με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα.

• Αναστολή των μαθημάτων του ΔΠΜΣ ως και την Τρίτη 17/4.

• Συμμετοχή στις δραστηριότητες-εκδηλώσεις των προπτυχιακών φοιτητών.

• Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 28/3, 12:00 πμ Προπύλαια  

• Διοργάνωση συζήτησης με θέμα «το Κίνημα και οι Προοπτικές του» τη Δευτέρα 16/4 και νέα Γενική Συνέλευση τη Τρίτη 17/4, ώρα 8:00 μμ.

από εγώ 29/03/2007 3:09 μμ.


  καλά τόσο κακό πλας δυσκολο ήταν να βάλετε στο πλαίσιό σας ονομαστικά τον Βασίλη Σ, κάτι που ζήτησαν οι δικηγόροι; Δεν μπορώ να καταλάβω.

από pol 29/03/2007 11:10 μμ.


 Να ζητήσω συγγνώμη, εκ μέρους των φοιτητών, που δεν μπήκε το αίτημα για απελευθέρωση τόσο του Στεργίου όσο και των υπόλοιπων 49 και να διαβεβαιώσω ότι έγινε εκ παραδρομής.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License