ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

απότελέσματα: ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ-ΕΑΑΚ, Αγ.Κινήσεις, Δίκτυο 105 ΠΚΣ 94 ΔΑΠ 39 ΠΑΣΠ 16

  ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ 27/03/07

Ο νέος Νόμος – Πλαίσιο καταργείται στο δρόμο του Αγώνα...

 

Στις 22-3, δώσαμε μια ακόμα απάντηση. Η συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων στην πανελλαδική- πανεκπαιδευτική πορεία, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, δίνει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα πως το φοιτητικό κίνημα είναι δυνατό, δεν κάμπτεται και δεν τρομοκρατείται.. Η τεράστια δυναμική του αγώνα μας, η διάρκεια του, οι εκατοντάδες καταλήψεις και η μαζικοποίηση των συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων δείχνουν το δρόμο για την ανατροπή αυτού του νόμου αλλά και κάθε άλλης όψης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σε αυτό το δρόμο το κίνημα συνεχίζει και μάχεται μέχρι την τελική νίκη...

Ο μύθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι στις μειοψηφίες των πανεπιστημίων που αντιδρούν, συντρίβεται από τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους που γεμίζουν κάθε βδομάδα τους δρόμους όλων των πόλεων της χώρας, από τα κατάμεστα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων που ένα χρόνο τώρα παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, από την τεράστια συμμετοχή σε κάθε κινηματική πρωτοβουλία. Το φοιτητικό κίνημα 12 μήνες τώρα δίνει μαθήματα συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και νικηφόρων αγώνων. Αφού κατάφερε να αναστείλει τον νόμο πλαίσιο πέρυσι το καλοκαίρι και να μπλοκάρει την αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16 και του συντάγματος το Γενάρη, τώρα δίνει την νέα μεγάλη μάχη για την κατάργηση του νόμου-πλαίσιο, ενός νόμου απονομιμοποιημένου στην συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση απέναντί μας απαντάει με την πιο άγρια καταστολή, το τελευταίο της όπλο απ’ την στιγμή που αδυνατεί να αποσπάσει οποιαδήποτε συναίνεση σε επίπεδο κοινωνίας για την προώθηση της αντιδραστικής της πολιτικής σε εκπαίδευση και εργασία. Αυτή η ένταση της καταστολής θυμίζει τις πιο άγριες εποχές της μεταπολιτευτικής ζωής της χώρας. Η προσπάθεια τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος δείχνει την επιλογή της κυβέρνησης και των συμμάχων της να χτυπήσουν κάθε αντίσταση που γεννιέται απέναντι στην αντιδραστική πολιτική Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ. Τώρα είναι που το φοιτητικό κίνημα ενιαία κι αποφασιστικά πρέπει να κλιμακώσει τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διαχωριστεί από κάθε προσπάθεια μεταφοράς τεχνιτών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του που θέλουν την υπονόμευση του αγώνα, να απομονώσει λογικές που εκφράζονται με διακριτές πορείες και την διάσπαση του ενιαίου Συντονιστικού των Γεν. Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

:

Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ, ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Όσο κι αν προσπαθούν τα παπαγαλάκια των κυρίαρχων ΜΜΕ να πείσουν ότι ο νέος νόμος πλαίσιο κινιέται σε μια ηπιότερη κατεύθυνση σε σχέση με το σχέδιο νόμου του περυσινού καλοκαιριού, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο νέος-νόμος σηματοδοτεί μια συνολικά αντιδραστική τομή για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ που στόχο έχει να αλλάξει το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

·Έρχεται να χτυπήσει ευθέως το Πανεπιστημιακό Άσυλο, αλλάζοντας όχι μόνο το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίζει την κατάλυση του, αλλά την ίδια του την ουσία, μιας και ο νέος ορισμός του ασύλου οριοθετεί το άσυλο απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες και όχι απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

·Έρχεται να εισάγει τα περίφημα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα που στόχο έχουν την βαθύτερη προσαρμογή και συμμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στους νόμους της αγοράς και στις επιταγές των κυβερνήσεων, μέσω του υλικού εκβιασμού της χρηματοδότησης. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή γραμματέων(μάνατζερ) για την διοίκηση των πανεπιστημίων.

·Βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες φοιτητές, προχωρώντας στην εισαγωγή ορίων φοίτησης, την ίδια στιγμή που διαμορφώνει ένα ασφυκτικό εξεταστικό πλαίσιο (απαγόρευση διπλών εξεταστικών, ελάχιστη διάρκεια 13 εβδομάδων για τα εξάμηνα) που στόχο έχει την αναίρεση τελικά της δυνατότητας του φοιτητικού κινήματος να αγωνίζεται και να νικά! Ταυτόχρονα βάζει την κατεύθυνση δημιουργίας αντιδραστικών «εσωτερικών κανονισμών» στις παραπάνω κατευθύνσεις.

·Καταργεί το δικαίωμα στα δωρεάν Συγγράμματα, μιας και την ίδια στιγμή που εισάγει τα πολλαπλά συγγράμματα ανά μάθημα, οριοθετεί την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει (με κάποιον τρόπο!) μόνο ένα απ’ αυτά.

·Έρχεται να χτυπήσει το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα, γι αυτό και προχωράει σε ευθεία παρέμβαση στον μαχόμενο φοιτητικό συνδικαλισμό.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Ο κυβερνητικός νόμος-πλαίσιο αλλά και συνολικα οι αλλαγές που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κομμάτι της ευρύτερης αντιλαϊκής επίθεσης και στηρίζονται στα πλαίσια των στοχεύσεων της Ε.Ε., όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθήκες της Μπολόνια, του Βερολίνου και της Λισσαβόνας. Έχουν στόχο την πλήρη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων υπό τη σκέπη του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης και ουσιαστικά ποσοτικής μέτρησης προσόντων και την πλήρη και καθολική υπαγωγή της εκπαιδευτικής κι ερευνητικής διαδικασίας στις ανάγκες της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση είναι μια ενιαία διαδικασία, που περνά από βασικού κόμβους (αρ 16, νόμος-πλαίσιο, αξιολόγηση κλπ). Βασικός της στόχος είναι η δημιουργία αποφοίτων – μελλοντικών εργαζομένων ευέλικτων, αναλώσιμων,χωρίς δικαιώματα και πειθαρχημένων. Εργαζομένων που θα βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιητικών και δεξιοτήτων περιπλανώμενοι από την επισφαλή εργασία στην ανεργία και την επανακατάρτιση. Εργαζομένων χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν το δρόμο τις αγωνιστικής υπεράσπισης των αναγκών του.Τα παραπάνω προωθούνται μέσω:

 


·Της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα και της συνολικής αλλαγής του χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Επιχειρείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η αναγνώριση των περιβόητων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολεγίων. Αυτή η διαδικασία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων και της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών στην κατεύθυνση της αγοράς.

·Την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών, την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την όξυνση των ταξικών φραγμών. Η εισαγωγή ορίων φοίτησης, η διαγραφή φοιτητών, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου, διαμορφώνουν ένα νέο πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά όπου η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού θα είναι ανύπαρκτη, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα που ως τώρα έβαζε αναχώματα στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.

·Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας και δράσης. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει, ακόμη περισσότερο, στα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η εισαγωγή managers, η κατάρτιση τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ο επαναπροσδιορισμός των κονδυλίων σε βάροςτων φοιτητικών παροχών (βλ. κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων).

Συνεχίζουμε στον δρόμο του ανυποχώρητου και παρατεταμένου Αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής!

Το Φοιτητικό Κίνημα μπορεί να νικήσει και πάλι! Όπως καταφέραμε να μπλοκάρουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 - και θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική αποτροπή αυτού του ενδεχομένου, έτσι και τώρα μπορούμε να τους σταματήσουμε! Αυτή η πρώτη νίκη πρέπει να μας κάνει να πιστέψουμε πιο πολύ στην δυναμική των αγώνων μας και την νικηφόρα προοπτική τους. Τώρα είναι που απ’ την πλευρά της κυβέρνησης η καταστολή και ο αυταρχισμός παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η επιστράτευση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών των κυβερνούντων, η αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας, η προσπάθεια στοχοποίησης αγωνιστών και πολιτικών χώρων, είναι δείγμα φόβου και όχι επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση.

Για έναν πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό - παλλαϊκό ξεσηκωμό μέχρι την νίκη!

Απαιτούμε:

-Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16– – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμιά συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «Κολεγίων» που μεθοδεύεται μέχρι τον Σεπτέμβρη 2007. Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος

-Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις8 προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τα Πανεπιστήμια.

-Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια τόσο για Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθούνται και στην επικείμενη Σύνοδο του Λονδίνου (16-18 Μαΐου 2007). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου

-Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις σχολές

-Άμεση απόσυρση της βάσης του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δημόσια και δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση για όλους.

-Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις εναντίον φοιτητών. Άμεση απόσυρση της αγωγής του αντιπρύτανη Καραμπίνη προς φοιτητή - Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας- Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστες!

-Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Μαζικοί διορισμοί στην δημόσια εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο λήψης του πτυχίου. Μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

-Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

-Καμία Ποινικοποίηση του αγώνα μας. Καμία σκέψη για χαμένα εξάμηνα κι εξεταστικές.

Καμία Ποινικοποίηση του αγώνα μας. Καμία σκέψη για χαμένα εξάμηνα κι εξεταστικές

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο– όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακάπρογράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

üΈνα ενιαίο πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στην εργασία, χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις. Όχι στις διασπάσεις, ειδικεύσεις και κατατμήσεις των σχολών. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειάχωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό

üΜόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – Λιγότερη δουλεία, κατοχυρωμένη δουλεία για όλους με αύξηση των αποδοχών, όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας

üΔημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλουςχωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς – Δωρεάν σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-συγκοινωνίες για όλους - Αύξηση των δαπανών για την παιδεία αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Όχι στην υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και στις ανάγκες των επιχειρήσεων

üΑνθρώπινους ρυθμούς σπουδών – Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών μας.

üΚάτω τα χέρια από το άσυλο . Όχι στην κρατική τρομοκρατία και την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων. Κατάργηση των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.

Διεκδικούμε:

Αποφασίζουμε:

1.Κατάληψη της σχολής μέχρι και τις 30/3 και την Δευτέρα 16/4.Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής για την οργάνωση της υλοποίησης της απόφασης μας. Όχι στην λογική των ορισμένων αντιπροσώπων. Συγκρότηση ανοιχτής Συντονιστικής Επιτροπής για την υλοποίηση της απόφασης. Νέα Γ.Σ. του Συλλόγου την Τρίτη 17/4.

2.Συμμετοχή του συλλόγου στην πανεκπαιδευτική-παλλαϊκή διαδήλωση στις 28/3. Προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων στις 12 στα Προπύλαια. Ο Σύλλογος θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του στην ενιαία φοιτητική πορεία κόντρα σε κάθε προσπάθεια διάσπασής της όπως έκανε και στην τελευταία διαδήλωση. Συμμετοχή του συλλόγου στο ενιαίοΣυντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων. Συμμετοχή του Συλλόγου σε καθημερινές δράσεις, σε συντονισμό με άλλους συλλόγους.

3.Οικονομική εξόρμηση σε σωματεία, συλλόγους ομοσπονδίες και συγκλήτουςγια την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των συλληφθέντων των φοιτητικών διαδηλώσεων. Συμμετοχή στην αντικατασταλτκή πορεία της Παρασκευής 30/3 μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους.

 

 

.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License