Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ, βιντεοχρονικό του Indymedia

ΟΑΧΑΚΑ, ΜΕΞΙΚΟ: ΜΑΗΣ 2006-ΓΕΝΑΡΗΣ 2007 Ένα δίωρο χρονικό της εξέγερσης στην Οαχάκα, στο οποίο καταγράφονται οι διαφορετικές στιγμές του αγώνα των εξεγερμένων, από το Μάιο του 2006 έως το Γενάρη του 2007

 

Ένα δίωρο χρονικό της εξέγερσης στην Οαχάκα, στο οποίο καταγράφονται οι διαφορετικές στιγμές του αγώνα των εξεγερμένων, από το Μάιο του 2006 έως το Γενάρη του 2007:

 

- Η απεργία των εκπαιδευτικών και η βίαιη εκδίωξή τους από την κεντρική πλατεία της Οαχάκα, όπου είχαν κατασκηνώσει.

- Η δημιουργία της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (APPO) από 365 πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγενικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, λαϊκά δημοτικά συμβούλια και άτομα από ολόκληρη την πολιτεία.

- Οι μεγαπορείες, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οι αποκλεισμοί δρόμων και τα οδοφράγματα-ασπίδα στις επιθέσεις των παρακρατικών και της τοπικής αστυνομίας.

- Η αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών στην εξέγερση, η «Πορεία με τις κατσαρόλες».

- Οι καταλήψεις κρατικών και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η σημασία της αντιπληροφόρησης, οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» της τοπικής κυβέρνησης και τα «κομβόι του θανάτου».

- Τα συνθήματα, τα γκράφιτι και τα πανό στην εξεγερμένη πόλη της Οαχάκα.

- Η πεντακοσίων χιλιομέτρων «Πεζοπορία για την Αξιοπρέπεια των Λαών της Οαχάκα» και η απεργία πείνας των εκπαιδευτικών έξω από την έδρα της Γερουσίας, στην Πόλη του Μεξικού.

- Η συντονισμένη επίθεση αστυνομικών και παρακρατικών για τη διάλυση των οδοφραγμάτων και η δολοφονία του Brad Will, μέλους του Indymedia Νέας Υόρκης, βιντεοσκοπημένη από τον ίδιο.

- Η επέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πολιτεία της Οαχάκα, η εισβολή 20.000 αντρών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Πρόληψης και ειδικών δυνάμεων του στρατού, η αντίσταση στα οδοφράγματα, άλλοτε με πανό και συνθήματα και άλλοτε με αυτοσχέδια «μπαζούκας» και βόμβες μολότωφ.

- Η νίκη την «Ημέρα των νεκρών», έπειτα από πoλύωρη μάχη γύρω από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Οαχάκα, όπου βρίσκεται το Ράδιο Ουνιβερσιδάδ, η φωνή της αντίστασης.

- Η πορεία των γυναικών για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την τιμωρία των ενόχων για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια και την επιστροφή των «αγνοουμένων».

-Οι λαϊκές συνελεύσεις, η αυτοοργάνωση, η άμεση δημοκρατία.

- Οι σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, οι δολοφονίες, οι συλλήψεις, η κατάσταση πολιορκίας και η κρατική τρομοκρατία.

- Το στρατηγικό οδόφραγμα «Σίνκο Σενιόρες», οι πολιτικές απόψεις των αναρχικών, των πανκς και των ελευθεριακών που το υπερασπίζονται.

- Η «Διαπολιτισμική Κατάληψη Αντίστασης» από άτομα του αναρχικού-ελευθεριακού χώρου, η συνομιλία με έναν από τους καταληψίες για την ιστορία της αντίστασης στην Οαχάκα.

- Ο απολογισμός, οι αντιφάσεις και οι προοπτικές μιας πολύμηνης λαϊκής εξέγερσης.

 

Η βιντεοταινία έχει διαμορφωθεί με βάση τα ολιγόλεπτα βίντεο (του ενός, δύο ή πέντε λεπτών) και τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Indymedia από την αρχή της εξέγερσης έως σήμερα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επεξηγηματικά κείμενα και τραγούδια της αντίστασης.

 

Οπτικό υλικό:

Brad Will

Mal de Ojo TV

Indymedia Oaxaca

Aliveinmexico.org

Krastune

Granito de Arena

 

Ακουστικό υλικό:

Μουσική της αντίστασης στην Οαχάκα

 

Διάρκεια: 135 λεπτά

 

Επιμέλεια Βίντεο, Μοντάζ, Κείμενα, Υποτιτλισμός:

athens.indymedia.org

 

email: imc-athens-editorial@lists.indymedia.org


 

Επειδή στο Indymedia έχουν εμφανιστεί διάφορες δημοσιεύσεις για το «ντοκιμαντέρ» της εκπομπής «Εξάντας», ας αναφερθούν δυο λόγια γι’ αυτό, αν και η ενασχόληση με όσα κάνουν ή δεν κάνουν άλλοι είναι ιδιαίτερα πληκτική.

 

Σ’ αυτό το «ντοκιμαντέρ» λοιπόν, που παρουσιάστηκε στην κρατική τηλεόραση με τον τίτλο «Οι Επαναστάτες της Οαχάκα», το μεγαλύτερο και πιο «ζωντανό» μέρος του υλικού, στο οποίο απεικονίζονται οι διαφορετικές φάσεις της εξέγερσης της Οαχάκα (οι συγκρούσεις της 14ης Ιούνη, τα οδοφράγματα, οι πορείες, οι καταλήψεις μέσων ενημέρωσης και κτιρίων, η εισβολή της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η νίκη την «Ημέρα των Νεκρών»), προέρχεται από το Indymedia, με εξαίρεση ορισμένες συνεντεύξεις που «διανθίζουν» το παραπάνω υλικό και κάποια πλάνα από όσα συνέβησαν στα τέλη Νοέμβρη.

 

Όμως, στον τηλεθεατή δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται συνολικά για πρωτογενές υλικό του «Εξάντα», αφού πουθενά δεν αναφέρεται η προέλευσή του, εκτός από το σημείο όπου περιγράφεται η δολοφονία του Brad Will, και το τέλος του «ντοκιμαντέρ», όπου με πολύ μικρά γράμματα αναγράφεται αόριστα κάποιο «αρχειακό υλικό της APPO».

Με λίγα λόγια, το «ντοκιμαντέρ» του «Εξάντα» δεν θα υπήρχε, ή θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, χωρίς το υλικό από τα βίντεο που δημοσιεύονται στο Indymedia καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέγερσης, από το Μάη του 2006.

 

Τα βίντεο αυτά προέρχονται από ανθρώπους που σχετίζονται με τον αγώνα και διακινούνται για να χρησιμοποιηθούν για κινηματικούς σκοπούς ανά τον κόσμο και όχι για να αποτελέσουν μέσο βιοπορισμού ή προβολής εκπομπών και δημοσιογράφων.

 

Όσον αφορά την πολιτική εκτίμηση της εκπομπής, αυτή δεν ξεφεύγει καθόλου από το κλασικό αριστερό στερεότυπο: Κατά τη γνώμη της, και αφού έχουν προηγηθεί 23 δολοφονίες, το «κλίμα αρχίζει να αντιστρέφεται» και όλα τελειώνουν στις 25 Νοέμβρη, όταν πέφτουν μερικές πέτρες και καίγονται δυο-τρία κρατικά κτίρια, κάτι που βαφτίζεται «πρωτοφανείς καταστροφές», από τους προβοκάτορες της αστυνομίας βέβαια.

 

Επιπλέον, από τα κείμενα της εκπομπής, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, δε λείπει η κριτική στους Ζαπατίστας, και μάλιστα από «κινηματική σκοπιά». Διαβάζουμε: «Κι αυτός ακριβώς ο προσανατολισμός της “Άλλης Καμπάνιας” των Ζαπατίστας, είναι που έκανε ηχηρή την “απουσία” τους από τα γεγονότα της Οαχάκα. Γιατί στην εξεγερμένη πολιτεία δεν υπήρξαν κομματικοί καθοδηγητές και πρωτοπορίες. Οι απλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που αυθόρμητα οργάνωσαν την APPO. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και οι “κομματικές ταυτότητες” δεν έπαιζαν κανένα ρόλο. Όσοι μάλιστα τόλμησαν να μιλήσουν εκ μέρους του κινήματος, απομονώθηκαν άμεσα από αυτό, αφού “αρχηγοί” και “εκπρόσωποι”, δεν γίνονταν δεκτοί. Ήταν λοιπόν, σαν οι Ζαπατίστας να απουσίαζαν από την εφαρμογή στην πράξη αυτών για τα οποία και οι ίδιοι αγωνίζονται».

 

Εκτός του ότι η «απουσία» των Ζαπατίστας μόνο στη φαντασία όσων έγραψαν τα παραπάνω υπάρχει, από την άλλη πλευρά, περιγράφουν ένα κίνημα χωρίς «καθοδηγητές και πρωτοπορίες» και «εγκαλούν» τους «πρωτοπόρους» Ζαπατίστας που, κατά τη γνώμη τους, απουσίαζαν!

Βέβαια, οι Ζαπατίστας εκδήλωσαν επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη τους, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να προωθούν την «Άλλη Καμπάνια» και όσα αυτή προτείνει.

από freespirit 26/03/2007 5:45 μμ.


Π αρακολουθώντας το και έχοντας δει προηγουμένως και το ντοκιμαντέρ του εξαντα διαπίστωσα οντως τις κραυγαλέες διαφοροποιήσεις που εχουν τα δυο. Οντως ο εξαντας παρουσιαζει προβοκατορικες ενεργειες ενώ απο το άλλο βιντεο που προβληθηκε χτες στο πολυτεχνειο κάτι τετοιο δεν προκυπτει. Ωστόσο δεν αναφερθηκε κιολας στο χτεσινο βιντεο που προβληθηκε απο τη βιντεοκολλεκτιβα οτι η ΑΡΡΟ καταδικασε αυτες τις ενεργειες...Εκτος κι αν δε το εκανε η ΑΡΡΟ και απλα ο εξαντας παραπληροφορησε.

Πού το βρίσκουμε παιδιά? Ενα torrent?

από Σπύρος_Μ. από imc editorial 26/03/2007 5:56 μμ.


τις επόμενες ημέρες

από Δημοσιογράφος 26/03/2007 6:59 μμ.


 

Παιδιά έλεος με τη στενοκεφαλιά εδώ μέσα. Καλύτερα να λέμε την αλήθεια και να μην παίζουμε την κολοκυθιά.

 

1)      Κάθε ανεξάρτητος ντοκιμαντερίστας του πλανήτη έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί υλικό που έχει αγοράσει ή διατίθεται ελεύθερα, αρκεί να αναφέρει την πηγή από όπου το βρήκε. Στο ντοκιμαντέρ του Εξάντα, αναφέρονται οι πηγές του οπτικοακουστικού υλικού. Το λέει ο Αυγερόπουλος στο ντοκιμαντέρ, το γράφει στους τίτλους τέλους, τα γράφει στο site του Εξάντα και τον έχω ακούσει με τα αυτιά μου να το λέει σε εκδήλωση που προβλήθηκε το εν λόγο ντοκιμαντέρ. Αφού οι Μαl de Ojo θέλησαν να πουλήσουν το υλικό τους (φαντάζομαι τα χρήματα τα επέστρεψαν για τις ανάγκες του αγώνα), θα τους πούμε εμείς ότι έκαναν άσχημα; Αφού η APPO αποφάσισε να δώσει στον Εξάντα υλικό, θα τους πούμε εμείς ότι έκαναν άσχημα; Δεν ξέρουν αυτοί που τα δίνουν και πρέπει να ρωτάνε εμάς;

 

2)      Από πού κι ως που είναι κακό το ότι γίνεται κριτική στους Ζαπατίστας από κινηματική σκοπιά; Θα έπρεπε να γίνεται από την πλευρά του αντιπάλου για να αισθανόμαστε ασφαλείς ότι δε θα μας φύγουν τα πρόβατα από το μαντρί; Δεν έχει κάθε άνθρωπος δικαίωμα να έχει ότι άποψη του κάνει κέφι και να την εκφράζει; Το κείμενο για το οποίο λέτε το διάβασα και θα πρότεινα σε όλους που συμμετέχουν στην κουβέντα να το διαβάσουν εδώ  http://exandas.ert.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=88888992

 

Βρισιές διαβάζω εδώ, δεν βρίσκω τις ανάλογες εκεί. Ίσα-ίσα, είναι κείμενο που είναι τουλάχιστον τρυφερό απέναντι στο κίνημα των Ζαπατίστας! Μας πήρε εμάς τηλέφωνο ο Μάρκος και μας είπε «σας εξουσιοδοτώ για την Ελλάδα ως τους μόνους αρμόδιους να μιλάνε για τον EZLN”;

 

3)      Την άποψη που περνάει συνολικά το ντοκιμαντέρ του Εξάντα, κι εγώ την κρίνω. Χωρίς όμως να λέω ψέματα. Αν φτάνουμε να λέμε «μήπως η APPO δε μίλησε για προβοκάτσιες κι ο Εξάντας παραπληροφορεί», τουλάχιστον υπερβάλουμε. Οι άνθρωποι της APPO μιλάνε στο ντοκιμαντέρ και τα λένε μόνοι τους. Μπας και τους πλήρωσε ο Αυγερόπουλος να πούνε ψέματα για να χτυπήσει το κίνημα;

 

4)      Εγώ καθόλου δεν κατάλαβα ότι το ντοκιμαντέρ του Εξάντα λέει ότι όλα τέλειωσαν το Νοέμβρη. Ίσα-ίσα.

 

5)      Μπορεί να μη γουστάρουμε τη δουλειά του ενός ή του άλλου. Λίγος σεβασμός όμως δε βλάφτει όταν μιλάμε για δημοσιογράφους σαν αυτόν που έχουν φέρει βόλτα όλα τα πολεμικά μέτωπα του πλανήτη για να ενημερώσουνε τους ανθρώπους. Δε γίνεται πόλεμος μόνο όπου πέφτουνε μπουκάλια. Υπάρχει και πόλεμος με κανονικές σφαίρες. Και για όποιον τρέχει εκεί για να ενημερωθούμε εμείς, λίγος σεβασμός δε βλάφτει. Και εγώ προσωπικά έχω μάθει πολλά από τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ τους.  Η λογική «όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ρουφιάνοι» είναι φασίζουσα. Σήμερα τσίμπησε ο Τρίμης καταδίκη (πέντε μήνες φυλάκιση) επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί μια απεργία του κλάδου; Είναι κι αυτός μαλάκας; Είναι κι όλοι οι δημοσιογράφοι –λίγοι μεν αλλά υπαρκτοί- που τρώνε μαζί με τους διαδηλωτές τα δακρυγόνα και γράφουν μετά την αλήθεια, μαλάκες; Να τους απαγορεύσουμε να γράφουν κι αυτοί το σωστό, απλά και μόνο γιατί δεν προλάβαμε να του γράψουμε εμείς στο Indy;

 

 Έλεος ρε ‘σεις!

από άλλος δημοσιογράφος 26/03/2007 7:26 μμ.


  να γράφετε ρε παιδιά "η ενασχόληση με οτιδήποτε κάνουν ή δεν κάνουν άλλοι, είναι ιδιαίτερα πληκτική"; Τι είναι εδώ δηλαδή ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων και ζήμωσης της κοινωνίας ή ένα blog μιας παρείτσας που βρίσκει τους υπόλοιπους ανθρώπους, τις απόψεις και τις δουλειές τους βαρετές;

Στα περισσότερα που γράφει ο αποπάνω δημοσιογράφος, συμφωνώ. Και θα μπορούσα να συμπληρώνω και πολλά γιατί γνωρίζω τον άνθρωπο και τη στάση του προσωπικά.  Αλλά τι να σας γράφω, δεν αφορούν εσάς, αφορούν την κοινωνία συνολικά και θα βαρεθείτε...

από enas 26/03/2007 7:41 μμ.


simfono oti prepei na anaferontai oi piges k nomizo oti o eksantas an den to ekane einai asximo..alla theoro omos oti einai isws to kalitero ntokimanter pou iparxei afti ti stigmi stin tileorasi me apisteftes ekpompes..kolomvias,volivias..vrazilias k toses alles..perigrafei o avgeropoulos pws einai i katastasi ekei me wmo tropo parousiazontas k tin apopsi twn mpatswn oi allwn atomwn tis eksousias pou tous katakrinei...de leo oti einai theos o avgeropoulos...de ksero pou kineitai politika..kapou stin aristera ap'oti fenetai alla pragmatika eniemronei k provlimatizei ton kosmo kati pou ola ta mesa mazikis apovlakosis den kanoun...

kali i kritiki alla o eksantas einai oti kalitero nomizo re mages afti ti stigmi...

από enas 26/03/2007 7:48 μμ.


 to mono pou thelo na sou po einai oti safws k den einai oloi oi dimosiografoi roufianoi alla distixws oloi osoi simetexoun sta media k sta megalokanala eksipiretoun sigekrimena simferonta...k stis efimerides einai liges oi eksereseis...opote to sinthima alites roufianoi dimosiografoi den einai fasistiko alla anaferetai akrivws se afta ta miasmata...k gia tis poreies pou les bravo se aftous pou lene pragmatika tin alitheia alla einai ligoi...poli ligoi...pws na to kanoume..

από enas 26/03/2007 7:58 μμ.


ksekola to mialo sou na poume..profanws k ta sxolia apo SO tha eprepe na einai se afto to link peri sizitisis giati den einai eidisi alla sxolia...alla ti na kanoume twra...opoios thelei na diavasei sxolia tha mpei edo k tha dei k ta dika sou...dikio exeis alla den exei noima na to les sinexeia....

από freespirit 26/03/2007 7:59 μμ.


Δεν είναι μομφή για τον Εξάντα ότι η APPO καταδίκασε τα μπάχαλα που έγιναν με τα καψίματα, απλά επισήμανα μια διαφοροποίηση σε σχέση με το βιντεο που προβλήθηκε χτες στο πολυτεχνείο. Εκεί δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα οτι η ΑΡΡΟ καταδίκασε τα καψίματα και κατήγγειλε προβοκάτσιες αλλά επισημάνθηκε οτι υπήρχαν αντιφάσεις και διαφωνίες μέσα στην ΑΡΡΟ και σε σχέση με τους αναρχοπανκς που κρατούσαν το τελευταίο οδόφραγμα. Το βίντεο χτες έδειξε τα καψίματα αλλά όχι με την ένταση και την κλίμακα που τα έδειξε ο Εξάντας.
Ωστόσο μην στεκόμαστε εκεί, θεωρώ και τα δύο ντοκιμαντέρ εξίσου αξιόπιστα, βρίσκω κάποιες διαφοροποιήσεις οι οποίες υποθέτω οτι για το θέμα των μπάχαλων δεν τονίστηκαν στο βιντεο της βιντεκολλεκτίβας ούτε και οι αντιδράσεις για αυτό απο ΑΡΡΟ.

από riot*act 26/03/2007 8:07 μμ.


που βλέπετε να αναφέρεται το indymedia στις πηγές στην σελίδα του εξάντα;

ΥΓ: Μπράβο στον αυγερόπουλο για την δουλειά που κάνει.  ---------------------------------------------------------------------------------------------
Συντελεστές/Πηγές
Αφήγηση / Σενάριο / Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμέλεια / Συντονισμός Έρευνας: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΠΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
Editing Director: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Διεύθυνση / Οργάνωση Παραγωγής: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΜΠΡΗ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνα / Οργάνωση θέματος: ΓΙΑΝΝΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ
Μοντάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΓΚΑΣ
Γυρισμένο επι τόπου από τους:
Κάμερα 1 / Ήχος: ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟ
Κάμερα 2 / Έρευνα: ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟ
Κάμερα 3 / Stills: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΜΠΡΗ

Κείμενα Ιστοσελίδας: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΠΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟYΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ
Πρωτότυπη Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Mουσική: Cansiones a la lucha, Resistencia Oaxaquena, Τραγούδια του κινήματος της Οαχάκα
Πηγές Αρχειακού Υλικού: JILL IRENE FREIDBERG, ΑPPO
Μεταφράσεις: ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΔΕΛΑΤΟΛΑ, ΑΝΝΑ ΧΟΛΟΓΟΥΕΗ
Γραφικά: ΣΑΚΗΣ ΠΑΛΠΑΝΑΣ
Κατασκευή σήματος: ONYX
Ηχητική επεξεργασία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Τεχνική υποστήριξη: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΛΙΟΣ

Ιστοσελίδα
Σχεδιασμός: Διεύθυνση Πολυμέσων ΕΡΤ
Διευθυντής: Σωκράτης Κατσούδας
Προγραμματισμός: Γεράσιμος Κουρούκλης
Εικαστικό: Ιφιγένεια Ηλιάδου


http://exandas.ert.gr
\n -->exandas@ert.gr -->Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Μια παραγωγή της SMALL PLANET
Για την ΝΕΤ © 2006 - 2007από ... 26/03/2007 8:08 μμ.


1 . το βίντεο δεν είναι παραγωγή της Βιντεοκολεκτίβας, είναι του indymedia Αθήνας

2. Η ΑΡΡΟ δεν θα μπορούσε να πάρει θέση, υπερ ή κατά γιατί είναι ανοιχτή συνέλευση, για να το πω ελληνικά. Ο Εξαντας, σαν αριστερός και συγκεντρωτικός δεν μπορεί να το καταλάβει, ούτε βέβαια και να το ομολογήσει, ότι μπορεί να γίνει εξέγερση χωρίς καθοδηγητές, αρχηγούς, κλπ και γι' αυτό τα χώνει και στους Ζαπατίστας. Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη, έναν αρχηγό.

Λοιπόν στην ΑΡΡΟ συμμετέχουν και αυτοί που επιτέθηκαν και πυρπόλησαν τα κτήρια. Ετσι η ΑΡΡΟ σαν ΑΡΡΟ δεν μπορεί να πάρει τέτοια θέση. Οι διάφοροι μαϊντανοί σε ρόλο καθοδηγητή μπορεί να έχουν την άποψη που θέλει ο Εξαντας και τη προωθούν φυσικά και τα αφεντικά του, η Ν.Δ εν προκειμένω που διοικεί την ΕΡΤ

από δάσκαλος 26/03/2007 9:54 μμ.


Ρε παίδες, η σοβαρότητα δε βλάφτει.

Το ότι ο Εξάντας αναφέρεται στον νεκρό σύντροφο των Indymedia και λέει ότι το υλικό που παίζει είναι από τα Indy (γιατί το είδα το ντοκιμαντέρ και το λέει και το παραλέει), κάνει πολύ καλό. Και οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν τι σημαίνει «ανταποκριτής των Indymedia» και τι σημαίνει αγωνιστής και τι σημαίνει πραγματική ενημέρωση.

 

Ο άνθρωπος αυτός κάνει δουλειές που μας έχουνε φωτίσει. Ας μην είμαστε κομπλεξικοί. Εγώ δεν πήρα ποτέ αεροπλάνο να πάω στο Ιρακ και να περνάνε οι σφαίρες δίπλα μου για να κάνω ένα βίντεο να ενημερωθέι ο κόσμος. Ένας καλός λόγος άμα ο άλλος δεν είναι μαλάκας δε βλάφτει. Δε χρειάζεται να συμφωνούν όλοι μαζί μας, ας έχει ο καθένας τη γνώμη του.

 

Επίσης κακώς η γνώμη της ομάδας του Indy για τον Εξάντα παραμένει στις ειδήσεις και των υπολοίπων μπαίνουν αλλού. Δεν είναι κανείς καλύτερος ή εξυπνότερος από τους άλλους. Ας είμαστε τίμιοι με τους άλλους, ας λένε την άποψή τους κι ας τους χτυπάμε αλύπητα σε ότι διαφωνούμε, με επιχειρήματα όμως, όχι να κρύβουμε αυτά που λένε.

 

από freespirit 26/03/2007 10 μμ.


Σιγα μην μας βγαλει η αφεντια σου και ρουφιανους και ασφαλιτες επειδη ειδαμε το ντοκιμαντερ του Εξαντα και επισημαναμε τις διαφοροποιησεις απο το βιντεο του indymedia.
Στον Εξάντα ειδαμε μελη της APPO να ισχυριζονται οτι το εχουν καταδικασει και να το καταγγελουν ως προβοκατσια....ΔΕΝ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ αλλά ΜΑΘΕ επιτελους να ακους ολες τις πηγες και οχι μονο ό,τι δεν σου χαλαει τον επαναστατικο σου οιστρο.
Βλεπουμε τα δυο ντοκιμαντερ πανω στο ιδιο θεμα, διαβαζουμε ενημερωνομαστε και διαμορφωνουμε αποψη. Αυτά ειναι για οποιον θελει να τα δει και τα δυο (οπως εγώ που τα ειδα και τα δυο και μου βγηκαν καποια ερωτηματα... )

sd

από sdf 26/03/2007 11:22 μμ.


και όποιος το θέλει το βρήσκει....;
 

από γιατι 26/03/2007 11:24 μμ.


υπαρχουν και φοιτητες στο εξωτερικο που θελουν να το δουν. Εκτος κι αν οργανωθει μια προβολη, αλλα στο λονδινο χλωμο το κοβω.
 

από Σπύρος_Μ. από imc editorial 26/03/2007 11:24 μμ.


θα ανέβει τις επόμενες ημέρες στο black tracker 

από εμένα 26/03/2007 11:47 μμ.


 που δουλεψαν γι αυτο.

από ένας 27/03/2007 12:05 πμ.


είστε σίγουροι ότι δεν αναφέρθηκε η πηγή όπως πρέπει, δηλ ότι πήρε το υλικό από το ίντυ?σε παλιότερο ρεπορτάζ για τη Γένοβα είχε μιλήσει για το ίντυ και για τους διαδηλωτές που κουβαλούν κάμερες και καταγράφουν όσα δεν θα δείξουν ποτέ τα καθεστωτικά μίντια και είχε τονίσει πως οι μπάτσοι δεν παραλείπουν να σακατεύουν ειδικά αυτά τα άτομα και να τους σπάνε/παίρνουν τις κάμερες.επίσης για την επίθεση στο χώρο συντονισμού των διαδηλωτών τότε από τους μπάτσους που έβαψαν εκείνο το σχολείο με αίμα είχε πει, πως στόχος ήταν να καταστρέψουν το υλικό που είχαν συγκεντρώσει.με λίγα λόγια σε εκείνο το ντοκιμαντέρ είχε προπαγανδίσει το κινηματικό ρόλο του ίντυ και δε βλέπω γιατί θα το καπέλωνε έτσι δύο τρία χρόνια αργότερα.

τέλος αν και δεν συμφωνώ με την πολιτική στάση του Αυγερόπουλου, θεωρώ τις εκπομπές του άρτιες από κάθε άποψη, παρουσιάζει όλες τις απόψεις και δεν τοποθετεί τα πράγματα πίσω από πρίσμα.επίσης σαν άνθρωπος του αναγνωρίζω το δικαίωμα να κάνει και λάθη και μαλακίες αλλά δεν νομίζω να διακατέχεται από κουκουεδίστικη λογική.τα ντοκιμαντέρ του σε αυτήν την περίπτωση θα απέπνεαν μια αποπνιχτική μπόχα κάτι που νομίοζω δεν συμβαίνει.

από @@@@ 27/03/2007 12:40 πμ.


o  augeropoulos evale ta pio sunthrhtika melh ths appo na milhsoun.o enas petakse to ekshs theiko:mas kathgoroun pws eimaste epanastates(!!!!!!!) alla kati tetoio den  isxuei!emeis theloume apla na allaksei o kuvernhths!
an to na eisai epanastaths thewreite pleon kathgoria tote pame na pnigoume oloi mazi....eleos....

από ΝΑΡίτης 27/03/2007 12:12 μμ.


  Η γνώμη του imc είναι είδηση. Και οι γνώμες των υπολοίπων είναι γνώμες!

Γι' αυτό η γνώμη του imc είναι στις μπροστά σελίδες, ενώ η δική μας στις πίσω σελίδες της συζήτησης. Κατά τα άλλα το μέσο είναι ανοιχτό!

Μράβο στα παιδιά που έκαναν τόσο κόπο και έφτιαξαν το βίντεο, θα το δω στην πρώτη ευκαιρία.

Συγχαρητήρια και στον Αυγερόπουλο που έκανε ένα τόσο καλό ντοκιμαντέρ και δε μασάει να αναφέρει τα Indymedia σε αυτό.

Σας βγάζω το καπέλο και στους δύο.

(Φυσικά όχι και στην ομάδα που νομίζει ότι η γνώμη της αποτελεί είδηση. Δεν είναι το Μέσο η είδηση, τα 'χουν λύσει οι σοβαροί άνθρωποι αυτά απο χρόνια. Άντε και στα δικά μας...)

από αναρχικός 27/03/2007 1:04 μμ.


ο  Αυγερόπουλος δεν ανέφερε την πηγή του, όλοι το είδαμε, μη ψεύδεστε. Εκμεταλλεύτηκε την δουλειά άλλων για να βγάλει φράγκα και να το παίξει και καλά ευαισθητοποιημένος και να περάσει την άποψη του.
Τη δουλειά του κάνει, αλλά προσέξτε... τη ΔΟΥΛΕΙΑ του και όχι τίποτε άλλο.
Δεν παράγει κινηματικό έργο. Ενας Κρατικός υπάλληλος είναι και τίποτε παραπάνω.
από παύλος 27/03/2007 1:10 μμ.


να συγκρίνεται το κινηματικό με το εμπορικό. Το εμπορικό όσο καλό και να είναι παραμένει εμπορικό και τίποτε παραπάνω.

Μπράβο στα παιδιά του indymedia για την πολλή καλή δουλειά, και δεν είναι και επαγγελματίες...
Μπράβο σε όλους αυτούς τους άγνωστους συντρόφους από την Οαχάκα που ανέβασαν το υλικό τους στα indymedia.

Ντροπή και αίσχος για τους κλέφτες αυτών των υλικών τους κρατικοδίαιτους δημοσιογραφάκους που βγάζουν λεφτά από το υλικό  άλλων και πουλάνε επαναστατιλίκι

από Τελικά ό,τι να ναι το ΝΑΡ 27/03/2007 1:22 μμ.


 Που είναι η γνώμη του indymedia στην πρώτη σελίδα, όχι πες μου, ειλικρινά πες μου γιατί είσαι πραγματικά ό,τι να ναι.

Επίσης, είσαι τόσο κακοπροαίρετος δε που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι οι άνθρωποι που έφτιαξαν το βίντεο είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τους κατηγορείς ότι τολμάν και εκφράζουν την άποψη τους.

Αν επικρατεί τελικά τέτοια διαύγεια και στους υπόλοιπους Ναρίτες τότε ζήτω που καήκαμε αλλιώς ντροπιάζεις και τους υπόλοιπους που υπογράφεις με την κομματική σου ιδιότητα εδώ μέσα.

Και ντροπή στον Αυγερόπουλο που βγάζει φράγκα οικειοποιούμενος δουλειά άλλων.

από να η αναφορά 27/03/2007 3:15 μμ.


  http://exandas.ert.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=88888994&limit=1&limitstart=1

 

Συντελεστές/Πηγές


ΠΗΓΕΣ

http://www.asambleapopulardeoaxaca.com/

http://www.indymedia.org

INSTITUTO NACIONAL DE ESTADISTICA GEOGRAFIA E INFORMATICA- Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφικών Στατιστικών και Πληροφοριών Μεξικού) http://www.inegi.gob.mx/
Movement in Defense of Life http://site.www.umb.edu/faculty/salzman_g/Strate/2006-06-29.htm
Η Μεξικάνικη Επανάσταση, Αδόλφο Τζίλι (εκδ. Κουκίδα, μετ. Νίκος Κοκκάλας)
http://www.noticias-oax.com.mx/
Ligamexicana por la defensa de los derechos humanos
Narconews, http://www.narconews.com/otroperiodismo/en.html
La Jornada, http://www.jornada.unam.mx
Indymedia, http://chiapas.indymedia.org/
http://www.asambleapopulardeoaxaca.com/
Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia
http://www.asambleapopulardeoaxaca.com
http://olganza.com/2006/10/31/cronologia-del-conflicto-en-oaxaca/
http://www.clasecontraclase.org/periodico/septiembre06vivalacomunaoaxaca.htm
http://www.metroactive.com/bohemian/11.22.06/byrne-0647.html
Amnesty International http://www.amnesty.org
Reporters without Borders http://www.rsf.org/
http://www.contralinea.com.mx
BBC http://www.bbc.co.uk
World Bank http://www.worldbank.org
City Mayors Society http://www.citymayors.com
CIA FACTBOOK https://www.cia.gov/cia/publications/factbook
Washington Post http://www.washingtonpost.com
Anarkismo.net
THE INDIGENOUS PEOPLE OF OAXACA By John P_ Schmal, contributor to Access Mexico Connect - The Electronic Magazine all about Mexico.htm
Access my Library http://www.accessmylibrary.com
Minorities at Risk (MAR) http://www.cidcm.umd.edu/inscr/mar
Witness for Peace http://www.witnessforpeace.org/romd/romd.html
Business Week http://www.businessweek.com
Foreign Policy in Focus http://fpif.org/fpiftxt/3688
World Bank Report
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

από αναρχικός 27/03/2007 4:23 μμ.


είδες εσύ στην ταινία του κρατικοδίαιτου - επαναστάτη Αυγερόπουλου και των συνεργατών του, αναφορά στα indymedia;
Εγώ δεν είδα, ούτε κανένας άλλος γιατί δεν υπήρχε.
Τα βίντεο φαίνονταν ότι ήταν από το ίντερνετ γιατί ήταν χαμηλής ανάλυσης. Ας το διαψεύσει αν μπορεί...

Τα δύο βίντεο δεν συγκρίνονται και είναι λάθος που μπήκε και το κείμενο του/της @ απο imc, κάτω από την παρουσίαση του βίντεο του athens.
Oι ουσιώδης διαφορά τους είναι ότι το ένα, του Αυγερόπουλου, είναι επαγγελματικό προϊόν και είναι λάθος να  το παρουσιάζουν κάποιοι σαν κινηματικό. Εβγαλε  λεφτά από εκεί, συν ότι περνάει την πολιτική του άποψη, που τυγχάνει να είναι και η άποψη αυτών που τον πληρώνουν.
Για κουκολοφόρους μιλάει και ο Αυγερόπουλος, συντονισμένος απόλυτα με τις επιταγές των αφεντικών του.

Το βίντεο του athens, φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Δεν κατευθύνει, αφήνει να μιλήσουν οι συμμετέχοντες στην εξέγερση και όχι οι καθοδηγητές και οι λογής αρχηγίσκοι. Αφήνει τον θεατή να αποκτήσει την δική του άποψη.
Είναι ένα κινηματικό βίντεο, που καμία σχέση δεν έχει με του κρατικοδίαιτου-επαναστάτη Αυγερόπουλου.

Περιμένω να ανέβει στο black tracker να το κατεβάσω.

από προσεκτικός 27/03/2007 6:08 μμ.


γράφεις:
"Επιπλέον, από τα κείμενα της εκπομπής, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, δε λείπει η κριτική στους Ζαπατίστας, και μάλιστα από «κινηματική σκοπιά»."

Αν δεν καταλαβαίνεις οτι το απόσπασμα που παραθέτεις μόνο κριτική δεν είναι, μάλλον δε γνωρίζεις και πολλά για τους ζαπατίστας. Στο ξαναγράφω με μπολντ μπας και το πιάσεις:

Κι αυτός ακριβώς ο προσανατολισμός της “Άλλης Καμπάνιας” των Ζαπατίστας, είναι που έκανε ηχηρή την “απουσία” τους από τα γεγονότα της Οαχάκα. Γιατί στην εξεγερμένη πολιτεία δεν υπήρξαν κομματικοί καθοδηγητές και πρωτοπορίες. Οι απλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που αυθόρμητα οργάνωσαν την APPO. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και οι “κομματικές ταυτότητες” δεν έπαιζαν κανένα ρόλο. Όσοι μάλιστα τόλμησαν να μιλήσουν εκ μέρους του κινήματος, απομονώθηκαν άμεσα από αυτό, αφού “αρχηγοί” και “εκπρόσωποι”, δεν γίνονταν δεκτοί. Ήταν λοιπόν, σαν οι Ζαπατίστας να απουσίαζαν από την εφαρμογή στην πράξη αυτών για τα οποία και οι ίδιοι αγωνίζονται
 
Πόσο νια νια να το κάνω; Ας προσπαθήσω όσο μπορώ:
Ο προσανατολισμός της Άλλης Καμπάνιας, η απουσία προσπάθειας για ηγεμονία του κινήματος και από την άλλη η μη ιεραρχική δομή και αυθόρμητη οργάνωση (που είναι η πεμπτουσία του κινήματος των Ζαπατίστας) είναι αυτό που έκανε από το κίνημα της Οαχάκα να μοιάζει ΣΑΝ να απουσίαν οι Ζαπατίστας. Ενώ ήταν πάντοτε εκεί.

Τι μιζέρια πια!

από 8e@ths 27/03/2007 6:33 μμ.


    eida to en logw dokymanter stis provoles politikou kinhmatografou , kai an mh ti alo ayto pou me anatrixiase itan i prwth skhnh me ton pitsirika apofasismeno gia ola. mporeite na "kopsete auto to kommati" kai na to anevasete edw, h sto youtube? mporei na dwsei empneysh kai kuragio se polu kosmo.
 

από Σπύρος_Μ. 27/03/2007 9:24 μμ.


poy

από a 22/02/2009 6:39 μμ.


μπορω να κατεβασω το ντοκυμαντερ απο indymedia?

από τυχαιος 24/02/2009 1:44 πμ.


Μπορεις να το βρείς απο εδώ:
http://www.black-tracker.gr/details.php?id=92

από Liakos_B.O. 23/01/2012 1:29 πμ.


To link εδώ: http://www.black-tracker.gr/details.php?id=495

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License