Εργαζόμενοι/ες, Φοιτητές/τριες σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Εργαζόμενοι/ες και φοιτητές/τριες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού σε αλληλεγγύη με το ελληνικό φοιτητικό κίνημα! Κάντε κλικ εδώ για να υπογράψετε το παρακάτω κείμενο: http://www.petitiononline.com/999aa999/petition.html

Οι Νόμοι Καταργούνται στους Δρόμους

Αλληλεγγύη - Αγώνας - Νίκη

Έχοντας την ιδιότητα των φοιτητών κι εργαζομένων-επιστημόνων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, τα οποία επισήμως αποτελούν το παράδειγμα προς μίμηση της Γιαννάκου και των υπαλλήλων της, και βιώνοντας τα από μέσα θα θέλαμε να πούμε τα εξής:

         

·        Τα πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας σχεδόν αποκλείουν τους φτωχούς από τις σπουδές π.χ. στην Βρετανία Ούτε το 30% των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δε προέρχονται από τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία αποτελούν τη πλειονότητα της κοινωνίας (Guardian 17/3/07).

·        Τόσο π.χ. στην Αγγλία που η προπτυχιακή φοίτηση κοστίζει 3.000 λίρες το χρόνο (συν τα συγγράμματα, φάκελοι, εργαστηριακά υλικά κτλ.) όσο και π.χ. στην Ολλανδία που το φοιτητικό επίδομα υπερκαλύπτει το κόστος των χαμηλών διδάκτρων (και των πανάκριβων συγγραμμάτων) η παρεχόμενη εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε «προϊόν». Ο φοιτητής την αγοράζει (σε κάποιες χώρες παίρνοντας δάνειο), θεωρώντας ότι αποτελεί ‘επένδυση’ την οποία θα ‘αποσβέσει’ όταν βγει στην παραγωγή. Έτσι, πιάνει δουλειά με μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης από τον εργοδότη του.

·        Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα, είναι μόρφωση,  ο νόμος Γιαννάκου είναι μια επιβολή αξιών και αρχών αντίθετων με την έννοια της εκπαίδευσης και της μόρφωσης, είναι η επιβολή του σκοταδισμού ενάντια στη παιδεία.

·         Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πλήρως αποκομμένη από την κοινωνία, αλλά απόλυτα υπαγόμενή στην αγορά, π.χ. Η προσφορά άμισθης ή χαμηλόμισθης εργασίας από τους φοιτητές στα διάφορα αφεντικά είναι κομμάτι του πανεπιστημίου. Τα πανεπιστήμια διαφημίζουν τους δείκτες απορροφητικότητας των αποφοίτων τους, αλλά λησμονούν να πουν για τα εξάμηνα συμβόλαια τους, για τους αστείους μισθούς τους και τα ωράρια γαλέρας, που θέλουν να επιβάλλουν και στην Ελλάδα.

·        Η παγίδα είναι ότι σε ελάχιστες χώρες τα πανεπιστήμια είναι επισήμως ιδιωτικά. Τυπικά είναι δημόσια που όμως λειτουργούν σαν να είναι ιδιωτικές εταιρίες, αυτό είναι και το σκεπτικό του νόμου του Καραμανλή, είναι δούρειος ίππος για τη καταστροφή του δωρεάν πανεπιστημίου.

·        Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως στην Βρετανία η οποία εφεύρε το σύστημα αυτό η πλειονότητα της κοινωνίας αντιτίθεται στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων: (http://www.ucu.org.uk/index.cfm?articleid=2043). Τη στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει την ιδιωτικοποίηση.

 

·        Οι περίφημοι ‘πανεπιστημιακοί μάνατζερ’ πολύ συχνά λειτουργούν ως δικτατορία του κέρδους σε βάρος της γνώσης.  

·        Κανείς δεν είναι σίγουρος αν το τμήμα που σπουδάζει ή δουλεύει ή αν τα μαθήματά του θα υπάρχουν την επόμενη χρονιά, ή θα έχουν κλείσει γιατί δεν ‘είχαν ζήτηση’, δεν ‘ήταν κερδοφόρα’ ή διότι τα ‘φάγε’ μία ημί-αυθαίρετη ‘αξιολόγηση’. Ολόκληρές μη αγοραίες επιστήμες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν (http://www.ucu.org.uk/index.cfm?articleid=2085 ).

·        Στην έρευνα ο έλεγχος είναι ασφυκτικός. Υπάρχει ένα ισχυρότατο πλέγμα κριτηρίων (αριθμός δημοσιεύσεων, βαρύτητα περιοδικού, γνωριμίες, κύρος, συμμετοχή σε επιτροπές κλπ) που καθορίζει τελικά τον βαθμό του Πανεπιστημίου. Έτσι, ειδικά οι νέοι διδάσκοντες – ερευνητές εξαναγκάζονται άμεσα ή έμμεσα, είτε να παράγουν ερευνητικό έργο εφαρμόσιμο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, είτε ερευνητικές δημοσιεύσεις που τους δίνουν «πόντους» στην αξιολόγηση χωρίς να αποτελούν κατά ανάγκη ουσιαστική προσφορά στην επιστήμη τους.

·        Είναι το σύστημα που δημιουργεί τους όρους της ίδιας της κατάρρευσης του, όπου τα λίγα ελίτ πανεπιστήμια συσσωρεύουν την ακαδημαϊκή έρευνα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα λειτουργεί σε επίπεδα ΙΕΚ, με σχολές άμεσης κατανάλωσης στη ζούγκλα της ανούσιας εξειδίκευσης.

·        Στη Βρετανία το ίδιο το διδακτικό προσωπικό είναι αυτό που αντιτίθεται στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των σπουδών (http://www.ucu.org.uk/index.cfm?articleid=20440). Ταυτόχρονα το διδακτικό προσωπικό των Βρετανικών πανεπιστημίων εκφράζει την συμπαράσταση του στο εκπαιδευτικό κίνημα της Ελλάδας.

·        Γιατί να μην ακουστεί η εμπειρία αυτών που είναι ήδη εκεί που η Ελλάδα θέλει να φτάσει;

 

·        Αν οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι τολμήσουν να καταφύγουν σε διαμαρτυρίες, για οποιοδήποτε λόγο, (π.χ. επειδή το πανεπιστήμιο τους κάνει έρευνα για τη βιομηχανία όπλων) η αστυνομία μπορεί να τους συλλάβει μέσα στα ίδια τους τα πανεπιστήμια. Παρόλα αυτά στις Ευρωπαϊκές χώρες η πανεπιστημιακή κοινότητα πολύ σπανιότερα κινδυνεύει να σακατευτεί ανεξέλεγκτα από την Αστυνομία, όπως γίνεται συνεχώς στην Ελλάδα, άρα το άσυλο δεν είναι τόσο επιτακτική κοινωνική ανάγκη όπως είναι στην Ελλάδα.

·        Κυρίως όμως το άσυλο είναι απόλυτα συμβατό με την έννοια του πανεπιστημίου από κάθε είδους έλεγχο και παρέμβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δικτατορίες στοχεύουν στα άσυλα των πανεπιστημίων, ούτε ότι τόσο συχνά η διαμαρτυρία στις αυθαιρεσίες της εξουσίας προέρχονται από τα πανεπιστήμια. Η μεταβολή του ασύλου είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της ελεύθερης σκέψης και βούλησης μέσα στα πανεπιστήμια. Ο στόχος της μεταβολής στο άσυλο είναι το μυαλό.  

 

Οι συνάδελφοί μας και οι αλληλέγγυοι τους στην Ελλάδα εξεγέρθηκαν. Εδώ κι ένα χρόνο ο νόμος της μειοψηφίας των βουλευτάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περάσει κι όσο οι χιλιάδες εξεγερμένοι θα’ ναι στον δρόμο τίποτα δεν τελειώνει, και ας θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, εξαιτίας της ψήφισης του νόμου-δεν είναι σπουδαίο επίτευγμα που αυτό-ψηφιστήκαν.

Το κράτος ‘προσέλαβε’ έναν περιφερόμενο θίασο παραγόντων των ΜΜΕ και διάφορες διορισμένες επιτροπές (όπως και τότε επί χούντας) κι απέτυχε να ανακόψει τη δύναμη του κινήματος. Τότε ήρθε πάλι η ώρα της ‘ράβδου’ και των πυροβολισμών από τις ‘ζαρντινιέρες’, ήρθε η ώρα των μαζικών συλλήψεων και μαζικών δικών για τους αντιφρονούντες όπως και τότε…Ίσως η Ελληνική κυβέρνηση ανοίξει πάλι την Μακρόνησο να βάλει τους ‘κουκουλοφόρους’, τους φοιτητές, και τη νεολαία που τολμά να της αντιστέκεται.         

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ  

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΠΕΛΙ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ – ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

 

Φοιτητές κι Εργαζόμενοι

σε πανεπιστήμια της

Βρετανίας, Ολλανδίας, Δανίας, Σουηδίας κ.α.

kinimakinima@yahoo.com

 

 

 

Όποιος/α συνάδελφος επιθυμεί να υπογράψει μπορεί να το κάνει εδώ:

http://www.petitiononline.com/999aa999/petition.html

από ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ 27/03/2007 12:53 πμ.


  Mια εξαιρετική πρωτοβουλία μπράβο σας .Νομίζω ότι πολύ σημαντική θα είναι η συμβολή σας στην ενημέρωση το κόσμου για την κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες που ζείτε ποια κινήματα υπάρχουν στον εκπαιδευτικό χώρο, η μορφές ιδιωτικοποίησης που έχουν λάβει χώρα στα πανεπιστήμια ,θεωρητικά κείμενα  κριτικής στη προσπάθειες ιδιωτικοποίησης που λαμβάνουν χώρα  εμπειρίες σας ,εκπαιδευτικά site που  θα μας προτείνατε κ.λ.π. Θα σας πρότεινα να αρχίσετε να σκέπτεστε την κατασκευή ενός site ,blog οτιδήποτε. Ο κόσμος εδώ έχει μεγάλη άγνοια στο τι συμβαίνει στο εξωτερικό και  πιστεύει π.χ. τους διάφορους Γιακουματους που δηλώνουν ότι θα δημιουργηθούν διάφορα ΗARVARD στην  Ελλάδα. Ένα ενδιαφέρον blog  που βρήκα από Ηνωμένες Πολιτείες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση http://weblogs.elearning.ubc.ca/workplace/

από KINIMA 27/03/2007 3:48 μμ.


OI YPOGRAFES GIA TO KEIMENO  PLEON MAZEYONTAI EDO!!!!
OPOIOS THELEI EPIPLEON EPIKOINONIA MPOREI PANTA NA STELENIE
E-MAILS STO kinimakinima@yahoo.com


GIA YPOGRAFI EDO!!!!
http://www.petitiononline.com/999aa999/petition.html

από στις 01/04/2007 8:29 μμ.


υπογραφές. Οι περισσότερες υπογραφές δεν αναφέρουν το Πανεπιστήμιο στο οποίο ανήκει ο φοιτητής/εργαζόμενος. Είναι λάθος αυτό παιδιά. Πρέπει όλοι να συμπληρώνουν αυτή την πληροφορία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License