Ανοιχτή επιστολή γονέων φοιτητών που συνελήφθησαν στις 8 Μαρτίου

Εμείς οι γονείς των συλληφθέντων θέλουμε να σας ενημερώσουμε...

Εμείς, οι γονείς των φοιτητών που συνελήφθησαν στις 8 Μαρτίου στη διάρκεια του πανελλαδικού, πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, προβληματιστήκαμε πολύ για το αν θα έπρεπε να σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή:

Ο σημαντικός θεσμικός ρόλος των ΜΜΕ έχει στις μέρες μας είτε θεοποιηθεί είτε δαιμονοποιηθεί και έτσι πολλοί μάς είπαν ότι μια τέτοια χειρονομία θα ήταν υπέρ μας κι άλλοι εναντίον μας. Ομως, για μας, τους γονείς, πρυτάνευσε κυρίως η σκέψη να επικαλεστούμε την κύρια αποστολή του Τύπου ως «τέταρτης εξουσίας», που συνίσταται, πέρα από το καθήκον της ενημέρωσης των πολιτών, και σ' αυτό του ελέγχου των υπόλοιπων εξουσιών.

Δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε προκαταβολικά την κρίση του δικαστηρίου. Θέλουμε να ενημερώσουμε αντικειμενικά την κοινή γνώμη τόσο για την εμπειρία μας από τη μέχρι τώρα ποινική διαδικασία όσο και για την αγωνία μας για μια δίκαιη δίκη, που η Πολιτεία με τις συντεταγμένες εξουσίες της οφείλει και πιστεύουμε ότι θα τους διασφαλίσει. Ολες αυτές τις ημέρες ακούμε μέσω των ΜΜΕ τις πιο απίθανες ερμηνείες και συσχετίσεις για τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά. Δεν είναι δική μας δουλειά να αποφανθούμε γι' αυτά. Θέλουμε όμως να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία της ΓΑΔΑ και της Σχολής Ευελπίδων, μ' άλλα λόγια τής αστυνομικής και δικαστικής μας εμπλοκής.

Ο κάθε ένας από σας ας αναλογιστεί πώς νιώσαμε το βράδυ της Πέμπτης, όταν, από μακριά οι περισσότεροι, για ώρες προσπαθούσαμε να έχουμε μια νόμιμη πρόσβαση ενός δικηγόρου για να διερευνήσει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα παιδιά μας. Τόσο από τις προσωπικές τηλεφωνικές τους μαρτυρίες όσο και από τα αδιάψευστα τηλεοπτικά πλάνα των καναλιών, που τα έδειχναν ξανά και ξανά τα δελτία ειδήσεων, γνωρίζαμε ότι αποκόπηκαν και περικυκλώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε συντεταγμένο και υποδειγματικά περιφρουρημένο φοιτητικό μπλοκ, ψεκάστηκαν ανελέητα με χημικά, συνελήφθησαν, χτυπήθηκαν και εξυβρίστηκαν με λόγια και έργα, ενώ βρίσκονταν με χειροπέδες καθ' οδόν προς τις κλούβες. Η αγωνία μας για τη σωματική τους ακεραιότητα και την τύχη τους μεγάλωνε, όταν στη διάρκεια των ατέλειωτων ωρών εκείνης της νύχτας διαπιστώναμε ότι οι τραυματίες ανάμεσά τους, παρά τις εκκλήσεις τους, δεν μεταφέρονταν σε νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυμάτων τους, ενώ άλλοι πιέστηκαν και προπηλακίστηκαν επειδή αρνούνταν να υπογράψουν ενοχοποιητικά γι' αυτούς έγγραφα. Μετά από περισσότερες από 20 ώρες τα παιδιά μας, νηστικά, διψασμένα, ταλαιπωρημένα και ορισμένα τραυματισμένα, οδηγήθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής, στα όρια εκπνοής του Αυτοφώρου, χωρίς προηγούμενη επαφή με δικηγόρους ή με εμάς, σε μια αίθουσα κατάμεστη από αστυνομικούς με πολιτική περιβολή αλλά και ένστολους. Με επιτρεπόμενη είσοδο σε ελάχιστους γονείς -με επίκληση της έλλειψης χώρου- ακούσαμε συνολική εισαγγελική πρόταση μιας φράσης, συλλήβδην, για όλους. «Σέβομαι και τιμώ την ιδιότητα του φοιτητή, αλλά επειδή υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν και νέες αξιόποινες πράξεις, οι κατηγορούμενοι πρέπει να κρατηθούν μέχρι τη Δευτέρα». Οι συνήγοροι των παιδιών μας έδωσαν κυριολεκτικά μάχη για τα αυτονόητα: Το λευκό ποινικό μητρώο, τη γνωστή διαμονή, την έλλειψη υποψίας φυγοδικίας. Βλέπαμε τα παιδιά μας, που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν η συμμετοχή σε μια νόμιμη και συντεταγμένη εκπαιδευτική πορεία, να αντιμετωπίζονται χειρότερα από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Την ανακούφισή μας από την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους διαδέχτηκαν, τη Δευτέρα, η οργή και η αγανάκτηση για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, τα οποία, επικαλούμενα ανύπαρκτη, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, εντολή των Προϊστάμενων Δικαστικών Αρχών, κατέλυσαν κάθε δικονομικό κανόνα παρεμποδίζοντας εκ νέου και με πιο κατηγορηματικό τρόπο γονείς και μάρτυρες (κυρίως πανεπιστημιακούς καθηγητές και εκπροσώπους φορέων), ακόμη και λειτουργούς όπως δικηγόρους και δημοσιογράφους, να μπουν στην αίθουσα, όπου διεξαγόταν η δίκη. Στη δικαιολογημένη αυτή απαίτηση απάντησαν με ρίψη χημικών στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας, που έκανε αδύνατη τη συνέχιση της δίκης δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε ερωτηματικά απέναντι στη συντεταγμένη Πολιτεία και τους θεσμούς της:

* Πόσο συμβατές είναι οι καταστάσεις αυτές με μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία;

* Πόσο συμβατές είναι οι συμπεριφορές αυτές με τη θέση της Ελλάδας στο δικαιικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

* Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Πολιτεία, και ιδίως η Δικαιοσύνη, για τον χώρο και τις συνθήκες, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια ή χειρότερα φαινόμενα κατά τη νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης (21/3);

* Θα διαφυλαχθούν οι δικονομικές εγγυήσεις που προβλέπει το Σύνταγμα, και ιδίως η αρχή τής δημοσιότητας της δίκης, απαραίτητου συντελεστή αξιοπρεπούς διαδικασίας και αναζήτησης της αλήθειας;

* Θα σταθούν οι θεσμοί στο ύψος τους ή θα αυτοακυρωθούν μπροστά στα μάτια όλων μας, αλλά κυρίως των παιδιών μας, που είναι οι αυριανοί επιστήμονες που θα κληθούν να τους υπηρετήσουν από διάφορες κρίσιμες για την Πολιτεία θέσεις;

Παρά την τραγική μέχρι στιγμής εμπειρία μας, είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε εμπιστοσύνη στους Ελληνες δικαστές. Πιστεύουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μοχθούν για την αναζήτηση της αλήθειας. Οτι δεν υποκύπτουν σε πιέσεις. Οτι κρίνουν με βάση τις πράξεις και όχι το φρόνημα. Οτι δικάζουν με βάση το ποινικό δίκαιο και όχι την πολιτική σκοπιμότητα.

Οτι θα δουν, μέσα στα καθαρά μάτια των παιδιών μας, το βαθύτερο κίνητρο των καθ' όλα νόμιμων ενεργειών τους, που δεν είναι άλλο παρά ο αγώνας, μαζί με τους καθηγητές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα, για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι γονείς των φοιτητών που δικάζονται για τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Εκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 8/3/2007

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License