Πάτρα: Πορεία 9/3/2007

Πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδηλωτές της πανελλαδικής πορείας στην Αθήνα

post image

Η πορεία ξεκίνησε από το Παράρτημα και κατευθύνθηκε αρχικά προς το Δικαστικό Μέγαρο, όπου εκτοξεύτηκαν μπογιές και αυγά. Όταν έφτασε στην Ερμού, η κεφαλή της πορείας αντί να στρίψει προς την Αστυνομική Διεύθυνση, προτίμησε να συνεχίσει ευθεία. Ωστόσο τα δύο τρίτα της πορείας παρέμειναν στη γωνία Ερμού και Κορίνθου και με ένα πρόχειρο πανό (από αυτά που καλούσαν στην πορεία) πορεύτηκαν με αλυσίδες προς το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας γράφονταν συνθήματα με σπρέι σε τοίχους και τζαμαρίες τραπεζών.

Εικόνες:

Αρχεία:

από ΗΜΕΡΑ/ΣΗΜΕΡΙΝΗ 11/03/2007 4:22 πμ.


Πορεία αντιεξουσιαστών και στην Πάτρα
Ημ/νία έκδοσης: 10 Μαρτίου 2007

Τα χθεσινά πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, που είχαν σαν αποτέλεσμα, εκτός από δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς, το κάψιμο ενός φυλακίου των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προκάλεσαν συλλαλητήριο φοιτητών και αντιεξουσιαστών χθες το βράδυ στους δρόμους της Πάτρας.

Οι αντιεξουσιαστές, φοιτητές των ΕΑΑΚ σύμφωνα με την Αστυνομία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση, πέταξαν συσκευασίες με χρώμα στο κτίριο των δικαστηρίων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου, ενώ, ακολούθως, ανέγραψαν σύνθημα στην τζαμαρία της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στο ισόγειο της Νομαρχίας Αχαΐας.

Πέραν αυτών, δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια και η πορεία έληξε ειρηνικά.

Θ.Μ.

http://www.imeranews.gr/detail.php?id=24197

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ με τις ευλογίες της Ν.Δ.!

Αρκετές δεκάδες φοιτητών από την Πάτρα παρέμειναν μέχρι αργά προχθές το βράδυ έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, μαζί με άλλους φοιτητές και εκπαιδευτικούς, για τις συνολικά 61 προσαγωγές φοιτητών, που συνελήφθησαν.

Εξάλλου, από νωρίς χθες το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, πλήθος φοιτητές από την Πάτρα, που παρέμειναν στην Αθήνα, βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους τους, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους.

Αντιδράσεις για τα όσα υπέστησαν στο συλλαλητήριο υπήρξαν και χθες στην Πάτρα, από τους φοιτητές που επέστρεψαν. Το μεσημέρι, φοιτητές με πανό απέκλεισαν την οδό Κορίνθου, στο ύψος της Νομαρχίας Αχαΐας.

Με τον τρόπο αυτό διατράνωσαν γι' άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στο νέο νόμο-πλαίσιο, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες Πατρινούς φοιτητές.

Ακόμη, χθες το απόγευμα, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διοργάνωσαν πορεία στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση που είχαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η πορεία σταμάτησε στο Δικαστικό Μέγαρο, επί της οδού Γούναρη, και κατέληξε στο Παράρτημα.

Στο μεταξύ, ομάδα διαδηλωτών χωρίστηκε από την πορεία και κατευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, όπου παρέμειναν για αρκετή ωρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και υπέρ των συλληφθέντων φοιτητών.

«Ζητάμε ν' αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές που συνελήφθησαν. Ήταν μια μεθοδευμένη προσπάθεια να διαλυθεί η πορεία και να τρομοκρατηθεί το φοιτητικό κίνημα. Ο αγώνας των φοιτητών για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία δεν πρόκειται να λυγίσει, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Αλέξης Βάρδας, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού.

Στη "Σ" μίλησαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, καθώς και του πνευματικού κόσμου, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στα θλιβερά γεγονότα της Αθήνας.

[ΒΑΣ. ΛΑΖΑΡΗΣ]
"Bλάπτουν την πρόοδο"

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Τα επεισόδια είναι κατασκευασμένα, προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και γενικότερα να χτυπηθεί το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, που αντιστέκεται στις επιλογές των δυνάμεων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Οι γνωστoί-άγνωστοι κουκουλοφόροι επιτελούν κάποια αποστολή, την ίδια σε όλες τις περιπτώσεις: να βλάπτουν, δηλαδή, με προβοκατόρικες ενέργειες κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην πρόοδο του τόπου. Στα επεισόδια, όμως, της Πέμπτης υπήρχε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο στοιχείο: το ότι οι προβοκάτορες αυτοί χτύπησαν τη Βουλή, που αποτελεί την υψηλότερη έκφραση της Δημοκρατίας».

[ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ]
"Οι μόνες νησίδες αντίστασης στη νεολαία"

«Το σκηνικό που όλοι παρακολουθήσαμε στις τηλεοράσεις είναι η κατάληξη μιας μεθοδευμένης προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, το Μάιο, με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Προσπάθεια στην οποία τα ίδια ποσοστά συμμετοχής έδειξαν και τα τηλεοπτικά μέσα, και ιδίως η ιδιωτική τηλεόραση, με συγκεκριμένους δημοσιογράφους, που λειτουργούσαν σαν το δεξί χέρι της κυβέρνησης. Η μη επιλεκτική επιλογή φοιτητών, ως υπαιτίων για τα επεισόδια, ήταν απαραίτητη για τον κρατικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γενικότερη τρομοκρατία στο φοιτητικό κίνημα και μια ταύτιση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών καθηγητών με την "αναρχία", την οποία προσωποποιούσαν οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι δεν ευφορούνται από κάποια αναρχική ιδεολογία, αλλά λειτούργησαν ως ωμοί προβοκάτορες. Με αυτή την πολιτική της Ν.Δ. συνέπλευσε στον ένα ή στον άλλο βαθμό και το ΠΑΣΟΚ, με ίσο ποσοστό ευθύνης. Έχοντας λοιπόν τα μεγάλα ΜΜΕ λειτουργήσει συστηματικά υπέρ της κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημιακών, ολοκλήρωσαν τον προκλητικό και βρόμικο ρόλο τους, βγαίνοντας δήθεν για να καταγγείλουν τα επεισόδια, στα οποία, μέχρι σήμερα, συνηγορούσαν με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Ο σημερινός καπιταλισμός δεν ανέχεται κάθε τι που κινείται στην αμφισβήτησή του. Γνωρίζει ότι οι μόνες νησίδες αντίστασης βρίσκονται στη νεολαία και ειδικότερα στο μορφωμένο κομμάτι της και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Γνωρίζει ότι, για να εφαρμόσει τα πολιτικά και οικονομικά του σχέδια, πρέπει αυτές οι φωνές πάση θυσία να σιγήσουν. Γι' αυτό και με λύσσα καταφέρεται κατά του φοιτητικού κινήματος. Το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί μόρφωση όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το σύνολο της νεολαίας. Όμως, ο τερατόμορφος καπιταλισμός που βιώνουμε σήμερα στηρίζεται στην αμορφωσιά και, χτυπώντας το φοιτητικό κίνημα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια Παιδεία για τους λίγους και μια κοινωνία αμορφωσιάς, που να προσφεύγει για τα όποια προβλήματά της στον ανορθολογισμό των καφετζούδων και στο τηλεοπτικό κιτς κάθε μορφής. Είναι υποχρέωση του καθενός να συμπαραταχθεί με τους φοιτητές, για το μέλλον των γενιών που έρχονται».

[ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΚΑΣ - ΜΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ν.Δ.]
"Να δεχθούμε ότι άλλαξε ο νόμος"

«Κατ' αρχήν, καταδικάζω ως νέος άνθρωπος τα φαινόμενα που είδαμε την Πέμπτη. Προβληματίζομαι, παράλληλα, γιατί, για ακόμα μια φορά οι γνωστοί-άγνωστοι διέλυσαν μια εκδήλωση φοιτητών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κινήθηκε σε πολύ σωστά πλαίσια, και αμαύρωσαν μια διαμαρτυρία πολιτών κατά της απόφασης που πήρε η κυβέρνηση. Όμως, χιλιάδες άλλοι φοιτητές και Πατρινοί έχουν επιλέξει να ταχθούν υπέρ των αλλαγών αυτών. Άρα, νομίζω ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματός μας, πρέπει να δεχθούμε ότι άλλαξε πλέον ο νόμος».

[ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ]
"Oργανωμένο σχέδιο κατά των φοιτητών"

«Yπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, μέσα από το οποίο γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα και επιχειρείται η εκμετάλλευση αυτής της εικόνας για να δυσφημιστούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται».

Στη διαπίστωση αυτή προχώρησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας "Πάτρα Μπροστά", Κώστας Πελετίδης, σχολιάζοντας στη "Σ" τα σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα, και πρόσθεσε πως η κυρίαρχη τάξη, μέσω των πολιτικών της εκφραστών, θέλει να ενισχύσει τα συμφέροντά της.

«Θέλουν να περάσουν τη φιλοσοφία ότι χρειάζεται επιτέλους να βάλουν τάξη», υπογράμμισε ο Κώστας Πελετίδης και εκτίμησε πως το "σχέδιο" εκπορεύεται από τα κέντρα που επιζητούν να κερδίζουν συνεχώς.

«Γίνεται, όμως, κατανοητό από τον καθένα ότι η κατάσταση είναι στημένη, γι' αυτό και θα πρέπει να δοθεί απάντηση δυναμώματος του λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενισχυθούν εκείνες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα δίνουν τον αγώνα τους για να διαμορφωθούν άλλες συνθήκες προς όφελος του λαού στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης.

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΛΛΗΣ - ΔΑΚΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ]
"Εύχομαι να μην κλιμακωθούν τα επεισόδια"

«Θέτω ένα ερώτημα στον εαυτό μου και στον κάθε Έλληνα πολίτη: Πιστεύει κανένας ότι η Παιδεία πάει καλά; Πιστεύετε ότι η κοινωνία που θα φτιάξουμε μέσα από την καινούργια γενιά θα είναι ό,τι καλύτερο; Μήπως θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις; Αυτές (καλές ή κακές) από ποιον θα πρέπει να γίνουν; Θα πρέπει να γίνουν από τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ή από κάποιους άλλους; Αισθάνομαι ότι δεν ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όταν ακούω ότι θα καταργήσουν το νόμο στην πράξη. Τα όσα κάνουν οι κουκουλοφόροι είναι απαράδεκτα και πιστεύω ότι δεν κατευθύνονται από κάποιο κόμμα. Δεν είχαμε ένα πολύ θλιβερό συμβάν πριν από χρόνια; Επιζητούμε άλλο ένα; Εύχομαι να μην κλιμακωθούν τα επεισόδια και οι όποιοι δυσαρεστημένοι μπορούν στις εκλογές να καταψηφίσουν εκείνους που εμπνεύστηκαν τα "κακά" αυτά και να τους στείλουν σπίτι τους».

[Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΠΑΣΟΚ]
"Υπόλογοι στην ελληνική κοινωνία"

«Η κυβέρνηση και ο κ. Πολύδωρας ειναι ανίκανοι να προστατεύσουν και την ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητών και τη γαλήνη στην πόλη. Αδυνατούν να συλλάβουν και να θέσουν εκτός τους μόνιμους ταραξίες, που είναι λιγότεροι από μια εκατοντάδα και τα βάζουν με αθώους ανθρώπους, αφήνοντας τους κουκουλοφόρους να σπάνε τα πάντα. Είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι στην ελληνική κοινωνία για την κατάντια αυτή, που φαίνεται, όμως, ότι τους βολεύει για εκλογικούς σκοπούς και την επιδίωξη συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, με το φόβο διαρροής προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη».

[ΒΑΣ. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ]
"Συνθήκες πολιτικής προβοκάτσιας"

Προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των βίαιων επεισοδίων καταλογίζει στην κυβέρνηση ο νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού "Μαχόμενη Αχαϊα", Βασίλης Χατζηλάμπρου, επικρίνοντας έντονα το ρόλο της αστυνομίας.

«Το "χτύπημα" της πορείας και οι συλλήψεις έγιναν πάνω στη μάζα των φοιτητών, οι οποίοι προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν την κινητοποίηση τους, κάτι που δεν ήταν εύκολο, αφού η αστυνομία με χημικά τους διέλυε συνεχώς», τόνισε χαρακτηριστικά στη "Σ".

Ο Β. Χατζηλάμπρου κατηγόρησε τη Ν.Δ. για διαμόρφωση συνθηκών πολιτικής προβοκάτσιας, εκτίμησε πως η προσπάθεια αμαύρωσης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος δεν πρόκειται να περάσει και ζήτησε απ' όλους «ν' αναλογιστούν πώς γίνεται οι αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν με λύσσα φοιτητικό μπλοκ, το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είχε καμία εμπλοκή στα γεγονότα».

[ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ]
«Σηκώσαμε τα χέρια, αλλά μας επιτέθηκαν»

Πάμπολλα περιστατικά βίας καταγγέλλουν για διάφορες φάσεις της πορείας φοιτητές από την Πάτρα, που μετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Έριχναν ανελέητα δακρυγόνα μέσα στο μπλοκ και πολλοί συνάδελφοι λιποθύμησαν. Η περιφρούρησή μας αποσόβησε τα χειρότερα, αλλά πολλοί φοιτητές ποδοπατήθηκαν, αφού το μπλοκ είχε συμπιεστεί ανάμεσα στα επεισόδια και την υπόλοιπη πορεία που ήταν πίσω και μας πίεζε», περιέγραψε ο Νίκος Σκρέττας, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών Μηχανικών.

«Στο σημείο που ήμασταν δεν είχαν προκληθεί επεισόδια. Μια μονάδα των ΜΑΤ απομόνωσε μια ομάδα 70 περίπου φοιτητών από την Πάτρα, στην πλειοψηφία τους κοπέλες. Σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, τους είπαμε ότι διαδηλώνουμε ειρηνικά και να μη μας χτυπήσουν. Η απάντηση ήταν να μας ψεκάσουν με χημικά, να μας κυκλώσουν και να επιτεθούν με γκλομπ. Μας χτύπησαν, μας έριξαν ξανά χημικά και αποχώρησαν», αναφέρει ο Κώστας Σακελλαρίου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανολόγων Μηχανικών.

Στον πανικό που προκλήθηκε, μια ομάδα φοιτητριών από την Πάτρα αποκόπηκε από το μπλοκ και κρύφτηκε σε παρακείμενη πολυκατοικία, προκειμένου να προστατευθεί από τα χτυπήματα.

«Όταν βγήκαμε στην Πανεπιστημίου για να ξαναενωθούμε με το μπλοκ, μας κυνήγησε μια ομάδα ΜΑΤ. Ευτυχώς προλάβαμε και μπήκαμε ξανά στο μπλοκ, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ μας εκσφενδόνιζαν καδρόνια που είχαν πέσει από την πορεία», περιγράφει μια εκ των φοιτητριών.

«Ήταν απλά χάος. Τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή. Τα ΜΑΤ ήταν στις δύο πλευρές του μπλοκ και χτυπούσαν τους φοιτητές που σχημάτιζαν τις αλυσίδες περιφρούρησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθεί η συνοχή του μπλοκ. Ομάδες των ΜΑΤ μας ψέκαζαν με χημικά και μας χτυπούσαν στα τυφλά, ενώ η ρίψη δακρυγόνων συνεχιζόταν. Ήταν προφανές ότι ήθελαν να διαλύσουν εντελώς την πορεία. Έπειτα, μονάδες των ΜΑΤ ήρθαν πίσω από το μπλοκ και άρχισαν να μας σπρώχνουν προς τα Προπύλαια. Φύγαμε τρέχοντας μέχρι τα Προπύλαια, μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Δεν θρηνήσαμε θύματα από καθαρή τύχη», δήλωσε ο Χρόνης Βατσέλλας, μέλος του Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν εξάλλου μεθοδευμένη προσπάθεια τρομοκράτησής τους, με σκοπό τη διάλυση της διαδήλωσης. «Με τράβηξαν δύο άνδρες των ΜΑΤ από την αλυσίδα, με πέταξαν κάτω και με χτυπούσαν, μέχρι να με τραβήξουν ξανά οι συμφοιτητές μου», τονίζει στη "Σ" φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ.

«Ήμουν μέσα στο μπλοκ, όταν άνδρας των ΜΑΤ με άρπαξε και με τράβηξε έξω. Δεν με χτύπησε. Κόλλησε το κράνος του στο πρόσωπό μου, με έβρισε και με έσπρωξε ξανά προς το μπλοκ», είναι η μαρτυρία φοιτήτριας του Τμήματος Γεωλογίας.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο 10 Μαρτίου 2007

από wake up 11/03/2007 9:53 μμ.


post image
εδώ όλη η πορεία πάνω από την πλ. Όλγας

Εικόνες:

από wake up 11/03/2007 9:56 μμ.


post image
 στα δικαστήρια

Εικόνες:

από wake up 11/03/2007 9:58 μμ.


post image
στον "Έσπερο"

Εικόνες:

από wake up 11/03/2007 10:02 μμ.


post image
 μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας

Εικόνες:

από wake up 11/03/2007 10:06 μμ.


post image
με την πινακίδα να αποκαλύπτει τον πραγματικό χώρο από τον οποίο βγήκαν τα πατρινά ΜΑΤ :-)

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License