ΚΑΛΕΣΜΑ 9-10 ΜΑΡΤΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ:  
Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ  ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Σχεδόν ένας χρόνος φοιτητικών κινητοποιήσεων μαζί με καθηγητές -δασκάλους-μαθητές συμπληρώνονται ενάντια στην πολιτική συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού, και υποταγής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και του κεφαλαίου. Ένας χρόνος αμφισβήτησης, ανυπακοής και ανατροπής των κατεστημένων στο φοιτητικό (και όχι μόνο) χώρο που δημιουργεί σημαντικές ευθύνες στην Αριστερά αλλά και σημαντικές παρακαταθήκες για το μέλλον.


Το κίνημα μας δίδαξε σ’ όλη του την πορεία μέχρι σήμερα ότι η συνταγή της νίκης δεν κρύβεται ούτε στη καθαρή αλήθεια κάποιας οργάνωσης αλλά και ούτε στην άνευ όρων και πολιτικού περιεχομένου ενότητα.

 Το κίνημα βάζοντας όρους συμμετοχής τη συνολική αντίθεση στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση (αρ. 16, ν. Πλαίσιο, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, αξιολόγηση) κατάφερε και συσπείρωσε στα πλαίσια του, όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς καθώς και κομμάτια της ΠΑΣΠ. Χιλιάδες ανένταχτων συντάχτηκαν στις τάξεις του στηρίζοντας έτσι το πλαίσιο της ενότητας στη δράση, των ριζοσπαστικών και αριστερών αιτημάτων, καταφέρνοντας έτσι να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στα πανεπιστήμια βάζοντας τη ΔΑΠ στο περιθώριο των εξελίξεων.

Ο ένας αυτός χρόνος έντονων κινηματικών διαδικασιών, όμως μας φορτώνει με ευθύνες για ανατροπή των συσχετισμών πλέον συνολικά στο πανεπιστήμιο. Μας επιβάλλει το άνοιγμα της συζήτηση για ποια αριστερά στα πανεπιστήμια. Για το ποια Αριστερά στο πανεπιστήμιο μπορεί να εκφράσει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους πόθους και τις αγωνίες όλου του ανένταχτου κόσμου με τον οποίο βρεθήκαμε μαζί στο δρόμο του αγώνα.

Μιλάμε πλέον ανοιχτά για την συγκρότηση μιας νέας αριστεράς μες στις σχολές. Τα χαρακτηριστικά αυτής της συγκρότησης πρέπει να αντλούν έμπνευση και να διδάσκονται από την εμπειρία του μεγαλειώδους κινήματος που ζούμε.

-->Αριστερά στις ανάγκες του κινήματος. Που να μην θυσιάζει το ίδιο το κίνημα στο βωμό του ηγεμονισμού. Που δεν βάζει πάνω από το κίνημα την δικιά της ανάπτυξη. Που λειτουργεί βοηθητικά προς το κίνημα οργανώνοντας τη δράση αλλά και εισάγοντας και προάγοντας το στοιχείο της πολιτικής.

-->Αντινεοφιλελεύθερη Αριστερά. Που αντιτίθεται συνολικά με τις προσπάθειες υποταγής της εκπαίδευσης στην αγορά και το κεφαλαίο. Που αντιτίθεται στην αναθεώρηση του αρ. 16 αλλά και συνολικότερα του Συντάγματος, στο νέο Νόμο Πλαίσιο και στην κατάργηση του Ασύλου, και στους νόμους για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και αξιολόγηση.

-->Αριστερά ριζοσπαστική, ακτιβιστική που εμπνέεται απ’ το διεθνές αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και φέρνει στο προσκήνιο τις αντιστάσεις ενάντια στον πόλεμο, στον ρατσισμό, στην γυναικεία καταπίεση, στην οικολογική καταστροφή…

-->Αριστερά αντικαπιταλιστική. Που μιλάει για το όραμα της αλλαγής της κοινωνίας,της ανατροπής του καπιταλισμού. Που εντάσσει στη δράση της  όλες τις αντιστάσεις εργατικές –νεολαιίστικες –κοινωνικές.

-->Αριστερά με συγκρότηση δικτυακή, συσπειρωσιακή και πολυτασσική. Που σέβεται αλλά και προστατεύει το δικαίωμα κάθε οργανωμένης συνιστώσας της να παρεμβαίνει αυτόνομα σ’ αυτήν.

-->Πλουραλιστική και δημοκρατική. Που προστατεύει και προάγει το δικαίωμα κάθε ανένταχτου σχήματος αλλά και κάθε ανένταχτου αγωνιστή και αγωνίστριας να παρεμβαίνει σ’ αυτή.

Το ζήτημα της συγκρότησης μιας νέας αριστεράς στα πανεπιστήμια, όμως, δεν πρέπει να μείνει στα συρτάρια κάποιων γραφείων. Είναι ζήτημα όλων όσων συμμετείχαμε σ’ αυτές κινητοποιήσεις αυτού του χρόνου. Γι’ αυτό και πρέπει να ανοίξει η διαδικασία προς όλες τις οργανώσεις, σχήματα, ανένταχτους/ες που συμμετείχαν στο κίνημα χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγκλισης παρατάξεων με σκοπό μόνο μια εκλογική συνεργασία. Οφείλει να ανοίξει από τα πριν όλη αυτήν την κουβέντα εμπλέκοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, και για αυτό το λόγο μία σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων στις σχολές όπου παρεμβαίνουμε αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, συνδιοργανομένων από τις δυνάμεις που θέλουν να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν ένα πολύ καλό βήμα.

Η κορύφωση αυτής της διαδικασίας πρέπει να είναι μια πολιτική εκδήλωση επανιδρυτικού τύπου με όσες δυνάμεις τείνουν προς αυτήν την κατάσταση.

Καλούμε όλα τα σχήματα., τις συλλογικότητες και τον ανένταχτο κόσμο που τόσο καιρό δίνουμε από κοινού αυτόν τον αγώνα σε πανελλαδική συνάντηση στις 9 – 10 Μάρτη στο ΕΜΠ (Πατησίων) για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μια νέα προοπτική για τη φοιτητική αριστερά που θέλουμε!

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

http://www.youtube.com/watch?v=KMKv65een-8

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License