ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ «Kοινοτική εξουσία» υπό εξουσιοδότηση

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ:Το ζητούμενο, όπως έχει δείξει η ταξική πάλη στη Βενεζουέλα αλλά και αλλού είναι οι εργάτες και οι επαναστατικές οργανώσεις που μιλάνε στο όνομά τους, να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις και να οικοδομήσουν τις ανεξάρτητες μορφές οργάνωσης και πάλης που έχουν μάθει μέσα από την ταξική πάλη και όχι να υποκαθιστούν τη δράση της εργατικής τάξης με τις ενέργειες ενός «ηγέτη».

post image

  ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

«Kοινοτική εξουσία» υπό εξουσιοδότηση

 

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Bενεζουέλας Τσάβεζ ανακοίνωσε τους «πέντε βασικούς κινητήρες» της πολιτικής του για τη νέα του εκλογική θητεία 2007-13.  Aνάμεσα στα σημαντικότερα μέτρα που προβλέπει είναι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ο Νόμος Εξουσιοδότησης και η λεγόμενη έκρηξη της κοινοτικής εξουσίας.

O λεγόμενος νόμος εξουσιοδότησης, δίνει στον Τσάβεζ την πλήρη εξουσία να νομοθετεί με διατάγματα για ενάμισι χρόνο, πέρασε από την Asamblea Nacional και 50 με 60 νόμοι θα θεσπισθούν στην πρώτη φάση μονάχα. Αυτός ο νόμος συγκεντρώνει όλες τις νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες στο πρόσωπο του Τσάβεζ. Αυτός ο «σοσιαλιστικός» νόμος δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με την περιβόητη «έκρηξη της κοινοτικής εξουσίας» που ανακοίνωσε ο Τσάβεζ.

Αναφορικά τώρα με την περίφημη «κοινοτική έκρηξη», αν προηγουμένως μπορούσαμε να μιλάμε απλά για αποκλεισμό «των από κάτω» από την πραγματική πορεία των γεγονότων της χώρας, τώρα αυτή η διαδικασία ενισχύεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό καθώς η υποτιθέμενη «κοινοτική εξουσία» θα υποτάσσεται σε μια «προεδρική επιτροπή» υπό τις εντολές του αντιπροέδρου της χώρας.

   Με τη δημιουργία αυτών των νέων μηχανισμών, ο Τσάβεζ επιδιώκει να ελέγξει το κίνημα των μαζών, αυτών που στερούνται οποιαδήποτε αποφασιστική ή καθοριστική δύναμη στις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο νέος νόμος εξουσιοδότησης που αναφέραμε παραπάνω έχει ως βασικό σκοπό να ελέγξει εν τέλει, οποιοδήποτε ίχνος ταξικής ανεξαρτησίας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και αυτό είναι ένα σημείο που οι κομμουνιστές δεν θα πρέπει να το αγνοήσουν, αν μιλάνε πραγματικά στο όνομα της επανάστασης και μιας καλύτερης κοινωνίας.

Ο Τσάβεζ προσπαθεί να οικοδομήσει με σταδιακά βήματα ένα βοναπαρτιστικό καθεστώς, μια βοναπαρτιστική κυβέρνηση, που θα βρίσκεται πάνω απ’ όλες τις τάξεις, θα διευθετεί τις μεταξύ τους συγκρούσεις και θα εμποδίζει ή θα αποδυναμώνει την όξυνση των αντιφάσεων και των συγκρούσεων μεταξύ των καταπιεσμένων και της οικονομικά κυρίαρχης τάξης. Η ιστορία και ιδιαίτερα η ιστορία της Λατινικής Αμερικής δείχνει ότι οι χαμένοι σ’ αυτές τις καταστάσεις είναι πάντα οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι και η εργατική τάξη.

Τις παραπάνω πολιτικές κινήσεις του Τσάβεζ θα πρέπει να τις δούμε μαζί με την μεταρρύθμιση του Συντάγματος και της «απεριόριστη επανεκλογή» του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την «λαϊκή εξουσία»  και την «έκρηξη της κοινοτικής εξουσίας». Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του Τσάβεζ και αυτών που τον περιβάλλουν και όχι στα χέρια των εκμεταλλευομένων και των φτωχών της χώρας (όπως νομίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς), οι οποίοι παράγουν τα πάντα.

Το ζητούμενο, όπως έχει δείξει η ταξική πάλη στη Βενεζουέλα αλλά και αλλού είναι οι εργάτες και οι επαναστατικές οργανώσεις που μιλάνε στο όνομά τους, να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις και να οικοδομήσουν τις ανεξάρτητες μορφές οργάνωσης και πάλης που έχουν μάθει μέσα από την ταξική πάλη και όχι να υποκαθιστούν τη δράση της εργατικής τάξης με τις ενέργειες ενός «ηγέτη». Η έκρηξη «κοινοτικής» εξουσίας δεν πρόκειται να έρθει από τον Τσάβεζ ή τον κάθε Τσάβεζ αλλά από την εμφάνιση και ενίσχυση των εργατικών οργανώσεων ταξικής ανεξαρτησίας. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση αυτό που χρειάζεται είναι η δράση μιας επαναστατικής και ταξικά ανεξάρτητης πρωτοπορίας που παλεύει για μια επαναστατική πολιτική στρατηγική και ένα πρόγραμμα, που θα έχουν ως στρατηγικό στόχο τους την πάλη για την εξουσία των εργατών, αγροτών και καταπιεσμένων στρωμάτων της Βενεζουέλας.

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License