Ιταλία: Ο Yπ. Εσωτερικών συνδέει τρομοκρατία και "ευρέως διαδεδομένη πολιτική παρανομία"

"ανατρεπτική συνένωση", "ψυχολογική συμμετοχή" και "προληπτική ποινικοποίηση"

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Giuseppe Pisanu εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2003 για να απαντήσει σε ερωτήσεις για την απειλή της τρομοκρατίας με μια λεπτομερή αναφορά, στην οποία προειδοποίησε για ένα αυξανόμενο κλίμα "ευρέως διαδεδομένης πολιτικής παρανομίας" που πρέπει να ερευνηθεί και να καταπολεμηθεί. Ο Υπουργός συνδύασε Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες, ενδογενείς αριστερίστικες ένοπλες ομάδες, αναρχικούς εξεγερσιακούς γενικά και ακροδεξιές ομάδες ως μέρος μιας κοινής απειλής. Έτσι οι αναρχικοί εξεγερσιακοί είναι μια "τεράστια ένοπλη ομάδα" (τρομοκρατική οργάνωση) παρά την "έλλειψη στρατηγικής ηγεσίας και ιεραρχικής οργάνωσης". Αν και υπάρχει "έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων αλληλεπίδρασης μεταξύ Ισλαμικών ομάδων και ενδογενών ανατρεπτικών οργανώσεων" οι ανακριτές ακολουθούν αυτή τη γραμή διερεύνησης εξαιτίας επαφών μεταξύ ατόμων στη φυλακή από τις χώρες του Μαγκρέμπ [Σ.τ.Μ: Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία] και την ακροαριστερά. Ομοίως η "ευρέως διαδεδομένη πολιτική παρανομία... δεν οδηγεί σε τρομοκρατικές ενέργειες", αλλά πρέπει να ερευνηθεί και να καταπολεμηθεί επειδή είναι "αναμφισβήτητα" επικίνδυνη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Pisanu επεδίωξε να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές μεταξύ παράνομων ενεργειών διαδηλωτικού χαρακτήρα (όπως κατάληψη, "παράνομη" διαδήλωση, βανδαλισμός ή ανταπεργοσπαστική δράση σε πιεστήριο που έσπαγε την απεργία) και τρομοκρατίας. Είπε ότι αν και τέτοιες πράξεις είναι "διαδηλωτικές" δείχνουν ότι "οργανωμένα στοιχεία και ομάδες" έχουν επιλέξει τη βία "ως μέσο πολιτικού αγώνα" με σκοπό "να εγείρουν ανασφάλεια και συναγερμό μεταξύ των πολιτών, να εκφοβίσουν τα θύματα, να προκαλέσουν ανοιχτά την εξουσία των θεσμών, ... να επιβάλλουν το μήνυμα ότι είναι εφικτό να παραβιαστεί ο νόμος χωρίς τιμωρία". Για μια ακόμη φορά, όμως, αν και ο Pisanu παραδέχτηκε ότι αυτό είναι μόνο εικοτολογία, σημείωσε ότι μια "μελλοντική συσχέτιση μεταξύ του περιβάλλοντος της πολιτικής παρανομίας και του τρομοκρατικού-ανατρεπτικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποκλειστεί", κάνοντας σύγκριση με τη σχέση μεταξύ της Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία) και των Ερυθρών Ταξιαρχιών στις δεκαετίες του 70 και του 80.

Στο πλαίσιο της "ευρέως διαδεδομένης πολιτικής παρανομίας", διάφορα περιστατικά και υπεύθυνες ομάδες αναφέρονται, συμπεριλαμβανομένης μιας διάρρηξης στα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού για να διακοπεί δελτίο τοπικών ειδήσεων, που αποδίδεται σε ένα κοινωνικό κέντρο στο Τορίνο (Askatasuna), και διάφορες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδρομής σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών που κατασκευάζεται στη Μπολόνια, το Γενάρη του 2002, που αποδίδεται στους "Disobedienti", μιας κατάληψης βρετανικού προξενείου στη Βενετία στις 5 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, που αποδίδεται σε δύο κοινωνικά κέντρα: "Rivolta" στη Marghera (Βενετία) και "Pedro - Radio Sherwood" στην Πάντοβα. Έτσι η συμμετοχή ατόμων από συγκεκριμένες ομάδες χρησιμοποιείται για να ποινικοποιήσει μια ολόκληρη ομάδα, ένα συγκεκριμένο κοινωνικό κέντρο ή ένα εναλλακτικό μέσο (όπως στην περίπτωση του Radio Sherwood). Ομοίως, μια διαδήλωση και ανταπεργοσπαστική δράση έξω από από ένα εκτυπωτικό κέντρο στο Βιτουλάνο (Benevento, Campania) στις 21 Οκτώβρη, επειδή οι εφημερίδες που τυπώνονταν εκεί έσπαζαν απεργία, οδήγησαν στην αναγνώριση και την απαγγελία κατηγοριών σε μέλος του κοινωνικού κέντρου "Laboratorio Occupato Ska" στη Νάπολη.

Το αναρχικό εξεγερσιακό περιβάλλον περιγράφεται ως "ριζοσπαστική εξέλιξη" του ευρύτερου αναρχικού κινήματος, με "αυτόνομα" και "ανατρεπτικά" χαρακτηριστικά, βασισμένα σε ένα χαλαρό πλαίσιο "συγγενών ομάδων" που επιχειρούν να δημιουργήσουν κατάσταση "μόνιμης σύγκρουσης, αυτοδιαχείρισης και επίθεσης". Αυτή η έννοια μιας "οργανωμένης ανατρεπτικής δομής" έχει επανηλειμμένα αποτύχει να αποδειχτεί όπου το κράτος προσπάθησε να αποδώσει τρομοκρατικές πράξεις σε αναρχικούς εξεγερσιακούς. Ο Pisanu θρηνεί το γεγονός ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, οι κατηγορίες που απαγγέλονται από τους εισαγγελείς απορρίπτονται από δικαστές για προανάκριση ή αποτυγχάνουν να επαληθευτούν κατά τη διάρκεια των δικών.

Πρόσφατες αστυνομικές και δικαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης 20 ακτιβιστών για "ανατρεπτική συνένωση" με εντολή εισαγγελέων της Cosenza στις 14-15 Νοέμβρη 2002 στη νότια Ιταλία και της σύλληψης 23 ακτιβιστών σχετικά με περιστατικά κατά τη διάρκεια της συνόδου των G8 τον Ιούλιο του 2001 με κατηγορίες που περιλαμβάνουν "ψυχολογική συμμετοχή" σε βίαιες ενέργειες με εντολή εισαγγελέων της Γένοβας στις 4 Δεκέμβρη 2002, καταδεικνύουν τους κινδύνους της γενικευμένης προσέγγισης του υπουργού Pisanu. Μέλη κάποιων ομάδων που αναφέρθηκαν πιστεύουν ότι λαμβάνει χώρα μια "προληπτική ποινικοποίηση" ακτιβιστών ενόψει της αντιπολεμικής διαδήλωσης που προγραμματίζεται για τις 15 Φλεβάρη 2003, ώστε να δικαιολογηθούν πιθανές καταχρήσεις.

Πηγή: Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Giuseppe Pisanu στο Ιταλικό Κοινοβούλιο 27/1/2003, Il manifesto 29/1/2003.

(Μετάφραση από άρθρο στο Statewatch)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License