Ο "ορνιθώνας" της Βουλής

Καλό είναι κάπου-κάπου να λέμε λίγα λόγια και για τον "ορνιθώνα του αστικού κοινοβουλίου". Η θεατρική παράσταση που παίχτηκε, με θέμα τη "διαφθορά", συμπυκνώνεται στους παρακάτω δύο στίχους του Χάινε: Εξαπατούν το λαό-παιδί Για να σκύβει πιο πειθήνια τη ράχη.

Η ΑΣΤΙΚΗ ιδεολογία προσπαθεί αδιάκοπα και με κάθε τρόπο να ναρκώσει την κοινωνία με ανοσοποιητικές ουσίες. Η σκανδαλολογία είναι ένα τέτοιο ανοσοποιητικό θεραπευτικό μέσο. Ομολογεί κάποια σκάνδαλα για να συγκαλύψει την πραγματικότητα της καπιταλιστικής σήψης και διαφθοράς. Η σκανδαλολογία, όπως έχω ξαναγράψει, προστατεύει τη μήτρα των σκανδάλων και συγκαλύπτει τα σκάνδαλα. ΒΕΒΑΙΩΣ η σκανδαλολογία δεν είναι η αποκάλυψη των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά η φιλολογία περί σκανδάλων και διαφθοράς. Μια φιλολογία που μιλάει για σκάνδαλα και διαφθορά, αλλά δέχεται ως πάγια και ακίνητη Φύση την ιεραρχία της αγοράς, του κέρδους και των ιδιοκτησιών. Μια φιλολογία ύπουλη και άκαμπτη που επιτρέπει στον άνθρωπο να αηδιάζει πολιτικές και πρόσωπα, αλλά δεν του επιτρέπει να κινεί τον κόσμο. Μια φιλολογία που απαγορεύει στον άνθρωπο τη μεταμόρφωση του κόσμου και εγκλωβίζει τη λαϊκή ενέργεια σε μια άλλη χρήση ή διαχείριση της ιεραρχίας της αγοράς και του χρήματος. Στο θέατρο που παίχτηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση, η Ν.Δ., αλλά και ο ΣΥΝ σκανδαλολογούσαν ασυστόλως. Επιδίδονταν σε μια στείρα και κινδυνολόγα πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Μια αντιπαράθεση που έμεινε αυστηρά στην επιφάνεια, στο επίπεδο της καταναλωτικής καταγγελίας και της εκλογικής δημαγωγίας, που απόκοβε τα σκάνδαλα και τη διαφθορά από τον οργανισμό που τα γεννάει και τα θρέφει, από την πολιτική τους φιλοσοφία που τα εκφράζει και τα αποτυπώνει. ΤΑ ΔΥΟ κυβερνητικά κόμματα (αλλά και τα «αριστερά» δεκανίκια), σκανδαλολογούν γιατί είναι και τα ίδια ΧΡΗΣΤΕΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ του καθεστώτος των σκανδάλων. Οι θορυβώδεις αναθεματισμοί κατά των σκανδάλων και οι οξύτατες εκατέρωθεν καταγγελίες δεν αγγίζουν τον κόσμο της διαφθοράς και των σκανδάλων. Περιστρέφονται γύρω από τη χρήση και διαχείριση αυτού του κόσμου. Χρήση κάνουν και τις σκανδαλολογίας. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χρησιμοποιεί τη σκανδαλολογία για να αποτρέψει την αποκάλυψη σκανδάλων και να συγκαλύψει τη δική της διαπλοκή στα σκάνδαλα. Η ΝΔ χρησιμοποιεί τη σκανδαλολογία για να κερδοσκοπήσει εκλογικά, να απαιτήσει και δική της συμμετοχή στη διαχείριση της «οικονομίας» των σκανδάλων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαλώνουν για τη ΧΡΗΣΗ του καθεστώτος των σκανδάλων και όχι για την αποκάλυψη της σήψης και της διαφθοράς του κόσμου που υπηρετούν. Στην ουρά και ο θεσμολάγνος Κωνσταντόπουλος που ζητεί πιο «ηθική» διαχείριση. Κατά τα άλλα είναι όλοι κατά της παγκοσμιοποίησης.

από Κώστας 05/02/2003 3:15 μμ.


Σύντροφε, ποιους κατονομάζεις "αριστερά" δεκανίκια; Μόνο τον ΣΥΝ; Και το ΚΚΕ; Κάποιους άλλους;

από Σ.Κ. 05/02/2003 4:23 μμ.


Δεν φαίνεται; Εννοεί τον ΣΥΝ. Τώρα γιατί ...αγνοεί το ΚΚΕ; Ε, περίμενε λίγο, εκλογές έρχονται.

από ΓΠ 08/02/2003 2:22 μμ.


οι "πέριξ", παλιοί φίλοι, γνωστοί και σύντροφοι(Βασίλης Ζ.,Κομμουνιστής,Κοκός,Μάνθος,Νίκη,Παντελής.Κριστίν κλπ), μου ανέθεσαν, μαζί με τα δικά μου θερμά συλληπητήρια, να σου μεταφέρω και τα δικά τους γιά τον θάνατο της γυναίκας σου Αλίκης.Ζωή σε σένα φίλε μου- και καλό κουράγιο...

από Ολγα 08/02/2003 5:02 μμ.


ΚΟΥΡΑΓΙΟ! Ξέρω ότι δεν θα σε κάμψει ούτε ο θάνατος της Αλίκης, ούτε οι δυσκολίες, λόγω των παιδιών σου.

από Δίκαιος 09/02/2003 2:37 μμ.


.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License