Συγκρούσεις στους δρόμους της Βολιβίας με 2 νεκρούς.

Συγκρούσεις στους δρόμους της Κοτσαμπάμπα με 2 νεκρούς. Ο Δήμαρχος εγκαταλείπει την πόλη


Οι δρόμοι της Κοτσαμπάμπα, στο κέντρο της Βολιβίας, έγιναν για μια ακόμη φορά πεδίο μάχης, μεταξύ κοινωνικών κινημάτων και υποστηρικτών του μη λαοφιλούς δημάρχου. Αγρότες, ιθαγενείς, κοκαλέρος (καλλιεργητές φύλων κόκας και ανεξάρτητες ομάδες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις στην αρχή της εβδομάδας, απαιτώντας την παραίτηση του Δημάρχου Manfred Reyes Vila. Μετά από μια βίαιη καταστολή, κατά τη διάρκεια της πορείας της Δευτέρας, τα κινήματα παρέμειναν στην κεντρική πλατεία ("14ης Σεπτέμβρη") για ολονύχτια διαμαρτυρία. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πλατείες στο κέντρο.

Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, μια πορεία των υποστηρικτών του Δημάρχου παρεισέφρυσε στο μπλοκ των αστυνομικών και χτύπησε δεκάδες διαδηλωτές των κοινωνικών κινημάτων με ρόπαλα του μπέιζμπολ, ξύλα, πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της πλατείας της 14ης Σεπτέμβρη, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο. Η αστυνομία προωθήθηκε χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, τα οποία προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις. Ο αριθμός των τραυματιών διαρκώς αυξάνεται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 115 τραυματίες και δυο νεκροί: ο κοκαλέρο Nicomedes Gutiérrez, από το Chimore Central, που σκοτώθηκε από έναν πυροβολισμό, και ο Cristian Urresty, της ομάδας Νέοι για Δημοκρατία, που σκοτώθηκε με στραγγαλισμό.

Ο Δήμαρχος Μάνφρεντ, εγκατέλειψε την Κοταμπάμπα το πρωί της ημέρας που ανακοινώθηκαν οι συγκρούσεις, προσφεύγοντας σε ξενοδοχείο στη Λα Παζ. Το ίδιο απόγευμα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους συμμάχους του Δημάρχου στις πόλεις Benji, Tarija, Santa Cruz, La Paz και Cochabamba. Συμφώνησαν ότι δεν θα προσωρήσουν σε διάλογο με την  ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ότι θα πραγματοποιήσουν ενέργειες αλληλεγγύης στον δήμαρχο της Cochabamba.  Τη νύχτα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τρία άτομα συνελήφθησαν με πυροβόλα όπλα, όλοι προκείμενοι στην Αστική Επιτροπή της Cochabamba, και ότι η "μη ανοχή και η αποχή από τις διαπραγματεύσεις" από την πλευρά του Manfred είχαν ως αποτέλεσμα το σοβαρό κοινωνικό επεισόδιο. Τα κοινωνικά κινήματα κάλεσαν για μια ακόμη πορεία, στις 12 Γενάρης, στην κεντρική πλατεία της Cochabamba.

Φωτογραφίες:: I | II | III | IV

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:: Indymedia Bolivia | Up Side Down World

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License