«Οχι τα κατοικίδια, δούρειος ίππος για την αναθεώρησή του»

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές που έχουν καταθέσει τις προτάσεις αναθεώρησης για την προστασία των κατοικιδίων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, απευθύνει η πανελλήνια πρωτοβουλία κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος ζητώντας να συνδυάσουν την ευαισθησία τους και για την προστασία των δασών.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Το άρθρο 24 αποτελεί τη συνταγματική ασπίδα προστασίας του, γι' αυτό και τυχόν αναθεώρησή του θα ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της δασικής δημόσιας κτήσης και στην αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της οικολογικής κρίσης.

»Για το άρθρο 24 έχουν υποβληθεί (πλην της κυβερνητικής πρότασης που πλήττει ευθέως τα δάση) άλλες δύο προτάσεις: Η μία από 58 βουλευτές αφορά την προστασία των κατοικίδιων ζώων, και η άλλη από 53 βουλευτές την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

»Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε -συνεχίζει η πανελλήνια πρωτοβουλία- την καλή πρόθεση των βουλευτών που υποβάλλουν τις τροπολογίες, όμως αυτές εφ' όσον ενταχθούν στο άρθρο 24, συνεργούν στην αναθεώρησή του -ταυτόχρονα στο σκέλος που αφορά τα δάση. Επιτρέπουν δηλαδή εφ' όσον πλέον των 180 βουλευτών ζητήσουν αναθεώρηση του άρθρου 24, η επόμενη Βουλή να το αναθεωρήσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών».

Η πανελλήνια πρωτοβουλία εξηγεί πως «όσον αφορά τα ζώα ο στόχος προστασίας των κατοικίδιων δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην άρση της προστασίας των ζώων που ζουν στα δάση και συνεχώς καίγονται ή εξαφανίζονται ως είδη.

»Οσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον, τόσο το άρθρο 24 όσο και ο νόμος 1650, η νομολογία του ΣτΕ και οι διεθνείς συμβάσεις εγγυώνται την προστασία του. Το πρόβλημα με το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ότι οι ισχύοντες νόμοι παρακάμπτονται ποικιλοτρόπως, δεν είναι επομένως λογικό, στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας συνταγματικής διάταξης προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να αρθεί η προστασία του δασικού».

Η πρωτοβουλία απευθύνει έκκληση στους βουλευτές που έχουν καταθέσει αυτές τις δύο προτάσεις αναθεώρησης, να δουν συνολικά το θέμα του περιβάλλοντος και να συνδυάσουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τα ζώα με την ανάλογη ευαισθησία για την προστασία των δασών.

Η πανελλήνια πρωτοβουλία ζητά να αποσυρθεί οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24 και αν κρίνεται απαραίτητο από τους προτείνοντες η πρόταση για τα ζώα να αποτελέσει ξεχωριστό άρθρο και η πρόταση για το θαλάσσιο περιβάλλον να ενσωματωθεί σε άλλα.


Φ.Κ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2007
 

 

Δεκλερής «Στο Κόκκινο»: Από το 24, η οικολογική καταστροφή

Στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» μίλησαν χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος σε θέματα Παιδείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος Μιχ. Δεκλερής για το ενδεχόμενο αναθεώρησης και του άρθρου 24 που αφορά τα δάση.

* Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «πρέπει να βρεθούν κοινοί τόποι αντιλήψεων για συναίνεση στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το άρθρο 16 αναθεωρείται για αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και προστασία της δημόσιας Παιδείας, «που ιδιωτικοποιείται κάτω από τα μάτια μας».

Το ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε, «ασκεί τον αντιπολιτευτικό του ρόλο, δεν συντάσσεται με κανέναν, έχει δική του πρόταση με πολύ μεγάλες διαφορές από τη Ν.Δ. και έχει δεσμευτεί για 5% του προϋπολογισμού στη δημόσια Παιδεία, με επιπλέον ένα δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο».

* Ο κ. Δεκλερής προειδοποίησε ότι αναθεώρηση του άρθρου 24 σημαίνει οικολογική καταστροφή, αφού επιχειρείται οικοπεδοποίηση των δασών, με διάταξη που αναφέρεται σε χωροταξία και πολεοδόμησή τους.

Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Φλώριδα της Ευρώπης, επισήμανε, είπε ότι «δεν έχουμε υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά υπουργό Δημοσίων Εργων με άλλοθι το περιβάλλον» και πρόσθεσε: «Προωθείται ένας παγκοσμιοποιημένος τουρισμός. Ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις κυρίως από το εξωτερικό. Φαίνεται, αγοράστηκαν πολύ μεγάλες εκτάσεις από εταιρείες, με την προσδοκία του αποχαρακτηρισμού τους, όπου κατασκευάζονται γήπεδα γκολφ και προορίζονται για τη διεθνή πελατεία εύπορων στρωμάτων, με τεράστια απειλή για τα δάση και τους υδάτινους πόρους της χώρας».
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2007

από όχι στις σειρήνες 11/01/2007 6:18 μμ.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 16,24,117

ΝΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 86 ΚΑΙ 28

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΨΕΥΤΟΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ποιούς εκπροσωπεί το ΠΑΝΔΟΙΚΟ; Πότε συστάθηκε; Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Είναι σύλλογος;

Το άρθρο 24 στη παρούσα φάση με τέτοιες επικίνδυνες νοοτροπίες που κυκλοφορούν , δεν πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως και κανένα άλλο άρθρο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα διαλόγου με τέτοιες νοοτροπίες για την αναθεώρηση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License