εξέγερση στην Βολιβία

5η μέρα με μπλόκα σε όλη την χώρα. 18 νεκροί

Η εξέγερση των αγροτών και των συνταξιούχων συνεχίζει την πορεία της. Μπλόκα σε διάφορα μέρη της χώρας συνεχίζουν να γίνονται παρά την άγρια καταστολή από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, που κοστισε την ζωή σε 5 cocaleros. Ένας από αυτούς δολοφονήθηκε στην περιοχή San Julian, στην Santa Cruz, και οι άλλοι 4 στην περιοχή Chapare της Cochabamba. Τα υπόλοιπα θύματα σκοτώθηκαν σε ατυχήματα για τα οποία υπεύθυνο είναι το κράτος. Την Τετάρτη οι δυνάμεις καταστολής εισχώρησαν στην πορεία των συνταξιούχων στην Calamarca, τους υποχρέωσαν να ανέβουν σε λεωφορεία και ένας από αυτούς έπεσε : εκεί έχασαν την ζωή τους 11 συνταξιούχοι. Περισσότεροι από 10.000 κατόρθωσαν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν την πορεία, που σήμερα το απόγευμα έφτασε στα γραφεία της κυβέρνησης στην La Paz για να ζητήσει την ανάκληση του άρθρου 3 του νόμου 2434 που ζημιώνει το εισόδημά τους.

Οι αγρότες που δολοφονήθηκαν και τα υπόλοιπα θύματα απελευθέρωσαν την οργή και την αγανάκτηση των διάφορων τομέων που πραγματοποιούν μπλόκα και πορείες σε διάφορα σημεία σε όλη την χώρα, σε συμπαράσταση προς αυτούς και με τα δικά τους αιτήματα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πραγματοποιούν σήμερα εθνική 24ώρη απεργία αποκήρυξης της καταστολής και απαιτώντας αύξηση των μισθών και σεβασμό των συμφωνιών που έχουν γίνει. Οι ιθαγενείς της Santa Cruz άρχισαν επίσης να κάνουν μπλόκα. Στα Potoci και Sucre, χιλιάδες εργάτες και αγρότες κινητοποιούνται. Στην Tarija, οι συνταξιούχοι κάνουν πορεία προς την πρωτεύουσα και η λίστα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται...

Από την Δευτέρα, οι αγρότες που αντιπροσωπεύονται από τον Alejo Veliz τάχτηκαν με το μέρος των μπλόκων καθώς και η ισχυρή Ενωμένη Ομοσπονδία Εργατών και Αγροτών Βολιβίας (CUTCB). Στο τέλος του μήνα αναμένονται κινητοποιήσεις, μπλόκα και καταλήψεις γής από το Κίνημα Χωρίς Γη.

Χθες η κυβέρνηση επιχείρησε προσέγγιση προς τους διάφορους τομείς αλλά κατέληξε σε τσίρκο δικαίωσης της καταστολής που πραγματοποιήθηκε. Ο πρόεδρος "Goni" Sanchez de Losada πήγε μέχρι την Cochabamba, τελικά δεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των διάφορων τομέων και τελείωσε διακηρύσοντας ότι το φταίξιμο για την αποτυχία του διαλόγου είναι των αγροτών που δεν παράτησαν τα μπλόκα για να κάτσουν να διαπραγματευτούν.

Ηγέτες του M.A.S του Evo Morales ανακοίνωσαν ότι πίσω από αυτές τις ανακοινώσεις κρύβεται μια άμεση Κατάσταση Πολιορκίας. Προηγουμένως είχαν ανακοινώσει ότι από τους 800 και συλληφθέντες, δεν είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί από αυτούς και ότι ο cocalero ηγέτης Luis Cutipa βασανίστηκε και στο τέλος εγκατέλειψε τα μπλόκα.

περισσότερες πληροφορίες στο indy argentina

και στο indy bolivia

από μη ισπανόφωνος 23/01/2003 6:07 μμ.


τα βλέπω τόσες μέρες τα κείμενα για τη βολιβία στα λατινοαμερικάνικα indymedia και νιώθω σαν τον χορτοφάγο έξω από το σουβλατζίδικο :)) Στείλε ότι νεότερο. Υ.Γ. Μόνο η ελπίδα μιλάει ισπανικά σε αυτό το site?

από ελπίδα 18/02/2003 2:40 μμ.


Γράφτηκε ένα γράμμα προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης στο όνομα των βολιβιανών αντρών και γυναικών που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα τους. Σε αυτό τους το γράμμα κατέγραψαν τα αιτήματα τους, τα οποία όπως οι ίδιοι/ες λένε “είναι τα ίδια και δεν έχουν εισακουστεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.” Μεταξύ άλλων, λοιπον, ζητούν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του Κινήματος Χωρίς Γη της Βολιβίας και ακύρωση του νόμου που προβλέπει μισό εκτάριο γής για καλλιέργεια κόκας ανά οικογένεια. Απαιτούν εργατική σταθερότητα, αυξήσεις των μισθών, καταπολέμηση της ανεργίας και αξιοπρεπή συνταξιοδότηση. Άρνηση εισόδου του βορειοαμερικάνικου στρατού και αύξηση των δημόσιων δαπανών για παιδεία και υγεία. Βασικό αίτημα της εξέγερσης στην Βολιβία αποτελεί (όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική) η μη συμμετοχή της Βολιβίας στην A.L.C.A.(Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Αμερικής) και η μη πώληση της Gas σε πολυεθνικές.

από Αρ από ΣΟ Ιντυ 18/02/2003 2:46 μμ.


Si senor! Αλλά περίμενε λιγούλι, γίνονται και ορισμένες μεταφράσεις από το αγγλικό τμήμα του αργεντίνικου Ιντυ, που έσπευσε επιτόπου. Αύριο θα έχει πράμα!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License