Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Συνεργάτιδα του Τσίκο Μέντες και σύμβολο της λαϊκής αντίστασης στην καταστροφή των δασών της Αμαζονίας, η γερουσιαστής Μαρίνα Σίλβα διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΛΒΑ, Η υπουργός του δάσους Μαρίνα Σίλβα. Ο διορισμός της από τον Λούλα ήταν φόρος τιμής στον Τσίκο Μέντες Ο διορισμός της από τον νέο πρόεδρο της χώρας, τον Λουΐς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους οικολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο. Και δικαίως. Η Μαρίνα Σίλβα, 44 χρόνων, είναι «η γερουσιαστής του δάσους», όπως την επονόμασαν κάνοντας λογοπαίγνιο με το επώνυμό της («σέλβα» σημαίνει δάσος στα βραζιλιάνικα) όταν εξελέγη για πρώτη φορά στη Γερουσία, το 1994. Είχε συνεργαστεί με τον Τσίκο Μέντες, τον διάσημο οικολόγο αγωνιστή που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1988 από τους τσιφλικάδες της Αμαζονίας, για την ίδρυση του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βραζιλίας. Και ήταν, πάλι μαζί με τον Μέντες, από τους αρχιτέκτονες των ειρηνικών διαδηλώσεων των εργατών του καουτσούκ που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή των δασών της Αμαζονίας από τις πολυεθνικές και την εκδίωξη των ιθαγενών από τη γη τους. Δεύτερο από τα ένδεκα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, η Μαρίνα δούλεψε από πολύ μικρή στις φυτείες, όπου η παιδική θνησιμότητα είναι αυξημένη και η κακομεταχείριση καθημερινό φαινόμενο. Σχολείο δεν υπήρχε στην περιοχή της, στο πάμφτωχο βραζιλιάνικο κρατίδιο Άκρε όπου γεννήθηκε, και έμεινε αναλφάβητη ώς τα 16 της. Αρρώστησε όμως από ηπατίτιδα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην πόλη και τότε φοίτησε για πρώτη φορά σε σχολείο - εργαζόμενη παράλληλα ως οικιακή βοηθός για να στέλνει χρήματα στην οικογένειά της. Είκοσι χρόνων πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και σπούδασε Ιστορία. Στα φοιτητικά της χρόνια αφυπνίστηκε η πολιτική της συνείδηση με την αντίσταση κατά της δικτατορίας. Το 1984 επέστρεψε στο Άκρε και συνεργάστηκε με τον Μέντες για την ίδρυση της Ενιαίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών του καουτσούκ. Το 1985 εντάχθηκε στο Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) του Λούλα και το 1990 εξελέγη βουλευτής. Το 1994 εξελέγη στη Γερουσία (ήταν το νεαρότερο μέλος της) παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που παρουσίασε εξαιτίας της δηλητηρίασής της από βαρέα μέταλλα όταν δούλευε μικρή στις φυτείες. Το 1997 διακρίθηκε από τον ΟΗΕ για τη δράση της σε οικολογικά θέματα. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Μαρίνα Σίλβα τονίζει πως ο διορισμός της ως υπουργού Περιβάλλοντος συνιστά «φόρο τιμής στον Τσίκο Μέντες». Το έργο που αναλαμβάνει είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς τα τεράστια συμφέροντα τα οποία υπάρχουν πίσω από τις φυσικές πηγές της χώρας. Όσοι την ξέρουν λένε πάντως πως η Μαρίνα είναι σαν στοιχείο της φύσης: κανένα εμπόδιο δεν είναι αρκετά μεγάλο για να κάνει πίσω. άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 17-01-2003)

Είναι γνωστό οτι οι πολυεθνικές αλλωνίζουν στη Βραζιλία. Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η νεα κυβέρνηση είναι πως θα εξοικονομήσει τους απαραίτητους πόρους για μια φιλολαική πολιτική.Αλλωστε το έχουμε ξαναματαδεί το εργο.Να εκφράζεται εκλογικά η δυσαρέσκεια του κόσμου απ την εξαθλίωση και να βγαίνει νεος αριστερός πρόεδρος.Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Οι αριστερές κυβερνήσεςι σε υπανάπτυκτες χ'ωρες ή θα πειθαρχήσουν με τις επιταγές του ΔΝΤ-ΠΟΕ κλπ και θα στείλουν στα σκουπίδια τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες τους, ή θα αποφασίσουν να ρισκάρουν τη θέση τους στην εξουσία δίνοντας την κόντρα μ αυτές. Γιατί τον Τσίκο Μέντες μπορεί να τον τιμούν,αλλά οι δολοφόνοι του ζούν και βασιλεύουν ελεύθεροι και μέσα κι έξω απ τη Βραζιλία...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License