Βραζιλία: το PT πέταξε στο δρόμο 600 οικογένειες του Κινήματος Χωρίς Στέγη

Δεν μας τα λέει καθόλου καλά ο Λούλα! Η βραζιλιάνικη αστυνομία, μετά απο αίτημα του δημάρχου της πόλης Guarulhos, Eloi Pieta που ανήκει στο κόμμα PT του Λούλα, έκανε έξωση σε 600 οικογένειες που ζούσαν σε κατάληψη γης στην περιοχή..

post image

Την Δευτέρα, 6 Γενάρη, περισσότερες από 600 οικογένειες του κινήματος "Εργαζομένων Δίχως Στέγη" [Movimento dos Trabalhadores Sem-teto (MTST)], εκδιώχθηκαν από πάνω από 100 αστυνομικούς από την κατάληψη γης στην οποία διέμεναν, κοντά στην πόλη Guarulhos. Στη συνέχεια μπουλντόζες γκρέμισαν τα παραπήγματά τους. Μόλις λίγες βδομάδες πριν, ο κόσμος αυτός είχε εκδιωχθεί από άλλη κατάληψη γης (στο Osasco)και είχε μεταφέρθει στην τοποθεσία απ'όπου και εκδιώχθηκε για άλλη μια φορά... Το χειρότερο της υπόθεσης: την γη είχε παραχωρήσει η επαρχιακή κυβέρνηση του Σάο Πάολο, που ανήκει στο κόμμα PSDB (του προσφάτος ητηθέντος στις εκλογές Καρντόσο). Ο Δήμαρχος όμως του Guarulhos, Eloi Pieta, που ανήκει στο Κόμμα Εργαζομένων (PT) του νέου Προέδρου της χώρας "Λούλα" (και καλά σοσιαλιστής), διέταξε την έξωση των δίχως στέγη, με το δικαιολογητικό της ακαταλληλότητας του χώρου (από άποψης υποδομής και υγιεινής, με το σκεπτικό ότι η περιοχή είναι ρυπασμένη από βιομηχανικά απόβλητα). Οπότε φώναξε την αστυνομία και τους πέταξε στους δρόμους, που είναι πολύ πιο κατάλληλοι από άποψη υποδομών και υγιεινής... Ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα, δεκάδες Indymedia σε όλο τον κόσμο είχαν προβάλει το θέμα, κάνοντας έκκληση για μαζική αποστολή e-mail στο Δήμο, αλλά και στον Λούλα προσωπικά. Περισσότερα στο IMC Brazil (πορτογαλικά) και IMC Argentina (ισπανικά), όπου έχει και πολλές φωτό. http://argentina.indymedia.org/features/internacionales/#404 Γειά σου ρε Λούλα, προστάτη των φτωχών και κατατρεγμένων!

Εικόνες:

από Ignacio Lula da Silva 10/01/2003 6:33 μμ.


post image
...

Εικόνες:

από .. 10/01/2003 6:35 μμ.


post image
...

Εικόνες:

από προγραμματικές δηλώσεις 10/01/2003 6:38 μμ.


post image
....

Εικόνες:

από Κουλ Ουάχατ 10/01/2003 8:48 μμ.


Ταυτόχρονα, όμως, ο Λούλα υπέγραψε διάταγμα νομιμοποιήσης των 4.000 παραγκομαχαλάδων (φαβέλας) που υπάρχουν σε όλη τη Βραζιλία. Κάθε παράγκα αποδίδεται νόμιμα στον ιδιοκτήτη της, που έτσι μπορεί να διεκδικήσει νόμιμα όχι μόνο φως, νερό και τηλέφωνο αλλά και να αποκτήσει μια μόνιμη διεύθυνση, η οποία του δίνει δικαίωμα να έχει εργασία. Μέχρι τώρα, αν δεν είχες μόνιμη διεύθυνση, δεν μπορούσες να εργαστείς, ακόμα κι αν εύρισκες δουλειά. Ακόμα, ο Λούλα ματαίωσε την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών, εξοικονομώντας έτσι 760 εκατ. δολάρια (αν δεν κάνω λάθος), τα οποία είπε ότι θα διατεθούν για κοινωνικές παροχές. ΥΓ Ηλία, δεν αμφισβητώ ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, όπως λες. Επειδή, όμως, ξέρω πως λειτουργούν οι μεταβάσεις, άσε με να υποψιάζομαι ότι δεν ήταν ο Λούλα που υπέγραψε την έξωση των ακτημόνων του MST (άσε που προεκλογικά παρακάλαγε τον «ηγέτη» τους, Στέντιλε, να μην τον πελεκάει τόσο έντονα!) αλλά κάποιοι από το παλιότερο καθεστώς ή ίσως κάποια πολιτειακή κυβέρνηση, μη προσκείμενη σο ΡΤ, η οποά ήθελε να οξύνει τις αντιθέσεις. Φυσικά, μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά κι εσύ!

από Πελέ 10/01/2003 10:39 μμ.


Οι καταληψίες που απομακρύνθηκαν δεν ήταν από το MST του Στέντιλε, αλλά, όπως σωστά γράφει ο Ηλίας, από ένα άλλο κίνημα (προφανώς φτιαγμένο στα πρότυπα του πρώτου, αλλά εργατικό και όχι αγροτικό) το MTST. Κατά τα άλλα, ο Κ. Ου. μάλλον έχει δίκιο και χρήσιμες οι πληροφορίες που αναφέρει.

από τυφλοποντικας 10/01/2003 11:45 μμ.


Ας μην ξεχναμε ποιος ειναι ο αντιπροεδρος του Λουλα.( ο εκπροσωπος του χρηματιστηριακου κεφαλαιου). Ας μην ξεχναμε τις δεσμευσεις απεναντι στους γαιοκτημονες, τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ. Παλιοτερα, οταν ειχε εκλεγει ο Λουλα ειχε εκφραστει η αποψη οτι ο Βραζιλιανικος λαος πρεπει να ξεπερασει απο τα αριστερα την αυταπατη που λεγεται Λουλα. Δυστυχως συντροφοι: ειναι η Αργεντινη και οχι η Βραζιλια που δειχνει τον δρομο.

από Π.Λ. 11/01/2003 4:59 πμ.


δηλαδή, είμαστε σοβαροί να κάνουμε τέτοιες εκτιμήσεις; Ο Ουάχαντ καλά κάνει και αναφέρει αυτά τα στοιχεία. Επιτέλους να έχουμε και λίγο μέτρο στις κριτικές μας. Αν σε 6 μέρες πάμε να βγάλουμε τον Λούλα φασιστο-καπιταλιστή, σε 2 μήνες απο τώρα θα τον παρομοιάζουμε με τον Μπούς! Η Βραζιλία δέν είναι ο νομός Αρκαδίας. Είναι μιά απέραντη χώρα, με χίλια-μύρια προβλήματα και πρώτιστα την πείνα. Οπως είναι η Κίνα στην Ασία, έτσι και αυτή στην Αμερικάνικη ήπειρο. Υπάρχει μετάβαση κυβέρνησης. Θα γίνουν λάθη. Θα έχουμε τον καιρό να τον κρίνουμε. Πρίν απο εμάς, θα το κάνουν οι Βραζιλιάνοι. Ο τελευταίος σχολιαστής λέει (και καυστηριάζει) τις παραχωρήσεις σε ΗΠΑ, κεφάλαιο κλπ...κλπ. Τί ήθελε δηλαδή, να φορέσει ο Λούλα σκουφάκι αλα Τσέ και να το παίζει επαναστάτης; Δέν βλέπουμε τί έκαναν στον Κάστρο και τί κάνουν στον Τσάβες οι ορατές και αόρατες δυνάμεις; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ...!!! ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑΙΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ..!! Μαγκιά δέν χρειάζεται.....σωφροσύνη ΝΑΙ!!

από νά αγιάσω 11/01/2003 5:29 μμ.


Δηλαδή ρε συ ΠΛ προτείνεις, λόγω των δυσκολιών και της "παντοδυναμίας" των ΗΠΑ να κάτσουμε όλοι σούζα; Πολύ καλό και διδακτικό το άρθρο του σ.Ηλία.

από Ηλίας Ζ. 11/01/2003 6:53 μμ.


..δεν κάνω λάθος. Τα στοιχεία είναι από το IMC Brazil και αν διαβάσεις προσεκτικότερα το άρθρο ο Δήμαρχος που ανήκει στο PT αποφάσισε την έξωση, ενώ η τοπική κυβέρνηση που ανήκει σε άλλο, πιο "δεξιό" κόμμα δεν είχε πρόβλημα... Μακάρι να ήτανε λάθος!

από Clopy 11/01/2003 7:06 μμ.


από την άλλη σύντροφε Ηλία, ούτε ο Κουλ έχει λάθος στα στοιχεία που έδωσε. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Λούλα είναι ο άνθρωπος που θα σώσει τον κόσμο; Προφανώς όχι. Απλά είναι πολύ εύκολο να κρίνεις κάποιον, αλλά δεν είναι πάντα τόσο σοφό το να τον κρίνεις τόσο νωρίς. Ποτέ δεν υπήρξε ηγεσία στην ιστορία, που να μην έκανε και λάθη, εσκεμμένα ή μη. Αλλά ας μη βιαστούμε να κρίνουμε. Όσο για το Imc-Brazil... Καλά τώρα κάτι μας είπες. Το Imc-Brazil συγκεκριμένα (σε αντίθεση με άλλα Imc's της Λατινικής Αμερικής (λέγε με Imc-Argentina) είχε βγάλει το Λούλα προδότη και καπιταλιστή, πολύ πριν πάρει την εξουσία. Δεν νομίζω οτι δικαιούνται μετάλλιο αντικειμενικότητας στο συγκεκριμένο θέμα (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έχουν απαραίτητα άδικο, απλά αυτό μένει να αποδειχτεί σε βάθος χρόνου).

από brasileros 11/01/2003 8:15 μμ.


Σ. Clopy πιστεύω , ότι όπως και στο ιντυ της Αθήνας , έτσι και στο ιντυ της Βραζιλίας μπορεί να γράφει κανείς ελεύθερα την αποψη του. Ετσι δεν δικαιολογησε να κατηγορείς ότι το imc-Brasil είναι γενικά αντι-Λουλικό και έτσι να θέλεις να αποδυναμώσεις τα επιχειρήματα του άρθρου του σ.Ηλία. Οσον αφορά στον ΠΛ θα ήθελα να του θυμίσω ότι η πάλη για να ταϊσεις τον λαό περνά μέσα απο την πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, πείνα και ανεργία δηλ. στον καπιταλισμό. Σίγουρα ο χρόνος θα δείξει , αλλά καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και ψιλιασμένοι, γιατί και στο θέμα του Λούλα δεν έχει σημασία άν έχει λίγες μόνο μέρες στην εξουσία μιά και η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται...

από Ηλίας Ζ. 12/01/2003 3:49 μμ.


Clopy, συμφωνώ ότι δεν μπορεί να κριθεί μια κυβέρνηση από μία συγκεκριμένη ενέργεια της. Επίσης ξέρω ότι το IMC-Brazil είναι αντι-Λούλα. Από την άλλη όμως, μερικές ενέργειες δεν δικαιολογούνται με τίποτα.. Δεν μπορείς με τίποτα να εξηγήσεις πως από τη μία εμφανίζεσαι προστάτης των φτωχών και από την άλλη τους πετάς στο δρόμο.. Και το IMC-Brazil μπορεί να μη γουστάρει τον Λούλα, αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα και δεν πιστεύω ότι τα διαστρεβλώνει. Σε κάτι τέτοιες φάσεις είναι που χρειάζεται το απίστευτο κράξιμο μια κυβέρνηση σαν του Λούλα. Σαφώς καλύτερη από αυτή του Καρντόσο, αλλά σε καμία περίπτωση κυβέρνηση του λαού. Αυτός που γουστάρω πιο πολύ είναι ο Στέντιλε, "ηγέτης" του MST o οποίος εν πολλοίς είπε ότι αν ο Λούλα δεν εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε θα έχει την τύχη του Ντε Λα Ρούα..

από Κουλ Ουάχατ 12/01/2003 4:28 μμ.


Αν εξετάζουμε τα πράγματα σε χρονικό βάθος, σαφώς ο Στέντιλε είναι πολύ πιο αξιόπιστος από το Λούλα. Οπότε συμφωνούμε!

από Π.Λ. 12/01/2003 5:29 μμ.


και ο Λούλα είπε στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης τα εξής: " Θέλω να καταφέρω στα 4 χρόνια, αν μή τί άλλο, ΟΛΟΙ να έχουν ένα πρόγευμα, μεσημεριανό και βραδυνο τραπέζι....AΝ δέν το καταφέρω, τότε και ΕΓΩ θα είμαι ένας αποτυχημένος που θα πρέπει να πάρει δρόμο....". Να παρακαλάμε να μήν τα καταφέρει....για να αποδείξουμε ότι δέν είναι ΒΕΡΟΣ αριστερός, επαναστάτης στα μέτρα μας; Για τους υπόλοιπους φίλους που παρεξήγησαν αυτά που είπα: Λίγη υπομονή, λίγη ανοχή ρέ παιδιά...!! Πήγατε καμιά φορά στην Βραζιλία; Εγώ πήγα.... μιλάω και Πορτογαλικά και είδα, έμαθα λίγα πράγματα.... ΟΧΙ άλλες Αργεντινές!!!! Διευκρινίζω. Με τρείς κινήσεις, ο Μπούς και η ΔΤ με την ΠΟΕ, μπορούν να φέρουν το χάος στην Βραζιλία. Ο Λούλα πρέπει να παίξει σκάκι...... ο υπερ-επαναστατισμός δέν είναι η λύση! Οσο για το συγκεκριμένο θέμα, σαφώς και πρέπει να του γίνει κριτική για να μπεί σε σωστά καλούπια.

από Ω. 13/01/2003 2:43 πμ.


Η Εθνικη Προεδρια του PT εστειλε απαντητικο e-mail σε οσους/ες ειχαν διαμαρτυρηθει για την εξωση των αστεγων καταληψιων απο τον συνοικισμο Guarulhos, στο οποιο με τις ελαχιστοτατες γνωσεις τις γλωσσας που εχω(;),αναφερει οτι δεν ηταν σε γνωση του γεγονοτος και ριχνει το βαρος στην τοπικη κυβερνηση η οποια δεν ενημερωσε την νομαρχια.Αυτα,αν καταλαβα καλα.Αν δεν καταλαβα(ειναι πολυ πιθανον)θα μας το εξηγησει καποιος που κατεχει τη γλωσσα.Παντως οι διαμαρτυριες φαινεται πως εφεραν αποτελεσμα. Τα παρακατω ειναι απο το ιντυ Βραζιλιας: Veja a seguir a resposta que recebi da Presidência Nacional do Partido dos Trabalhadores (PT) por ocasião de uma mensagem de protesto enviada a eles por e-mail em razão da desocupação do acampamento dos sem-teto Carlos Lamarca, em Guarulhos, SP. Reparem que eles tentam dizer que as famílias que foram desalojadas de Osasco acamparam no próprio Anita! Cara ***, Estamos enviando algumas informações, produziadas pela prefeitura, sobre o caso. Segue, também, uma matéria da FSP ( 07- 01 ) que explica a situação atual, além de uma matéria do jornal local ( 10-12 ). O Governo do Estado transferiu as famílias para Guarulhos sem informar a nossa prefeitura. A escolha da área, um foco de contaminação, e a forma como foi feita a transferência "pegou" muito mal. A prefeitura de Guarulhos está tranquila quanto a sua postura em relação as medidas adotadas. Segue também nota oficial da prefeitura de Guarulhos. Abraços Asses. Da Presidência Nacional do PT A Prefeitura de Guarulhos esclarece: Em atenção ao seu e-mail e diante da atitude do Governo do Estado com relação aos sem-tetos que estavam acampados em Guarulhos desde 06 de dezembro, a Prefeitura de Guarulhos esclarece: Mais uma vez o Governo do Estado, a CDHU (Companhia de Desenvolvimento Habitacional e Urbano) e a Prefeitura de Osasco tentam se livrar do problema gerado pela transferência de sem-teto de Osasco para Guarulhos. Desta vez, cumpriram apenas em parte a decisão do juiz da 6ª Vara Cível de Guarulhos, Régis de Castilho Barbosa Filho, com referência a uma ação civil pública, movida pelo Ministério Público contra o Estado, a CDHU e os ocupantes da área. Em vez de providenciarem alojamento adequado para os assentados, simplesmente derrubaram os barracos, removeram os bens para um depósito da CDHU e deixaram os sem-teto abandonados à própria sorte. As pessoas, sem terem para onde ir, resolveram ocupar parte do acampamento Anita Garibaldi, que fica em Guarulhos (Estrada Mato das Cobras, bairro da Ponte Alta), na região de Bonsucesso. A área é particular e nela já vivem, desde o início de 2001, cerca de 2 mil famílias (sendo 1.821 crianças e 305 idosos) em situação precária, em frágeis barracos de madeira e sem nenhuma garantia legal de posse da terra. Em conformidade com a política geral de regularização fundiária do município, a Prefeitura de Guarulhos procura atender, mesmo com grande dificuldade, as demandas dos atuais moradores do acampamento Anita Garibaldi. Em pouco mais de um ano de convívio, a Prefeitura vem fornecendo água potável para as famílias, prestando atendimento médico, fazendo a coleta de lixo, matriculando as crianças na rede pública de ensino e intermediando as negociações entre os assentados e o proprietário do terreno. "A vinda de outras centenas de pessoas agrava muito a situação, pois a administração encontra-se no limite de suas possibilidades. Além do referido acampamento, Guarulhos possui o quarto maior número de favelas do país", declara o prefeito Elói Pietá. A forma como o Governo do Estado e a CDHU tratam o assunto, desde seu início, descumprindo acordo firmado com as lideranças dos sem-teto, demonstra, no mínimo, pouco caso com as pessoas, com o Governo Municipal e com a população guarulhense. Transferir pessoas de um município distante (mais de 50 quilômetros), sem garantir escola para as crianças, atendimento de saúde, moradia e trabalho para os removidos, em um terreno ermo, sem as mínimas condições de higiene e bem-estar, com lixo tóxico espalhado pela área já foi um mau início. A conclusão do processo foi de igual irresponsabilidade. A simples transferência dos sem-teto de Osasco para Guarulhos, sem trazer uma solução definitiva para o drama social que esta atitude acarreta, demonstra que o Governo do Estado, a CDHU e a Prefeitura de Osasco não estão preocupados com o bem-estar das famílias, mas sim, em se livrar de um "problema". Assessoria de Imprensa da Prefeitura de Guarulhos telefones: 6468-1058 / 603-1477 / 6468-0011 (ramal 2273) avenida Bom Clima, 197, Bom Clima

από B@KXOS 15/01/2003 2:22 μμ.


ME ta ispanika mou mporesa na piaso to noima ton apantiseon...mporeis, an ta portogalika sou to epitrepoun, na mas kaneis mia metafrasi, i esto perilipsi ayton; perilipsi tha mporousa na kano kai go alla oxi poly axiopisti...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License