Ρωσία: η αναγέννηση της πανώλης

Η λέξη “Ρωσία” ξυπνά στο μυαλό μια σειρά στερεοτυπικών συνειρμών από τη θρυλική παγωνιά και τη βότκα μέχρι τον Ντοστογιέφσκι και το θέατρο Bolshoi. Και οπωσδήποτε το παρελθοντικό μεγαλείο της ΕΣΣΔ, το πετρέλαιο και τα πυρηνικά όπλα. Αλλά το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τη μεγάλη ρώσικη αρκούδα σήμερα, είναι καλυμμένο με τον πέπλο του μυστηρίου για την πλειοψηφία της δυτικής κοινωνίας.

Ο Β. Β. Πούτιν, φυσικά, είναι γνωστός σε όλους σαν πρώην πράκτορας της KGB και νυν πρόεδρος της ΡΟ, η οποία είναι πλέον μέλος της G8, ΟΤΑ και λοιπών παρόμοιων μαγαζιών. Προσαρμοζόμενος στην “αντιτρομοκρατική” τάση των ΕΕ-ΗΠΑ, τους καλοπιάνει με όμοιους “αντιτρομοκρατικούς” νόμους και ψευτοειρηνηστικές δηλώσεις (που δεν του ενοχλούν να πουλάει βαρύ οπλισμό στα άλλα άκρη του κόσμου και να συνεχίζει πολεμικές επιχειρήσεις στην Καύκασο κ.α., την επίδειξη πολεμικής ισχύος με υπερφανταχτερές παρελάσεις ούτε την αναφέρω), προχωρά στην κοινή για τις μεγάλες κεφαλαιοκρατικές χώρες εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας κλπ. Με απλά λόγια, συμμετέχει τακτικά στην εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης υλοποιώντας τη λεγόμενη στρατιγική της Λισσαβόνας και παρόμοια “προνοητικά” σχέδια.

Η Μόσχα αποτελεί προς το παρόν ένα ανεξάρτητο κρατίδιο, στο οποίο συσσωρεύονται τα οικονομικά όλης της χώρας, πράγμα που της δίνει τη θέση της τέταρτης πιο ακριβής πόλης στον κόσμο. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Μόσχας για το 2007 προβλέπει έλλειμμα 105 δις ρουβλιών (~3,38 δις ευρώ), εκ των οποίων 3,4 εκατ ρούβλια (~1 εκατ ευρώ) προσδιορίζονται για τη συντήρηση του νομάρχη της Μόσχας Γιούρι Λουζκώφ, του πιο ακριβοπληρωμένου δημοσίου υπαλλήλου στη Ρωσία. Στις υπόλοιπες περιοχές της ΡΟ, γύρω στο 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 70% του πληθυσμού αναφέρουν τον εαυτό τους στους φτωχούς. Η αντίσταση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρξει όταν η σύλληψη λαμβάνει χώρα αν στους αντιπροσώπους της αρχής, κοινώς ειπείν, δεν αρέσει η φάτσα σου.

Το παιχνίδι παίζεται όμως και στο ψυχολογικό επίπεδο, για το οποίο οι γνώσεις της δυτικής, αλλά, κακά τα ψέματα, και της ρώσικης κοινότητας είναι αρκετά ελλειπείς. Είναι, βέβαια, οι κλασικές μέθοδοι όπως λογοκρισία, πλαστοποίηση στατιστικών, απομίμηση αναβράζουσας δραστηριότητας, ευεργεσίας και στενής σχέσης με το λαό, προσφορά “άρτου και θεαμάτων”, ενίσχυση του ρόλου της εκκλησίας που κάθε χρόνο αυξάνεται με τερατώδη ταχύτητα (μεγέθυνση των κτημάτων των μοναστηριών, ακώλυτη είσοδος των ιερέων στα νοσοκομεία κ.α., πρόσφατη εισαγωγή του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία).

Παράλληλα με τον πολλαπλασιασμό εθνικοπατριωτικών κινημάτων μοναρχιστικού αλλά και εθνικοκομμονιστικού τύπου, από την αρχή της προεδρίας του Πούτιν παρατηρείται μαζική δραστηριοποίηση εθνικών νεοπαγανιστικών κοινοτήτων και και νεοναζιστικών οργανώσεων, οι οποίες στηρίζουν την ιδεολογία τους με ψευτοιστορικές και ψευτοεπιστημονικές έρευνες και έγγραφα. Στη δημοσιότητα βγήκαν αρκετά πλαστά έργα 19ου-20ου αι. που προηγουμένως κυκλοφορούσαν μόνο στον υπόκοσμο και στους μασωνικούς κύκλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η “Velesova kniga” θεωρούμενη σήμερα “Αγία Γραφή των Σλάβων” που εξιστορεί την έξοδο τον Σλάβων από τους Εφτά Ποταμούς μαζί με άλλους λαούς και με επικεφαλή τον Ορέϊ (Άριο!), την προέλευση των πρασλαβικών και σκυθικών οικογενειών, τους πολέμους τους με τους Κιμμέριους, Έλληνες, Ρωμαίους, Γότθους, Ούννους, Άβαρους, Χάζαρους.. Γράφτηκε τη δεκαετία του 1890 από τον Α. Ι. Σουλακάντζεβ, γνωστό πλαστογράφο, καθώς επίσης τέκτονα και οπαδό της Καμπάλα, και ανακατασκευάστηκε από τον Γιου. Π. Μιρολιούμπωφ το 1924-1939. Μπορούμε να αναφέρουμε επίσης την “Kniga Kolyady”, “Russkie Vedy” και “Boyanov gimn” του Α. Ι. Άσωφ, κείμενα του Α.Β. Πλάτωφ και μια σειρά από άλλα έργα που σήμερα κυκλοφορούν σε αφθονία στα βιβλιοπωλεία κυρίως της Ρωσίας, Ουκρανίας αλλά και άλλων χωρών με σλαβικό πληθυσμό. Αποσπάσματα από αυτά συναντάμε ακόμα και στην ιστοσελίδα του “Ομοσπονδιακού πρακτορείου για ζητήματα πολιτισμού και κινηματογραφίας” που υποτάσσεται στο Υπουργείο Πολιτισμού της ΡΟ! Τι συμβαίνει άραγε; Πως μπορεί το υπουργείο να κάνει παραπομπές σε ειδωλολατρικά συγγράμματα ενώ ο κος Πούτιν σταυροκοπιέται κοσμιότατα και γυρνάει παρέα με τον πατριάρχη της Μόσχας Αλέξιο;

Στις παραμονές των εκλογών 2007-2008 και στο στρατόπεδο των “φιλελεύθερων του Κρεμλίνου” και στο περιβάλλον των ριζοσπαστών εκτελείται επεξεργασία της νέας ρώσικης ιδέας, του λεγόμενου μετριοπαθούς (;) εθνικισμού. Οι ομιλίες του Πούτιν, Σουρκώφ, Ουστίνωφ και άλλων αντιπροσώπων της κρατικής διοίκησης είναι κορεσμένες με αποσπάσματα του Ιβάν Ιλιίν (1883-1954), οπαδού της συντηρητικής μοναρχίας και θρησκευτικού εθνικισμού. Ακραίος αντίπαλος του κομμουνισμού, εξορίστηκε από την ΕΣΣΔ το 1922 και έγινε καθηγητής Ρώσικου Επιστημονικού Πανεπιστημίου στο Βερολίνο. Στη συνέχεια απολύεται από τους ναζί και το 1938 καταφεύγει στην Ελβετία όπου ζει και εργάζεται μέχρι τις τελευταίες μέρες του. Όμως υπάρχουν στη βιογραφία του φιλοσόφου κάποιες πτυχές που αποφεύγονται (ακόμα) από τις επίσημες πηγές, όπως π.χ. ότι πριν συλληφθεί από το Γκεστάπο, ο Ιλιίν συμπαθούσε για πολλά χρόνια τους εθνικο-σοσιαλιστές. Ορίστε δύο αποσπάσματα από το άρθρο του “Εθνικο-σοσιαλισμός. Νέο πνεύμα.” (Παρίσι, 1933):

“Αρνούμαι κατηγορηματικά να αξιολογήσω τα γεγονότα των τελευταίων τριων μηνών στη Γερμανία από την άποψη των Εβραίων της Γερμανίας... Κατανοώ την ψυχική τους κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να την μετατρέψω σε ένα κριτήριο του καλού και του κακού, ιδίως κατά την αξιολόγηση και τη μελέτη τέτοιων φαινομένων παγκόσμιας αξίας όπως ο γερμανικός έθνικο-σοσιαλισμός”.
Για τους ναζί: “Αρκεί να παρατηρήσει κανείς αυτά τα πρόσωπα των πιστών, ακριβώς πιστών. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς αυτήν την πειθαρχία, για να συνειδητοποιήσει τη σημασία όσων συμβαίνουν και να αναρωτηθεί: υπάρχει άραγε στον κόσμο ένας λαός που δε θα ήθελε να δημηουργήσει στον τόπο του ένα κίνημα τέτοιου ξεσηκωμού και τέτοιου πνεύματος;”

Και τώρα απόσπασμα από μια από τις ομιλίες του Πούτιν (10.05.06, Μόσχα, Κρεμλίνο, Μαρμάρινη αίθουσα):
“Ο γνωστός Ρώσος λόγιος Ιβάν Ιλιίν, συλλογιζόμενος περί βασικών αρχών, πάνω στις οποίες πρέπει να σταθεί γερά το Ρώσικο κράτος, τόνισε ότι στρατιώτης είναι ένα αξίωμα υψηλό και τιμητικό. Και ότι προσωποποιεί τη παρρώσικη λαϊκή ένωση, τη ρώσικη κρατική βούληση, δύναμη και τιμή. Είναι χρέος μας να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή εξωτερική επίθεση και διεθνείς τρομοκρατικές δράσεις. Είναι χρέος μας να είμαστε ικανοί να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε απόπειρες εξωτερικής πολιτικής πίεσης στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και με το σκοπό να καταφέρουμε την ενίσχυση των δικών μας θέσεων για δικό μας λογαριασμό”.

Πως; Για ποια τιμή ομιλείτε κύριε πρόεδρε και για ποιες θέσεις; Παρά τους υποκριτικούς λόγους περί νίκης των λαών επί ναζισμού στις 9 Μαϊου και τις επικλήσεις να πολεμήσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην πολυπολίτιστη Ρωσία, οι οργανώσεις τύπου Σλαβικής Συμμαχίας φυτρώνουν κάθε μέρα, οι ξυλοδαρμοί και δολοφονίες μεταναστών συνεχίζονται, οι πορείες ειρηνιστών καταστέλλονται άγρια από αστυνομία και ΟΜΟΝ και ο Γενικός Εισαγγελέας δεν βλέπει στη Δεξιά Πορεία στη Μόσχα κανένα σημάδι προπαγάνδας εθνικισμού και βίας. Εν τω μεταξύ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της ΡΟ προχώρησε στην πορεία μαζί με τα εθνικοπατριωτικά σχήματα στις 28.05.2006. Τι ζητάμε τώρα και από τη Λετονία, την Εσθονία και άλλους;

Μα δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο κύριος πρόεδρος έχει όχι μόνο ναζιστικές τάσεις αλλά και παιδοφιλικές (το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε στις 28 Ιουνίου 2006 από το κανάλι RTVi). Δεν μου προκαλεί και μεγάλη απορία εφόσον τιμά τόσο πολύ, όπως διαπιστώθηκε, κάθε λογής μασώνους, θεοσόφους και φασιστοειδή.

Το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουμε, είναι ότι την μεγάλη ρώσικη αρκούδα σέρνουν και πάλι από τη μύτη ορισμένα ανθρωποειδή όμοια με αυτά ολόκληρου του κόσμου που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστρέψουν κάθε πολιτισμό, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή.

από πάλι 01/09/2006 1:11 πμ.


Και μη ξεχνάς ακόμα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν είναι στο στόχαστρο νεοφασιστών σαν και του λόγου σου,τον κατηγορούν ότι είναι ανεχτικός στους μετανάστες επειδή θα νομιμοποιήσει 20 εκ.,ενώ πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας έφαγε ξύλο από ρώσο ναζί σκινχεντ. Γιαυτό,πρόσεξε,η ευτελής προπαγάνδά σου είναι καλή για τα Αμερικανάκια και τους ΣΥΝ αυτώ...όχι για εδώ.

Μοιάζει για μετάφραση. Αν το μετέφρασες ή το πήρες από κάπου αλλού, δεν δίνεις και την πηγή;

από ***** 01/09/2006 1:54 πμ.


Ποια είναι η πανώλη που μαστίζει τη Ρωσία;

ωστοσο ειναι καθαρα γραμμενο απο αστικη σκοπια. π.χ.το να καταγγελει τον Πουτιν για τον εθνικισμο και τα ανεπαλληλα κρουσματα ρατσισμου(επισκεφτηκα προσφατα την πρωην προλεταριακη πατριδα και σιχαθηκα τη ζωη μου απο αυτο το ρατσισμο). αγαπητε φιλε, ο Πουτιν ειναι μια μαριονετα. Και ο εθνικισμος παντοτε υπαρχει σε καπιταλιστικες κοινωνιες.οι καπιταλιστες τον γεννουν και τον υποθαλπτουν.για να διαιρουνται οι εκμεταλλευομενοι και να χτυπουν λαθος εχθρο "υπευθυνο" για την ασχημη οικονομικη->ψυχολογικη τους κατασταση. επισης, μιλας για ελλειψη αντιστασης. εσυ, ποιου ειδους αντισταση θα ηθελες να υπαρχει? της "κοινωνιας των πολιτων" τυπου Ουκρανιας? μονο ενα ΚΚ θα μπορουσε να φερει την πραγματικη αντισταση σε πολιτικες τυπου Πουτιν.πραγματικα, υπαρχει η κοινωνικη βαση για κατι καλο. Ασχετο, αλλα μιλησε μας για τη συμμαχια του "ΚΚΡΟ" με εθνοφασιστικες δυναμεις. λαβε υπ' οψη σου ομως, οτι ακριβως επειδη οι κομμουνιστικες ιδεες ειναι δημοφιλεστατες, ειναι λογικο οι φασιστες να "νοθευουν" τη φρασεολογια τους με την παραδοσιακη κομμουνιστικη ορολογια. τελος παντων, το κειμενο ειναι φτηνο απο αποψη ποιοτητας, πραγματικα γραμμενο για ψηφοφορους και ιδεολογικα προσκειμενους στο ΣΥΝ.ουτε κριτικη δεν κανει γενικα στο συστημα του ιμπεριαλισμου(πολλω, δε, μαλλον, του καπιταλισμου), περιεχει δοσεις αληθειας (καποια αληθινα στοιχεια, βεβαια, αυτο με την παιδοφιλια ειναι τραβηγμενο+απομενει να αποδειξεις και αυτο με το ΚΚΡΟ, τι ακριβως συμφωνησε),και φυσικα, δεν εχει καμια προταση.καθηστε σπιτι σας, δηλαδη. τετριμενα πραγματα, ομως.. ΥΓ. η Μοσχα, οντως πανακριβη. πριν 2,5 μηνες δεν ηταν η 4η, αλλα η ακριβοτερη πολη του κοσμου. καλα, απο΄ποτε ειναι γραμμενο το κειμενο αυτο που δημοσιευσες, φιλε?

Προς 563372: Ειλικρινά δεν ξέρω πως και έφαγε ξύλο, αυτό που ξέρω είναι ότι οι ναζιστικές οργανώσεις της Ρωσίας όπως η Σλαβική Συμμαχία κλπ στηρίζονται από FSB (Ασφάλεια) και την κρατική διοίκηση. Φέτος το Φεβρουάριο-Μάρτιο τα παιδιά της Antifa Hack Team διεξήγαγε μια εκστρατεία εναντίον ναζί στο διαδίκτυο, έσπασαν μερικές ιστοσελίδες και φόρουμ όπου συχνάζουν αυτοί και βρήκαν κάτι ενδιαφέροντα δεδομένα που το αποδεικνύουν. Δεν ξέρω αν αναφέρεται σε κάποια πηγή του εξωτερικού. Δεν κάνω εγώ προπαγάνδα, δεν είμαι παράταξη... Απλά παρουσιάζω γεγονότα που δεν είναι γνωστά εδώ. Προς 563380: Όχι το άρθρο είναι δικό μου. Αν ήταν μετάφραση, όντως θα ανέφερα πηγή... Προς 563382: Αν διάβασες το άρθρο, το κατάλαβες πιστεύω. Τη νεοναζιστική πανώλη εννοώ. Προς 563403: Αστική σκοπιά; Συγγνώμη αλλά με κάνεις και γελάω τώρα! Πάραυτα είναι ορθό ότι η ευθύνη δεν είναι πάνω σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο, βλ. Πούτιν, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα. Κι εγώ δεν ήθελα να πω κάτι τέτοιο. Αλλά έτυχε να αντιπροσωπεύει ο Πούτιν αυτό το σύστημα και να είναι ο “μεγάλος αδελφός” και “μεγάλος τιμονιέρης”. Και δε θα τον έλεγα μαριονέτα παρόλο που όλοι οι πολιτικοί εξαρτώνται από τη λαϊκή μάζα και από άλλες ομάδες “ισχυρών”, μαφία, ολιγαρχικούς κλπ. Ποια αντίσταση; Αυτή που δείχνουν οι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Και φυσικά όχι “πορτοκαλί” ούτε “βελούδινη” επανάσταση ούτε γιάφκα του ΚΚ. Η αντίσταση προέρχεται από το λαό και όχι από τους βουλευτές και διάφορους δημαγωγούς που κοιτάνε πως να βολευτούν στην καρέκλα που είναι τώρα κατελειμμένη από τους άλλους. Σχετικά με τη συμμαχία που λες... Πρόσεξε ότι σ’αυτό το άρθρο δεν μίλησα γενικά για συνεργασία του ΚΚΡΟ με εθνικοπατριώτες και με το κράτος (που όντως υπάρχει και στη Ρωσία και στην Ελλάδα και αλλού) αλλά για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Ήταν στην πορεία μαζί και είναι γεγονός. Ξέρεις δεν είχα ποτέ σχέση με το ΣΥΝ και γενικά με κόμματα. Μα καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να το συλλάβεις. Το κείμενό μου είναι φυσικά χειρότερο από τα φυλλάδια του ΚΚΕ γιατί όπως λες δεν κάνω κριτική γενικά στο σύστημα του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού, δεν ξέρω να αναλύω κοινότοπες ιδέες σε 100 σελίδες χωρίς να πω τίποτα επί της ουσίας και χωρίς να τις στηρίξω με συγκεκριμένα γεγονότα. Έχεις δικαίωμα να θεωρήσεις ή να μην θεωρήσεις αληθή τα στοιχεία που αναφέρω και να βγάλεις όποια συμπεράσματα θέλεις. Αλλά π.χ. λες “είναι τραβηγμένο” χωρίς ούτε να κάνεις τον κόπο να πατήσεις το link που παραθέτω κιόλας και να δεις το βίντεο. Βρισκόμενη στην Ελλάδα δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω για τη χώρα στην οποία γεννήθηκα κάτι παραπάνω από ενημέρωση. Δε θα κάνω από δω επανάσταση εκεί και δε θέλω να λέω στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν. Αλλά σίγουρα η λύση που σκέφτομαι δεν είναι του τύπου “Μαμά, στείλε λεφτά! Η εθνική πάει καλά!” ...εεε, συγγνώμη... “Ενισχύστε το ΠΑΜΕ! Ο καπιταλισμός δε θα περάσει!” Η ακριβότερη πόλη στον κόσμο πριν 4,5 μήνες ήταν το Τόκιο, όπως έγραφε το “Έθνος”. Το άρθρο γράφτηκε χθες. Άλλη απορία;...

από 563380 01/09/2006 11:50 πμ.


Οι περισσότεροι/ες ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για τη σημερινή Ρωσία κι αυτό κάνει τη συνεισφορά σου πολύ σημαντική. Συνέχισε να μας ενημερώνεις για την κατάσταση εκεί.

από @ 01/09/2006 1:29 μμ.


meno se mia proin sovietiki hora (moldavia) kai oi mpatsoi einai se kathe gonia,oi polites einai animporoi na iperaspistoun ta dikaiomata tous.kai edo oi omades ton skinheads megalonoun se arithmo.imoun malista se mia sinaylia heavy metal opou oi sekiouritades mazi me kamia dekaria atoma arhisan ton gnosto hairetismo me to deksi heri,kraygazontas zik heil.i kivernisi einai komounistiki.eho peisti omos oti i adiaforia tis koinonias einai pou gena to fasismo.

από slash 01/09/2006 2:26 μμ.


Ξέρεις, εδώ που το λέμε η έκφραση “αδιαφορία της κοινωνίας” είναι πολύ γενική. Ο φασισμός κάθε είδους ακμάζει εκεί που υπάρχουν άλυτα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο κόσμος υποφέρει και νιώθει την εθνική του ταυτότητα να χάνεται, προσπαθεί να κάνει κάτι αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί να κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες, γι’αυτό εντάσσεται σε λάθος κύκλους. Είναι πιο εύκολο να δεχτείς μια ιδεολογία που ενοχοποιεί άλλους λαούς και συστήματα παρά να ψάξεις τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, έτσι δεν είναι; Η τάση αυτή εκμεταλλεύεται από το κράτος και διάφορα κομματόσκυλα για να υλοποιούν δικά τους σχέδια, είτε αυτοί αυτοαποκαλούνται κομμουνιστές είτε σοσιαλιστές είτε δημοκράτες – το όνομα δεν παίζει κανένα ρόλο και δεν αντιστοιχεί σ’αυτό που είναι (εκτός αν λένε ευθέως ότι είναι εθνικιστές, ολοκληρωτικοί, μοναρχικοί ή κάτι τέτοιο). Χαίρομαι πάντως ότι αρκετά άτομα ακόμα ενδιαφέρονται και αναρωτιούνται.

...για ένα μέσο όπως το indy. Αντιπληροφόρηση προερχόμενη από μια μετανάστρια, βασισμένη σε γεγονότα και χωρίς ιδεοληπτικές αναφορές, όπου ο/η αναγνώστης/ρια αφήνεται να βγάλει τα δικά του/της συμπεράσματα. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερα τέτοια κείμενα!

από πετρος 02/09/2006 3:25 πμ.


απορω καταρχας για τον επιθετικο τονο της απαντησης σου. κατα δευτερον, το οτι γεννηθηκες εκει, δεν σημαινει αυτοματως και ορθοτητα της περιγραφης σου για την κατασταση στη Ρωσια.κι εγω ειμαι μεταναστης 2ης γενιας, αλλα δεν το παιζω ξερολας για τη χωρα καταγωγης του ενος γονεα μου(δε λεω οτι το παιζεις εσυ-μιλω για τα ευσημα που σου δωσε ο τελευταιος φιλος πριν απο μενα) κατα τριτον, εγω ενα κειμενο διαβασα και δεν ειδα τιποτε το αντικαπιταλιστικο.Γι αυτο μιλησα για "αστικη σκοπια". ουτε σε ξερω, οποτε δε μιλησα για προθεσεις. κατα τεταρτον, δεν εχω καμια ιδεολογικη-οργανωτικη σχεση με κομματα-σχηματισμους τυπου "ΚΚΕ('56)"-"ΠΑΜΕ". δεν ειπα οτι ανηκεις στο ΣΥΝ, αλλα με βαση τη μη συνολικη κριτικη του ιμπεριαλισμου, σημαινει οτι ειναι ενα κειμενο απευθυνομενο σε "ψηφοφορους του ΣΥΝ". κατα πεμπτον, αν αποψη για τα ΚΚ εχεις σχηματισει μονο απο τους καρεκλοκεντευρους τυπου ΚΚΡΟ, τοτε καλα κανεις και μιλας ετσι. μονο που εγω,ομως, μιλησα για Κομμουνιστικο Κομμα, που δεν θα κρινεται μονο απο την ονομασια που εχει, αλλα ακριβως απο τη συνδεση του με τις μαζες (εκ των ων ουκ ανευ).μην προσαρμοζεις την πραγματικοτητα σε ο,τι μονο γνωριζεις για να βγαλεις τα ευκολα ΣΥΝασπισμέικα (που λεω και παραπανω) αντικομμουνιστικά συμπερασματα. Για τον Πουτιν: ειμαι ο τελευταιος που θα τον υπερασπισει. αλλα το να θεωρεις ως πολιτικο επιχειρημα την παιδοφιλια του (αρνουμαι να μπω στη διαδικασια του βιντεο-βασικα μονο φωτο ειδα) δε σου δινει αυτοματως δικιο.δεν ειναι επιχειρημα που θα πεισει τον αναγνωστη να υποστηριζει τις αποψεις σου. αυτο ηθελα να πω μονο, επ' αυτου. επισης, φυσικα και ειναι μαριονετα, οχι ομως "και των λαϊκων μαζων" που αναφερεις. Καθολου των λαϊκών μαζων δεν ειναι. Αφου κι οι λαϊκες μαζες, αυτο τον καιρο, εστω, επηρεαζονται απο τα καπιταλιστικα ΜΜΕ.Τον Ιουνιο ημουν εκει και κατι πηρα μυρωδια επ' αυτου (αυτο ειναι ευκολα αναγνωρισιμο). Για τη συμμαχια του ΚΚΡΟ σου ζητησα να την αναλυσεις, εσυ απλως ανεφερες μια ημερομηνια. τι περιειχε η συμφωνια? τελος, για το φιλο απο τη μολδαβια: δεν εχει καμια σχεση το Κομμουνιστικο Κομμα Μολδαβιας με τον κομμουνισμο! Αμαν, μονο απο την ταμπελα κρινεις εσυ εκει?Μολδαβια ειναι εκει, οχι Ελλαδα που "ο,τι δηλωσεις, εισαι". Ο Βορονιν ειχε δηλωσει αμεσως μετα την εκλογη του 2001 οτι θα βαλει τη χωρα σε ΕΕ-ΝΑΤΟ. Γι αυτο ο κοσμος ναι μεν ξαναβγαλε το κομμα του κυβερνηση, οχι ομως με πανω απο 50% οπως την προηγουμενη φορα. Πηρε μεν καποια φιλολαϊκά μετρα (οπως και το οτι ανεκοψε το αντιρωσικο κυμα), αλλα περσι, μετα την επανεκλογη του, δηλωσε οτι θα αλλαξει μεχρι και το ονομα του κομματος του, για να γινει "ανταξιο" των σοσιαλδημοκρατικών κομματων της Δ.Ευρωπης! Ουτε αυτα δε σου αρκουν για να πειστεις οτι δεν προκειται περι σοβαρου ΚΚ? Μπες σε καμια ιστοσελιδα του να δεις. Σχετικα με τη Μοσχα ως ακριβοτερη πολη του κοσμου,οχι οτι εχει σημασια, αλλα δες κατι πιο φρεσκο, ενα νεο της 28/6/2006 (εγω το χα διαβασει στην Ελευθεροτρυπιδα): http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newid=30665&subcategory_id=38 αυτα. φιλικα (παντα) periodikocom@yahoo.gr

από slash 02/09/2006 12:59 μμ.


Πέτρο, ο τόνος της απάντησής μου αντιστοιχούσε στον τόνο της δικής σου παράθεσης. Αν θεωρείς ότι το να χαρακτηρίζεις ένα κείμενο σαν "φτηνό απο άποψη ποιότητας, πραγματικά γραμμένο για ψηφοφόρους και ιδεολογικά προσκείμενους στο ΣΥΝ" κλπ δεν είναι προσβλητικό για τον γράφοντα τότε δεν έχω κάτι παραπάνω να σου πω. Μεγάλωσα με διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι ευγενικό και τι όχι.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μιλήσω για τον καπιταλισμό γενικά. Για να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι κακό; Μα αυτοί που δεν το πιστεύουν δεν διαβάζουν Indymedia. Εξάλλου αν κάνουμε μια προσέγγιση ιδεολογική το δημοσιεύουμε στις προκηρύξεις, για να φιλοσοφήσουμε και να μιλήσουμε γενικά και αόριστα για τα χάλια τα δικά μας και αυτού του συστήματος πάμε στη γενική συζήτηση. Εδώ ενημερώνουμε και αναλύουμε. Κι εγώ αυτό προσπάθησα να κάνω, όχι να γράψω κάτι απλά για να δείξω ότι είμαι αριστερίστρια, μετανάστρια ή οτιδήποτε ή να διαφημίσω την παράταξη ή το μέσο μου.
Όσον αφορά το ΚΚΡΟ πάλι. Η συμφωνία, αν υπήρχε, δε θα ανακοινωνόταν πουθενά εκτός από στενούς κύκλους των αρχηγών των φασιστοειδών και των ψευτοκομμουνιστών, έτσι δεν είναι; Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι ναζί και οι αστυνομία έσπασαν στο ξύλο όσους πήγαν να συμμετάσχουν στην πορεία για τα δικαιώματα σεξουαλικών μειονοτήτων και κατέληξε πορεία ακροδεξιών σχημάτων στην οποία προσήλθε και το ΚΚΡΟ (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, δε γ@|\/|ιέται). Ακούστηκαν συνθήματα όπως “Για μια Ρωσία κόκκινη και όχι γαλάζια” (όχι ομοφυλόφιλη δλδ). Όχι που θα τρέξω εγώ προσωπικά να υποστηρίζω σεξουαλικές μειονότητες αλλά η “δράση” που πραγματοποίησαν ορισμένοι στη συγκεκριμένη πορεία λέει πολλά για το τι κρύβεται πίσω από τα μεγάλα λόγια.
Η έρευνα του Mercer HR που αναφέρεις έγινε τον Ιούνιο. Πως πρόλαβε η Μόσχα σε 2 μήνες να πάει από την 4η θέση στην 1η; Αλλά όπως και να έχει, δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να επιθεωρήσουμε κατά πόσο αληθείς είναι και οι δύο πηγές. Είναι γνωστό πάντως ότι είναι σε μια από τις πρώτες θέσεις.
Γενικά βαρέθηκα να δικαιολογούμαι γιατί δεν ασπάζομαι την ιδεολογία αν-δεν-είσαι-με-το-κόμμα-είσαι-χαφιές-των-ιμπεριαλιστών.

από πετρος 02/09/2006 7:30 μμ.


απλως η φραση "προχωρησε στην πορεια" με τα εθνοφασιστικά σχηματα, εμενα μου φανηκε οτι ηθελες να πεις για πολιτικη συμφωνια με συγκεκριμενο περιεχομενο. Πού να θυμαμαι οτι ειχε γινει τοτε μια πορεια ομοφυλοφιλων; επαναλαμβανω οτι δεν εχω καμια συμπαθεια στο ΚΚΡΟ. Απλως, ετσι οπως το γραψες, χωρις να αναφερεις τιποτα περι του περιεχομενου της συμφωνιας που νομιζα οτι ειχες αναφερει, συνετελεσε-βαρυνε στο να χαρακτηρισω "φτηνο" το κειμενο. Ηταν "χοντρο" να κατηγορεις ετσι αοριστα. Αλλα οκ, μαλλον λυθηκε η παρεξηγηση. Και δε σε ειπα ποτε "χαφιε των ιμπεριαλιστών". Δεν ειμαι αυτης της "λογικης". Ασε που, ποτε δεν ξερεις ποιος διαβαζει ιντυ, και σε τι επιπεδο ειναι η πολιτικη του σκεψη (αν εχει ηδη προχωρησει στην απορριψη του καπιταλισμου ή τωρα κατι αρχιζει να μυριζεται). δε σου ειπα να εχεις τον παραδοσιακο"ξυλινο λογο", απλως στο κειμενο φανηκε οτι στοχευεις λαθος εχθρο.Οπως κανει το ΣΕΚ, που για τα δεινα του ελληνικου λαου κατηγορει μονο τον Καραμανλη.

---

από @n@rchy 05/09/2006 1 πμ.


[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/f/f7/National_bolshevik.jpg/200px-National_bolshevik.jpg[/img] Διαβαστε κι αυτο: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Bolshevist http://www.rosenoire.org/articles/russian_nb.php lol αυτοι οι μπολσεβικοι ειναι πολυ αστειοι τελικα...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License