ανταπόκριση από το 12ο Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας

* H πηγή του άρθρου: http://www.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3474411 * Η παρέμβαση του Δ.Γόντικα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στο ιδεολογικό σεμινάριο του ΚΚ Βενεζουέλας με θέμα: «Επιστημονικός σοσιαλισμός για τον 21ο αιώνα» : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=547828

Με αισιοδοξία στην πάλη για να βαθύνουν οι κοινωνικές αλλαγές στη χώρα
Είναι μαζική η υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων στην μπολιβαριανή διαδικασία

Με τη συμμετοχή την Τετάρτη στο ιδεολογικό σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΚ Βενεζουέλας με θέμα: «Επιστημονικός σοσιαλισμός για τον 21ο αιώνα», η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Γόντικα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, και Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, βρισκόμενη στο Καράκας για να πάρει μέρος στο 12ο Συνέδριο του κόμματος, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.

Στο διήμερο αυτό σεμινάριο και το συνέδριο, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο. Από την Ευρώπη: ΚΚΕ, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), Εργατικό Κόμμα Ελβετίας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Καταλονίας, ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Δανίας. Από την αμερικάνικη ήπειρο ΚΚ ΗΠΑ, ΚΚ Καναδά, ΚΚ Κούβας, Κόμμα Κομμουνιστών του Μεξικού, ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ, ΚΚ Κολομβίας, ΚΚ Εκουαδόρ, ΚΚ Περού, ΚΚ Παναμά, Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί Ελ Σαλβαδόρ, ΚΚ Βολιβίας, ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Χιλής, ΚΚ Ουρουγουάης, ΚΚ Παραγουάης, Κομμουνιστική Επανίδρυση Πουέρτο Ρίκο, Επαναστατικό Κίνημα Δομινικανής Δημοκρατίας. Από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ωκεανία: ΚΚ Συρίας, Λαϊκό Μέτωπο Παλαιστίνης, ΚΚ Κίνας, ΚΚ Ιαπωνίας, ΚΚ Αυστραλίας. Επίσης, το ΚΚ Νότιας Αφρικής.

Στο σεμινάριο, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, κοινή ήταν η αμέριστη έκφραση αλληλεγγύης στην μπολιβαριανή διαδικασία από δεκάδες εκπροσώπους κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που μίλησαν. Ταυτόχρονα, υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις, που έβαζαν το ζήτημα της εμβάθυνσης των αλλαγών και την ανάγκη να προχωρήσουν στη σοσιαλιστική προοπτική του 21ου αιώνα, θέμα που το ΚΚ Βενεζουέλας έχει θέσει και στη συζήτηση του 12ου Συνεδρίου του, καθώς και ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Μαχητική διαδήλωση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων συμμετείχαν την Πέμπτη το πρωί (λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΚΚ Βενεζουέλας) σε μαχητική διαδήλωση που διοργανώθηκε στο Καράκας ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα που αιματοκυλά τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η παλαιστινιακή και η λιβανέζικη κοινότητα, καθώς και οι οργανώσεις άλλων Αράβων που ζουν στη Βενεζουέλα. Το ΚΚ Βενεζουέλας συμμετείχε με δικό του δυναμικό μπλοκ, στο οποίο εντάχθηκαν και οι αντιπρόσωποι των αδελφών κομμάτων.

Χιλιάδες κόσμου με τα συνθήματα και πανό που καταδίκαζαν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα πορεύτηκαν από το δυτικό πάρκο της πόλης μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία που βρίσκεται σε μια αστική περιοχή του Καράκας. Χαρακτηριστική ήταν η μαχητικότητα των Βενεζουελάνων, που, ταυτόχρονα με την έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και τους λαούς άλλων χωρών που βρίσκονται υπό κατοχή, για άλλη μια φορά, διατράνωσαν την πίστη τους στην μπολιβαριανή διαδικασία και τον Πρόεδρο Τσάβες ενάντια στις απειλές που δέχεται από τον ιμπεριαλισμό. Κυριάρχησαν συνθήματα, όπως «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», «Κάτω ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός», «Κάτω η κρατική τρομοκρατία».

Για την εμβάθυνση της μπολιβαριανής διαδικασίας

Το 12ο Συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης με μια πανηγυρική εκδήλωση στο πολυεδρικό στάδιο του Καράκας, με τη συμμετοχή περίπου δύο χιλιάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων και προσκεκλημένων. Σε φόντο κόκκινο, όπως και τα χρώματα του ΚΚ Βενεζουέλας και όλου του μπολιβαριανού μπλοκ, με μεγάλο ενθουσιασμό και σε ατμόσφαιρα γιορτής, που τον τόνο έδινε η μαχητική Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, έγινε το καλωσόρισμα των διεθνών αντιπροσωπειών από τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Οσκαρ Φιγκέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε για την ανταπόκριση των κομμάτων και την έκφραση αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα. Αναφερόμενος συνοπτικά στα θέματα του συνεδρίου, σημείωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το ρόλο που καλείται να παίξει το ΚΚ Βενεζουέλας για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει στη χώρα. Τιμητική θέση στο προεδρείο του συνεδρίου είχε το ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Δημ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, μαζί με το ΚΚ Κούβας (με το μέλος της ΚΕ, Β. Φερνάντες), το ΚΚ Κολομβίας (με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, Χάιμε Καϊσέδο), το ΚΚ ΗΠΑ και το ΚΚ Βραζιλίας (με τον Χοσέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο, αντιπρόεδρο του κόμματος).

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΚΚ Βενεζουέλας Χερόνιμο Καπρέρα, κάνοντας ειδική μνεία στους μάρτυρες του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας και ειδική αναφορά στη μεγάλη προσωπικότητα του Ορλάντο Ντίας, μέχρι πρόσφατα προέδρου του κόμματος, που «έφυγε» από τη ζωή την άνοιξη αυτού του χρόνου.

Ιδιαίτερη στιγμή στο συνέδριο ήταν η παρουσία του αντιπροέδρου της μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, που είχε προσκληθεί και απηύθυνε χαιρετισμό. Ο Ράνχελ μετέφερε, ταυτόχρονα, χαιρετιστήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, που αυτές τις μέρες είναι σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στη Συνάντηση των ηγετών του Μερκοσούρ (Εμπορική Συνεργασία των χωρών του Νότου). Στο μήνυμά του ο Τσάβες, που έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό, υπογράμμισε το σεβασμό του στο ΚΚ Βενεζουέλας για την τεράστια προσφορά του όλα αυτά τα 75 χρόνια της παρουσίας του και της συμβολής του στους αγώνες του βενεζουελάνικου λαού. Ταυτόχρονα, δε, το καλούσε να συνεχίσει με την ίδια δύναμη, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, να συμβάλει στο δυνάμωμα της μπολιβαριανής διαδικασίας στην προοπτική του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός του ίδιου του αντιπροέδρου Χ. Ράνχελ, που σημείωσε ότι παρόλο που δεν ήταν και ούτε είναι κομμουνιστής πιστεύει στο ΚΚ Βενεζουέλας και εμπνέεται απ' αυτό, γιατί είναι το κόμμα της ελπίδας και της αξιοπρέπειας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό είναι συνυφασμένος με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είπε χαρακτηριστικά ότι ή θα νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό ή αυτός θα μας καταστρέψει. Σημείωσε με έμφαση ότι είναι σημαντική η μάχη που δίνεται το Δεκέμβρη για τη νίκη του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές και ο στόχος για τη συγκέντρωση πάνω από 10 εκατομμυρίων ψήφων, όχι τόσο για εκλογικούς σκοπούς, αλλά για να εδραιωθεί η λαϊκή εξουσία, για να ανέβει η συμμετοχή του λαού στις αλλαγές που πραγματοποιούνται. Χαιρετισμοί στο συνέδριο έφτασαν από πολλούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικά κινήματα και από τις ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις της Κολομβίας, το αντάρτικο κίνημα, που, όπως ειπώθηκε, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πάλης των λαών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, στο συνέδριο χαιρέτισε ο δήμαρχος του Καράκας, εκλεγμένος με το Κίνημα της 5ης Δημοκρατίας, ένα από τα πέντε κόμματα που συγκροτούν το μπολιβαριανό μπλοκ.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης των θέσεων στο συνέδριο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες του αύριο, Δευτέρα, με την ψήφιση των ντοκουμέντων και την εκλογή των νέων οργάνων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License