Η επανάσταση της Βενεζουέλας

Μια έκκληση από γυναίκες σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο

Η επανάσταση της Βενεζουέλας - Μια έκκληση από γυναίκες σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο "Εμείς οι γυναίκες απορρίπτουμε τους ενορχηστρωτές του μίσους και του χάους. Εμείς οι γυναίκες είμαστε στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμά μας να ζούμε ειρηνικά και να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα του Μπολιβάρ της Βενεζουέλας, το οποίο μας δίνει, για πρώτη φορά στην ιστορία, το δικαίωμα για πλήρη ισότητα, κοινωνική ασφάλιση, και μια σύνταξη για τις νοικοκυρές. Είμαστε στο δρόμο υπερασπιζόμενες τον Πρόεδρό μας και την Επανάσταση του Μπολιβάρ. Ζήτω το Σύνταγμα! Όχι στο κάλπικο δημοψήφισμα! Όχι στη φιλο-κινηματική φασιστική απεργία! Μην απεργείτε στην απεργία τους!"

Με αίτημα των γυναικών από τη Βενεζουέλα, κάνουμε επείγουσα έκκληση να διαδηλώσετε υπέρ της υπεράσπισης της επανάστασης της οποίας οι γυναίκες είναι μέρος. Από τότε που εκλέχθηκε ο Πρόεδρος Hugo Rafael Chavez Frias με συντριπτική πλειοψηφία το 1998, για να εφαρμόσει οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα απάλλασσαν τη χώρα από τη φτώχεια και τη διαφθορά, η επανάστασή τους είναι υπό διαρκή απειλή.

Όπως ίσως γνωρίζετε, τον Απρίλιο του 2002 η ελίτ, υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εγκαθίδρυσε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Γυναίκες από τις φτωχότερες γειτονιές του Καράκας ήταν οι πρώτες που κατέβηκαν από τους λόφους, με κίνδυνο της ζωής τους για να απαιτήσουν την επιστροφή του εκλεγμένου Προέδρου. Γεμίζοντας τους δρόμους, ο κόσμος, με τη στήριξη των αξιωματικών και των στρατιωτών, επανεγκαθίδρυσαν την κυβέρνησή τους. Το κουράγιο και η πρωτοβουλία των γυναικών στη νίκη επί της χούντας είναι γενικά αποδεκτή στη Βενεζουέλα και πάνω απ' όλα από τον Πρόεδρο Chavez.

Αυτό το μάθαμε, και πολλά άλλα, όταν τρεις από εμάς από το Global Women's Strike στη Γουιάνα, το Περού και τις ΗΠΑ, παραβρεθήκαμε στο διεθνές συνέδριο γυναικείας αλληλεγγύης με πρόσκληση του INAMUJER (το Ινστιτούτο Γυναικών) τον περασμένο Ιούλιο.

Για τέσσερις δεκαετίες η κυρίαρχη ελίτ αιμορραγούσε οικονομικά τη χώρα, πάνω απ' όλα τα αποθέματα πετρελαίου (η Βενεζουέλα είναι η 5η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου ιδίως στις ΗΠΑ), αφήνοντας το 80% του πληθυσμού - σε συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπους μικτής αφρικανικής καταγωγής και ιθαγενείς - σε άθλια κατάσταση. Η λευκή ελίτ δεν μπορεί να ανεχτεί ότι από το 1998 ένας άνθρωπος με το χρώμα των δούλων τους είναι στην εξουσία που αντιπροσωπεύει αυτούς που εξαπάτησαν. Εκτός από τη διατήρηση προνομιακής μεταχείρισης για εισαγωγή πετρελαίου, οι ΗΠΑ, που έβαλαν το χεράκι τους στη διεφθαρμένη διαχείριση του εισοδήματος από το πετρέλαιο, επίσης φοβούνται τις πολιτικές της κυβέρνησης Chavez: καμία ιδιωτικοποίηση, χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για Κούβα, Γουιάνα και άλλες μικρές χώρες της Καραϊβικής και πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για το καλό των λαών τους.

Το 1999 ο λαός έφτιαξε και ψήφισε με ποσοστό 72% ένα επαναστατικό νέο Σύνταγμα. Οι γυναίκες, και οι αυτόχθονες κοινότητες ο οποίες, όπως παντού στην Αμερική, βρίσκονται πάντα υπο την απειλή της γενοκτονίας για αιώνες, άλλες έγχρωμες γυναίκες και άντρες, και άλλες κοινωνικές ομάδες που υπέφεραν από τις διακρίσεις, κέρδισαν δικαιώματα για τα οποία πάλευαν για χρόνια:

· Δίκαιη διανομή του πλούτου

· Πλήρη νομική και εργασιακή ισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στην εργασία

· Αναγνώριση της οικιακής εργασίας ως οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργεί υπεραξία και πλούτο για το κοινωνικό σύνολο

· Κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη για τις νοικοκυρές

· Ελάχιστο μισθό -οκτάωρο - όχι υποχρεωτική υπερωρία και δικαίωμα σε άδεια μετ' αποδοχών. Οι γυναίκες που είναι οι πιο κακοπληρωμένες παντού, που κάνουν διπλή απλήρωτη δουλειά στο σπίτι φροντίζοντας άλλα μέλη της οικογένειας, επιπλέον της χαμηλόμισθης δουλειάς τους, θα επωφεληθούν περισσότερο

· Προστασία από τη διάκριση που στηρίζεται στο φύλο, φυλή, πολιτικά πιστεύω, ηλικία, θρησκεία και αναπηρία. Θετικά βήματα υπέρ αυτών που είναι θύματα διάκρισης, που περιθωριοποιούνται ή είναι αδύναμα, και τιμωρία των ενόχων για κατάχρηση.

· Αναγνώριση της Βενεζουαλικής νοηματικής και χρήση υπότιτλων στα τηλεοπτικά προγράμματα

· Αναγνώριση και προστασία των ιθαγενικών κοινοτήτων, της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής οργάνωσής τους, κουλτούρας, θρησκείας και θεραπευτικών πρακτικών, της συλλογικής ιδιοκτησίας της πατρογονικής γης και γνώσης. Δίγλωσση εκπαίδευση στις ιθαγενικές περιοχές. Οι γυναίκες τονίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της δουλειάς τους που οι κουλτούρες και οι γλώσσες έχουν μείνει ζωντανές.

· Απαγόρευση της κατοχύρωσης γονιδίων, τεχνολογιών και εφευρέσεων που προέρχονται από αρχέγονη γνώση ή πηγές

· Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού: διατροφική ασφάλεια μέσω βιώσιμης γεωργίας: προστασία του περιβάλλοντος.

· Καμία ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου - Το κράτος κρατά το 100% των μετοχών στο πετρέλαιο.

Πάντα φτωχότερες, οι γυναίκες έχουν να κερδίσουν το περισσότερο από αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Παρά τη δύναμη της ελίτ να ταράξει την αλλαγή, έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι που δεν έχουν κερδιθεί σε πολλές χώρες παρά τον πολύχρονο αγώνα μας

· Ισχυρή βούληση να αντιμετωπισθεί η οικογενειακή βία και ο σεξισμός στο δικαστικό σύστημα

· Μια Γυναικεία Τράπεζα που συσσωρεύει χρήματα για πρόσοδο απ' ευθείας στα χέρια των γυναικών

· Καλύτερη διατροφή για τα παιδιά και βελτιωμένη προσέλευση μέσω προγραμμάτων δωρεάν πρωινού και δραστική μείωση στα παράνομα δίδακτρα. Δραματική πτώση της παιδικής θνησιμότητας.

· Διανομή τίτλων σε κατειλημμένη γη, κυρίως γυναικεία νοικοκυριά στις παραγκουπόλεις στους λόφους γύρω από το Καράκας.

· Νόμος που διανέμει την αχρησιμοποίητη δημόσια και ιδιωτική γη στους ανθρώπους των χωριών. Οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των ιθαγενών, είναι συνήθως οι καλλιεργητές.

· Επιχορηγήσεις $1000-$2000 σε μικρούς κλήρους - ανθρώπων που κερδίζουν $15 το μήνα.

Η αποφασιστικότητα των γυναικών να αντισταθούν στην προβοκάτσια και να προστατέψουν το "proceso" - την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία που και πολλοί μεσοαστοί στηρίζουν - έχει αποκρυφτεί από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το εθνικό και το διεθνές ακροατήριο έχει βομβαρδιστεί με ψέματα που προβάλλουν τους ηγέτες του πραξικοπήματος και μεγαλοποιούν ή αποκρύπτουν τη συνεχιζόμενη βία.

Αυτό έχει τόσο εξοργίσει τις γυναίκες που έχουν ανακοινώσει "διαρκή κινητοποίηση". Κάθε μέρα χιλιάδες περικυκλώνουν τα μεγαλύτερα κανάλια και απαιτούν να σταματήσουν τα ψέματα. Έχουν επίσης εξοργιστεί με την ηγεσία του CTV, τη διεφθαρμένη γενική συνομοσπονδία που έχει συμμετάσχει στο πραξικόπημα, που της έχει δοθεί βήμα να υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες των εργοδοτών να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία. Αυτά τα ψέματα γίνονται πιστευτά από την οικονομική και άλλη βοήθεια για το CTV από την Αμερικανική Ομοσπονδία AFL-CIO (χωρίς να το ξέρουν τα μέλη) και με τη σιωπή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ.

Εντελώς πρόσφατα, μια "γενική απεργία" που ήταν στην ουσία κλείσιμο των ίδιων των εταιρειών, αποπειράθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κι έτσι να δώσει στις ΗΠΑ αφορμή για εισβολή και αποκατάσταση στην εξουσία της πλούσιας και ρατσιστικής ελίτ. Η κατάσταση επιδεινώνεται γιατί οι βασικές αλλαγές, όπως οι μεταρρυθμίσεις στη γη και στην εθνική πετρελαϊκή βιομηχανία, θα πρέπει να εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2003.

Το αντίκτυπο της λαϊκής κινητοποίησης που στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση, και φόβοι ότι οι ΗΠΑ δε θα επιτεθούν μόνο στη Βενεζουέλα και το Ιράκ αλλά και σε όποια χώρα επιθυμούν, ώθησε τον OAS (Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών) να στηρίξει την κυβέρνηση Chavez ενάντια στην πίεση πρόωρων εκλογών. Προφανώς, είναι η πρώτη φορά που ο OAS κράτησε στάση ενάντια στη κυρίαρχη πολιτική των ΗΠΑ, απόδειξη ότι μπορούμε να κερδίσουμε.

Κάνουμε έκκληση στις γυναίκες, τις γυναικείες οργανώσεις και όλες και όλους που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και τον αντι-ρατσισμό να υιοθετήσουν το πιο κάτω κείμενο, και να αποστείλουν e-mail διαμαρτυρίας και fax στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την AFL-CIO, τον ILO και τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρακαλούμε στείλτε τα γράμματά σας και στο Γυναικείο Ινστιτούτο Βενεζουέλας, τον Πρόεδρο Hugo Chavez και τη Global Women's Strike (τηλέφωνα στο τέλος της σελίδας)

Δημοσιεύθηκε από το Global Women's Strike Το Global Women Strike δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες κάθε 8 Μαρτίου από το 2000. Απαιτούμε ο κόσμος να επενδύει στη φροντίδα κι όχι στον πόλεμο. Στείλαμε μια αποστολή παρατηρητών στη Βενεζουέλα τον Ιούλιο του 2002. Η αναφορά τους είναι στην ιστοσελίδα http://womenstrike8m.server101.com To the US State Department, the AFL-CIO, the ILO and major media outlets.

Women in Venezuela, overwhelmingly women of colour, who have suffered discrimination and poverty, were central to reversing the April 11 military coup against elected President Hugo Chavez Frias. They have called a "permanent mobilization" to defend their "peaceful and democratic revolution" and their elected government. The coup, supported by the US, the only country to recognize its installed dictatorship, tried to return power to the rich and racist elite, its corrupt running of the oil industry, the corporate media and the corrupt leadership of the CTV trade union that acts for the employers and the US against the workers.

We the undersigned, responding to the appeal of grassroots women in Venezuela, condemn any attempt to threaten and undermine what women and therefore every community have won through their revolution and its anti-sexist anti-racist pro-worker Constitution.

We condemn US intervention - subtle, covert or overt - aimed at overthrowing the government of President Chavez that was elected to carry out economic and social reforms to rid the country of poverty and corruption.

We demand that:

· The Bush administration stop its attempts to bring down the elected government of Venezuela, financing and sheltering those trying to destabilize the economy.

· The AFL-CIO stop hosting, funding and defending the pro-coup trade union federation CTV.

· The ILO end its silence on the corruption of the CTV.

· The media stop spreading lies and panic in order to create an excuse for US intervention.

Name ____________________________________________________________________

Organization _______________________________________________________________

Email _____________________________________________________________________

Phone/Fax __________________________________________________________________

Address ___________________________________________________________________

Return to: Global Women's Strike philly@crossroadswomen.net and womenstrike8m@server101.com. Or fax to 001-215-848-1130. For more info: 001-215-848-1120; +44 20 7482 2496

Send protest emails and/or faxes to US Government: J. Curtis Struble, Acting Assistant Secretary of State Bureau of Western Hemisphere Affairs Tel 202-647-5780; Fax 202 -647-0791 Brian Naranjo, Venezuela Desk Officer, US Dept of State Tel (202) 647-4216 or (202) 647-3338; AFL-CIO President John J. Sweeney, Tel 202-637-5231; Fax 202-508-6946 email: feedback@aflcio.org; Barbara Shailor, Director, Int'l Affairs Dept, Tel 202-637-5050 ILO Regional Office for the Americas email: lima@ilo.org Fax +51.1.442.25.31 ILO Geneva email: ilo@ilo.org, Fax +41 22 798 8685

Send copies of your protest letters to: The Honorable Hugo Chavez, President, Bolivarian Republic of Venezuela http://venezuela.gov.ve; email venezuela@venezuela.gov.ve; Fax: +58-212-806 3145; Maria Leon, INAMUJER (Venezuelan Women's Institute) conamu@reacciun.ve; Global Women's Strike philly@crossroadswomen.net or womenstrike8m@server101.com

από RED ALERT 23/12/2002 4:58 μμ.


...οι γυναίκες συμμετέχουν "ενεργά" στη σύγκρουση. Όχι σαν κάποιους άλλους.....

Σημερινό δημοσίευμα δείχνει ότι τα πράγματα σκουραίνουν... Ο Τσάβες αναγκάζεται να κάνει απολύσεις, χρησιμοποιεί το στρατό... Στην κόψη όλα... «Η ΑΠΕΡΓΙΑ συνεχίζεται, Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς διώχνουν τους υπηκόους Ωρα μηδέν για Τσάβεζ ΚΑΡΑΚΑΣ Αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τα άκρα εμφανίζονται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ και η αντιπολίτευση, που συνεχίζει τη γενική απεργία για τέταρτη εβδομάδα. Ο Ούγκο Τσάβεζ με τους εργάτες του δεξαμενοπλοίου-συμβόλου των απεργών «Πιλίν Λεόν». Με τη βοήθεια του στρατού, ο Τσάβεζ προχώρησε σε επίταξη δεξαμενοπλοίων, συνέλαβε και φυλάκισε τα πληρώματα και ανακοίνωσε ότι όσοι απεργούν θα απολύονται. Επίσης επιχείρησε να συλλάβει τους πρωτεργάτες της απεργίας. Η αντιπολίτευση από την άλλη τον κατηγορεί για συνεργασία με τον Φιντέλ Κάστρο, υποστηρίζοντας ότι εισήγαγε Κουβανούς ναυτικούς για να δουλέψουν τα πετρελαιοφόρα και κάλεσε όλο το λαό της Βενεζουέλας «να κάνει πορεία προς το Καράκας και να πάει στο Μιραφλόρες (στο προεδρικό μέγαρο) να ζητήσει ειρηνικά εκλογική διέξοδο από την πολιτική κρίση». Η ημερομηνία της πορείας δεν ανακοινώθηκε. Oυρές για μια σταγόνα βενζίνης στο Καράκας Μόνο πέντε τάνκερ Ο Τσάβεζ ορκίστηκε χθες να ξαναπάρει τον πλήρη έλεγχο της πετρελαϊκής βιομηχανίας που έχει πληγεί σοβαρά. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ σε τρεις εβδομάδες θα έπρεπε να έχουν αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα 170 τάνκερ, έφυγαν μόνον πέντε. Το δήλωσε ο εκ των ηγετών των απεργών Χουάν Φερνάντες, πρώην διευθυντής των κρατικών πετρελαίων, ο οποίος απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τσάβεζ είπε ότι όλοι όσοι αρνούνται να εργαστούν θα απολύονται, κατ' εφαρμογή σχετικής δικαστικής απόφασης. Γνωστοποίησε επίσης ότι τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα και δεν αποκλείεται η εισαγωγή πετρελαίου από τη Βραζιλία και την Κολομβία. Το Σάββατο, ο στρατός πήρε τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου-συμβόλου των απεργών «Πιλίν Λεόν», στο Μαρακαΐμπο. Την ευθύνη για την επιχείρηση του στρατού και των πεζοναυτών είχε ο ίδιος ο Ούγκο Τσάβεζ. Ο πρόεδρος ανέβηκε μαζί με τους στρατιώτες στο πλοίο, ανέφερε ανακοινωθέν από την προεδρία ενημερώνοντας ότι ο Τσάβεζ «θα επιβλέψει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων και σε άλλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις». Αφού πήρε τον έλεγχο, ο στρατός συνέλαβε το πλήρωμα, το οποίο οδηγήθηκε στη φυλακή. Μία ημέρα αργότερα, με απόφαση δικαστηρίου, οι ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, με την υποχρέωση όμως να μην εγκαταλείψουν τη χώρα. Δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι οι ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν σε πέντε πετρελαιοφόρα. Σύμφωνα με καταγγελία της αντιπολίτευσης, που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει τους δύο σημαντικότερους ηγέτες της απεργίας την ώρα που ενημέρωναν τον Τύπο. Οι δύο άνδρες, Κάρλος Ορτέγα και Κάρλος Φερνάντες, διέφυγαν από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε τη συνέντευξη Τύπου. Πριν δημοσιοποιηθεί αυτή η πληροφορία, ο Ορτέγα είχε καταγγείλει ότι ο Τσάβεζ χρησιμοποιεί Κουβανούς για να σπάσει την απεργία. Ο Φερνάντες από την πλευρά του είπε ότι η ενέργεια αυτή «συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας». Αντιμέτωπες με την κρίση και την αστάθεια της Βενεζουέλας, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά συνέστησαν στους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα».[από "Ελευθεροτυπία"]

από RED ALERT 23/12/2002 6:06 μμ.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Κρίσιμες ώρες Επιμένουν, στηριζόμενοι σε πολύ γερές πλάτες, για 20 μέρες στην απεργία-λοκάουτ, προκειμένου να παραδώσουν τη χώρα στο χάος και με τον τρόπο αυτό να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος, η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας και, κυρίως, ο αμετάκλητος τερματισμός της διαδικασίας της «μπολιβαριανής επανάστασης», τώρα που είναι ακόμη στα σπάργανα. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο και για μετωπική σύγκρουση. Εξ ου η ένταση και η κορύφωση, με συνεχή σχέδια για εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος, μερικά από τα οποία έχουν ήδη αποκαλυφθεί, που συνεχίζουν το λοκ άουτ, τα σαμποτάζ τόσο στην πετρελαϊκή βιομηχανία - ήδη η χώρα έχει χάσει 40 δισ. δολάρια μόνον από το πετρέλαιο - αλλά και στη διανομή φαρμάκων, ακόμη και στη βιομηχανία τροφίμων, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή των Βενεζουελανών, καθώς και τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγουν τα εγχώρια ΜΜΕ, ο οποίος μαίνεται εδώ και μήνες. Οι λόγοι αδημονίας και σπουδής της αντιπολίτευσης και των κέντρων που την υποκινούν είναι πολλοί και ορισμένοι ορατοί ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού. Ενας από τους λόγους είναι ότι, από το πραξικόπημα της 11ης του Απρίλη, όταν κατόρθωσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνάμεις τους και τις «διασυνδέσεις» τους, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις έχουν αποδυναμωθεί, αφού έχασαν οριστικά σημαντικό μέρος της επιρροής τους τόσο στις μεσαίες και κατώτερες τάξεις όσο και μέσα στο στράτευμα. Εχουν χάσει και την εσωτερική τους συνοχή, κάτι που διαπιστώθηκε αμέσως τις μέρες του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όσο και από τις συνεχείς αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών των μέχρι πρότινος συνεργατών τους. Γροθιά στο στομάχι της ολιγαρχίας Επίσης, επιδιώκουν την ανατροπή με κάθε αθέμιτο μέσο, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αίτημά τους για εκλογές δεν μπορεί ποτέ να ευδοκιμήσει. Προσφάτως ο Πρόεδρος Τσάβες έκανε αποδεκτό το αίτημα για δημοψήφισμα βάσει των όρων που θέτει το Σύνταγμα. Πάντως, είναι αναγκαία η συλλογή υπογραφών από το 25% του εκλογικού σώματος για προσφυγή στις κάλπες τον Αύγουστο του 2003, δηλαδή στο μέσο της θητείας του Προέδρου. Ομως, για την απομάκρυνση του Τσάβες θα πρέπει να συγκεντρωθεί μεγαλύτερο ποσοστό του 57% που συγκέντρωσε ο ίδιος κατά τις προεδρικές εκλογές. Και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να το επιτύχουν. Εντούτοις, κρίσιμος είναι ο τρέχων μήνας, αφού η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας θα προκαλέσει σοκ - εάν κατορθώσει να συνεχιστεί - εξαιτίας της περιόδου των Χριστουγέννων. Συνεπώς συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να τερματιστεί η διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης», πριν από τον πόλεμο κατά του Ιράκ που έρχεται αλλά και του χρονικού ορίου της 1ης του Γενάρη 2003, οπότε θα τεθούν σε ισχύ μία σειρά δομικών αλλαγών που προβλέπονται από τη Magna Carta, δηλαδή το νέο Σύνταγμα που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του βενεζουελάνικου λαού. Αλλαγές που θα πλήξουν την οικονομική ελίτ και θα στηρίξουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσάβες, που εξαιτίας των πλημμυρών και της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να το θέσει σε ισχύ. Αλλαγές, όπως η Αναδιανομή Γης (τόσο αγροτική μεταρρύθμιση όσο και αναδιανομή όλων των μεγάλων εκτάσεων γης, είτε στις αστικές περιοχές είτε στις τουριστικές είτε φυσικού πλούτου). Εντούτοις ο νόμος περί Υδρογονανθράκων είναι το πιο σημαντικό στοιχείο των νέων αλλαγών, αφού θα σημάνει τη ριζική αναδιάρθρωση της εθνικής εταιρίας πετρελαίου PdVSA, που θα σημάνει και το παροπλισμό της διεφθαρμένης ελίτ που νέμεται την πετρελαϊκή βιομηχανία και διά μέσου αυτής κατορθώνει να ελέγχει όλη την οικονομική ζωή της χώρας, συνιστώντας έτσι αναπόσπαστο τμήμα της «νέας παγκόσμιας ενεργειακής τάξης» που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

από Redgarlic 24/12/2002 12:05 μμ.


Που εξαφανίστηκαν όλοι αυτοί οι "υπερεπαναστάτες" που έμεναν ουδέτεροι, δηλαδή στήριζαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ουσιαστικά; Ένα σχολιάκι ρε παιδιά, κριτικάρετε τις γυναίκες της Βενεζουέλας που παλεύουν για ψωμί και όχι για "αυτοδιαχείριση"... Hasta la Victoria Siempre!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License