Βραζιλία: Αγρότες χωρίς ιδιόκτητη γη καταλαμβάνουν και κάνουν γυαλιά-καρφιά το κοινοβούλιο

Αγρότες χωρίς ιδιόκτητη γη επιφύλαξαν γερό χουνέρι στο κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας το κτίριο και κάνοντας το «γυαλιά-καρφιά».

post image

Βραζιλία: Την Τρίτη, σύμφωνα με μαρτυρίες, περισσότεροι από 1.000 αγρότες χωρίς ιδιόκτητη γη κατέλαβαν προσωρινά το κοινοβούλιο της Βραζιλίας, καταστρέφοντας μέρος του κτιρίου και των εγκαταστάσεών του. Οι αγρότες που απαίτησαν τη διάθεση περισσότερων οικονομικών πόρων στον αγροτικό τομέα και την επίσπευση σχετικής νομοθετικής μεταρρύθμισης επιτέθηκαν με ξύλα και αυτοσχέδια όπλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ασφαλείας ενώ ανέτρεψαν αυτοκίνητα, κατέστρεψαν τη γυάλινη είσοδο στο κτίριο του κοινοβουλίου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γραφεία και τελικώς κατέλαβαν την κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν περίπου 20 άτομα εκ των οποίων ένας αρκετά σοβαρά. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Aldo Rebelo ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για τη σύλληψη των διαμαρτυρόμενων αγροτών οι οποίοι είχαν έτσι κι αλλιώς αποφασίσει να εγκαταλείψουν το κτίριο περίπου μια ώρα μετά. Οι συλλήψεις ανέρχονται σε δεκάδες (Φωτο:http://www.midiaindependente.org/pt/blue/2006/06/355166.shtml) Μετά την κατάληψη, Μέλη του Κινήματος Ελευθέρωσης των Αγροτών χωρίς Ιδιόκτητη Γη (Movement for the Liberation of the Landless/ MLST) είπαν ότι ήρθαν για να παρουσιάσουν τα αιτήματα τους αλλά εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας οπότε και αναγκάστηκαν να εισβάλλουν στο κτίριο. Απαιτούν την ακύρωση ενός νόμου που απαγορεύει την νομή γης από το κράτος σε όσους δεν είναι ιδιοκτήτες. Αν και οι αγρότες υποστήριζαν στο παρελθόν τον πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva έπειτα από χρονικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις νόμων οι οποίες θα προσέφεραν εκτάσεις γης σε όσους αγρότες δεν ήταν ιδιοκτήτες, ομάδες αγροτών αναγκάστηκαν να εισβάλουν και να καταλάβουν φάρμες και αγροκτήματα προκειμένου να δουλέψουν.

Εικόνες:

από Tar 07/06/2006 4:38 πμ.


post image
...

Εικόνες:


Τουλάχιστον 26 άτομα τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές του Κινήματος για την Απελευθέρωση των Άκληρων Αγροτών (MLST) επιχείρησαν να εισέλθουν στην Κάτω Βουλή της Βραζιλίας, προκειμένου να επιδώσουν κείμενο με τα αιτήματά τους στους βουλευτές αλλά απωθήθηκαν βίαια από τους φρουρούς. Ανάμεσα στους τραυματίες φέρεται να βρίσκεται και ο επικεφαλής του σώματος φρούρησης της Βουλής, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι περίπου 1.200 διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν και κατέλαβαν για περίπου μία ώρα την αίθουσα συνεδριάσεων στο κτήριο της Κάτω Βουλής, προκαλώντας υλικές ζημιές στο κτήριο, σε εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά. Οι αγρότες ανέτρεψαν ένα αυτοκίνητο και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αστυνομία προέβη σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις, περιλαμβανομένου και του ηγετικού στελέχους του αγροτικού κινήματος Μπρούνο Μαρανιάου. Οι αγρότες αξιώνουν περισσότερα κεφάλαια, τροποποίηση ενός νόμου ο οποίος απαγορεύει την κατάληψη γης από άκληρους αγρότες, και ταχύτερη προώθηση της νομοθεσίας για την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης από το κράτος. Στην αγροτική μεταρρύθμιση αντιτίθενται σθεναρά οι γαιοκτήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τις ιδιοκτησίες τους έναντι των καταληψιών και ασκούν επίσης πιέσεις στην κυβέρνηση. Άκληροι αγρότες και εργάτες, που παραδοσιακά στηρίζουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα (PT), ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για αγροτική μεταρρύθμιση. Πολλές ομάδες άκληρων αγροτών κατέλαβαν αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες νωρίτερα εφέτος.

από R((i)) 07/06/2006 4:20 μμ.


ΑΠΕ Βραζιλία: βίαια επεισόδια στην κάτω βουλή της χώρας ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές άκληρους αγρότες. Ημερομηνία - Ώρα : 07/06/2006-0514 ( Eπείγον ) Βραζιλία Μπραζίλια ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην κάτω βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές του Κινήματος για την Απελευθέρωση των Άκληρων Αγροτών (MLST) επιχείρησαν να εισέλθουν σ’αυτή για να επιδώσουν κείμενο με τα αιτήματά τους στους βουλευτές αλλά απωθήθηκαν βίαια από τους φρουρούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι περίπου 1.200 διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν και κατέλαβαν για περίπου μία ώρα την αίθουσα συνεδριάσεων στο κτήριο της κάτω βουλής, προκαλώντας υλικές ζημιές στο κτήριο, σε εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά. Οι διαδηλωτές, που αξιώνουν περισσότερα κεφάλαια και επιτάχυνση της διαδικασίας για την αγροτική μεταρρύθμιση, εκτόξευσαν αντικείμενα στους φρουρούς και έσπασαν την γυάλινη πόρτα της εισόδου με ρόπαλα και αυτοσχέδια όπλα. Οι αγρότες ανέτρεψαν ένα αυτοκίνητο και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας ασφαλείας του Κογκρέσου της Βραζιλίας, σημειώθηκαν τουλάχιστον 20 τραυματισμοί, εκ των οποίων ο ένας χαρακτηρίσθηκε ως σοβαρός. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Άλντου Ρεμπέλου κάλεσε το στρατό να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη και να συλλάβει τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το κτήριο όταν η στρατιωτική αστυνομία το περικύκλωσε. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι η τροποποίηση ενός νόμου ο οποίος απαγορεύει την κατάληψη γης από άκληρους αγρότες και η προώθηση της νομοθεσίας για την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης από το κράτος. Στην αγροτική μεταρρύθμιση αντιτίθενται σθεναρά οι γαιοκτήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τις ιδιοκτησίες τους έναντι των καταληψιών και ασκούν επίσης πιέσεις στην κυβέρνηση. Άκληροι αγρότες και εργάτες, που παραδοσιακά στηρίζουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα (PT), ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για αγροτική μεταρρύθμιση. Πολλές ομάδες άκληρων αγροτών κατέλαβαν αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες νωρίτερα εφέτος. Ο ηγέτης του MLST Μπρούνο Μαρανιάου θεωρείτο ως πρόσφατα ότι διέθετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και το PT.

από Ανατροπέας. 07/06/2006 9:05 μμ.


Να ρε και λίγο δίκιο και λίγη ισότητα στην Ν.Αμερική. Μια Νότια περιοχή της Αμερικής όπου οι στρατοκράτες καπιταλιστές δικτάτορες έχουν καταργίσει αμέρητες φορές τα κοινοβούλια τους με αλλαγή σε στρατιωτικές και ματωμένες δικτατορίες. Να μην τα σπάσουν μια φορά και ο ακτήμονες φτωχοί αγρότες της Βραζηλίας του ...προοδευτικού Λούλα που ένας υπουργός είναι ή είταν και μέλος των λεγόμενων τροσκιστών του Κριβίν της λίγγας στην Βραζηλία; ..Και τι λένε οι δυό ΟΚΔΕ; Πολλύ θα ήθελα να μάθω κατά τα άλλα ρε συμπαθείς σύντροφοι. Ανατροπέας.

από annexe 08/06/2006 10:31 πμ.


Officials said about 500 people were arrested and more than 25 hurt,one seriously, in the violence. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/5054338.stm

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License