Βολιβία: Πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης

Αναδιανομή γης ο Μοράλες; Ομάδες αυτοάμυνας οι γαιοκτήμονες..

Από την «έκρυθμη» περιοχή της Σάντα Κρους και προπύργιο των γαιοκτημόνων, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, δημοσίως και ενώπιον χιλιάδων ιθαγενών και λαϊκών οργανώσεων στην πλατεία Τσιριγκάνο, παρέδωσε τους πρώτους τίτλους εκχώρησης που αφορούν σε καθεστώς ιδιοκτησίας γης σε φτωχούς και άκληρους αγρότες. Πράξη που σηματοδότησε την αρχή του προγράμματος αγροτικής μεταρρύθμισης και της αναδιανομής γης, μια μέρα αφότου εξοργισμένοι με την απόφαση γαιοκτήμονες απείλησαν να συγκροτήσουν ομάδες «αυτοάμυνας», όπως αναφέρει η Prensa Latina. Εκτός της εκχώρησης της γης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη για την εκμετάλλευσή της, την παροχή πιστώσεων και επιδοτήσεων. «Οι ιστορικοί εχθροί των φτωχών, οφείλουν να αποδεχτούν αυτή την αγροτική επανάσταση», είπε ο Μοράλες μιλώντας στους χιλιάδες ιθαγενείς. Η αναδιανομή της αρόσιμης γης πολώνει επικίνδυνα την κατάσταση στη χώρα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 90% της γης ανήκει σε μια ολιγομελή ομάδα γαιοκτημόνων και το υπόλοιπο 10% μοιράζονται κάπου τρία εκατομμύρια ιθαγενείς αγρότες. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί ότι θα αναδιανείμει μόνο γη, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη, και ότι θα αποφύγει τις μαζικές κατασχέσεις, και τους γαιοκτήμονες διακόπηκαν την Παρασκευή. Ο Χοσέ Σεσπέδες, ηγέτης ομάδας γαιοκτημόνων στη Σάντα Κρους, είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι γαιοκτήμονες θα σχηματίσουν ομάδες άμυνας της γης τους στην περιοχή, όπου βρίσκονται τεράστια εκτροφεία αγελάδων και φυτείες σόγιας: «Αν ο νόμος δε μας προστατεύσει, έχουμε το δικαίωμα να αναζητήσουμε μηχανισμούς άμυνας», δήλωσε απειλητικά αν και δε διευκρίνισε αν οι ομάδες αυτές θα είναι ένοπλες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα ότι δε θα ανεχθούν τη δράση «παράνομων ομάδων».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License