Η Ινδία επενδύει στη Βολιβία

Μέχρι τώρα δεν την άφηναν οι Γιάνκηδες φαίνεται! Αγράμματος-ξεαγράμματος ο Μοράλες, την έκανε τη δουλειά του!

ΑΠΕ Βολιβία: παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης σημαντικού κοιτάσματος σιδήρου σε ινδικό όμιλο. Ημερομηνία - Ώρα : 02/06/2006-2305 Βολιβία Λα Πας ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ. Η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε άδεια στην ινδική σιδηρουργία Jindall Steel and Power για την εκμετάλλευση του ορυχείου του Μουτούν (ανατολικά), ενός από τα πιο πλούσια κοιτάσματα σιδήρου στον κόσμο, σε αντάλλαγμα για μία επένδυση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η πρώτη σιδηρουργία που εγκαθίσταται στο έδαφος της Βολιβίας, η οποία θεωρείται ως η πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τα αποθέματα του κοιτάσματος του Μουτούν εκτιμάται ότι αποτελούνται από 40 δισεκατομμύρια τόνους σιδήρου και 10 δισεκατομμύρια τόνους μαγνησίου. Ο ινδικός όμιλος ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε προσφορά για την εκμετάλλευση του αποθέματος στη βολιβιανή κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενος τους οικονομικούς, τεχνολογικούς και περιβαλλοντικούς όρους της πρότασης. "Στο εξής, δεν θα αντλούμε μόνον πόρους και έσοδα από την παραγωγή και εξαγωγή πρώτης ύλης, αλλά και από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα", δήλωσε ο βολιβιανός υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Κάρλος Βιγιέγας. Σύμφωνα με τις αρχές, από την εγκατάσταση της ινδικής σιδηρουργίας στη Βολιβία θα δημιουργηθούν 10.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

από στη Βολιβία,προηγήθηκε η ΜΜΧ,της EBX 03/06/2006 10:33 πμ.


Την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σιδήρου του Μουτούν,λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βραζιλία, είχε αναλάβει η εταιρεία MMX, θυγατρική της βραζιλιάνικης EBX η οποία και είχε εγκατασταθεί εκεί από το 2004.Αυτή,για την επεξεργασία του σιδήρου χρησιμοποιούσε ξεπερασμένη τεχνολογία που βασιζόταν στην καύση του φυτικού άνθρακα αντί της σύγχρονης DRI (Direct Reduction of Iron) που σαν πηγή ενέργειας χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.200.000 εκτάρια δέντρων της περιοχής αυτής του Αμαζονίου-ο Αμαζόνιος δεν έχει σύνορα-επρόκειτο να κοπούν και να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο στη φάση της επεξεργασίας του μεταλλεύματος.Χιλιάδες τόνοι μονοξειδίου του άνθρακα θα εκλύοντο στην ατμόσφαιρα καθημερινά,πέρα από την ίδια την κοπή εκατομμυρίων δέντρων. Αλλά και η σύμβαση που είχε υπογραφεί με την ΜΜΧ καιτην οποία ακύρωσε η κυβέρνηση Μοράλες είχε καθαρά αποικιοκρατικό περιεχόμενο:το ατσάλι θα παραγόταν σε ημικατεργασμένη μορφή και θα πήγαινε για παραπέρα επεξεργασία στη Βραζιλία(Urucum).Η Βολιβία δηλαδή θα εισήγαγε από τη Βραζιλία, για τις δικιές της ανάγκες το δικό της σίδηρο,υπό τη μορφή έτοιμων προϊόντων (ράβδους σιδήρου ή χάλυβα,σιδηροελάσματα κλπ.)που έχουν και πολύ υψηλότερο κόστος,ενώ και στην κοινοπραξία που είχε δημιουργηθεί το βολιβιανό Δημόσιο θα κατείχε το 1% των μετοχών και η ΜΜΧ το υπόλοιπο 99%. Η ΜΜΧ είχε ήδη κατασκευάσει δύο υψικάμινους και προχωρούσε και στην κατασκευή των υπόλοιπων δύο χωρίς να έχει περιβαλλοντολογική μελέτη και χωρίς φυσικά σχετική έγκριση.Οι κινητοποιήσεις των ντόπιων πλυθυσμών τσικιμάρας που αντιδρούσαν στα σχέδια της εταιρείας ήταν στην ημερήσια διάταξη.Στην απόφαση όμως του Μοράλες να διώξει την ΜΜΧ αντιδράσεις είχαμε από την πλευρά της ντόπιας ολιγαρχίας της Σάντα Κρουζ που έφτασε μέχρι του σημείου να κρατήσει όμηρους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Για περισσότερα επί του θέματος βλέπε: http://www.selvas.org/newsBO1206.html Ω.

http://www.fobomade.org.bo/index1.php

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License