Autonomous Playground: Ένα πολιτικό πείραμα με βιωματικές προεκτάσεις

Το autonomous playground προέκυψε από την ανάγκη ατόμων και συλλογικοτήτων που βασίζουν τη δράση τους στην αμεσότητα, τόσο στην πολιτική τους παρέμβαση (άμεση δράση - ακτιβισμός), όσο και στη φιλοσοφία περί κοινωνικής αλλαγής, να συνευρεθούν σε έναν αυτόνομο χώρο στη λογική αντίστοιχων προσπαθειών που πλαισίωσαν προηγούμενα ευρωπαϊκά φόρουμ.

post image

Autonomous Playground:

Ένα πολιτικό πείραμα με βιωματικές προεκτάσεις

Το autonomous playground προέκυψε από την ανάγκη ατόμων και συλλογικοτήτων που βασίζουν τη δράση τους στην αμεσότητα, τόσο στην πολιτική τους παρέμβαση (άμεση δράση - ακτιβισμός), όσο και στη φιλοσοφία περί κοινωνικής αλλαγής, να συνευρεθούν σε έναν αυτόνομο χώρο στη λογική αντίστοιχων προσπαθειών που πλαισίωσαν προηγούμενα ευρωπαϊκά φόρουμ.

Με αυτόν τον κόσμο βρεθήκαμε στο EuroHub της Φλωρεντίας, στο Glad του Παρισιού, στους αυτόνομους χώρους του Λονδίνου. Χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων και συλλογικοτήτων αποτελεί η προσπάθεια να λειτουργούν στη βάση συλλογικών οριζόντιων διαδικασιών, συναινετικών και συντροφικών, που αναγνωρίζουν τους υπάρχοντες διαχωρισμούς του φύλου, της σεξουαλικότητας, της ηλικίας, της εθνικότητας, και τις σχέσεις εξουσίας που αυτοί δημιουργούν, και προσπαθούν να τους γκρεμίσουν. Που δεν έχουν έτοιμες λύσεις και σταθερές πολιτικές ατζέντες, αλλά πειραματίζονται με τα μάτια ανοιχτά στην πραγματικότητα. Που αντιμετωπίζουν όλη την κοινωνία σαν πιθανό σύμμαχο και συνδιαμορφωτή των πρακτικών τους, όχι σαν «άλλο» που πρέπει να πειστεί.

Γνωρίζαμε ότι αυτός ο κόσμος υπάρχει στο κίνημα και θέλει τον δικό του χώρο. Όχι για να κλειστεί στο καβούκι του, ούτε για να καταγγείλει κανέναν. Αλλά για να συζητήσει, να συσχετιστεί και να δικτυωθεί με τους δικούς του όρους, να οσμωθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του κινήματος ισότιμα.

Πολλές συλλογικότητες δεν μπορούν και δεν θέλουν να εμπλακούν σε κεντρικές – και συχνά γραφειοκρατικές – διαδικασίες. Ριζοσπαστικές και καινοτόμες απόψεις συχνά περιθωριοποιούνται μέσα από τις δομές αυτές. Όσο παράλογο θα ήταν να ζητούσαμε η κεντρική δομή του φόρουμ να λάμβανε οργανωτικές αποφάσεις με τη συναίνεση χιλιάδων ανθρώπων, άλλο τόσο αδύνατο θα ήταν να οργανωθεί ο χώρος που δημιουργήσαμε μέσα από τις κεντρικές διαδικασίες του φόρουμ.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εμπλουτίζουν την πολυχρωμία του κινήματος και αποτελούν μέρος του. Η διοργάνωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ έφερε στην Αθήνα πλήθος ενεργών πολιτικά ανθρώπων και αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και δικτύωση των συνιστωσών του κινήματος. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αντιμετωπίσαμε το δίλημμα «εντός ή εκτός του φόρουμ», καθώς γνωρίζαμε ότι θέλουμε να είμαστε κοντά στο φόρουμ (γι’ αυτό και επιλέξαμε την πλατεία Σμύρνης στο Ελληνικό) και να αλληλεπιδράσουμε με αυτό και τις άλλες παράλληλες διοργανώσεις. Σκοπός μας, να αναδείξουμε ζητήματα όπως ο ακτιβισμός στο κίνημα, η οργάνωση των επισφαλώς εργαζομένων, τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας (queer), το κίνημα των εργατριών/τών του σεξ, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, τη συμμετοχική αντιεμπορευματική τέχνη, τις εναλλακτικές εκπαιδευτικές δομές, κ.α.

Επιδίωξη μας, με τη διοργάνωση του autonomous playground, δεν ήταν να κάνουμε ένα μικρό φόρουμ όπου θα συζητούνταν όμοια θέματα με διαφορετική, ίσως, οπτική, αλλά να δοθεί η δυνατότητα σε όσους και όσες συμμετείχαν να αποκτήσουν επιπλέον ιδέες και τεχνογνωσία προκειμένου να εκφραστούν ενεργά και άμεσα με απεύθυνση προς το σύνολο της κοινωνίας, να δικτυωθούν για να είναι αποτελεσματικότερη και δυνατότερη η φωνή τους. Κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία «να κατέχεις γνώση είναι δύναμη, να τη μοιράζεσαι είναι χαρά», ομάδες από διαφορετικές χώρες οργάνωσαν εργαστήρια όπου όποιος και όποια επιθυμούσε, μάθαινε να δημιουργεί πολιτικές αφίσες και stencil, να παίζει samba, να μάθει τις τεχνικές του clown army, να χρησιμοποιεί το linux, εκπαιδευόταν σε τεχνικές αυτοάμυνας κ.ά. Επίσης, συμμετείχαμε στη δράση στο αστυνομικό τμήμα του Αγιου Παντελεήμονα και, βέβαια, στην πορεία του Σαββάτου με το μεταναστευτικό μπλοκ.

Για όσους και όσες βρεθήκαμε στο autonomous playground, ήταν κοινή επιδίωξη να συνευρεθούμε με όρους κοινότητας, με αντιεμπορευματικό χαρακτήρα, να μοιραστούμε τις δουλειές της καθημερινότητας και να διαχειριστούμε την κοινή μας ζωή στη βάση της αυτοοργάνωσης. Βοήθησε στην υλοποίηση αυτής της επιδίωξης ο δημόσιος χώρος στον οποίο στήθηκε το playground, η πλατεία Σμύρνης στο Ελληνικό, με το φιλικό, ανθρώπινο μέγεθος, που έδωσε την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με την αρχικά διστακτική γειτονιά αλλά και ανάπτυξης άμεσων σχέσεων με τους ακτιβιστές από τις άλλες χώρες.

Αποδείχτηκε ότι πρόκειται για ουσιαστική πολιτική εμπειρία: αν μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου και την καθημερινότητά σου, τότε έχεις κάποιες πιθανότητες να αλλάξεις και τον κόσμο. Η βιωματική γνώση και οι συντροφικές σχέσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές ευκαιρίες διεθνών κινητοποιήσεων, συμπληρώθηκαν από την ανάγκη να προσδιοριστούν κοινοί στόχοι και παράλληλες καμπάνιες. Έτσι, ξεκίνησε η συζήτηση για να προχωρήσουμε σε πιο συγκροτημένη δικτύωση και σε δημιουργία κοινού χώρου (δικτυακού και πραγματικού) ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και αλληλοενημέρωσης με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό κοινών δράσεων και συναντήσεων, πέρα και από τα περιοδικά ραντεβού των φόρουμ.

Η ευκαιρία που είχαμε για τέσσερις μέρες να αγγίξουμε τον κόσμο που οραματιζόμαστε, αποτέλεσε σχολείο ελευθερίας και εξαιρετικά μεταδοτικό ιό. Παρ’ όλη την κούραση και τα λάθη μας, περάσαμε καλά, δώσαμε και πήραμε, και, το σημαντικότερο, είμαστε ενθουσιασμένες και ενθουσιασμένοι, γιατί διαπιστώσαμε πως ο δρόμος προς τον κόσμο που ονειρευόμαστε είναι υπαρκτός και στέκει ανοιχτός μπροστά μας!

Ομάδα Virus

Εικόνες:


post image
Πλατεία Σμύρνης, Ελληνικό, 7/5/2006

Εικόνες:

από ........... 27/05/2006 4 πμ.


κάποιοι πρσοπάθησαν με προφανή τρόπο να γεμίσουν την κουβέντα με σαχλαμάρες και μετά να βρουν τη δικαιολογία να κοπεί ως ασυνάρτητο όπως και έγινε. Ανάμεσα στη σαχλαμάρα προσπάθησαν να κρύψουν όμως αυτό που πολλοί δεν ξέραμε "Το αυτόνομο πλέιγκραουντ δεν ήταν αυτόνομο ούτε στο δαχτυλάκι της λέξης. ΚΑΙ στο στήσιμο του φόρουμ βοήθησαν ΚΑΙ στο ξεστήσιμο βοήθησαν ΚΑΙ τον χώρο στον οποίο έστησαν το πλέιγκραουντ με τη βοήθεια του φόρουμ τον καπάρωσαν ΚΑΙ υλικοτεχνική υποδομή με το φόρουμ μοιράστηκαν. Πόσο παραπάνω εξαρτημένοι από το φόρουμ να είναι δηλαδή για να μην παραδεχτεί κάποιος ότι ήταν δεκανίκι του φόρουμ; Οπότε η λέξη αυτόνομο πριν το πλέιγκραουντ ακούγεται υπερβολικά αστεία."

από ένας από το Ελλ. Κοινωνικό Φόρουμ 27/05/2006 11:16 πμ.


Αν θέλεις να κατοχυρώσεις για τον εαυτό σου το δικαίωμα να αποφασίζεις ποιος δικαιούται να χρησιμοποιεί τη λέξη αυτονομία και ποιος όχι, πήγαινε στο υπουργείο εμπορίου να καταθέσεις πατέντα. Η χρήση του όρου "αυτόνομος" στην πραγματικότητα ήταν απόλυτα σύμφωνη με τη χρήση του ίδιου όρου στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Φόρουμ για τον προσδιορισμό μιας σειράς εκδηλώσεων που γίνανε παράλληλα με αυτά αλλά όχι σε αντιπαράθεση. Οι εκδηλώσεις αυτές στο Φόρουμ του Λονδίνου λέγονταν Autonomous Spaces και σε αυτές μετείχαν συλλογικότητες, ομάδες, περιοδικά κ.λπ. της αυτόνομης παράδοσης, όπως οι Wobblies του Λονδίνου, οι Precarious Workers, το δίκτυο Φρασσανίτο, το Radical Theory Forum που διοργάνωσε διήμερο με τίτλο Life despite capitalism κ.ά. Μετείχαν επίσης κάποια άτομα και ομάδες από αυτούς/-ές που έστησαν φέτος το Playground στην Αθήνα. Η χρήση λοιπόν του όρου "αυτόνομο" για να προσδιορίσει το Playground ήταν απολύτως σοβαρή και είχε το νόημα να δείξει ότι η διοργάνωση αυτή εγγράφεται στην παράδοση αυτών των εκδηλώσεων. Αν τώρα εσύ θεωρείς έγκλημα καθοσιώσεως ότι κάποια άτομα από το Playground "βοήθησαν στο ξεστήσιμο του Φόρουμ", τότε μάλλον εσύ είσαι αστείος/α. Γιατί δηλαδή, ποιο είναι το πρόβλημα που βοήθησαν;

από . 28/05/2006 2:49 μμ.


Δύο τζάμπα παράγραφοι τελικά για να αναφερθείς μόνο στο στήσιμο και το ξεστήσιμο του φόρουμ ΑΛΛΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για "τον χώρο στον οποίο έστησαν το πλέιγκραουντ με τη βοήθεια του φόρουμ τον καπάρωσαν ΚΑΙ υλικοτεχνική υποδομή με το φόρουμ μοιράστηκαν".

από ακατανόητα χαρούμενη 29/05/2006 4:03 μμ.


γιατί είσαι απλά στενόμυαλος κάφρος, και δεν θέλεις/μπορείς να καταλάβεις και πολλά, αλλά θα σου απαντήσω: για το χώρο: μια βόλτα μέχρι το Δήμο Ελληνικού θα σε πείσει. η αίτηση στο δήμο έγινε από μας (θα ψάξω να σου βρω και τον αριθμό πρωτοκόλλου, για να μην κουράζεσαι), όπως και όλες οι συνενοήσεις με τους διάφορους φορείς. για το υλικοτεχνικό: ο χώρος ήδη παρείχε κάποια πράγματα (βλ. καρέκλες, τραπέζια, καφετιέρες κλπ κλπ) πήραμε πράγματα από στέκι κάποιας σχολής - δε σου λέω ποιας γιατί δεν φταίνε τίποτα τα παιδιά (μπορείς όμως να τους καταγγείλεις και αυτούς για ρεφορμισμό και συνεργασία, έστω και ανόνυμα) και αγοράσαμε και αρκετά (θα σου δώσω αργότερα πλήρη προϋπολογισμό εξόδων/εσόδων, για να ελέγξεις αν είναι νόμιμες οι αποδείξεις) και ελπίζω να μου επιτρέπεις να συμμετέχω σε όσες οργανώσεις και φόρουμ ή αυτόνομους θέλω. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει εκείνοι και εκείνες που οργάνωσαν το playground να είναι ενάντια στο φόρουμ. Ούτως ή άλλως από το πρώτο κάλεσμα που βγήκε αυτό ήταν σαφές. τίποτα άλλο κ. ελλεκτή-εφοριακέ; και να κάνω και γω μια ερώτηση: που έμαθες εσύ ποιοι δούλεψαν στο φόρουμ και ότι μας βοήθησαν με υλικά οι φορουμίτες??? η ασφάλεια σου έδωσε τα στοιχεία???

που φαίνεται ενημερωμένος. Αυτοί οι άνθρωποι (η "ομάδα virus") έφτιαξαν τον αυτόνομο χώρο όπου, απ' ότι γράφτηκε στα κρυμμένα, ξεγέλασαν τον κόσμο που ήθελε να πάει στους άλλους αυτόνομους, κοιμήσανε καμιά εκατοστή άτομα, συμμετείχανε σε 5-6 εκδηλώσεις, διοργανώσανε 10-12 workshop (αυτό το είδα στο site τους), στήσανε και ξεστήσανε το κοινωνικό φόρουμ, κάποιες που ξέρω τις είδα στο Πολυτεχνείο στους άλλους αυτόνομους... Τέλος πάντων πόσοι άνθρωποι είναι σ' αυτή την ομάδα virus, γιατί εγώ νόμιζα ότι είναι δεν είναι 30 άτομα. Και αν είναι 30 άτομα τι είναι, οι σούπερμαν του κινήματος; ΥΓ Πάντως παιδιά δε σας θέλει. Ότι και να κάνετε οι επαγγελματίες της επανάστασης θα προσπαθούν είτε να σας καπελώσουν είτε να σας μειώσουν.

από κάποιος από μακρυά 29/05/2006 5:16 μμ.


Το αρχικό κειμενάκι με κάλυψε πλήρως, γιατί: -πρόκειται για αυτοπροσδιοριζόμενο λόγο, -προσδιορίζεται στη βάση της συλλογικής οριζόντιας διαδικασίας, -εντοπίζει σχέσεις εξουσίας που αναπαράγουν κοινωνικά πρότυπα πάνω στα οποία στηρίζεται όλο το οικοδόμημα που ονομάζεται Κράτος και Κεφάλαιο, -εκφράζει με σαφήνεια την απόφαση του να λειτουργήσει παράλληλα με το φόρουμ, χωρίς να μπαίνει σε κανένα παιχνίδι ετεροπροσδιορισμού σε σχέση με αυτό, -η φιλοσοφία του να κατέχεις τη γνώση και να τη μοιράζεσαι ανοίγει δρόμους αλληλοβοήθειας, αναγκαίας προυπόθεσης για ρεαλιστική και ουσιαστική αντιπαράθεση, -προπαγανδίζει την αυτοοργάνωση και τη συνεργασία με βάση τους κοινούς στόχους. ΥΓ. Δεν ανήκω αποκλειστικά σε κανένα "χώρο", αριστεράς, άκρα αριστεράς ή αναρχικό. Ο αυτοπροσδιορισμός, η αυτοοργάνωση, η συλλογική δουλειά, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι όμως ζητούμενα μου.

από lost in erasmus 29/05/2006 6:35 μμ.


Htan o clown army? Giati enas syntrofos edw (germania) mou eipe oti eipate psemmata oti tha ferete ton clown army, o opoios pige me tous anarxikous.

από κλώνος 29/05/2006 6:38 μμ.


Γι' αυτό πήγανε...

γιατί θα τον σκυλοβρίσουν...

...

από ... 29/05/2006 6:40 μμ.


http://autonomousplayground.org/files/autonomoous_playground_timetable.pdf

από ένας 30/05/2006 12:14 μμ.


έτσι θα ναι. Θα μας κορόιδεψαν κι εμάς αυτοί που ήρθαν και κάναν τα workshops. Α και δεν τους φέραμε, μόνοι τους ήρθανε. Ακτιβιστές είναι οι άνθρωποι, δεν είναι ο Πλούταρχος.

από politiki iperaksia 01/06/2006 2:43 μμ.


Το πλέιγκραουντ έγινε από παλαβές κινηματίες που παράβλεψαν το γεγονός ότι μετριόντουσαν στα δάχτυλα και έκαναν την κινηματική τους ονείρωξη πραγματικότητα για 4 μέρες. Δεν ετεροπροσδιορίστηκαν γιατί δεν τους ενδιέφερε να το κάνουν, μπήκαν μέσα στο σύστημα βλέπε παραπομπή για δήμο ελληνικού και λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ήρθαν εις πέρας, κουράστηκαν, σκοτώθηκαν στη δουλειά, δεν πρόλαβαν να πάνε σε πολλά κινηματικά άλλα πράγματα που tous ενδιέφεράν γιατί κάποια /ος έπρεπε να βγάλει τη βάρδια.. Για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με καθόλου σοβαρά άτομα , καραγκιόζηδες ή κλόουν θα τους έλεγα. Ps νομίζω όμως ότι δεν ήταν μόνοι γι’αυτό τα κατάφεραν τα κωλοπαιδα/ες Τους βοήθησαν όλοι οι ξένοι akousa, δεν είδες το υποστηρικτικό κείμενο των ya basta? Δεν είδες τους κλόυν που έκαναν παραπάνω workshop γιατί γούσταραν το μέρος? Δεν είδες τους queer που κάναν 4 ωρη κουβέντα, άσε που sex workers που πήγαν έκει μίλησαν για το sex working , άκουσον άκουσον! sex working?

από jump around 01/06/2006 4:41 μμ.


θα σε κόψουν άμα λες κακές κουβέντες...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License