Βολιβία: παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον αναδασμό της γης

Κουφάλες, κουφάλες, έρχεται ο Μοράλες!

ΑΠΕ Βολιβία: η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες παρουσίασε το σχέδιό της για την αναδιανομή καλλιεργήσιμης γης στους φτωχούς αγρότες. Ημερομηνία - Ώρα : 17/05/2006-0542 ( Eπείγον ) Βολιβία Λα Πας ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς. Η κυβέρνηση της Βολιβίας έδωσε την Τρίτη στην δημοσιότητα το σχέδιό της για την αναδιανομή γης στους φτωχούς αγρότες της χώρας, αποκλείοντας τις μαζικές απαλλοτριώσεις και υποσχόμενη αντ'αυτών την άμεση διανομή της κρατικής έγγειας περιουσίας. Η ανακοίνωση αυτή σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες να εθνικοποιήσει την εγχώρια ενεργειακή βιομηχανία, εκπλήσσοντας τις γειτονικές χώρες και ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα του Μοράλες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ανακτήσει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους γαιοκτήμονες υποσχόμενοι ότι δεν θα κατασχεθούν παραγωγικές αγροτικές γαίες. Ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας Άλβαρο Γκαρσία κάλεσε τους πολίτες να συζητήσουν την πρόταση, και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες φήμες περί απαλλοτριώσεων και υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση καταλήψεων απορρέουν από τους εκβιασμούς όσων αντιτίθενται στην "αγροτική επανάσταση". Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα κατανείμει έως και 5 εκατ. εκτάρια γης που ανήκει στο κράτος σε ιθαγένικες ομάδες και κατόπιν θα εντοπίσει τις μη-παραγωγικές γαίες που είναι πιθανό να αναδιανεμηθούν. Αν και η εθνικοποίηση της βιομηχανίας της ενέργειας δεν αντιμετώπισε σοβαρές αντιστάσεις εντός της Βολιβίας, η αγροτική μεταρρύθμιση αποτελεί σημείο σοβαρής τριβής ανάμεσα στην φτωχή ιθαγένικη πλειοψηφία και την καταγόμενη από την Ευρώπη πλούσια λευκή ελίτ. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες αναδιανομής της γης στην φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, πρόσφατη έρευνα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έδειξε ότι το 90% της γης ανήκει σε μια μικρή ομάδα πλουσίων επιχειρηματιών. Το υπόλοιπο 10% μοιράζονται οι τρεις εκατ. ιθαγενείς αγρότες, που αποτελούν και την εκλογική βάση του Μοράλες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License