Η πορεία στην Πάτρα

Περίπου 2000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Πάτρας για το Πολυτεχνείου, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε ενιαία από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου (διασπάστηκε στη συνέχεια)

Περίπου 2000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Πάτρας για το Πολυτεχνείου, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε ενιαία από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου (διασπάστηκε στη συνέχεια).

Ο αναρχικός-αυτόνομος χώρος για πρώτη φορά δεν συμμετείχε στην τριήμερη κατάληψη του Παραρτήματος και καλούσε σε συγκέντρωση στην πλατεία Όλγας στις 5:00, όπου τις προηγούμενες μέρες είχε στηθεί βιβλιοπωλείο και μοιράζονταν προκηρύξεις. Οι εκατό περίπου συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Παράρτημα και στήθηκαν στην ουρά της συγκέντρωσης. Το πανό έγραφε "Αντίσταση στην παγκόσμια τρομοεκστρατεία, Λευτεριά στο Γιάννη Σερίφη". Μετά από λίγο εμφανίστηκαν και νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ σε μπλόκ πίσω από τους αναρχικούς. Μέχρι να ξεκινήσει η πορεία το μπλοκ των αναρχικών είχε φτάσει τα 250 άτομα.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το βρετανικό προξενείο. Το μπλοκ των αναρχικών ήταν ιδιαίτερα ζωντανό και δυναμικό και φώναζε συνέχεια συνθήματα, όπως:

 • Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη ταξική
 • Μπατσοκρατία στο Πολυτεχνείο, και πάλι χούντα έχουμε αλλά με προσωπείο
 • Σ' αυτούς τους δρόμους, σ' αυτήν την κοινωνία, οι εξεγέρσεις γίνονται, δεν είναι ουτοπία
 • Ο Γιάννης Σερίφης είναι ένας εργάτης, το κράτος είναι ο μόνος τρομοκράτης
 • Λευτεριά σ' όσους είναι στα κελιά
 • Το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά
 • Όλοι στο δρόμο, να διώξουμε τον τρόμο
 • Για κάθε Ευαγγελάτο σκάβουμε ένα λάκο, και στον Κακαουνάκη ένα βαθί χαντάκι
 • Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί
 • Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στο πόλεμο των αφεντικών
 • Σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία
 • Η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, της γης οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα

Οι πασόκοι πίσω φωνάζαν χαζοχαρούμενα συνθήματα και έπαιρναν τις ανάλογες απαντήσεις. "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό" φωνάζαν αυτοί, "το ΜΠΑΤΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δεξιό" απαντούσαμε εμείς, κάτι για εκσυγχρονισμό φωνάζαν αυτοί, "χούντα ες ες, εκσυγχρονιστές" απαντούσαμε εμείς, "ο λαός δεν ξεχνάει τι σημαίνει δεξιά" αυτοί, "ΜΠΑΤΣΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", εμείς, κ.ο.κ.

Όταν η πορεία έφτασε στην οδό Γούναρη, έγινε αντιληπτή μια ομάδα 14 ασφαλιτών (γνωστοί από προσαγωγές και συλλήψεις συντρόφων στο παρελθόν) να κινείται δίπλα στους λιγοστούς της ΠΑΣΠ. Το σύνθημα που βγήκε επιτόπου περιγράφει την κατάσταση: "Νάτοι, νάτοι οι ΠΑΣΠίτες, στο ίδιο μπλοκ με τους ασφαλίτες". Μετά από κάποια στιγμή αμηχανίας, οι πασόκοι σχημάτισαν αλυσίδες και οι ασφαλίτες έμειναν στο πεζοδρόμιο. Σε λίγο άρχισαν να φωνάζουν και αυτοί (!) "Νάτοι νάτοι οι ασφαλίτες" και "έξω οι ρουφιάνοι από την πορεία". Έκτοτε τα συνθήματα για την αστυνομική βαρβαρότητα εντάθηκαν:

 • Οι μπάτσοι σκοτώνουν τους εργάτες και στους Χρυσαυγίτες κάνουνε τις πλάτες.
 • Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας, βρίσκονται στις κλούβες της αστυνομίας
 • Σε κάθε γωνία (πορεία) αστυνομία, χούντα δεν έχει μονάχα η Τουρκία
 • Μπάτσοι, δικαστές, αφεντικά, ρουφιάνοι, όλοι θα πληρώσετε το αίμα του Τζουλιάνι
 • Τιμή τιμή στον Χρήστο Τσουτσουβή
 • Οι μπάτσοι τους αγωνιστές αποκαλούν αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες
 • Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι, ν' αλλάξετε επάγγελμα γιατί αυτό λερώνει

Κοντά στο βρετανικό προξενείο η πορεία διασπάστηκε. Το μπροστινό κομμάτι (ΚΚΕ, Α/συνέχεια) συνέχισε ευθεία και το δεύτερο (και μάλλον μεγαλύτερο) κομμάτι με τους φοιτητικούς συλλόγους, τα ΕΑΑΚ, το ΝΑΡ, το ΕΑΜ, τους αναρχικούς, την ΠΑΣΠ κατευθύνθηκε προς το μνημείο Τεμπονέρα. Οι ασφαλίτες προτίμησαν να ακολουθήσουν το δεύτερο κομμάτι, ενώ λίγο παραπίσω ήταν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σε τακτά διαστήματα φωνάζαμε "νάτοι νάτοι οι ασφαλίτες" με εκατοντάδες χέρια να τους δείχνουν. Όταν η πορεία πλησίασε το σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα οι ασφαλίτες αναγκάστηκαν να μείνουν και να περιμένουν στα Ψηλά Αλώνια. Μπροστά στο μνημείο σχεδόν σύσσωμη η πορεία (με πρώτο βιολί το ΕΑΜ, μέλος του οποίου ήταν ο Τεμπονέρας) φώναζε "Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί" (ή "με Τσουτσουβή και Πρέκα μας οδηγεί" αν προτιμάτε). Το αναρχικό μπλοκ φώναξε και "Καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα" (για τους έχοντες ασθενή μνήμη, ο Καλαμπόκας ήταν ο ΟΝΝΕΔίτης που δολοφόνησε τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα κατά τη διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων του 1990-91).

Στην επιστροφή προς το Παράρτημα, οι ασφαλίτες συνέχισαν να κινούνται προκλητικά πίσω μας (και δίπλα στο πασοκικό μπλοκ). Σε μια στιγμή σπάνια έμπνευσης, οι πασόκοι έβγαλαν το σύνθημα "Οι μπάτσοι δεν ξεχάσαν τη δικτατορία, γι' αυτό βρίσκονται μαζί μας στην πορεία". Η πορεία διαλύθηκε μπροστά στο Πάραρτημα, εκτός από το αναρχικό μπλοκ που διαλύθηκε στην πλατεία Όλγας.

Παρά τις προβλέψεις μερίδας του τοπικού τύπου, δεν σημειώθηκαν έκτροπα. Η δεξιά εφημερίδα Γνώμη είχε δημοσιεύσει "πληροφορίες" για σχεδιαζόμενη δράση ομάδων που συμπαραστέκονται στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην ΕΟ17Ν (σχετικό άρθρο).

από wake up 18/11/2002 12:14 πμ.


Στο αναρχικό-αυτόνομο πανώ αναγραφόταν και "ενάντια στην επίθεση στο Ιράκ". Μερικά ακόμα συνθήματα που ακούστηκαν είναι: -Λευτεριά στο Γιάννη Σερίφη (πάρα πολλές φορές). -Το κράτος ψάχνει για τρομοκράτες, και κάθε εβδομάδα σκοτώνουνε εργάτες. -Κάθε χρόνο καινούργιους τρομονόμους, γεμίσαμε με κάμερες, ρουφιάνους κι αστυνόμους. -Ούτε φασισμός, ούτε δημοκρατία, κάτω ο κρατισμός, ζήτω η αναρχία. -Κομμούνα, Σικάγο, Κρονστάνδη, Ισπανία, μια μέρα η εξέγερση δε θά 'ναι ουτοπία. -Οι δίκες θα γίνουν του κράτους καταδίκες (μπροστά από το δικαστικό μέγαρο). -Κλούβες, κλουβιά, κλούβια ιδανικά. -Πλαστικό φαΐ, πλαστική ζωή (μπροστά από Mc Σκατά κ.ά.). -Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι. Νομίζω πως ο σύντροφος DiJ είναι λίγο αισιόδοξος, προσωπική μου εκτίμηση πως ήταν γύρω στα 200 άτομα στο αναρχικό μπλοκ. Υπήρχε η εντύπωση πως ήταν από τις πορείες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αναρχικών τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα (ας με διορθώσουν οι παλαιότεροι αν διαφωνούν). Με συντροφικούς χαιρετισμούς...

από Δημήτρης 18/11/2002 2:48 πμ.


Ακούστηκαν πάρα πολλά συνθήματα (πρώτη φορά τόσο πολλα). Αξίζει να αναφέρω το "Λευτεριά στον αναρχικό Καρακασιάν" (όχι και τόσο εύηχο). Η προσωπική μου ποσοτική εκτίμηση είναι κάπως μεγαλύτερη (πιστεύω ότι ήμασταν από κάποιο σημείο και μετά 300 άτομα). Πολλές φορές άλλα συνθήματα φώναζαν αυτοί που ήταν μπροστά στο μπλοκ και άλλα αυτοί που ήταν πίσω. Η ζωντάνια και η εφευρετικότητα των συνθημάτων ήταν κάτι το ξεχωριστό. Δεν χρειαζόταν καν να χρησιμοποιηθεί ντουντούκα (με εξαίρεση τη στιγμή που κάποιος σύντροφος ζήτησε φωτογραφική μηχανή για να αποθανατίσει τους ασφαλίτες. Οι μπάτσοι είναι μαζί μας στην πορεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

από papousgg 18/11/2002 11:20 πμ.


...μπράβο βρε συντροφάκια !!!!!! πάντα τέτοια !!!

από R.M.N. 18/11/2002 12:44 μμ.


...Htan arketa perissoteroi apo 2000 sthn poreia. Emena moy fanhke ligo mikroterh apo thn poreia sta ma8htika toy 98. Dhl. peripoy 5-6 xiliades.Sigoyra to kalytero polytexneio (kai me ta pio politika syn8hmata) twn teleytaiwn 5 xronwn. Dystyxws omws to karagioziliki me tis xwristes poreies (panelladikh apokleistikothta ths patras) den to glitwsame oyte fetos.

από PROVO 18/11/2002 1:17 μμ.


Εάν υποψιαστώ πως μετά τις υπέροχες χρονιές που έζησε ο χώρος στην γεννέτειρά μου μέχρι το '86 άντε και '87 (να σας θυμίσω - μεταξύ πολλών άλλων - το συνέδριο Αναρχικών εκείνες τις εποχές στο Παράρτημα;), ξαναξύπνησε η πολή της Πάτρας με την μεγάλη ιστορία στο κίμημα, θα πεθάνω από τη χαρά μου. Και να μην πει κανείς πως δεν κοιμότανε βαριά. Μέχρι το '94 εκεί ζούσα τριάντα ολόκληρα χρονάκια. Πρώην(?) απογητευμένος Πατρινός. Υστερόγραφο 1: Μπράβο σύντροφοι, το χάρηκα αν και μακριά από την παλαιότερη - και πιθανόν σημαντικότερη για τον ακτιβισμό της - πόλη της Ελλάδας. Υστερόγραφο 2: Από πηγές που τυχαίνει να έχω εγώ μέσα στη ΝΔ - αλλά και άλλος κόσμος από όσο γνωρίζω - φαίνεται πάντως πως ο Γιάννης ο Καλαμπόκας ήτανε το κορόιδο της ιστορίας της δολοφονίας του σύντροφου Τεμπονέρα. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην τον δολοφόνησε αυτός αλά κάποιος από τα υπόλοιπα τσογλάνια που δεν βγάλανε ούτε μία μέρα φυλακή. Αυτά δεν έχουν βέβαια σημασία, τα αναφέρω απλά για την ιστορία. Υστερόγραφο 3: Να μη σταματήσει όμως η παρουσία του κινήματος μόνο στην επέτειο του Πολυτεχνίου. ΚΑΛΑ ΚΟΥΡΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

από ένας ΕΑΑΚιτης 18/11/2002 2:57 μμ.


Ενω αρχικα ειχε κανονιστει να γινουν δυο πορειες ξεχωριστες (κυριως με πρωτοβουλια του ΚΚΕ)ευτυχως αυτο δεν εγινε (τουλαχιστον στην αρχη)και αποφασισαν να αρχισουν ολοι μαζι. Τι εγινε λοιπον στην πορεια στην Πατρα. Κατα τις 6.00 εγινε η προγραματισμενη προσυγκεντρωση στο παραρτημα του πανεπιστημιου Πατρων στο κεντρο της πολης οπου ειχαν γινει κινητοποιησεις παραλληλα με την εξεγερση του πολυτεχνιου αθηνων το '73(στο μερος αυτο εγινε καταληψη απο τους φοιτητικους συλλογους των ΕΑΑΚ και πραγματοποιηθηκαν οι 3μερες εκδηλωσεις). Εκει βρισκοταν ολες οι δυναμεις εκτος των αναρχικων που φοβοταν πιθανη επιθεση των ΚΝΑΤ , επειδη περσι οι κνιτες τους την επεσαν και μαλιστα εστειλαν και κατι παιδια στο νοσοκομειο.Οι αναρχικοι ειχαν στησει τραπεζακι και μικροφωνικη σε μια πλατεια στον κατω δρομο απο το παραρτημα και καναν εκει δικη τους προσυγκεντρωση. Η πορεια ξεκινησε λοιπον.. Πρωτο το ΚΚΕ ,10 φοιτητικοι και σπουδαστικοι συλλογοι , φορεις του,η αντιπολεμικη επιτροπη μετα 5 συλλογοι των ΕΑΑΚ , πανο ΕΑΑΚ , ΝΑΡ, Πρωτοβουλια Αγωνα 2003, ΕΑΜ/ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ απο πισω πανω του ελληνικου κοινωνικου φορουμ μπλοκ με 2-3 πανω της α/συνεχεια , μετα το Δικτυο(ΔΑΡΑΣ) και ο ΣΥΝ, υστερα ενα πανο Συμμαχια Οχι Πολεμο και ενα πανο ΣΕΚ ,μετα αναρχικοι και τελος η ΠΑΣΠ. Οι φοιτητ.συλλογοι των ΕΑΑΚ ειχαν παρει αποφαση να παν πρωτα στο βρετανικο προξενειο και μετα στο σχολειο που πεθανε ο Τεμπονερας.Το ΚΚΕ ελεγε μονο για βρετανικο προξενειο.Τελικα σε καποια φαση διασπαστηκε η πορεια ΚΚΕ Α/συνεχεια ,ΣΥΝ , ΣΕΚ πηγαν απο εκει που αρχισαμε ΕΑΑΚ , ΝΑΡ, ΕΑΜ , Αναρχικοι και ΠΑΣΠ στον Τεμπονερα.Το μπλοκ αυτο ηταν παρα πολυ μαζικο (πανο απο 2.000) κοσμο και ηταν πολυ μαχητικο και συσπειρωσε κατα την διασπαση του πολυ κοσμο απο τα αλλα μπλοκ που ηθελε να παει στον Τεμπονερα παρα την αρνηση των υπολοιπων δυναμεων.

από ΕΑΑΚιτης 18/11/2002 3:43 μμ.


Στην τελευταια προταση πρεπει να βγει το "δεν" δηλαδη η πορεια των Συλλογων των ΕΑΑΚ και των λοιπων της επαναστατικης αριστερας συσπειρωσε πολυ κοσμο που ηθελε να παει στον Τεμπονερα παρα την αρνηση των υπολοιπων δυναμεων.

από DiJ 18/11/2002 4:08 μμ.


PROVO βρεθήκαμε στην Πάτρα σε διαφορετικές εποχές. Εσύ έφυγες το 94, εγώ ήρθα το 94. Από το 94 και δώθε είχα τη χαρά να δω το χώρο να δυναμώνει. Οι παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία είναι συχνές, και η παρουσία του χώρου δεν περιορίζεται στις επετείους του Πολυτεχνείου (εκδηλώσεις Πρωτομαγιάς, αντιπολεμικές διαδηλώσεις, μαθητικές/φοιτητικές κινητοποιήσεις του 98, κ.τ.λ.). Πιστεύω πως όλοι μας νιώθουμε σεβασμό και δέος μπροστά στις υπέροχες χρονιές προ εικοσαετίας.

Υ.Γ.1 Ο Καλαμπόκας δικάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στο Βόλο. Εκεί γνωρίστηκε και παντρέυτηκε με μια Βολιώτισσα και ζει εκεί μετά την αποφυλάκισή του.

Υ.Γ.2 Το ΚΚΕ σύρθηκε να συμμετάσχει στην κατάληψη του Παραρτήματος. Το 1999 μιλούσε για προβοκάτορες και ασφαλίτες στο Παράρτημα, το 2000 συμμετείχε με τραπεζάκια τις δύο πρώτες μέρες της κατάληψης, το 2001 καλούσε για προσυγκέντρωση στο Παράρτημα για τη δική του πορεία που ξεκινούσε από την πλατεία Γεωργίου και το 2002 καλούσε για συγκέντρωση και πορεία από το Παράρτημα. Πολλοί αριστεροί μιλάνε για πολιτική ήττα του ΚΚΕ, αλλά δεν ξέρω αν θεωρείται νίκη το καπέλο του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις. Προσωπικά, οι χωριστές πορείες δεν με χαλάνε ούτε πολιτικά, ούτε αισθητικά.

Υ.Γ.3 Η Α/συνέχεια από πέρυσι άλλαξε "στρατόπεδο" και ακολούθησε το ΚΚΕ στη δική του πορεία. Φέτος, ως μια ένδειξη "επιβράβευσης", για πρώτη φορά κανένας φοιτητικός σύλλογος δεν στήριξε στις γενικές συνελεύσεις πλαίσιο της. Και σε μια ένδειξη φτυσίματος από τους νέους συνοδοιπόρους της, ακόμα και το ΚΚΕ δεν την άφησε να συμμετάσχει στην πορεία για το Κυπριακό της Παρασκευής.

Υ.Γ.4 Με βάση τα σχόλια του/της R.M.N και του ΕΑΑΚίτη υποθέτω ότι μπορεί να κάνω λάθος στην αριθμητική αποτίμηση του μεγέθους της πορείας.

από Δημήτρης 18/11/2002 4:39 μμ.


Η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ συνεχίζει το μπατσάρεστο έργο της. Πρωτοσέλιδο σήμερα: «Ντροπή! Προκλήσεις με συνθήματα υπέρ της "17Ν"» και αναφορές στην πορεία της Πάτρας και της Αθήνας: - Αμαύρωσαν την επέτειο του Πολυτεχνείου - Οδομαχίες μολότοφ και σοβαρές ζημιές - Ηρεμία στην Πάτρα με δρακόντεια μέτρα - Δυναμική... συγκέντρωση

από εφημερίδα ΓΝΩΜΗ 18/11/2002 9:03 μμ.


post image

Σε τοπική εφημερίδα περιγράφεται μια συμπλοκή στο χώρο του Παραρτήματος. Εκείνη την ώρα εμείς είμασταν στην άλλη πορεία και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Η περιγραφή από την εφημερίδα Γνώμη:

ΠΑΡ' ΟΛΙΓΟΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!

Μετά την επιστροφή της πρώτης ομάδας της πορείας στο χώρο του παραρτήματος λίγο πριν τις 8 χ8ες το βράδυ, λίγο έλειψε να σημειωθεί επεισόδιο.

Και ενώ οι εκπρόσωποι αρχών και φορέων είχαν αποχωρήσει, οι σπουδαστές παρέμειναν έξω από το παράρτημα, ξαφνικά οι νεολαίοι... πιάστηκαν στα χέρια. Συγκεκριμένα, ένας νεαρός κρατούσε ένα πλαστικό μπουκάλι, το οποίο περιείχε βενζίνη, πράγμα που εξαγρίωσε την ομάδα περιφρούρησης της πορείας καθώς δεν ήθελαν να δημιουργηθούν επεισόδια. Τελικά, κατόρθωσαν με την συνδρομή των Ανδρών της Ασφάλειας να τον... πιάσουν και μετά από τις πιέσεις των σπουδαστών αποχώρησε, αποφεύγοντας την αυτόφωρη διαδικασία.

ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΕΡ Γ. ΣΕΡΙΦΗ

Λίγη ώρα αργότερα, κατέφτασε και το δεύτερο μέρος της πορείας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και ομάδες αριστεριστών που φώναζαν συνθήματα υπέρ του συλληφθέντος Γιάννη Σερίφη. Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανώ με διάφορα συνθήματα οι νέοι διαδήλωσαν δυναμικά, ενώ απηύθυναν και το αίτημά τους για να "απελευθερωθεί ο Γ. Σερίφης".

Εικόνες:

από εφημερίδα ΓΝΩΜΗ 18/11/2002 9:05 μμ.


post image
Ο δήμαρχος Καράβολας, δημοτικοί σύμβουλοι και λοιποί επίσημοι στην κεφαλή του πρώτου κομματιού της πορείας.

Εικόνες:

από εφημερίδα ΓΝΩΜΗ 18/11/2002 9:08 μμ.


post image
Οι μπάτσοι προτίμησαν όμως το δεύτερο και δυναμικότερο κομμάτι της πορείας.

Εικόνες:

από XK 19/11/2002 1:51 μμ.


Μη γραφεις πράγματα που σου "ψιθυρίζουν". Δεν κάνεις καλό στην ευαισθησία και την ελάχιστη "εξωκομματική" αντικειμενικότητα ενός αντιεξουσιαστή. Οι επέτειοι στην Πάτρα αφορούν μάλλον το σχεδιασμό στα επιτελεία οργανώσεων και κομμάτων και όχι τίποτε άλλο. Και ας μη διεκδικεί κανείς σε τέτοιες "αντιπαραθέσεις" αντι-ΚΚΕ ένσημα. Τα γεγονότα είναι ακόμη νωπά.

από DiJ 19/11/2002 2:11 μμ.


Φίλε Χρίστο (αν κατάλαβα καλά από τα αρχικά σου, ήμασταν και συμφοιτητές) Δε γράφω πράγματα που μου "ψιθυρίζουν", ούτε μιλάω με γρίφους. Γράφω αυτά που έζησα και αυτά και μεταφέρω τις προσωπικές μου εκτιμήσεις. Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο τρίτο υστερόγραφο ενός παραπάνω σχολίου. Πιστεύω ότι θα βοηθούσε να γίνεις πιο συγκεκριμένος, ίσως και να καταθέσεις τη δική σου περιγραφή για τα γεγονότα. Οι επέτειοι στην Πάτρα αφορούν την αγωνιστική διάθεση του κόσμου της Πάτρας. Τα επιτελεία οργανώσεων και κομμάτων με αφήνουν αδιάφορο. Μπορούμε να τα συζητήσουμε και από κοντά.

από εφημερίδα ΗΜΕΡΑ 19/11/2002 3:36 μμ.


post image
Όπως γράφει η ΗΜΕΡΑ, η Ν.Ε. Αχαϊας του ΚΚΕ καταγγέλει ότι στο τέλος της πορείας διαδηλωτές της νεολαίας ΠΑΣΟΚ «έχοντας μπροστά τους την υποστήριξη των ασφαλιτών και αναρχοκουκουλοφόρων και πίσω τα ΜΑΤ, με αντικομμουνιστικά συνθήματα επιτέθηκαν ενάντια στο ΚΚΕ». Πώς άκουσαν αυτοί, που βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα μπροστά, τέτοια συνθήματα από τους πασόκους και δεν τα ακούσαμε εμείς που ήμασταν λίγα μέτρα μπροστά, παραμένει άγνωστο.

Εικόνες:

από εφημερίδα ΑΛΛΑΓΗ 19/11/2002 3:39 μμ.


post image
Κι ένα σχόλιο της ΑΛΛΑΓΗΣ για τους «νοσταλγούς» της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ.

Εικόνες:

από wake up 19/11/2002 4:34 μμ.


Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τους ΠΑΣΠίτες, αυτά που αναφέρει η Ν.Ε. του ΚΚΕ είναι γελοία ψέματα (τώρα θα τους μάθουμε τους Κουκουέδες;). Ουδέποτε ακούστηκαν αντικομμουνιστικά συνθήματα ούτε από τους Πασόκους, ούτε από τους "αναρχοκουκουλοφόρους" (απορώ πως δεν είπαν "προβοκάτορες", το συνηθίζουν). Να γιατί αρκετοί μετά δεν έχουν πρόβλημα με διαφορετικές πορείες.

από KΩΣΤΑΣ 20/11/2002 1:31 πμ.


ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΤΖΙΠ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΑΝ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ .ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ . ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ .ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ --ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ

από DiJ 21/11/2002 7:02 πμ.


post image
Η πρώτη φωτογραφία είναι από προηγούμενη μέρα στην πλατεία Όλγας, όπου αναρχικοί-αυτόνομοι από Πάτρα είχαν στήσει βιβλιοπωλείο και μοίραζαν προκηρύξεις. Η δεύτερη είναι από την προσυγκέντρωση στον ίδιο χώρο. Η φωτογραφική μηχανή όμως χάλασε και δεν κατέστη εφικτό να βγουν φωτογραφίες από την πορεία.

Εικόνες:

από boudas 22/11/2002 1:32 πμ.


Προσωπικά πάντως άκουσα ενα σύνθημα της πασπ κατά του κκε το οποίό φώναξαν προς το τέλος της πορείας και μάλλον απ΄το μπλόκ μας το άκουσαν μόνο όσοι ήταν πίσω-πίσω.Έλα όμως που κατα τη διάρκεια όλης της πορείας εμείς κράζαμετους λίτες και τους πασόκους (που την έχουν δει και πολύ επαναστατικοί οφείλω να ομολογήσω,κάτι ενάντια στον καπιταλισμό και υπέρ του σοσιαλισμού φώναξαν σε μια φάση προκαλώντας μας πολύ γέλιο).Όπως και να 'χει αυτή η ανακοίνωση του κκε/δημοσιέυση τοθ κκε είναι άκρως προβοκατόρικη και αναληθής.Ρε 'σεις αυτοί είναι χειρότεροι και απο τους τραγκαουνάκηδες/εισαγγελάτους.Αν είναι δυνατόν!!ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ εξοργίστικα πάλι με τα καθίκια τους κνιταυγίτες. κατα τ΄άλλα ηρεμη΄στε λίγο ρε παιδιά ενας ευχάριστος περίπατος περίπατος ήτανε και τι΄ποτα παραπάνω (δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο ούτως η άλλως).Το θέμα είναι:θα περιμένουμε κάθε χρόνο μια φορά να ασχοληθούμε με έναν (τυπικό) περίπατο (που λαμβάνει χώρο απ'όλους τους υπόλοιπους σαν γιορτή της δημοκρατίας),να το σχολιάζουμε μετά στο ίντυ και να χαιρόμαστε ή θα αρχίσουμε τοπική δράση 365 μέρες το χρόνο απευθυνόμενοι συνεχώμενα (και όχι μόνο την 17η του νοέμβρη και μετά να εξαφανιζόμαστε)στην κοινωνία της πάτρας? Τα τεκταινόμενα στην Θρυαλλίδα(π.χ. πρωτοβουλία φοιτητών,πρωτοβουλιά courier) τον τελευταίο καιρό έχουν την κατεύθυνση του δεύτερου. Ας συνεχίσουμε λοιπόν σε αυτήν την κατεύθυνση. Καλή μας συνέχεια λοιπόν σύντροφοι!

από αυτομονος 22/11/2002 2:18 πμ.


συντροφοι, το ζητημα ειναι πως ο κοσμος ειχε διαθεση να βγει στον δρομο.επισης πιο σημαντικο ζητημα ειναι η πραγματωση της επιθυμητης εκεινης πολυμορφης δρασης που θα συνεχιζει να κραταει αυτο τον κοσμο σε επαφη με τα πραγματα σε συνδυασμο παντα με ενα ευρυτερο ανοιγμα στην πατρινη κοινωνια.η πορεια εδειξε αυτα που ηταν να δειξει.τα πραγματα μονο σε περιπτωση που την πεφταν οι μπατσοι ή οτιδηποτε, θα αλλαζαν.παρόλα αυτα δεν την μηδενιζω καθολου.ειχε και αρκετο κοσμο και ποιοτικα χαρακτηριστικα που τα τελευταια χρονια ειχαν εκλειψει απο τις πορειες του αναρχικου-αυτονομου μπλοκ.ολα αυτα σε συνδυασμο με την οργη και το παθος(αυτο φανηκε απο τις αυθορμητες αντιδρασεις του μπλοκ)που γεννησε η απροκαλυπτη παρουσια των μπατσοειδων(με πολιτικα 'η χωρις)ειχαν ενα ελπιδοφορο αποτελεσμα...ας ελπισουμε πως οι πραγματικες αναγκες ολων μας, θα βρουν μια δημιουργικη διεξοδο μες στην συχγρονη χουντα που βιωνουμε,τον επομενο κιολας καιρο , ωστε να αρχισουμε σιγα σιγα να σπαμε ολων αυτο των τρομο που καθημερινα σφιγγει ολο και πιο πολυ την κοινωνια.αιντε συντροφοι, ακουω ιδεες για δραση......

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License