Αναρχικοί-Αυτόνομοι Πάτρας για το Πολυτεχνείο

Προκήρυξη Αναρχικών-Αυτόνομων Πάτρας, κάλεσμα σε συγκέντρωση-πορεία

29 χρόνια πέρασαν από την κοινωνική εξέγερση του '73 που ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα νεολαίων, φοιτητών, εργατών που έχοντας την ηθική αλλά και πρακτική υποστήριξη ευρύτερων κοινωνικών κομματιών, εναντιώθηκε σε ένα απολυταρχικό, φασιστικό καθεστώς.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα ιστορικό και κοινωνικό γεγονός που έχει υποστεί μια συνεχή και εντεινόμενη προσπάθεια διαστρέβλωσης και ιδιοποίησης του νοήματός του. Με χαρακτηριστική εμμονή παρουσιάζεται είτε ως μνημόσυνο με σκοπό να πειστεί η κοινωνία πως τέτοιου είδους ξεσπάσματα είναι ανεπίκαιρα, ανώφελα και αναίτια σήμερα, είτε ως γιορτή της δημοκρατίας σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του δημοκρατικού προσωπείου του σημερινού καθεστώτος.

Η μισή ελληνική κοινωνία έχει βιώσει άμεσα τα γεγονότα, την επιβολή, την καταστολή και τη βία της χούντας. Το να βλέπουμε το Πολυτεχνείο του '73 ως ένα μακρινό παρελθόν το οποίο ξεθάβουμε από το βάθος του μυαλού μας μόνο κατά τη διάρκεια του εορτασμού του, όντας εντελώς ξεκομμένο από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι ουσιαστικά καλούμαστε να κηδέψουμε τη συνείδηση και την ιστορική μας μνήμη. Ειδικότερα τη φετινή χρονιά, το νόημα του Πολυτεχνείου λαμβάνει έντονα χαρακτηριστικά αποπροσανατολισμού που απορρέουν από τα γεγονότα που ακολούθησαν την εξάρθρωση της Ε.Ο. 17Ν και που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της παγκόσμιας τρομοεκστρατείας. Δεν είναι τυχαίο που ο δήθεν αγνωνιστής του '73, Λαλιώτης, μίλησε για πορεία ενάντια στην τρομοκρατία.

Η πρόταση αυτή εμπεριέχει πλήρως το νόημα και το χαρακτήρα του προτάγματος, που θέτει εδώ κι ένα χρόνο η κυριαρχία σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα. Θυμίζοντας έντονα την αντικομμουνιστική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, ένα καινούριο αστικό μύθευμα-κατασκεύασμα, το δίπολο τρομοκρατία-δημοκρατία, λαμβάνει χώρα σήμερα με στόχο την πάταξη κάθε αντίστασης στην επιβολή των σχεδίων της κυριαρχίας.

Η αστική δημοκρατία προβάλλεται (στην ουσία επιβάλλεται) όλο και περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου ως η μοναδική, ιδανικότερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Όποιος αποκλίνει από αυτό το δόγμα θα χαρακτηρίζεται ως τρομοκράτης και κατά συνέπεια θα καταστέλλεται.

Αυτή είναι η σύγχρονη αστική δημοκρατία τους. Η δημοκρατία που σπέρνει παντού τον τρόμο βομβαρδίζοντας, αιματοκυλώντας τους λαούς, μολύνοντας το περιβάλλον, διατηρώντας σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης το μισό πληθυσμό της γης. Η δημοκρατία που βομβάρδισε ανεπιτυχώς το Ιράκ και τώρα επανέρχεται ακόμα πιο απροκάλυπτα να ολοκληρώσει το έργο της. Η δημοκρατία που εκκαθαρίζει εδώ και χρόνια τσετσένους και παλαιστίνιους αυτονομιστές. Η δημοκρατία που στο εσωτερικό της Ελλάδας ολοένα και εντείνει την καταστολή -τόσο όσον αφορά στην ωμή και βίαιη εκτέλεσή της, όσο και στον περιορισμό, το καναλιζάρισμα της σκέψης των μαζών- που έχει αυξήσει στο έπακρο τις περιπολίες της αστυνομίας, τα μπλόκα, τις εξακριβώσεις στοιχείων, τις προσαγωγές. Η δημοκρατία που συλλαμβάνει απροκάλυπτα, χωρίς στοιχεία τον κοινωνικό αγωνιστή Γιάννη Σερίφη καθιστώντας τον δέσμιό της για δεύτερη φορά ύστερα από 15μηνη φυλάκισή του στο παρελθόν, όπου και αθωώθηκε.

Βάσει όλων όσων αναφέρθηκαν τίθεται το ερώτημα για ποια «γιορτή της δημοκρατίας» μπορούμε να μιλάμε; Ποια σχέση μπορεί να έχει η εξέγερση του '73 που απελευθέρωσε την κοινωνία από τα δεσμά της χούντας με το καθεστώς της αστικής δημοκρατίας το οποίο αποτελεί μια διαφορετική μορφή δεσμών; Για μας αποτελεί ιδιαίτερη ανάγκη αυτός ο διαχωρισμός, η σύνδεση της εξέγερσης του '73 με τους αγώνες του σήμερα, αναγνωρίζοντας και διαφυλάσσοντας τα προτάγματά της, κάνοντάς τα συνθετικά στοιχεία της ιστορικής μας μνήμης. Για μας το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 αλλά και κάθε εξέγερσης είναι ο συνεχής και αδιάλλακτος αγώνας ενάντια σε κάθε τι που περιορίζει τις ελευθερίες μας.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΟΜΟΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΡΙΦΗ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 5:00 πλατεία ΟΛΓΑΣ

Αναρχικοί-Αυτόνομοι Πάτρας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License