ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Με την «Δουλτσινέα» για την ανάπτυξη της χώρας

Oxi gia abantarisma tou KKE, alla polles fores briskei kaneis endiaferonta 8emata gia to ti ginetai allou, 8emata pou "diafevgoun" ths prosoxhs tou "astikou" typou

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Ακόμα και σήμερα μας απειλούν και μας καταπιέζουν γίγαντες». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος, Ούγκο Τσάβες, και ο υπουργός Πολιτισμού, Φρανσίσκο Σέστο, κάλεσαν τους πολίτες να διαβάσουν το βιβλίο του Μικγέλ ντε Θερβάντες... γιατί πολύ απλά ο Δον Κιχώτης από τη Μάντσα μπορεί να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές. Ομως οι προτροπές δε φτάνουν και τουλάχιστον 350.000 αντίτυπα του Δον Κιχώτη ήδη διανέμονται δωρεάν στους πολίτες από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ετσι εκατοντάδες πολίτες κάνουν ουρά στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις προκειμένου να εφοδιαστούν το δωρεάν αντίτυπο του έργου. Η όλη προσπάθεια των Αρχών έχει την ονομασία «Επιχείρηση Δουλτσινέα», όπως είναι το όνομα της αγαπημένης του Δον Κιχώτη, και ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του αναλφαβητισμού. Το παράδειγμα της Κούβας που το 1961 προχώρησε σε μία ανάλογη κίνηση είναι πολύ ζωντανό. Οχι μόνο καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό, αλλά ο κουβανικός λαός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ανεπτυγμένους μορφωτικά λαούς του κόσμου. Επιπροσθέτως, φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του επικού έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (1547-1616), που θεωρείται από πολλούς συγγραφείς και ως πατέρας της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοινώνει τα νέα μέτρα Associated Press Ομως οι ενέργειες της κυβέρνησης Τσάβες για μία ριζική αλλαγή της πορείας της χώρας δε σταματούν εδώ... Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις Ενώσεις στους τομείς Δόμησης, Ακινήτων και Τραπεζών, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων μπολίβαρες, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα δραματικά οικιστικά προβλήματα εκατομμυρίων Βενεζουελανών, με μηδενικό επιτόκιο και μηδενικές προμήθειες. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόσθετη ενέργεια στο πλαίσιο της αναδιανομής γης και της προσπάθειας στέγασης φτωχών κατοίκων, κυρίως των παραγκουπόλεων. Επίσης ο πρόεδρος Τσάβες υποσχέθηκε τη διοχέτευση επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 2,1 δισ. που θα προέλθουν από την πώληση πετρελαίου. Συνολικά, η κυβέρνηση Τσάβες ανακοίνωσε τη δέσμευση 7,5 δισ. δολαρίων από τα έσοδα της πώλησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια για την κάλυψη των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Venpres». Τέλος, ο Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε τον οριστικό τερματισμό των κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις ΗΠΑ, που ήταν σε ισχύ εδώ και 35 χρόνια. Ηταν το τελευταίο μέτρο που προήλθε από την επιθεώρηση της εργασίας των 4 τελευταίων στρατιωτικών συμβούλων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έκαναν κατάχρηση της θέσης και ασκούσαν κριτική ή επιτίθοντο στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

από Μάριος Μ. 26/04/2005 7:49 μμ.


Πρόσωπα & προσωπεία ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ (Hugo Chavez), 51, πρόεδρος της Βενεζουέλας. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής του με τίτλο «Γεια σου, πρόεδρε», προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του να διαβάσουν όλοι το αριστούργημα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκουέλ Ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης». Με την ευκαιρία μάλιστα της επετείου των 400 χρόνων από την έκδοση του βιβλίου, που είναι το πλέον πολυδιαβασμένο στον κόσμο μετά τη Βίβλο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτύπωσε και διέθεσε με δικά της έξοδα ένα εκατομμύριο αντίτυπα για τους πολίτες της. «Είμαστε όλοι στρατιώτες του Δον Κιχώτη. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την τροφή από την ψυχή αυτού του πολεμιστή, που αγωνίστηκε κατά της αδικίας που ασκούν οι δυνατοί στους αδύνατους», είπε στην εκπομπή του ο κ. Τσάβες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License