Οι προηγούμενες μέρες στο Εκουαδόρ: Να φύγουν όλοι

Στις 13 του Απρίλη η πόλη του Κίτο στο Εκουαδόρ ξεσηκώνεται. Κινητοποιήσεις και μερική απεργία, κοινωνικοί τομείς πιέζουν για την παραίτηση του προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες.

Εκουαδόρ: Να φύγουν όλοι

"Να φύγουν όλοι, και πρώτος απ' όλους ο δικτάτορας", ήταν το σύνθημα που ακουγόταν περισσότερο στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν στη διάρκεια ολόκληρης της μέρας στο Κίτο, γύρω από το Εθνικό Κογκρέσο. Η αστυνομία κατέστειλε με αγριότητα τις κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αστυνομικά οχήματα. Δεκαπέντε άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα ασφυξίας από τα δακρυγόνα και τουλάχιστον ένας τραυματίστηκε. Το βράδυ της 12ης του Απρίλη η κυβέρνηση Γκουτιέρες πραγματοποιήσε αποκλεισμό του προεδρικού μεγάρου με στρατιωτικές δυνάμεις εμποδίζοντας την προσέγγιση του κόσμου.

Οι κινητοποιήσεις ξεπήδησαν από μια τεράστια κρίση σε όλους τους τομείς της κρατικής εξουσίας. Ο πρόεδρος της Δημόσιας Διαχείρισης κατηγορήθηκε για ανικανότητα και διαφθορά, για εμβάθυνση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και ότι έχει μετατρέψει το Εκουαδόρ σε νέα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών, με μόνη του έννοια να διατηρήσει την εξουσία του. Επιπλεόν, οικονομικά σκάνδαλα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα κογκρέσο που έχει μετατρέψει το αξιωμά του σε αγορά και παραμένει ανίκανο να διευθετήσει το θέμα που προέκυψε με την αντισυνταγματική αντικατάσταση υπαλλήλων στο Ανώτατο Δικαστήριο. >>>

Παρά την στρατιωτική και αστυνομική καταστολή και την κρατική προπαγάνδα, η απεργία που αποφασίστηκε από την Συνέλευση του Κίτο είχε μεγάλη επιτυχία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, λέει ο Ραμίρο Γκονσάλες, μέλος του κινήματος. "Η στρατηγική που χρησιμοποιήσαμε τοποθετώντας τοπικές ομάδες σε διάφορα μέρη της πόλης είχε πολύ καλό αποτέλεσμα, η πόλη παρέλυσε, οι δρόμοι παρέμειναν κλειστοί, δεν λειτουργούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς".

Η Συνέλευση του Κίτο είναι μια οργάνωση που συσπειρώνει οργανώσεις πολύ διαφορετικές, από μη κυβερνητικές οργανώσεις μέχρι οργανώσεις γειτονιάς και μικροπωλητές.

Άλλο μέλος της Συνέλευσης του Κίτο, ο Αουγούστο Μπαρρέρα, είπε ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολλών τομέων. "Είπαμε όλοι φτάνει πια στην δικτατορία και από τώρα αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ πιο βαθιά ριζοσπαστικοποίησης των κινητοποιήσεων".

Σε πολλές περιοχές όπως στα Carchi, Azuay, Imbabura, Pichincha, Loja και Cañar οι δρόμοι παρέμειναν κλειστοί και διακόπηκε η κίνηση των αυτοκινήτων. Περά από το Κίτο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κα σε άλλες πόλεις, όπως στην Κουένκα (την τρίτη πόλη της χώρας σε πληθυσμό).

Τα κοινωνικά κινήματα επίσης έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις. Το πρωί της 11ης του Απρίλη μέλη οργανώσεων πόλης και μετανάστες κατέλαβαν τον καθεδρικό ναό, δίπλα από το προεδρικό μέγαρο. Την επόμενη μέρα, εκατοντάδες μέλη της CONAIE (Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ) κατέλαβαν το Υπουργείο Εκπαίδευσης.

Παράλληλα με την αντίθεση στην κυβέρνηση Γκουριέρες, στόχος των κινητοποιήσεων είναι η δημιουργία "ενός πολιτικού αυτόνομου μετώπου αντίθετου προς όλες τις ολιγαρχίες και τα πολιτικά τους κόμματα", με βασικό σύνθημα "να φύγουν όλοι ξεκινώντας από την κυβέρνηση του Λουσιο Γκουτιέρες, σαν όρο για τη δημιουργία μιας λαϊκής κυβέρνησης" >>>

"Είμαστε στο πόδι, αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε για απροσδιόριστο χρόνο. Εμείς έχουμε ήδη πει ότι πρέπει να φύγουν όλοι, ώστε ο λαός του Εκουαδόρ και οι κοινωνικοί τομείς να αρχίσουν να ξαναστήνουν την χώρα", είπε ο Λουίς Μακας, πρόεδρος της CONAIE.

"Το καθεστώς είναι παντελώς ανίκανο, δεν κάνει οτιδήποτε αυτές τις ώρες. Σε όποιον ισχυρίζεται ότι εδώ υπάρχει δημοκρατία απαντάμε ότι πρέπει τουλάχιστον να φύγει αυτή η κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς αναδόμησης αυτής της χώρας για όλους, για τους μεστίσος και για τους ιθαγενείς. Τα βασικά σημεία της αναδόμησης είναι να ανακτησουμε την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία, γιατί αυτή τη στιγμή απειλούνται με το Σχέδιο Κολομβία και με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) που προωθούν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό Εκουαδόρ, πολυπολιτισμικό", συμπλήρωσε ο Μακας.

από ομάδα ενημέρωσης america latina 21/04/2005 11:11 πμ.


Eduardo Andrade Bone
Rebelion

Ο λαϊκιστής και δημαγωγός πρόεδρος Lucio Gutierrez την Παρασκευή 16 Απρίλη κήρυξε το Quito σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατέλυσε το Ανώτατο Δικαστήριο μετά τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις που διεκδικούν την παραίτησή του εδώ και μέρες.

Ο πρόεδρος του κράτους συνοδευόμενος από την στρατιωτική ηγεσία, ανακοίνωσε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο πως σύμφωνα με τις συνταγματικές δικαιοδοσίες που έχει "παύει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που διορίστηκαν από το Κογκρέσο" στις 8 Δεκέμβρη του 2004. "Η διάλυση, αποφασίστηκε γιατί το κοινοβούλιο μέχρι σήμερα, δεν έλυσε το θέμα του σημερινού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο δημιούργησε την μεγάλη εθνική κινητοποίηση, κυρίως στην πρωτεύουσα Quito... που καταγγέλλει τη λειτουργία του τωρινού Ανώτατου Δικαστηρίου".

Στο άρθρο 3 της ίδιας ανακοίνωσης ο Gutierrez κήρυξε την πρωτεύσουσα "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", με σκοπό να παραλύσει και να εξαφανίσει την κοινωνική κινητοποίηση που απειλεί να φτάσει στα άκρα και να τελειώσει με τον Gutierrez, όπως ακριβώς έγινε με τον De la Rua στην Αργεντινή.

"Αποτέλεσμα αυτών είναι να μετατραπεί σε ζώνη ασφάλειας η μητροπολιτική περιοχή του Quito και στα όρια αυτής της δικαιοδοσίας διατάσσονται η κινητοποίηση και οι έρευνες που είναι απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο", επιβεβαιώνει.

Ταυτόχρονα, περιορίζονται τα πολιτικά δικαιώματα...και ορίζεται πως οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του Κράτους του Εκουαδόρ, μέσα από το Στρατιωτικό Συμβούλιο των ένοπλων δυνάμεων, ελέγχουν και διατηρούν τη συνταγματική τάξη".

Τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα που επηρεάζονται απ΄ αυτή τη διαταγή είναι: το δικαίωμα της έκφρασης, της διαδήλωσης, της ιδιωτικής ζωής και του οικογενειακού ασύλου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, η ελευθερία έκφρασης, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις αρχές να εισβάλλουν χωρίς ένταλμα στα σπίτια και να κατάσχουν προσωρινά την ιδιωτική περιουσία.

Η πρόθεση του ανίσχυρου πια Gutierrez πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, που έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει το κράτος σε κατάσταση πολιορκίας. Ο νομικός Enrique Echeverria, δήλωσε πως ο Gutierrez "δεν έχει τη δικαιοδοσία να καταλύσει το Ανώτατο Δικαστήριο... αυτό το σώμα μπορεί μόνο να ακυρωθεί από το Κογκρέσο από το οποίο και διορίστηκε".

Με το που έγινε γνωστή η κατάσταση χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και χιλιάδες διαδήλωσαν με πορεία ή με αυτοκίνητα φέροντας μαζί τους εθνικές σημαίες και διεκδικώντας φωνάζοντας την παραίτηση των αντιπροσώπων των τριών διεφθαρμένων εξουσιών του κράτους.

"Κάτω ο Lucio" "Να φύγουν όλοι", φώναζαν οι διαδηλωτές ενώ από διάφορα σημεία της πόλης έφταναν συνεχώς άνθρωποι και ενώνονταν με τη διαδήλωση με ντουντούκες και πανό ενάντια στην κυβέρνηση και στη διεφθαρμένη πολιτική ζωή του Εκουαδόρ.

Με τη λαϊκή αντίδραση ενάντια στο κυβερνητικό διάταγμα συντάχτηκαν πολλοί ηθοποιοί. "Ήρθα εδώ να εκφράσω τον πόνο μου, να αντιδράσω δυναμικά στη δικτατορία που ζει η χώρα", είπε ο αντιπρόεδρος Alfredo Palacio.

"Απαιτώ από τον πρόεδρο να ανακαλέσει το δικτατορικό διάταγμα, η χώρα δεν το αντέχει", πρόσθεσε. Ο δήμαρχος του Quito, Paco Moncayo δήλωσε ότι "αυτό που μόλις έγινε είναι απαράδεκτο, αδιανόητο. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει το Συμβούλιο. Δεν έχει καμιά συνταγματική ή νομική δυνατότητα να πάρει αυτή την απόφαση". Πρόσθεσε πως "ζούμε μια δικτατορία από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό το διάταγμα ξεσκεπάζει τη δικτατορία".

Ο δήμαρχος της Guayaquil, Jaime Nebot, ανέφερε ότι "μια βλακεία δεν θεραπεύεται με άλλη βλακεία, δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, όλος ο λαός ζητάει να φύγει αυτό το νόθο συμβούλιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια δικτατορική και παράνομη πράξη"

Ο πρώην υπουργός άμυνας και ήρωας πολέμου, στρατηγός εν αποστρατεία Jose Gallardo, ζήτησε "από τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούσουν στο δικτάτορα και να μην επιτεθούν στον λαό, να μη γεμίσουν με αίμα τις στολές τους". "Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούνται από έναν ξεδιάντροπο που έχει διασύρει τη στρατιωτική τιμή. Ζητάω από τις ένοπλες δυνάμεις να απειθαρχήσουν στο δικτάτορα".

Το Δεκέμβρη το Κογκρέσο, εισακούοντας ένα αίτημα του Gutierrez, έπαυσε 27 από τους 31 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου γεγονός που καταγγέλθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση σαν αντισυνταγματική πράξη. Μια από τις επίμαχες πράξεις του νέου Ανώτατου Συμβουλίου ήταν η παύση των εκκρεμών δικαστηρίων των πρώην διεφθαρμένων προέδρων Abdala Abdala Bucaram, λαϊκιστή πολεμοχαρή ηγέτη, του Gustavo Noboa, και του πρώην αντιπρόεδρου Alberto Dahik.

Ο Gutierrez, ένας λαϊκιστής στρατηγός, που προσπάθησε να κάνει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το Γενάρη του 2000, κέρδισε τις εκλογές δύο χρόνια αργότερα και πήρε την εξουσία για την επόμενη πενταετία, υποσχόμενος να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του λαού του Εκουαδόρ και των ιθαγενικών λαών της χώρας, παρόλα αυτά, μέχρι τώρα, όλα ήταν μια χίμαιρα.

Στη Νότια Αμερική, οι πρόεδροι Lucio Gutierrez στο Εκουαδόρ, ο Alejandro Toledo στο Περού και ο Carlos Mesa στη Βολιβία, με τον τρόπο που εφάρμοσαν το εξτρα-νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, επέφεραν την καθημερινά αυξανόμενη φτώχεια του λαού που ζει από ένα μεροκάματο ή ένα εξευτελιστικό μισθό. Από την άλλη, το ίδιο αυτό οικονομικό μοντέλο όπως ακριβώς και στη Χιλή, γεννά μόνο διαφθορά και ακόμα μεγαλύτερη διαφθορά, εκτός από την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα. Εξ΄ αιτίας αυτού οι κυβερνήσεις αυτές αμφισβητούνται έντονα από αυτούς που διαμαρτύρονται για την κοινωνική κατάσταση και των λαών που αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες ζωής. Λείπει μόνο η συνειδητή ενότητα των οργανώσεων και των λαϊκών ηγετών, για να θέσουν τέλος σ΄ αυτή την κατάσταση και να καταφέρουν να χτίσουν δημοκρατίες και οικονομίες στην υπηρεσία της πλειοψηφίας.

από Α.Γ. 21/04/2005 11:45 πμ.


Ευχαριστούμε την ομάδα για την πολύτιμη αυτή ενημέρωση. Μήπως ξέρει κανείς πιο συγκεκριμένα, τι ακριβώς ήταν αυτή η "στρατηγική" που αναφέρει ο Γκονσάλες να "τοποθετούνε τοπικές ομάδες σε διάφορα μέρη της πόλης"; Κάτι σαν τους Πικετέρος της Αργεντινής ας πούμε;

έχουν ευθύνες δευτερογενώς (μετά την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους και την εσκεμμένη εγκατάλειψή τους στην αμορφωσιά) και οι λαοί. Αυτοί τον βγάλανε, μην το ξεχνάμε.

από αλλος 22/04/2005 12:13 πμ.


"αυτοι, οι αριστεροι" εβγαλαν και τον Lula που του εδωσε ασυλο, και τον Τσαβες που προσφερθηκε αμεσως να τον φιλοξενησει. αλλα ας μην τα βαζουμε με τον λαο οταν η χειραγωγηση απο τυπο και πολιτικαντηδες βασιλευει σ ολο τον κοσμο, για το μονο που ευθυνονται οι λαοι ειναι που δεν παιρνουν τις τυχες στα χερια τους. Οι συγκεκριμενοι παντως προσπαθουν και ειναι αξιεπαινοι. (δυο λογια μονο γιατι σημερα δεν ηταν η καλη μου μερα)

Ο πρωην προεδρος του Εκουαδόρ Abdal Bucaram τραγουδάει το Jailhouse Rock! Στα ισπανικά! Ειναι εξαιρετικό και σας το συνιστώ ανεπιφυλάκτως. Βεβαίως εις τον εν λόγω πρόεδρο επεφυλάχθη εξορία και ουχί φυλάκισις, αλλά όταν ο Γκουτιέρες απεφάσισε να τον επαναφέρει στη χώρα (ελεύθερο και χαλαρό) συνέβησαν όσα συνέβησαν...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License