κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ: "...ΕΛΑ να δείς... "Τρομοδικείο Νο 2 Τετάρτη 13/05/05

Παραθέτουμε ενδεικτικό απόσπασμα διαλόγου από τη σημερινή διαδικασία στο τρομοδικείο Νο 2 για τον ΕΛΑ κατά την «εξέταση» του Ιωάννη Γιαννακούρη (αστυνομικός υποδιευθυντής, τρίτος υποδιοικητής στην υποδιεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών)

 

 

Κωνσταντάκης: Σχολιασμός για Πολέμωνος:

Η Πολέμωνος ήταν σπίτι που νοίκιασε η αστυνομία σε συγκεκριμένο χρόνο για να προβεί σε δραστηριότητες συγκεκριμένης φύσεως.

Η βασική ιστορία που λέει η Κυριακίδου δεν ισχύει .

Μετά και τις καταθέσεις των μαρτύρων η υπηρεσία προκειμένου να σώσει την τιμή και την υπόληψή της

Πιστεύω ότι οι καταθέσεις και του ιδιοκτήτη και του φερομένου ως εξαδέλφου σε συνδυασμό με την κατ αντιπαράσταση Τόγκα Κυριακίδου απέδειξαν κάτι προφανές. Ότι αυτά που λέει τόσο η Τόγκα, όσο και η Κυριακίδου είναι ψέματα.

Ούτε η Τόγκα γνωρίζει την Κυριακίδου, ούτε η Κυριακίδου την Τόγκα. Η Κυριακίδου ποτέ δεν είχε σχέση με την Πολέμωνος, ουδέποτε το νοίκιασε, ουδέποτε το επισκέφθηκε. Όπως λένε οι μάρτυρες δεν ήταν κενό σπίτι . Κατοικούνταν.

Φρονώ ότι οι συγκεκριμένες καταθέσεις έθεσαν οριστικό τέλος σ αυτή την ιστορία. Είναι θέμα τιμής σε αυτή την ιστορία για την Ελληνική Αστυνομία να στείλει τα κατάλληλα έγγραφα στην εισαγγελία για να κλείσει αυτή η υπόθεση.

Κ. Αγαπίου: Η συμπεριφορά του κ. Κατσιμίδη και αυτά που είπε βεβαιώνουν : Ουδέποτε ο συγγενής του Καρατζάς μεσολάβησε ή είχε εξουσιοδότηση για την ενοικίαση του διαμερίσματος της Πολέμωνος σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Το μόνο που έκανε είναι να πάει να το βάψει σε διάστημα μεταγενέστερο το 1990, δηλαδή αδιάφορο. Κατά συνέπεια η κυρία Κυριακίδου έχει πει ψέματα. Αφού ουδέποτε εμφανίστηκε είτε στον κ. Κατσιμίδη είτε στον κ. Καρατζά με τον αρραβωνιαστικό της τότε Αγγελέτο Κανά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Δεύτερον, ουδέποτε ήρθε σε οποιοδήποτε συσχετισμό με κάποιον εκ του οικήματος της οδού Πολέμωνος. Διότι η κ. Τόγκα έλεγε ότι η κ. Κυριακίδου της έδινε το ενοίκιο, η δε Κυριακίδου έλεγε στην Τόγκα δεν σε ξέρω, δεν σε έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Εδώ φαίνεται ότι και η Τόγκα έχει επιστρατευθεί για να πει ψέματα.

Τρίτον ουδέποτε υπήρξε διαμέρισμα στην οδό Πολέμωνος στο οποίο να συνέβη το περιστατικό που μπαίνει η Κυριακίδου και βλέπει τρία άτομα και τα περιγράφει κ.λ.π.

Είναι πλήρως ψευδής, κατασκευασμένη και κατευθυνόμενη σκόπιμα αυτή τη κατάθεση.

Τι άλλο έπρεπε να γίνει για να πει κανείς ότι αυτό το γεγονός που τοποθετείται στην οδό Πολέμωνος είναι ανύπαρκτο;

Ζητώ να έρθει ο κ. Μαλαβέτας, που λέει ότι έβλεπε μια γυναίκα που έμοιαζε με τραγουδίστρια, να μας πει αν μοιάζει με την κ. Αθανασάκη, την κ. Κυριακίδου ή όποια άλλη.

Τέντες: Εισάγονται προς ανάγνωση τα έγγραφα των οποίων είχαμε ζητήσει την προσκομιδή

( Η Χυτήρογλου διαβάζει τα έγγραφα. Πρωτότυπες προκηρύξεις)

Τέντες : Ελάτε ο κ. Γιαννακούρης , να μας επιδείξετε τα αποτυπώματα. Έντυπη ανακοίνωση Επαναστατική Ομάδα Χρήστος Κασίμης. Ένα τμήμα λανθάνων αποτυπώματος. Τώρα κ. Γιαννακούρη είστε ως απεσταλμένος της υπηρεσίας, μας φέρατε τα πρωτότυπα, θα μας πείτε εσείς αν ήταν αντίγραφα κ.λ.π. επί των οποίων βρέθηκαν τα αποτυπώματα από την υπηρεσία σας. Διότι φωτοαντίγραφα αυτών έχουμε. Αυτά τι ήταν φωτοαντίγραφα, πρωτότυπα;

Γιαννακούρης: Το τμήμα γραφολογίας κατείχε αυτά τα έγγραφα.

Βρέθηκε στην Τρίτη σελίδα ανακοίνωσης ταυτίζεται με αποτυπώμα Ειρήνης Αθανασάκη. Διεθνιστική Αλληλεγγύη. Ταυτίζεται με αποτύπωμα δακτύλου δεξιού παραμέσου. Επαναστατική Οργάνωση Χρήστος Κασίμης ( 77) αποτύπωμα Κωνσταντίνου Αγαπίου.

Κ. Αγαπίου: Δεν υπάρχει διήγηση ή αναφορά ή έκθεση περί της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε, πότε έγινε αυτό, με ποια μέθοδο, ώστε να μπορούμε κι εμείς να ελέγξουμε. Διότι επειδή τα λέω εγώ ή ο άλλος δεν σημαίνει ότι είναι έτσι.

Ανδρειωτέλης: Γι’ αυτό κι εγώ ζήτησα να εξετασθεί ο κ. Γιαννακούρης.

Τέντες: Έχει διαταχθεί η κλήτευση του μάρτυρα και έχει υποβληθεί αίτημα ανακλήσεως αυτής της απόφασης . Επιμένετε ( προς την υπεράσπιση) επί του αιτήματος ανακλήσεως;

Κωνσταντάκης:Επιμένουμε. Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα. Αν υπήρχε μια ολοκληρωμένη εργασία στο χρόνο που έπρεπε, τότε θα είχε και νόημα η εξέταση του μάρτυρα. Εφόσον αυτό δεν έγινε δεν έχουμε λόγο να δαπανήσουμε χρόνο σε μια συζήτηση φιλολογικού ενδιαφέροντος . Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιάφορα, διότι ανάγονται σε χρόνο ποινικά αδιάφορο. Τώρα η δουλειά που δεν έγινε όταν έπρεπε να γίνει, μπορεί να την υποκαταστήσει μια κατάθεση; Τι να τον ρωτήσουμε; Γιατί δεν υπάρχουν τα συγκριτικά δελτία; Που είχαν το συγκριτικό στοιχείο για να καταλήξουν ότι το δακτυλικό αποτύπωμα ήταν της Αθανασάκη;

Ανδρειωτέλης: Από τη μια θέλουν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα. Από την άλλη αρνούνται να καταθέσει ο μάρτυρας, ο πραγματογνώμονας.

Χρ. Τσιγαρίδας: Διαμαρτύρομαι, διότι τις απορίες του κ. Αγαπίου τις εκμεταλλεύεται ο κ. εισαγγελεύς και εισάγει μια νέα μεθοδολογία. Αυτά τα αποτυπώματα απορρίφθηκαν σα μη υπάρχοντα από το προηγούμενο δικαστήριο. Θεωρώ από σας ότι είναι ένα λάθος το ότι φέρνετε αυτά τα στοιχεία και τα εντάσσεται στα αποδεικτικά στοιχεία της δίκης. Δεν θα έπρεπε να τα δεχτείτε και να τα επιτρέψετε. Είναι ένας μάρτυρας χωρίς αντίλογο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας να αντικρούσει τον επιστήμονα αυτό που θα πει τις απόψεις του.

Εσείς πως τα εισάγετε, ξανά σε μια δίκη που δεν έχει σχέση ;

Κ. Αγαπίου:Εγώ δεν ζήτησα να έρθει μάρτυρας για να ξαναπεί τα ίδια που λέει η αστυνομία. Εγώ ζήτησα το εξής για ποιο λόγο δεν υπήρχαν αυτά ως στοιχεία και δεν υπήρχαν στις 2/2/2003. Αυτό είναι αντιδικονομικό. Δεν προκύπτει από έγγραφα στοιχεία ο χρόνος και ο τρόπος που περιήλθαν στην Αρχή αυτά τα στοιχεία. Ήταν ένα προπαγανδιστικό κόλπο.

Τέντες: ( απευθυνόμενος προς το Γιαννακούρη) Τα έχετε αυτά τα δελτία συγκρίσεως;

Γιαννακούρης: Ναι.

Τέντες: Εμμένει στην απόφασή του για την εξέταση του μάρτυρος. Ως προς τα δελτία συγκρίσεως, μπορείτε πριν αρχίσει η εξέτασή σας να μας τα δώσετε;. Οπότε αποφασίστε αν θα ασκήσετε κάποια δικαιώματα, διορισμού συμβούλου κ.λ.π.

Χρ. Τσιγαρίδας: Κάνω ένα αίτημα έκκληση να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας. Από ένα λάθος νομικό μας βάζετε όλους στη διαδικασία να μιλήσουμε για ζητήματα που δεν έχουν καμία αξία.

 

Ιωάννης Γιαννακούρης: (αστυνομικός υποδιευθυντής, τρίτος υποδιοικητής στην υποδιεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών)

Ιωάννης Γιαννακούρης: Έχω την ειδικότητα του πραγματογνώμονα –εξερευνητή εδώ και δέκα χρόνια.

Τέντες: Για τα έγγραφα επί των οποίων εξερευνήθηκαν τα αποτυπώματα.

Ιωάννης Γιαννακούρης: Μετά την υπόθεση 17Ν που χρειάστηκαν να εξερευνηθούν παλαιά χαρτιά, αναζητήσαμε μεθόδους..

Τέντες: Αυτά τα έγγραφα πως βρέθηκαν;

Ιωάννης Γιαννακούρης: Με διαταγή της ΔΑΕΕΒ προς τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών μας ζητήθηκε να ψάξουμε ότι παλαιό υλικό έχουμε. Κι έστειλε και η ΔΑΕΕΒ και η Θεσσαλονίκη. Μας έστειλαν ότι είχαν στα αρχεία τους. Ήρθαν στις 14 Δεκεμβρίου σε μας.

Τεντες: Πως βρέθηκαν στα αρχεία, τα έστειλε κανείς, κάπου τα βρήκαν;

Ιωάννης Γιαννακούρης: Αυτό δεν το ξέρω. Είναι θέματα προανακρίσεως τα οποία εγώ δεν γνωρίζω.

Τέντες: Τι διαδικασία ακολουθήσατε στον επανέλεγχο.

Ιωάννης Γιαννακούρης: Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα χαρτιά δεν είχαν υποστεί καμία επεξεργασία.

Η ΔΑΕΕΒ ρώτησε για όσα δεν είχε εκείνη , το τμήμα εργαστηρίων που τα βρήκε . Και γι’ αυτό κι εγώ τους απαντώ.

Τέντες: Διαβάσαμε σε ένα έγγραφο για τα δύο από αυτά ότι η υπηρεσία απαντά δεν ξέρει πως περιήλθαν. Διαβάζω εδώ κι ένα άλλο έγγραφο 2/4/2003 διεύθυνσης αντιμετώπισης ειδικών εγκλημάτων βίας που απευθύνεται στον κ. Ζερβομπεάκο. Λέει με το παραπάνω έγγραφο 11/12/77 Χρήστος Κασίμης που είχε σταλεί στην εφημερίδα Απογευματινή για το οποίο ζητήθηκε η γραφολογική εξέταση αυτού. Αναφορικά με τις προκηρύξεις Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης και Ε.Ο. Χρ. Κασίμης ( 77) και αφορούν την απόπειρα έκρηξης κατά AEG δεν προκύπτουν έγγραφα στοιχεία για το χρόνο και τον τόπο που περιήλθαν στην αρμόδια διεύθυνση του Πειραιά και από εκεί στη ΔΑΕΕΒ .

Ι. Γιαννακούρης: Εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω που τα βρήκαν. Δεν μπορώ.

Τέντες: Εσείς λέτε ότι το τμήμα σας δεν ξέρει και δεν μπορεί να ξέρει.

Ι. Γιαννακούρης: Είναι και το θέμα διαδικαστικό. Είναι πολλή η αλληλογραφία.

Τέντες: Τι διαδικασία λοιπόν ακολουθήθηκε για την εξερεύνησή τους;

Ι. Γιαννακούρης: Κατ΄ αρχήν φωτογραφίζονται. Στη συνέχεια προσπαθούμε να εμφανίσουμε αποτυπώματα. Τα αποτυπώματα είναι νερό , λίπη και αμινοξέα. Ιδρώνουν τα χέρια , ακουμπάμε κάπου και μένει η εικόνα του αποτυπώματος, σε οποιοδήποτε έγγραφο σε λανθάνουσα κατάσταση. Δηλαδή υπάρχει αλλά χρειάζεται κάποια ειδική μέθοδο , χημική για να ανέλθει η εικόνα στην επιφάνεια. Σε αντίθεση, δηλαδή με τα ορατά και τα ανάγλυφα αποτυπώματα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε αντιδρά με τα αμινοξέα. Φτιάχνεται ένα διάλυμα εμποτίζεται το χαρτί και αναδύονται ανάλογα με το χρώμα του χημικού τα λίπη οι εικόνες των αποτυπωμάτων.

Τέντες: Ως προς την αξιοπιστία της μεθόδου αυτής;

Ι Γιαννακούρης: Δεν έχει βρεθεί πουθενά στον κόσμο, δεν έχει ταυτιστεί ανθρώπου χέρι με άλλου ανθρώπου.

Εάν θα δείτε και στις προκηρύξεις υπάρχουν και άλλα αποτυπώματα. Δεν ταυτίζονται διότι πρέπει να υπάρχουν 12 σημεία. Αυτό είναι το όριο ασφαλείας. Αν είναι 11 τα σημεία δεν ταυτίζονται. Είναι από τα πιο υψηλά όρια ασφαλείας. Το κρατά νομίζω ακόμα και η Ιταλία.

Αν έχει λοιπόν 12 σημεία η ταύτιση είναι απόλυτη.

Τέντες: Με το νέο αυτό εξοπλισμό είναι σήμερα αυξημένες κατά 200% σε σχέση με το παρελθόν, λέει ένα έγγραφο. Θέλετε, δηλαδή, να πείτε ότι πέτυχε η μέθοδος;

Ι. Γιαννακούρης: Πέτυχε και είχε πετύχει σε άλλες χώρες του εξωτερικού πολλά χρόνια πριν. Για να αναδυθούν τα λίπη και τα αμινοξέα χρειάζεται μια συγκεκριμένη απόλυτη τιμή στη θερμοκρασία.

Τέντες: Δηλαδή, υπάρχουν και πιθανότητες να μην εμφανισθούν;

Ι. Γιαννακούρης: Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά λίπη και αμινοξέα. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του D.N.A. Αν πετύχεις το κατάλληλο διάλυμα μπορείς να ανιχνεύσεις πολλά αποτυπώματα.

Σε σχέση με την παλαιότητα αυτών των εγγράφων ανιχνεύθηκαν αρκετά αποτυπώματα. Σε ποσοστό 80% είναι ορατά ακόμη

Όσο περνά ο χρόνος αρχίζει η δύναμη του χημικού να φθίνει. Κι αυτό οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας, τις μετακινήσεις. Τώρα αν το βγάλουμε έξω και κατεβεί η θερμοκρασία στο 2…..Πολλά , όμως, από αυτά υπάρχουν ακόμη. Η μέθοδος έγινε το 2002 στο Δεκέμβρη. Φωτογραφίστηκαν σε διαφάνεια, όπως εμφανίστηκαν τα αποτυπώματα τότε το 2002.

Τέντες:Τα αλλοιώνει δηλαδή η πάροδος του χρόνου και οι συνθήκες.

Ι. Γιαννακούρης: Ναι γι’ αυτό τα αποτυπώματα φωτογραφίζονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις κατάλληλες συνθήκες.

Τέντες: Λέει ότι βρέθηκαν λανθάνοντα αποτυπώματα της κ. Ειρήνης Αθανασάκη και του κ. Κώστα Αγαπίου. Αυτά, λοιπόν , πως καταλήξατε; Τα συγκρίνατε με κάποια άλλα και ποια;

Ι. Γιαννακούρης: Κάποιος έχει δακτυλοσκοπηθεί παλαιότερα και το ηλεκτρονικό σύστημα ψάχνει εικόνες αποτυπωμάτων σκέτες. Είχαμε στο αρχείο μας του κ. Αγαπίου ένα παλαιό δελτίο είχε κάποια στιγμή δακτυλοσκοπηθεί 85,86 ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ να θυμηθώ. Ο δεξιός δείκτης της κ. Αθανασάκη ταυτίστηκε από το δεξιό δείκτη που υπάρχει στην καρτέλα του αποτυπώματός της . Ήταν οριακός γιατί ήταν δύσκολο το αποτύπωμα της κ. Αθανασάκη.

Τέντες: Όταν συνελλήφθησαν τους ξαναπήρατε αποτυπώματα;

Ι. Γιαννακούρης: Ναι αλλά το δεξιό δείκτη της κ. Αθανασάκη το πήραμε από την καρτέλα που τηρείται όταν έβγαλε την ταυτότητά της.

Τέντες: Είπατε οριακό για κ. Αθανασάκη

Ι. Γιαννακούρης: Επειδή ήταν για την ταυτότητα είχε μια μουτζούρα. Και μετά που της πήραμε αποτυπώματα ταυτίστηκε.

Τέντες: Επομένως το διασταυρώσατε και είσαστε σίγουρος.

Ι. Γιαννακούρης: Ναι και για τον κ. Αγαπίου σας λέω ότι για κάποιο λόγο είχε δακτυλοσκοπηθεί. 84,85,86 δεν θυμάμαι επιφυλάσσομαι αύριο να σας πω την ακριβή χρονολογία.

Γιατί ξαναπαίρνουμε αποτυπώματα όταν συλλαμβάνεται ξανά; Γιατί πολλές φορές δεν έχουν παρθεί σωστά αποτυπώματα. Γιατί πρέπει να το πάρουμε περιστροφικά όλη την έκταση του δακτύλου.

Ανδρειωτέλης: Αυτές οι ανακοινώσεις είχαν κυκλοφορήσει το 77;

Ι. Γιαννακούρης: Από ότι διαβάζω επάνω.

Ανδρειωτέλης: Πόσο ένα αποτύπωμα διαρκεί ;

Ι. Γιαννακούρης: Τα τελευταία χρόνια με αυτές τις νέες μεθόδους κατάφεραν να εμφανίσουν αποτυπώματα μετά από πολλά χρόνια. Π.χ. μετά από 45 χρόνια κάποιος εμφάνισε του Χίτλερ αποτυπώματα. ( γελά ο Αγαπίου)

Τα έντυπα πειστήρια αυτά δεν είχαν περιέλθει σε μας για ανίχνευση αποτυπωμάτων. Αν είχε γίνει θα είχαν καταγραφεί στην υπηρεσία μας.

Ανδρειωτέλης: Δηλαδή, για πρώτη φορά ο εντοπισμός έγινε το έτος;

Ι. Γιαννακούρης: Το 2002, Δεκέμβριο και Γενάρη 2003. Ήρθαν πολλά έντυπα προκηρύξεων πρωτότυπα που δεν είχαν περιέλθει στην υπηρεσία μας.

Τα λανθάνοντα δεν μεγεθύνονται . Συγκρίνονται σε διαστάσεις ένα προς ένα. Πρώτα με το μάτι και μετά ηλεκτρονικά.

Ανδρειωτέλης: Έγινε επανεξέταση;

Ιωάννης Γιαννακούρης: Τέσσερις φορές περνάει . Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει λάθος στην κάρτα.

Ανδρειωτέλης: Περίπτωση λάθους υπάρχει, υπάρχει ποσοστό ακριβείας;

Ι. Γιαννακούρης: Δεν υπάρχει ποσοστό ακριβείας. Είτε σου εμφανίζει 12 σημεία , είτε όχι και είναι ακατάλληλο. Στην μια είναι και της Αθανασάκη και του Αγαπίου. Στις άλλες στο ένα είναι Αθανασάκη και στο άλλο Αγαπίου.

Υπάρχει και μια Τρίτη μέθοδος που δεν τη χρησιμοποίησα φοβούμενος μη χαλάσω αυτά που είχα ήδη βρει. Είμαι και για τις τρεις ανακοινώσεις απόλυτα σίγουρος ότι τα αποτυπώματα ταυτίζονται. Επειδή ακούγεται ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί σύμβουλοι. Υπάρχουν, αλλά κανείς δεν θα διακινδυνεύσει και γι’ αυτό δεν έρχονται στα δικαστήρια.

Ανδρειωτέλης: Αν γίνει από κάποιον άλλον εξέταση θα βρει τα ίδια;

Ι. Γιαννακούρης: Αν ξέρουν από λανθάνοντα θα βρουν τα ίδια, αλλιώς θα λένε ψέματα

Νίκας:Εμφανίστηκαν 4-5 αποτυπώματα στην πρώτη ανακοίνωση. Τα ακατάλληλα δεν αναφέρονται αφού είναι μη αξιοποιήσιμα.

Νικας: Λέτε ότι στην Τρίτη σελίδα εμφανίστηκε το αποτύπωμα του κ. Αγαπίου. Προβλέπεται κάποια διαδικασία επανεξετάσεως;

Ι. Γιαννακούρης: Περνά 4 στάδια αποφαίνονται οι ειδικοί . Ο εξερευνητής, ο προϊστάμενός του και ο προϊστάμενος του προϊσταμένου. Αν υπάρχει διαφωνία αποφαίνεται κι αυτός που διαφωνεί . Εδώ δεν είχαμε καμία διαφωνία.

Χυτήρογλου: Ψάχνατε για συγκεκριμένα πρόσωπα ή αόριστα;

Ι. Γιαννακούρης: Προτάθηκαν κάποια άτομα δεν θα ήθελα να πω ποια, είναι θέματα της προανακριτικής αρχής. Μπορεί να ήταν και 500 άτομα σ αυτές τις καταστάσεις. Είχε εννέα σημεία από την ταυτότητα

Χυτήρογλου:Στις προκηρύξεις αυτές βρέθηκαν πολλά αποτυπώματα; Δηλαδή φαίνεται ότι την είχαν πιάσει πολλοί;

Ι. Γιαννακούρης: Φαίνεται ότι την είχαν πιάσει πολλοί . Φαίνεται ότι δεν τηρούνταν οι σωστές διαδικασίες.

Χυτήρογλου: Δεν αξιοποιούντο δηλαδή, καθόλου αυτά τα στοιχεία;

I. Γιαννακούρης: Είναι αλήθεια ότι η αποτελεσματικότητά μας στην εμφάνιση αποτυπωμάτων σαν χώρα ήταν μειωμένη. Αυτές οι συγκεκριμένες δεν είχαν σταλεί ποτέ. Στην υπηρεσία μου δεν είχαν έρθει ποτέ ξανά αυτές οι ανακοινώσεις.

Τέντες: Διακόπτουμε για αύριο.

 

 

 

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

 

 

από www.eksegersi.gr 13/04/2005 4:44 μμ.


32η συνεδρίαση Τετάρτη, 13.4.05 Η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς να εκφωνηθεί απόφαση για την κλήση ή μη του Γιαννακούρη. Ο ίδιος, όμως, εμφανίστηκε λίγο αργότερα στο δικαστήριο, σημάδι πως τον ειδοποίησαν να έρθει. Αρχικά, συνεχίστηκε η επίδειξη των πειστηρίων που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Κ. Αγαπίου, καθώς και από σπίτια φιλικών και συγγενικών του προσώπων. Ο Κ. Αγαπίου σχολίαζε αυτά τα… πειστήρια του εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για προπαγανδιστικούς λόγους, εμμένοντας ιδιαίτερα στην περίπτωση Ζήση, που «έδειξε» το 1994 τον εξάδελφό του Κώστα Αγαπίου, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα και από τότε του κόλλησαν αυτού (του κατηγορούμενου Κώστα Αγαπίου) την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, την οποία ουδέποτε είχε, αφού υπήρξε μεν φοιτητής αλλά δεν τέλειωσε το Πολυτεχνείο. Τα κατασχεθέντα από το σπίτι του Χρ. Τσιγαρίδα επιδείχθηκαν επί τροχάδην, αφού ο ίδιος δεν θέλησε να γίνει καμιά ιδιαίτερη συζήτηση. Το ίδιο έγινε και με τα κατασχεθέντα από το σπίτι της Ειρ. Αθανασάκη. Το δικαστήριο έδειξε μόνο ενδιαφέρον για τα διαβατήριά της, στα οποία κάποια στιγμή αναφέρθηκε ο συνήγορός της Α. Κωνσταντάκης. Γιατί από το 1974 μέχρι το 1977 η Αθανασάκη ήταν μόνιμος κάτοικος Βελγίου (εργαζόταν στο ξενοδοχείο «Σέρατον») και τα διαβατήριά της αποδεικνύουν τις εισόδους και εξόδους της από τη χώρα. Ο πρόεδρος ζήτησε από το συνήγορο φωτοαντίγραφα αυτών των διαβατηρίων, που είχαν κατατεθεί στο προηγούμενο δικαστήριο. Ακολούθησαν σχολιασμοί της κατάθεσης Κατσιμίδη από τους συνηγόρους Κ. Συνοδινό, Α. Κωνσταντάκη και τον Κ. Αγαπίου. Ο Α. Κωνσταντάκης είπε πως προβληματίστηκε για το αν θα κάνει αυτό το σχολιασμό και επέλεξε να τον κάνει, επειδή η κατάθεση Κατσιμίδη διέλυσε όλα τα νέφη που υπήρχαν σχετικά με τους ισχυρισμούς της Κυριακίδου. Ο συνήγορος έκανε μια αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του θέματος, από την πρώτη κατάθεση Κυριακίδου μέχρι και την κατάθεση Κατσιμίδη, βάζοντας το δικαστήριο μπροστά σ’ ένα τεράστιο δίλημμα: θα δικάσουν την Αθανασάκη με βάση μια κατάθεση που αποδεικνύεται εξ ολοκλήρου ψευδής και κατασκευασμένη; Ο Κ. Αγαπίου επιπρόσθετα επέμεινε στην ανάγκη να κληθεί να καταθέσει ο ηθοποιός Δημήτρης Μαλαβέτας, που κατοικούσε στην Πολέμωνος 13 και –σύμφωνα με την Τόγκα- ήταν αυτός που της είχε μιλήσει για την ένοικο του συγκεκριμένου διαμερίσματος. Αμέσως μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, ο πρόεδρος φώναξε τον Γιαννακούρη για να παρουσιάσει τις περιβόητες προκηρύξεις με τα υποτιθέμενα αποτυπώματα, διευκρινίζοντας ότι θα κάνει απλώς επίδειξη και δεν θα καταθέσει ακόμα. Στη συνέχεια, προσπάθησε να πείσει τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους να δεχτούν να καταθέσει ο Γιαννακούρης. Ο Α. Κωνσταντάκης επέμεινε στην αίτηση ανάκλησης της απόφασης για κλήση του Γιαννακούρη. Το ίδιο και ο Κ. Αγαπίου και ο Χρ. Τσιγαρίδας που υπήρξε οξύς, μολονότι το θέμα δεν τον αφορούσε προσωπικά. Το δικαστήριο συνεδρίασε για μερικά λεπτά επί της έδρας και αποφάσισε να εμμείνει στην απόφασή του απορρίπτοντας το αίτημα ανάκλησης. Ο Τσιγαρίδας ξαναζήτησε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Δεν μπορεί –είπε- να μας βάζετε σε μια διαδικασία εξέτασης κάποιων χαρτιών που δεν έχουν καμιά σημασία για την υπόθεση και χρησιμοποιούνται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ετσι, ξεκίνησε η κατάθεση του Ιωάννη Γιαννακούρη, αστυνομικού υποδιευθυντή, στελέχους της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ, εδώ και 10 χρόνια πραγματογνώμονα εξερευνητή αποτυπωμάτων. Κατά τον Γιαννακούρη, μετά την εξάρθρωση της 17Ν η υπηρεσία του ανέπτυξε μεθόδους εξερεύνησης αποτυπωμάτων σε παλιά χαρτιά, που μέχρι τότε δεν μπορούσαν να εξερευνήσουν!! Ετσι, άρχισαν να εξερευνούν ό,τι υλικό από χαρτιά υπήρχε στις διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Για το πώς βρέθηκαν αυτά τα χαρτιά στα αρχεία δεν μπορούσε να απαντήσει. Αυτός απλώς κλήθηκε να τα επανελέγξει και έφτασαν στα χέρια του στις 14.12.2002. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος, υπάρχει έγγραφο της Αστυνομίας που λέει ότι δεν γνωρίζει πως περιήλθαν στην κατοχή τους δυο προκηρύξεις, ενώ μια τρίτη είχε σταλεί στην «Απογευματινή». Ο Γιαννακούρης περιέγραψε στη συνέχεια μια μέθοδο χημικής επεξεργασίας με την οποία –όπως είπε- αναδεικνύονται τα λανθάνοντα (ιδρωτικά) αποτυπώματα που έχουν μείνει σε ένα χαρτί. Φυσικά, ουδείς είναι σε θέση να ελέγξει αν υπάρχει αυτή η μέθοδος και τι αποτελέσματα έχει. Υπήρξε, επίσης, μια αντίφαση ανάμεσα στους ισχυρισμούς του και σε ένα αστυνομικό έγγραφο που έλεγε ότι τελευταία τα αστυνομικά εργαστήρια απέκτησαν καινούργιο εξοπλισμό. Αυτός περιέγραψε, όμως, όχι καινούργιο εξοπλισμό, αλλά την εμβάπτιση του χαρτιού σε ένα χημικό διάλειμμα, που βέβαια δεν απαιτεί νέο εξοπλισμό (ο ίδιος είπε ότι μπορούσε να κάνει εμφάνιση αποτυπωμάτων και εκείνη τη στιγμή, γιατί είχε φέρει μαζί του υλικά)!! Είπε, ακόμα, ότι το όριο ασφαλείας για να ταυτιστεί ένα αποτύπωμα είναι τα 12 σημεία, που υποστήριξε ότι είναι ένα από τα ψηλότερα όρια που τηρούνται παγκοσμίως. Για την ταυτοποίηση ο Γιαννακούρης είπε ότι ο μεν Αγαπίου είχε δακτυλοσκοπηθεί και υπήρχαν αποτυπώματά του, της δε Αθανασάκη είχαν μόνο το αποτύπωμα του δεξιού δείκτη από το δελτίο ταυτότητάς της. Στη συνέχεια έκαναν σύγκριση και με τα αποτυπώματα που τους πήραν όταν τους συνέλαβαν και επιβεβαίωσαν τα αρχικά τους ευρήματα. Ο Γιαννακούρης αποκάλυψε ότι όταν άρχισαν να εξερευνούν τις προκηρύξεις είχαν μια λίστα υπόπτων, στην οποία προεξάρχουσα θέση κατείχαν ο Αγαπίου και η Αθανασάκη. Αρα, έψαχναν κατευθυνόμενα και όχι στον αέρα. Αποκάλυψε, ακόμα, ότι οι προκηρύξεις αυτές είχαν πιαστεί από πολλά άτομα!! Ας συνοψίσουμε: έχουμε κάποια υποτιθέμενα αποτυπώματα, τα οποία δεν εμφανίζονται στον ανακριτή και αυτός χαρακτηρίζει τα αστυνομικά έγγραφα «κουρελόχαρτα». Στην προηγούμενη δίκη επίσης δεν εμφανίζονται και το δικαστήριο αποφασίζει πως ό,τι δεν προσκομίστηκε δεν υπάρχει. Τα φέρνουν τώρα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχουν σχέση με την κατηγορία, και έρχεται να τα υποστηρίξει ένας ασφαλίτης, που εμφανίζεται ως αυθεντία και υποστηρίζει θεωρίες που ουδείς μπορεί να αντικρούσει. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τα πήγαν ούτε στον ανακριτή ούτε στην προηγούμενη δίκη. Οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους ουδέποτε είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν με δικό τους τεχνικό σύμβουλο αυτά τα αποτυπώματα. Γιατί δεν τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα; Του Αγαπίου τα αποτυπώματα τα έχουν από την περίοδο της χούντας. Είναι «σεσημασμένος». Το όνομά του «παίζει» από το 1994. Ερχεται τώρα ο Γιαννακούρης και ισχυρίζεται ότι αυτές οι προκηρύξεις δεν είχαν ψαχτεί προηγούμενα και πως ο ίδιος έκανε την πρώτη εξερεύνησή τους. Δηλαδή, πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ασφάλεια είχε μια προκήρυξη που είχε σταλεί στην «Απογευματινή» και δεν την έψαξε για αποτυπώματα, με όποια μέθοδο χρησιμοποιούσε τότε!!! Και έμεινε αυτή η προκήρυξη άθιχτη, για να την ψάξει για πρώτη φορά ο Γιαννακούρης 25 χρόνια μετά την αποστολή της!!! Αν οριστεί τώρα ένας τεχνικός σύμβουλος των κατηγορούμενων τί θα έχει στη διάθεσή του; Τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Γιαννακούρης, γιατί τα φερόμενα ως αποτυπώματα έχουν ήδη υποστεί αλλοίωση από τη χημική επεξεργασία!! Φτάσαμε, δηλαδή, σε ένα σημείο που μόνο ένας ασφαλίτης μπορεί να διαβεβαιώσει την αλήθεια, ουδείς άλλος!!! Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Γιαννακούρης κράτησε αποστάσεις από τον τρόπο που βρέθηκαν οι προκηρύξεις. Δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι αυτός έκανε μόνο την εξερεύνηση, χωρίς να γνωρίζει πού βρέθηκαν αρχικά οι προκηρύξεις, που φυλάσσονταν τόσα χρόνια και από ποια στάδια πέρασαν. Η κατάθεση Γιαννακούρη δεν ολοκληρώθηκε. Θα καταθέσει και δεύτερη μέρα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License