Δεύτερη δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

Το ρεπορτάζ φυσικά είναι απ' την ιστοσελίδα της "Εξέγερσης" ενώ οι υπογραμμίσεις δικές μου. Για μια πιο σφαιρική άποψη διαβάστε και τα σχετικά λινκς που παραθέτω για να σχηματίσετε άποψη για το πόσο κακοστημένη είναι αυτή η παράσταση.

24η συνεδρίαση

Τρίτη, 29.3.05

Η καλή (ή κακή) μέρα φαίνεται από το πρωί. Καλή ή κακή, ανάλογα με το «στρατόπεδο» που βρίσκεσαι, με τη σκοπιά που βλέπεις τα πράγματα. Από την είσοδο ακόμα στους χώρους του τρομοδικείου καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει αλλάξει. Μπάτσοι και ασφαλίτες διακατέχονται από εκνευρισμό. Τα μέτρα ασφάλειας αυξημένα. Καυγαδίζουμε άγρια με δυο ασφαλίτες στην είσοδο προς τη δικαστική αίθουσα. Αν δεν παρενέβαινε ο επικεφαλής ασφάλειας να τους μαζέψει, θα ερχόμασταν στα χέρια. Εφεραν επίτηδες νέους, που δεν μας γνωρίζουν, για να τσαμπουκαλεύονται.
Σε λίγο νέο επεισόδιο: δεν επιτρέπουν σε συνάδελφο της «Ελευθεροτυπίας» να έχει μαζί του το laptop που το κουβαλάει πάντοτε στο δικαστήριο, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει πρόβλημα.

Στον προθάλαμο πέφτουμε πάνω στον Κορωναίο. Φουτεράκι λευκό, τζιν παντελόνι, το μαλλί πιασμένο κοτσίδα, μιλάει με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Δάβαλο και Αρναουτίδη. Τον παρατηρούμε. Δείχνει άνετος, αλλά τα μάτια του παίζουν συνεχώς. Βγαίνει έξω και τηλεφωνεί από το κινητό: «Σε κάνα μισάωρο θα έχω τελειώσει»! Ετσι νομίζει ή προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι δεν τρέχει τίποτα;

Η διαδικασία ξεκινά με απούσα και πάλι την πολιτική αγωγή (Αλ. Κατσαντώνης), μολονότι έχει ενημερωθεί ότι θα καταθέσει ο Κορωναίος.
Πρώτος μάρτυρας ο Π. Οικονόμου που είχε τραυματιστεί κατά την έκρηξη στον Περισσό. Δεν γνωρίζει τίποτα, δεν γνωρίζει τον Σερίφη, δεν ασχολήθηκε με την ενδεχόμενη εμπλοκή του, δεν ρώτησε συναδέλφους του να μάθει, δεν προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία ή να προσεγγίσει τον Κορωναίο για να μάθει.
Ιδια εικόνα και από τον επόμενο μάρτυρα Ν. Πολύμερο. Δεν είδε τίποτα το ύποπτο, δεν γνωρίζει τίποτα, δεν έχει ιδέα για τον Σερίφη, πέρα απ’ αυτά που διάβασε στις εφημερίδες. Εκανε παράσταση πολιτικής αγωγής χωρίς να έχει κάποιο στοιχείο σε βάρος του Γ. Σερίφη, αλλά… αν κριθεί ένοχος, επιθυμεί την αποζημίωσή του για ηθική βλάβη. Για την απουσία του συνηγόρου του, που επισημαίνεται από την έδρα, δεν έχει καμιά εξήγηση. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είχε περπατήσει από το σταθμό του Περισσού μέχρι το σημείο που έκανε στάση το υπηρεσιακό λεωφορείο και απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ήταν κατηγορηματικός, ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν είδε κάτι το ύποπτο ούτε συνάντησε κάποιον πολίτη να περιμένει εκεί. Εχει σημασία αυτή η λεπτομέρεια, ενόψει των όψιμων ισχυρισμών Κορωναίου.

Και έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Κορωναίος Ανδρέας, του Νικολάου και της Σταυρούλας, γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη, κάτοικος Περισσού, ετών 54.
Ο πρόεδρος παρατηρεί ότι δύο φορές έχει δηλώσει άλλη ημερομηνία γέννησης. Νέα εμπλοκή με το όνομα της μητέρας του. Παναγιώτα γράφουν τα χαρτιά, Σταυρούλα δήλωσε αυτός. Ο πρόεδρος ζητά να φέρουν από την είσοδο την ταυτότητά του και τον ξαναρωτά την ηλικία του. «Δεν θέλω να λέω την πραγματικότητα –απαντά- γιατί φοβάμαι πολύ. Με έχουν απειλήσει, μου έχουν κάψει το αυτοκίνητο, μπορεί να έχω δυο αστυνομικούς να με φυλάνε, αλλά μπορεί να με βρουν σε κανέναν υπόνομο. Γι’ αυτό δεν θέλω να λέω ούτε τη διεύθυνσή μου ούτε την ηλικία μου»!!!

Ο πρόεδρος του ζητά να πει τι είδε, αλλά επειδή ο λόγος του είναι παραληρηματικός αρχίζει να τον εξετάζει με ερωτήσεις. Λέει ότι τις προηγούμενες μέρες, Σάββατο και Κυριακή (το συμβάν έγινε Δευτέρα), στην οδό Χαράς, κινούμενος με το μηχανάκι του, είδε μια BMW, ίσως μαύρου χρώματος, με βελγικές πινακίδες και γι’ αυτό την πρόσεξε. Ηταν μέσα τρία άτομα και δεν αναγνώρισε κανέναν απ’ αυτούς. Ο πρόεδρος του θυμίζει ότι στην πρώτη προανακριτική του κατάθεση λέει ότι πήγε προς το αυτοκίνητο και είδε δυο άτομα, αλλά έξω από το αυτοκίνητο!
Η υπεράσπιση (Κούρτοβικ, Βαγιανού) παρεμβαίνει και ζητά από τον πρόεδρο να αφήσει τον μάρτυρα να ολοκληρώσει την αφήγησή του και να μην του επισημαίνει την κάθε του αντίφαση, όμως ο πρόεδρος δηλώνει ότι θα συνεχίσει έτσι.
Τότε ο Κορωναίος θυμάται ότι πριν τέσσερα χρόνια έχει περάσει και ένα εγκεφαλικό και δεν θυμάται καλά!!! Ο πρόεδρος του ζητά να του περιγράψει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και αυτός ισχυρίζεται ότι δεν τον έχει επηρεάσει, γιατί μπορεί να ήταν και ελαφρύ!!!

Εχουμε και λέμε, λοιπόν. Το Σάββατο είδε την BMW με τρία άτομα μέσα. Την Κυριακή είδε το ίδιο αυτοκίνητο με ένα άτομο, αλλά δεν θυμάται αν ήταν μέσα ή έξω. Ο πρόεδρος του υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή του λέει «τα άτομα» και συμφωνούν ότι αυτά που έλεγε τότε είναι πιο αξιόπιστα, γιατί τώρα μπορεί και να μη θυμάται καλά.
Επόμενη ερώτηση πού ήταν το αυτοκίνητο. Στο βενζινάδικο, απαντά ο Κορωναίος. Εδώ λέτε –σημειώνει ο πρόεδρος αναφερόμενος στην κατάθεσή του- άλλο σημείο, πολύ μακριά από το βενζινάδικο. Του επισημαίνει επίσης, ότι στην κατάθεσή του λέει ότι και την Κυριακή αναγνώρισε το αυτοκίνητο και τα άτομα, ότι ήταν τα ίδια δηλαδή! «Νομίζω ότι μιλήσαμε λίγο», επανέρχεται ο Κορωναίος. «Τους ρώτησα αν είναι από το Βέλγιο, επειδή είχα εργαστεί εκεί 4,5 χρόνια». Ο πρόεδρος του υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή του είπε ότι, επειδή δεν του έδωσαν καμιά σημασία, έφυγε και πάλι.

Και φτάνουμε στη Δευτέρα. Τότε, λοιπόν, είδε έναν άνθρωπο με μια τσάντα. Οι άλλοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Πού ήταν το αυτοκίνητο; Στο ίδιο σημείο. Μέχρι τώρα μας έχετε πει δυο διαφορετικά σημεία, παρατηρεί ο πρόεδρος. Καλά, μπορεί να ήταν λίγο παρακάτω, απαντά ο Κορωναίος!
Το σημερινό σενάριο είναι το εξής: Πήγαινε κάθε μέρα και έπινε καφεδάκι με τον βενζινά και καθώς έφευγε είδε ένα άτομο έξω από το αυτοκίνητο και τα άλλα δύο άτομα ήταν μάλλον μέσα στο αυτοκίνητο. Φορούσε γυαλιά μαύρα και είχε ένα κρεμαστό τσαντάκι. Είχε μαύρα μαλλιά όρθια, μεγάλα, λίγο σγουρά, αλλά και ίσια (!), κοντός, λίγο πιο κοντός από μένα, είκοσι πόντους πιο κοντός (20 πόντους δεν είναι λίγο, παρατηρεί ο πρόεδρος), μπορεί να ήταν πέντε, δέκα πόντους, μπορεί να φόραγε και τακούνια (!!!), τ’ αυτιά του ήταν λίγο περίεργα, πιο μεγάλα (χαχανίζει).
Μουστάκι είχε; ρωτάει ο πρόεδρος. Ναι είχε, απαντά ασμένως. Κρατούσε και μια εφημερίδα, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Κρατούσε κάτι σαν κινητό; ρωτάει ο πρόεδρος. Οχι –απαντά- δεν θυμάμαι τέτοιο πράγμα, απλά έβγαλε κάτι από το τσαντάκι και αμέσως έγινε η έκρηξη. Είστε σίγουρος; ρωτά ο πρόεδρος. Ε, βέβαια, τι να σας πω τώρα, δεν μπορώ να πω και όλη την αλήθεια γιατί φοβάμαι, πώς θα κυκλοφορήσω, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας!!!
Ο εισαγγελέας προσφέρεται να κοιτάξει το νόμο για να του προσφερθεί προστασία!!!
Η υπεράσπιση εξεγείρεται με την κακοστημένη παράσταση. Ο πρόεδρος κάνει διάλειμμα.

Στο διάλειμμα καταφτάνει και ο Κατσαντώνης, ενώ με την επανέναρξη της διαδικασίας ο εισαγγελέας ανακοινώνει ότι επικοινώνησε με την Αντιτρομοκρατική και του είπαν ότι ήταν επιλογή του Κορωναίου να μη ζητήσει προστασία και ότι μπορεί, αν θέλει, να πάει στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, να βρει τον προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής και να ζητήσει προστασία, εκθέτοντας και τους λόγους.

Και φτάνουμε στην κρίσιμη ερώτηση. Στην πρώτη σας κατάθεση δεν συνδέετε την ύπαρξη του κινητού με την έκρηξη. Γιατί; Απάντηση: Δεν με ρωτήσανε. Ερώτηση: Εσείς είδατε ένα συγκλονιστικό γεγονός και δεν αναφέρατε ένα τόσο σημαντικό πράγμα; Απάντηση: Δεν θυμάμαι, δεν το είπα.

Αλλο κρίσιμο θέμα: Επιμένετε ότι ήσασταν παρών στην έκρηξη; Απάντηση: Επιμένω. Ερώτηση: Τότε γιατί είπατε ότι το μάθατε από την τηλεόραση; Απάντηση: Αυτή είναι η πρώτη κατάθεση, η παλιά. Μετά που είδα αυτό το άτομο στην τηλεόραση και το αναγνώρισα, μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες και το αναγνώρισα. Ερώτηση: Την αρχική σας κατάθεση τη θυμόσαστε; Λέτε αυτά και αυτά και καταλήγετε ότι για το συμβάν έμαθα από τις ειδήσεις από την τηλεόραση. Λέτε ότι είχατε περάσει και είχατε δει κάποια πράγματα που εκ των υστέρων τα αξιολογήσατε, αλλά για την έκρηξη μάθατε από την τηλεόραση.
Απάντηση: Μόλις έγινε η έκρηξη, έβγαλα εγώ κάποιον κύριο και μετά έφυγα και μετά έμαθα όλα τα γεγονότα.
Ερώτηση: Αφού ήσασταν μπροστά, γιατί δεν το είπατε, ασήμαντο ήταν;
Απάντηση: Εχετε δίκιο.
Ερώτηση: Οχι μόνο δεν το αναφέρετε, αλλά αναφέρετε άλλη πηγή πληροφόρησης, την τηλεόραση. Πείτε αν τη μια φορά λέτε αλήθεια και την άλλη ψέματα.
Απάντηση: Ψέματα δεν λέω. Δεν ξέρω τι να σας πω. Εγώ είδα αυτό το άτομο, θέλετε το πιστεύετε, θέλετε όχι.
Πρόεδρος: Οφείλω να σας πω ότι δεν μας δίνετε μια ικανοποιητική εξήγηση.

Το κλου ακολουθεί αμέσως μετά. Ο πρόεδρος του ζητά να αναγνωρίσει το πρόσωπο που λέει ότι είδε. Εγώ αναγνώρισα τον Σερίφη, απαντά. Ποιος είναι ο Σερίφης, γυρίστε να δείτε, επιμένει ο πρόεδρος. Ηταν κρυμμένος κάπου εκεί απαντά, δείχνοντας στα πίσω έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ ο Γ. Σερίφης τον κοιτάζει από τις θέσεις των κατηγορούμενων!!!
Λογικό ήταν να εκραγεί ο Γ. Σερίφης και να απευθυνθεί οργισμένος στο δικαστήριο: Με τέτοιους πάτε να βγάλετε καταδίκες.
Ο Κορωναίος «τα παίρνει» κι αρχίζει να βρίζει πότε τον Σερίφη και πότε τον Τσιγαρίδα που κάτι του πέταξε (δεν ακούστηκε από τα μικρόφωνα).

Επόμενο θέμα. Ναι, αναγνώρισα τον Σερίφη στην Ασφάλεια, επιμένει ο Κορωναίος.
Πρόεδρος: Αν έρθουν οι αστυνομικοί, θα σας επιβεβαιώσουν;
Κορωναίος: Εδώ είναι, έξω είναι, φωνάξτε τους. Μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες και τους είπα αυτός είναι.
Πρόεδρος: Στον κ. Ζερβομπεάκο, δεν λέτε ότι ήσασταν παρών στο συμβάν, αν και ταυτοποιείτε τον Γιάννη Σερίφη.
Κορωναίος: Εχω πάει και άλλη φορά, το είπα την επόμενη.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το είπατε;
Κορωναίος: Γιατί δεν ήθελα να το πω, έχω προβλήματα, φοβάμαι.
Και αρχίζει η ιστορία ότι την παραμονή των εκλογών πήγαν να του κάψουν το αυτοκίνητο, αλλά πρόλαβε και δεν του το έκαψαν. Οτι τον απειλούν από τότε που κατέθεσε στο προηγούμενο δικαστήριο. (Ας σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς είχε πει και στο προηγούμενο δικαστήριο, άρα λέει ψέματα ότι όλα άρχισαν μετά την προηγούμενη κατάθεσή του).

Συνεχίζει το παραμύθι. Μου έσπασαν το παρπρίζ, όχι το πορτ μπαγκάζ, και μου έβαλαν μια γεμιστήρα με σφαίρες (στο προηγούμενο δικαστήριο είχε πει ότι του άφησαν ένα σακουλάκι με 100 σφαίρες στο λάστιχο), μου έσπασαν το παρπρίζ και εδώ, που είχα αφήσει το αυτοκίνητο στη γωνία. Και η κατάληξη: «Δεν αντέχω άλλο, θέλω να φύγω και να έρθω μια άλλη μέρα»!!!
Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μήνυση; Γιατί δεν ζητήσατε προστασία, αφού σίγουρα σας το είπαν στην Ασφάλεια;
Κορωναίος: Μου είπαν να κάνω μια αίτηση, αλλά μου λένε ότι δεν έχουν άτομα.
Εισαγγελέας: Κάνε εσύ την αίτηση.
Κορωναίος: Θα την κάνω σήμερα!!!

Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανακολουθίες («για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερες λέξεις», συμπληρώνει) τις διαδοχικές του καταθέσεις και αρχίζει τον ίδιο κύκλο ερωτήσεων με τον πρόεδρο, επιμένοντας γιατί δεν λέει τίποτα στην πρώτη κατάθεσή του.
Κορωναίος: Δεν το είπα, εντάξει!
Ο εισαγγελέας ρωτάει για την απόκλιση στην ηλικία, που είναι πλέον των 20 ετών.
Κορωναίος: Και εγώ είμαι 60, φαίνομαι για 60;
Εισαγγελέας: Στην Ασφάλεια σας έδειξαν και τον κατηγορούμενο;
Κορωναίος: Δεν θυμάμαι.
Εισαγγελέας: Δεν είπατε, να αυτός είναι ο Σερίφης που έβαλε τη βόμπα. Τότε δεν ήσασταν υπό το καθεστώς απειλών. Το λέει ο κ. Δάβαλος που θα έρθει σε λίγο. Γιατί δεν είπατε, να αυτός είναι ο δράστης;
Κορωναίος: Τι να σας πω τώρα, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Δεν το είπα, τι να σας πω. Δεν αισθάνομαι καλά, δεν μπορώ άλλο, τα λέμε μια άλλη φορά, πρέπει να πάω στο γιατρό. Πριν 20 μέρες πήγα με πνευμονία στο νοσοκομείο!!!
Πρόεδρος: Πρώτα θα ολοκληρώσετε την κατάθεσή σας.
Κορωναίος: Εχω ένα πόνο εδώ στο στήθος, στην καρδιά.
Πρόεδρος: Παρακαλώ, να οδηγηθεί στο ασθενοφόρο και να γίνει πλήρης έλεγχος. Εν ανάγκη να τον πάνε στο νοσοκομείο.
Κορωναίος: Δεν μπορώ άλλο, εγώ θέλω να πάω σπίτι μου, καλέστε με την άλλη βδομάδα, να είμαι ήρεμος.
Πρόεδρος: Παρακαλώ να οδηγηθεί τώρα για εξέταση. Διακόπτουμε για μισή ώρα!!!

Με την επανέναρξη της διαδικασίας, ο γιατρός της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ (ειδικός παθολόγος) κατέθεσε ότι δεν διαπίστωσε στον Κορωναίο τίποτα που να τον κάνει να ανησυχεί, αλλά ο ίδιος υποκειμενικά δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καλά. Ο ίδιος ο Κορωναίος δήλωσε ότι θέλει να πάει στο σπίτι του να ηρεμήσει και να έρθει μια άλλη μέρα, όταν όμως ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν θα μπορέσει αύριο, απάντησε ότι δεν ξέρει.
Ο Σ. Φυτράκης ζήτησε να καταθέσει ο γιατρός ενόρκως και αυτός επανέλαβε ότι η εκτίμησή του είναι ότι ο μάρτυρας μπορεί να συνεχίσει, αλλά επειδή ο ίδιος δηλώνει αδυναμία, ίσως να ήταν καλύτερα να καταθέσει αύριο. Στα ερωτήματα του Σ. Φυτράκη απάντησε ότι παθολογικώς δεν έχει τίποτα, ψυχολογικώς δεν μπορεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη να κάνει πλήρη προσέγγιση. Πρόβλημα ψυχολογικό που να μπορεί να τυποποιηθεί ιατρικώς δεν έχει διαγνωστεί. Μόνο μιλώντας σε ανθρώπινη βάση λέει ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει αύριο, για να μην υπάρξει στρεσάρισμα, επειδή έχει χρόνιο στεφανιαίο πρόβλημα. Πάντως, αυτό το χρόνιο πρόβλημα δεν επηρεάζει την πνευματική του διαύγεια. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε να διακόψει για την επόμενη μέρα και να συνεχίσει με τον Κορωναίο.

Υ.Γ. Για το ποιον του Κορωναίου δεσ' τε επίσης:

http://www.eksegersi.gr/keimena2/kafkiki_atmosfaira.html

htt

από @ 29/03/2005 4:44 μμ.


αλλά δεν καταλαβαίνω κάτι. Εφόσον και οι υπόλοιποι υποτίθεται ότι κατηγορούνται γι΄αυτή την υπόθεση, μάλλον καταδικάστηκαν στην πρώτη δίκη, έτσι δεν είναι; δεν σημαίνει κάτι το ότι όλοι οι μπάτσοι που ήταν στο αυτοκίνητο δεν έχουν να πουν τίποτα και δεν αναγνωρίζουν κανένα; Πως καταδικάστηκαν λοιπόν;

από έκπληκτος 29/03/2005 4:48 μμ.


Τελικά θα τρελαθούμε εντελώς! Τόσο άχρηστοι είναι οι μπάτσοι που ούτε μια σκευωρία της προκοπής δεν μπορούν να στήσουν; Δεν υπάρχει ένας νόμος περί ψευδομαρτυρίας; Αν δεν εφαρμοστεί στην περίπτωση του Κορωναίου που στο διάολο θα εφαρμοστεί; Διαβάζω και ξαναδιαβάζω κάποια αποσπάσματα απ’ το λινκς που υπάρχουν στο ρεπορτάζ και δεν μπορώ να πιστέψω πόσο άτσαλα χρησιμοποιώντας τέτοιους ψευδομάρτυρες στήνουν τόσο κακότεχνες σκευωρίες οι μπάτσοι. Ας είναι καλά οι σύντροφοι της «Κόντρας» που τουλάχιστον αυτοί στον βαθμό που μπορούν δεν αφήνουν κι αυτή την ιστορία να την φάει το σκοτάδι. Παραθέτω αποσπάσματα απ’ το πρώτο λινκς: «…..Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό κατ' αντιπαράσταση με το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας. Βούλευμα: Ο μάρτυρας Κορωναίος «κατά το χρόνο της εκρήξεως βρισκόταν σε μικρή απόσταση». Κορωναίος στην Αντιτρομοκρατική (19.9.1994): «Για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος του Αστυνομικού λεωφορείου έμαθα από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της 19-9-94 από την τηλεόραση. Ολα τα θεωρούσα τυχαία αλλά όταν το μεσημέρι άκουσα το συμβάν μου δημιούργησαν υποψίες». Βούλευμα: «Η ταυτότητα και τα λοιπά χαρακτηριστικά του κατηγορουμένου (Ιωάννη Σερίφη) από την αρχή περιγράφονται από τον αυτόπτη μάρτυρα Ανδρέα Κορωναίο». Κορωναίος στην Αντιτρομοκρατική (19.9.1994): «Ηταν ηλικίας 28 έως 35 χρόνων, μετρίου αναστήματος, κανονική σωματική διάπλαση. Το σχήμα του προσώπου στρογγυλό παχουλό με μουστάκι μικρό μαύρο. H εμφάνισή του ήταν περιποιημένη και δεν έδειχνε να ήταν εργάτης. Το άλλο άτομο (σ.σ. δηλαδή όχι ο υποτιθέμενος Σερίφης) ήταν αναστήματος 1,60 με 1,68 πιο κοντός από τον πρώτο». (Δηλαδή, ο Σερίφης, που είναι 1,65 ήταν πιο ψηλός από κάποιον που τον έκοψε 1,60 με 1,68. Και ήταν ο Σερίφης ηλικίας 28 με 35, ενώ ήταν 56!). Βούλευμα: Ο Κορωναίος «αντιλήφθηκε τον προαναφερόμενο κατηγορούμενο να έχει στον αριστερό του ώμο κρεμασμένη κάποια τετράγωνη μαύρη τσάντα να ενεργοποιεί με τηλεχειρισμό τον παραπάνω εκρηκτικό μηχανισμό». Κορωναίος στην Αντιτρομοκρατική (19.9.1994): «Θυμάμαι ότι κρατούσαν και οι δύο κάτι σαν κινητό τηλέφωνο, δεν το πρόσεξα καλά. Ο πρώτος έφερε στον αριστερό του ώμο με λουρίδα δερμάτινη μαύρη τσάντα, τετράγωνη». Βούλευμα: «Από τότε τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του προαναφερόμενου κατηγορούμενου παρέμειναν χαραγμένα στην μνήμη του, ακόμα και όταν αυτός, μετά παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος προσήλθε στην αρμόδια αστυνομική αρχή που διενεργούσε προανάκριση και από το σύνολο των φωτογραφιών διαφόρων υπόπτων που επιδείχτηκαν σε αυτόν αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον εν λόγω κατηγορούμενο». Αστυνόμος Δάβαλος, σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Κορωναίο στον ανακριτή Ζερβομπεάκο (4.2.2004): «Πράγματι αναγνωρίσατε σε μια φωτογραφία το Γιάννη Σερίφη, αλλά δε μου αναφέρατε συγκεκριμένα ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν ένα από τα δύο πρόσωπα που περιγράφεται στην προανακριτική σας κατάθεση». Μάρτυς Κορωναίος: «Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, πράγματι δεν σας είπα ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν το ένα από τα δύο πρόσωπα που περιγράφω στην προανακριτική μου κατάθεση». Ανακριτής προς Κορωναίο: «Για ποιο λόγο στην προανακριτική σας κατάθεση στις 19-9-94 καταθέσατε ότι μάθατε για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού λεωφορείου από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης και όχι ότι είσαστε αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης, όπως τώρα καταθέτετε;» Απάντηση μάρτυρα: "Εγώ ήμουν μπροστά στην έκρηξη και το είπα από την αρχή" Αστυνόμος Δάβαλος: «Αυτά που προαναφέρατε δεν μου τα είπατε σε μένα όταν σας κάλεσα». Μάρτυς Κορωναίος: «Τα δέχομαι αυτά, δηλαδή τα παραπάνω τα λέω για πρώτη φορά σε σας κύριε Ανακριτά». Υπαστυνόμος Αρναουτίδης, σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Κορωναίο στον ανακριτή Ζερβομπεάκο (4.2.2004): «Οταν κύριε Κορωναίε σας καλέσαμε στην Υπηρεσία μας τον Δεκέμβριο του 2002 και σας δείξαμε διάφορες φωτογραφίες, μας είπατε βλέποντας τη φωτογραφία του Γιάννη Σερίφη ότι αυτός είναι ο Γιάννης Σερίφης, χωρίς όμως να μας πείτε, ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν το ένα από τα δύο πρόσωπα που περιγράφατε στην προανακριτική σας κατάθεση». Μάρτυς Κορωναίος: «Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, είμαι όμως σίγουρος τώρα ότι ο Γιάννης ο Σερίφης ήταν το ένα από τα δύο πρόσωπα που περιγράφω στην προανακριτική μου κατάθεση». Τα παραπάνω είναι το υλικό της δικογραφίας. Υλικό αποκαλυπτικό, έτσι όπως το παρουσιάσαμε σε αντιπαράθεση. Υλικό που μας οδηγεί στο αβίαστο συμπέρασμα ότι και ο εισαγγελέας και το Συμβούλιο ψεύδονται. Γιατί αποδίδουν στις καταθέσεις του Κορωναίου πράγματα αντίθετα από αυτά που πραγματικά προκύπτουν απ• αυτές. Και κάτι τελευταίο: στην περίπτωση του Νώντα Σκυφτούλη και η εισαγγελική πρόταση και το βούλευμα αναλύουν όλες τις αντιφάσεις της μοναδικής μάρτυρα που κάποια στιγμή τον ενέπλεξε και καταλήγουν σε απαλλακτική πρόταση/απόφαση. Στην περίπτωση Σερίφη όχι μόνο δεν κάνουν το ίδιο, αλλά κάνουν το αντίθετο: ψεύδονται. Δυο μέτρα και δυο σταθμά για μια ακόμη φορά. Οχι βέβαια γιατί ήθελαν να κάνουν τη χάρη στον Σκυφτούλη, αλλά γιατί εκείνοι που κινούν τα νήματα δεν ήθελαν τον Σκυφτούλη σ' αυτή τη φάση, αλλά τον Σερίφη». http://www.eksegersi.gr/keimena2/kafkiki_atmosfaira.html

από Θοδωρής Κ. 29/03/2005 4:49 μμ.


Παραληρεί ο Κορωναίος και μάλλον απ΄ότι φαίνεται το "καταλαβαίνουν" και οι δικαστές, αν και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Πως όμως καταδικάστηκαν οι 4 για την υπόθεση του Περισσού, δεν θυμάμαι. Θυμάται κανείς; Ποια στοιχεία υπήρχαν;

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 30/03/2005 2:12 πμ.


… Σερίφης: Κύριε πρόεδρε, προκαλεί κιόλας. Λέει την αλήθεια; Ήμουν 28, ήμουν 35 , ήμουν 1.30. Αν θέλετε να πάρετε απόφαση καταδικαστική, να την πάρετε τώρα, δεν με νοιάζει εμένα. Δεν θα μου φέρετε εδώ το Δαφνί να μου πει διάφορα Κορωναίος: Δεν κοιτάς τα χάλια σου. Που μιλάς σε μένα , άντε μπράβο Ακρόπολη ( λέει στον Τσιγαρίδα, που κάτι του λέει) που θα με βγάλουν και τρελό. Τέντες: Πότε τον αναγνωρίσατε τον κ. Σερίφη; Κορωναίος: -Όταν βγήκε στην τηλεόραση Τέντες: Προηγουμένως μας είπατε ότι τον είδατε εδώ μέσα Κορωναίος: -Εδώ μέσα για πρώτη φορά. Τέντες: Που δηλαδή τον είδατε στην τηλεόραση; Κορωναίος: -Σ ένα μπαλκόνι Τέντες : Φωτογραφία του που είδατε, πριν πάτε στον ανακριτή; Κορωναίος: -Δεν το θυμάμαι… Τέντες: Πάντως, στην αστυνομία σας είχαν δείξει φωτογραφίες.. Κορωναίος: -Ναι Τέντες:Τον αναγνωρίσατε ως κάποιον που ήταν εκεί ή ως ένα γνωστό πρόσωπο; Κορωναίος: -Ναι, και είπα στον αστυνόμο ότι είναι αυτός…. Το πρωινό εκείνο. Και μετά πήγα στον ανακριτή Τέντες: Ετσι λέτε, είσαστε σίγουρος γι αυτό; Κορωναίος: -Ότι λέει η κατάθεσή μου Τεντες: Είστε βέβαιος αν έρθουν εδώ οι αστυνομικοί θα το επιβεβαιώσουν; Κορωναίος: -Δεν ξέρω μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες Τέντες: Για να δούμε…. Πάτε στον κ. Ζερβομπεάκο 26/2/2003 και λέτε για το Γιάννη Σερίφη. «Είμαι σίγουρος 100% ότι είναι ο Γιάννης Σερίφης , αυτός που φορούσε τα μαύρα γυαλιά και κρατούσε την τσάντα». Δεν λέτε πάλι ότι είσαστε παρών κατά την ώρα που έγινε η έκρηξη. Δηλαδή στον κ. Ζερβομπεάκο λέτε ότι αναγνωρίζετε τον κ. Σερίφη, αλλά δεν λέτε και πάλι ότι ήμουν κατά την ώρα της εκρήξεως στον τόπο της εκρήξεως. Κορωναίος: -Το είπα στην επόμενη Τέντες: Γιατί; Κορωναίος: -Δεν ήθελα. Γιατί είχα πολλά προβλήματα. Φοβάμαι να πάω έξω να πάω στη δουλειά μου. Τη μια πήγαν να μου κάψουν το αυτοκίνητο. Τη μία δύο μέρες πριν τις εκλογές ( το 2004) Είδα όλο βενζίνη τα αμάξι Τέντες: Είδατε κανένα; Κορωναίος: -Όχι. Μόνο το αυτοκίνητο περιχυμένο με βενζίνη. Τέντες: Άλλο; Κορωναίος: -Τώρα πρέπει να τα πω; Γιατί μου είπαν από την αστυνομία να μην τα πω Τέντες: Δέχεστε απειλές Κορωναίος: -Ναι. Εδώ μου σπάσανε το αυτοκίνητο .Δεν γίνεται δεν είναι κατάσταση αυτή. Έχω αλλάξει τα τηλέφωνά μου. Τέντες: Σας παίρνουν τηλέφωνο; Κορωναίος: -Ναι. Που το βρίσκουν το τηλέφωνο του σπιτιού μου δεν ξέρω Τέντες: Τώρα αναγνωρίσατε το πρόσωπο. Θα σας προστάτευε και πολύ να μην πείτε ότι είσαστε παρών εκεί; Κορωναίος: -Εδώ σκέφτομαι πως θα φύγω από εδώ. Θέλω να ηρεμήσω , να έρθω να καταθέσω μια άλλη μέρα. Τέντες : Ηρεμήστε. Λέτε , λοιπόν, ότι τα είπατε από την αρχή στους αστυνομικούς. Κορωναίος: -Ναι Τέντες: Να δούμε τι θα πούνε και αυτοί. Ανδρειωτέλη: Σας είπανε να τεθείτε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων από την αστυνομία; Κορωναίος: -Μου το είπανε. Μου το είπε και ο ανακριτής. Αλλά δεν ήθελα Ανδρει: Λέτε ότι φοβάστε, ότι δεν μπορείτε να δουλέψετε. Κάνατε την αίτηση και είπαν…. Κορωναίος: -Θα την κάνω από αύριο. Θα πάω τώρα Ανδρ: Γιατί μέχρι τώρα σε καμία από τις καταθέσεις δεν αναφέρετε τα περιστατικά;. Από πότε ξεκίνησαν; Κορωναίος: -Από την πρώτη ημέρα που ήρθα εδώ. Από την πρώτη ημέρα που ήρθε το χαρτί στο σπίτι. Από τότε αρχίσανε τα προβλήματα. Πριν ενάμισι χρόνο περίπου. Ανδρ:Άρα όσες φορές καταθέτατε που υπήρχαν οι ανακολουθίες, δεν είσαστε υπό καθεστώς απειλής Κορωναίος: -Όχι, όχι δεν είχα. Ανδρ: Μας λέει προανακριτικά ότι δεν είχε απειλές, ήταν ήρεμος και νηφάλιος. Γιατί λέτε το μάθατε από μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων; Κορωναίος: -Δεν το είπα αυτό Ανδρ: Και τι άλλο είπατε και γράφτηκε αυτό; Κορωναίος: -Δεν θυμάμαι Ανδρ: Μα την κατάθεση σας τη διαβάζουν και την υπογράφετε…. Τέντες: Φαίνεστε μάλιστα, ότι είστε συνεργάσιμος και πρόθυμος Κορωναίος: -Ναι, αλλά από εδώ και πέρα δεν θα είμαι. Ανδρ: Προσδιορίσατε το άτομο 25-28 ετών. Τότε ήταν 57. Η απόκλιση ήταν πλέον των 20 ετών. Κορωναίος: -Κι εγώ είμαι 60 φαίνομαι; Λάθος Ανδρ:Όταν πήγατε στην ασφάλεια να κάνετε αναγνώριση σας δείξαν πόσες φωτογραφίες; Κορωναίος: -30-40. Ανδρ: Μεταξύ αυτών σας έδειξαν και τον κατηγορούμενο; Κορωναίος: -Δεν θυμάμαι…… Ανδρ: Ο αστυνομικός που σας εξέτασε, αναφέρει ότι είπατε αυτόν τον ξέρω είναι ο Γιάννης Σερίφης. Δεν είπατε, όμως, να αυτός είναι ο δράστης. Αυτό με προβληματίζει. Κορωναίος: -Τι να σας πω… Δεν μπορώ να σας πω τίποτα Ανδρ: Δώστε μια εξήγηση… Κορωναίος: -Δεν το είπα τι να σας πω… Δεν αισθάνομαι καλά δεν μπορώ άλλο. Τα λέμε μια άλλη φορά. Δεν μπορώ , πρέπει να πάω στο γιατρό. Έχω δύο αγγεία βουλωμένα και δεν αισθάνομαι καθόλου καλά Ανδρ: Είστε βασικός μάρτυς Κορωναίος: -Τι να κάνω; Θέλετε χαρτιά να σας φέρω, άλλη μέρα. Θέλω να μεταφερθώ στο νοσοκομείο. Έχω ένα πόνο στο στήθος και με χτυπάει στην πλάτη. Τέντες: Να οδηγηθεί στο ασθενοφόρο και να γίνει πλήρης έλεγχος. Και εν ανάγκη να τον πάνε και σε νοσοκομείο. Διακόπτουμε. Κορωναίος: -Καλέστε με από βδομάδα να έχω την ηρεμία μου. Τέντες: Παρακαλώ να γίνει μια εξέταση. Διακόπτουμε μέχρι τη μια και θα δούμε… Τέντες: Επαναλαμβάνετε η συνεδρίαση. Εξετάσθηκε από γιατρό ο κ. Κορωναίος; Κων. Μπερκέτης ( γιατρός) : Ο κ. Κορωναίος δεν έχει κάτι οξύ. Εχει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας που έχει αντιμετωπισθεί στο παρελθόν πολλάκις Τέντες: Η γνώμη σας είναι ότι μπορεί να συνεχίσει; Κορωναίος: -Θα μπορούσε να συνεχίσει να καταθέτει. Αλλά θα ήταν καλύτερα να μπορούσε να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί και να συνεχίσει μια άλλη μέρα. Μπορεί να συνεχίσει, ναι , αλλά κάτω από πίεση. Τίποτα αντικειμενικό δεν με κάνει να ανησυχήσω, ωστόσο ανθρώπινα όταν κάποιος σου λέει ότι δεν αισθάνεται καλά…. Ανδρ:Να διακόψουμε για αύριο…. ( αντιδρούν οι κατηγορούμενοι και η υπεράσπιση) Τέντες: Κύριε μάρτυς ελάτε να σας ρωτήσουμε κάτι. Όπως βλέπετε ο γιατρός λέει… Κορωναίος: -Δεν μπορώ δεν αισθάνομαι καλά…. Τέντες: Όμως θα εξετασθείτε κάποτε…. Κορωναίος: -Βεβαίως, δεν λέω όχι. Αλλά δεν αισθάνομαι καλά Ανδρει: Εν όψει της πιέσεως που λέει ότι αισθάνεται να τεθεί υπό το καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Αύριο.. Κορωναίος: -Δεν ξέρω Ανδρ: Δεν μπορείτε να μου πείτε όχι αύριο. Διότι αλλιώς η κατάσταση αυτή είναι πεποιημμένη…. Φυτράκης ( ζητεί να υποβάλλει η υπεράσπιση ερωτήσεις στον μάρτυρα και το αίτημά του γίνεται δεκτό) Παθολογικό άμεσο πρόβλημα που να τον παρεμποδίζει να καταθέσει υπάρχει; -Όχι Φυτ: Ψυχολογικό υπάρχει και πως το προσδιορίζεται επιστημονικώς; -Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έχουμε μόνο δυνατότητα προσέγγισης ενός τέτοιου θέματος Φυτρ: Στο δικονομικό μας σύστημα δεν προβλέπεται όποτε θέλει ο μάρτυρας Τέντες: Αφήστε τα συστήματα κ. συνήγορε. Κύριε μάρτυς μη λαμβάνετε υπόψη αυτά. Φυτρ: Υπάρχει ψυχολογικό πρόβλημα; -Μπορεί να συνεχίσει να καταθέτει. Αλλά ανθρώπινα σκεφτόμενοι μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να καταθέσει αύριο. Αύριο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός Φυτρ:Ως προς τι αποτελεσματικός; -Ως άνθρωπος. Κούρτοβικ: Ποιο είναι αυτό το χρόνιο πρόβλημα; -Είναι άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου. Όταν υπάρχουν χρόνια προβλήματα σε αρρώστους στεφανιαίους είμαστε υποχρεωμένοι να μην επιβαρύνουμε τα υποστρώματα. Ίσως κάτι να παρουσιάσει που θα του το δημιουργήσουμε εμείς. Κουρτοβικ: Μπορεί αυτό το πρόβλημα να επηρεάσει τα πραττόμενα και τα λεγόμενα του μάρτυρα. Υπάρχει η πνευματική διαύγεια να καταθέσει; -Βεβαίως. Έχει πλήρη ικανότητα να καταθέσει. Κατά τα λεγόμενά του έχει στεφανιαία νόσο και από την εξέταση κι εγώ διαπίστωσα ότι υπάρχει, γιατί είδα κάτι στο στεφανιογράφημα. Αγαπίου: Πολύ ανθρωπιά σας διακρίνει απ ότι κατάλαβα Τέντες: Κακό είναι αυτό; Αγαπίου: Όχι. Αλλά όταν είναι επιλέξιμη;Σ εμένα μπορείτε να δείξετε ανθρωπιά; Τέντες:Μην απαντάτε. Αγαπίου: Σ’ ένα άλλο δικαστήριο τα ίδια θα λέγατε; -Μάλιστα. ( Κούρτοβικ θέτει θέμα ψευδορκίας Κορωναίου) Τέντες: Διακόπτει το δικαστήριο για αύριο στις 9. Θα συνεχίσουμε με τον κ. Κορωναίο. Αγαπίου: Σε σχέση με το μάρτυρα που κλήθηκε αύριο ( ξάδελφο του ιδιοκτήτη της Πολέμωνος) θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτός θα πει κάποια πράγματα σε σχέση με κάποια Σοφία Κυριακίδου. Τέντες: Θα το δούμε. … κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License