ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

μια και κοντεύει να περάσει η μέρα, σήμερα 25 Μαρτίου , αξιζει μια μικρη έστω αναφορά στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, μια επανάσταση που οργανώθηκε στην Οδησό , πρωτοεκδηλώθηκε στην Μακεδονια και τελικα έληξε με αμφίβολα αποτελέσματα μετα την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Μια επανάσταση που σκοπο είχε την κοινωνική αναδιάρθρωση των λαών της βαλκανικής , με αποτίναξη της τοτε Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια επανάσταση συνεχιστή της Αμερικάνικης και της Γαλικής μετα ίδια ιδεώδη και σκοπούς. Μια επανάσταση που κατεδίωξαν με μανια οι Κοτσαμπάσηδες και το "ιερον" Φανάριον. Μια επανάσταση που κατεληξε σε διαπραγματευτικο χαρτι των μεγάλων δυνάμεων για το ξαναμοιρασμα της επιροής τους. Παρα ολα αυτα αποτελει φωτεινο παραδειγμα και παρακαταθήκη για το μελλον. Αυτοί που δεν θέλουν να την θυμούνται και να την μνημονεύουν αποτελούν σοβαρή παραφωνία στην ανθρώπινη προοδο και στην προσπάθεια για κοινωνική δικαιωσύνη.

!!!

από ! 25/03/2005 1:41 μμ.


Ωραίος ο δεκάρικος αλλά μάθε πρώτα ιστορία .

από ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΡΜΑΝ 25/03/2005 4:43 μμ.


ΡΕ Μαλ**α, τι αρλουμπες λες; Τοσους τουρκους που σκοτωσαν οι κωλοαλβανοι και οι σκατοελληνες κλεφτες και κοτζαμπασηδες δεν τους λυπασαι;; Ολοι οι πολεμοι ειναι φονικοι, ολα αυτα τα φτωχα γυναικοπαιδα του τουρκικου λαου που πεθαναν και εσυ τολμας να πανυγοιριζεις; Γα****νο εθνικι του κερατα.ΟΥΣΤ! Σημερα ειναι μερα ντροπης για μας, τους απογονους αυτων των τερατων.

από ΑΠΟ ΚΑΤΩ. 25/03/2005 7:06 μμ.


Οταν την προγιαγια σου την γαμαγανε τουρκοι,λογικο ειναι να τους λυπασαι.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!Τι αλλο θα ακουσουμε!!τερατα αυτοι που μας ελευθερωσαν??δηλαδη και οι ανταρτες της εθνικης αντιστασης{συμπεριλαμβανομενου και του παππου μου}ειναι τερατα επειδη σκοτωσαν γερμανους?η εκτος αν κανεις διαχωρισμους σε γυναικοπαιδα και στρατιωτες!!τι αλλο θα ακουσουμε ρε παιδια!ολοι οι ανθρωποι που σκοτωνονται σε πολεμους,ειναι ιδιοι!!αλλα οταν κανεις επανασταση για την ελευθερια της χωρας σου{1821,1942-1949,1955,1973}ειναι λογικο να μην πολεμας με γαρυφαλλα!ειμαστε ελευθεροι χαρη αυτων των....ΤΕΡΑΤΩΝ!!!

από πιο αποκάτω 25/03/2005 8:59 μμ.


Τροτσκιστής λέει ότι είναι, αυτοί μια χαρά τα πήγαιναν με τους γερμανούς στην κατοχή. Είχαν κατηγορήσει και την αντίσταση πως με τις πράξεις της προκαλούσε τις εκτελέσεις των ελλήνων από τους γερμανούς.

από μετ@νάστης 25/03/2005 9:07 μμ.


αποδεχόταν όποιον ήθελε να πολιτογραφηθεί έλληνας, αντίθετα με τους σημερινούς "πατριώτες" που φέρονται στους μετανάστες σαν να είναι σκουλήκια: «Έλληνες είναι, α' Όσοι αυτόχθονες της Ελληνικής Επικρατείας, πιστεύουσιν εις Χριστον. β' Όσοι από τους υπό τον οθωμανικόν ζυγόν, πιστεύοντες εις Χριστόν, ήλθαν και θα έλθωσιν εις αυτήν. γ' Όσοι αυτόχθονες και μη, και οι τούτων απόγονοι, πολιτογραφηθέντες εις ξένας Επικρατείας προ της δημοσιεύσεως του παρόντος Συντάγματος, έλθωσιν εις την Ελληνικήν Επικράτειαν, και ορκισθώσι τον Ελληνικόν όρκον. ε' Όσοι ξένοι έλθωσι και πολιτογραφηθώσιν» Η Γ' Εθνοσυνέλευση, στην Τροιζήνα, 1827

από αντι-ρεβιζιονιστής 26/03/2005 8:26 πμ.


ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ. Οχι γιατί η επανάσταση είχε ταξικό χαρακτήρα (αφού οι ταξικές αντιθέσεις ήταν κάτι το εξόχως δευτερεύον τη περίοδο 1453-1821 στο σύνολο της Οθωμανικής Επικράτειας). Αλλά γιατί η επιτυχής έκβαση της επαναστασης του 1821 έβαλε τη γεωγραφική περιοχή που προς το παρόν ονομάζεται Ελλάδα (μετά τη νομική συγκρότηση του Ευρωπαικού Κράτους ,μέσω του Ευρωσυνταγματος,πιθανόν να μετονομασθεί σε 25η πολιτεία της Ε.Ε.) στη χορεία των δυτικών χωρών ,με ότι αυτό συνεπάγεται (ιερά εξέταση αλλά και διαφωτισμός,φεουδαρχία αλλά και γαλλική επανάσταση,σταυροφορίες αλλά και αναγέννηση,καπιταλισμός αλλά και αυτοδιεύθυνση,ναζιστική κατοχή αλλά και αντίσταση,παγκοσμιοποίηση αλλά και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα,ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι αλλά και αντιπολεμικό κίνημα). Χωρίς την επανάσταση των "αιμοβόρων" και "εθνικιστών" προγόνων μας κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα είμασταν μέχρι σήμερα μια καταπιεσμένη μειονότητα του Τουρκικού Κρατους (όπως π.χ.οι Κούρδοι).

από απομνημονέυματα Μακρυγιαννη 26/03/2005 12:47 μμ.


Κάνουν και οι μαθηταί τους οι Ευρωπαίοι την ανταμοιβή εις τους απογόνους εμάς -γύμναση της κακίας και παραλυσίας. Τέτοι' αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν. Μια χούφτα απογόνοι εκεινών των παλαιών Ελλήνων χωρίς ντουφέκια και πολεμοφόδια και τ' άλλα τ' αναγκαία του πολέμου ξεσκεπάσαμεν την μάσκαρα του Γκραν-Σινιόρε, του Σουλτάνου, οπού 'χε εις το πρόσωπόν του κ' έσκιαζε εσέναν τον μεγάλον Ευρωπαίον. Και του πλέρωνες χαράτζι εσύ ο δυνατός, εσύ ο πλούσιος, εσύ ο φωτισμένος, και τον έλεγες Γκραν-Σινιόρε, φοβώσουνε να τον ειπής Σουλτάνο. 'Οταν ο φτωχός ο 'Ελληνας τον καταπολέμησε ξυπόλυτος και γυμνός και του σκότωσε περίτου από τετρακόσες-χιλιάδες ανθρώπους, τότε πολέμαγε και μ' εσένα τον χριστιανόν- με τις αντενέργειές σου και τον δόλο σου και την απάτη σου κ' εφόδιασμα τις πρώτες χρονιές των κάστρων. Αν δεν τα 'φόδιαζες εσύ ο Ευρωπαίγος, ήξερες που θα πηγαίναμεν μ' εκείνη την ορμή. 'Υστερα μας γιομώσετε και φατρίες -ο Ντώκινς μας θέλει 'Αγγλους, ο Ρουγάν Γάλλους, ο Κατακάζης Ρούσσους και δεν αφήσετε κανέναν 'Ελληνα -πήρε ο καθείς σας το μερίδιόν του και μας καταντήσετε μπαλαρίνες σας και μας λέτε ανάξιους της λευτεριάς μας, ότι δεν την αιστανόμαστε. Το παιδί όταν γεννιέται, δεν γεννιέται με γνώση οι προκομμένοι άνθρωποι το αναστήνουν και το προκόβουν. Τέτοια ηθική είχετε εσείς και προκοπή, τέτοιους καταντήσετε κ' εμάς τους δυστυχείς. 'Ομως του-κάκου κοπιάζετε. ... Κι' όλοι οι τίμιοι 'Ελληνες δεν θέλει κανένας ούτε να σας ακούση, ούτε να σας ιδή, ότι μας φαρμάκωσε η κακία σας, όχι των φιλανθρώπων υπηκόγωνέ σας, εσάς των ανθρωποφάγων οπ' ούλο ζωντανούς τρώτε τους ανθρώπους και 'περασπίζεστε τους άτιμους και παραλυμένους και καταντήσετε την κοινωνία παραλυσία. Ο περίφημος Ναπολέων, ο βασιλέας της Γαλλίας, οπού τίμησε την αντρεία και την σοφία του πολέμου κι' από μικρός άνθρωπος έγινε αυτοκράτορας, βασιλέας απολέμηστος -ο Χάρος τον σκότωσε με-χωρίς ντουφέκι και σπαθί, και κατέβηκε εις τον 'Αδη με φόρεμα εννιά πήχες πανί. 'Ολος ο κόσμος δεν τον χώραγε, όλα τα πλούτη του κόσμου δεν του φτάναν, εννιά πήχες πανί του έφτασε και του περίσσεψε. Εις τον 'Αδη κατέβηκε με το ίδιον φόρεμα κι' ο βασιλέας της Ρουσσίας ο Αλέξανδρος και χαιρετιώνται οι δυο "βασιλείς ""Τι έλεγες, βασιλέα Αλέξαντρε, δεν θα πέθαινες και να 'ρθης εδώ σε" "τούτην την ζωήν ντυμένος μ' αυτό το φόρεμα; Πού 'ναι τα παράσημά σου; Πού " "'ναι η μεγάλη σου στολή; Πού οι καναπέδες οι χρυσοί; Πού οι κόλακες να " μας λένε μυθολογίες και να τους πιστεύωμεν και να χάνωμεν την δικαιοσύνην εις την ανθρωπότη και να τρώμεν τους τίμιους ανθρώπους ζωντανούς και "τους άτιμους να τους πιστεύωμεν και να τους δοξάζωμεν; .... Τώρα, αφού μας γύμνωσαν από την αρετή και πατριωτισμόν και ταλαιπωρούνε όλους τους αγωνιστάς και χήρες των σκοτωμένων κι' αρφανά τους κι' όσους θυσιάσαν το δικόν-τους δια την λευτεριά της πατρίδας, μας λένε ανάξιους της λευτεριάς, κι' ο ψευτογιατρός των Καλαβρύτων ο Ζωγράφος λέγει εις την προκήρυξή του ότι οι αγωνισταί είναι λησταί.!!!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License