στη χώρα που δεν στεριώνει κυβέρνηση.... Βολιβία

Μετά από περίπου ενάμιση μήνα μαζικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων (νερό, υδρογονάνθρακες κτλ) σε ολόκληρη την χώρα, ο πρόεδρος Κάρλος Μέσα δηλώνει την παραίτησή του.

Στα μέσα του περασμένου Γενάρη, για τρεις ολόκληρες μέρες, τα Συμβούλια Γειτονιάς στην μονίμως εξεγερμένη πόλη της Βολιβίας, στο Ελ Άλτο, κινητοποιούνται για την τελική ανάκληση του συμβολαίου με την Aguas de Illimani, την εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαχείρηση του νερού στην περιοχή, και αποσπούν τελικά την υπόσχεση για ανάκληση από την πλευρά της κυβέρνησης του Κάρλος Μέσα. >>>

Περίπου την ίδια περίοδο, ξεκινάνε απεργία πείνας 6 dirigentes της Συνομοσπονδίας Εργατών Γης της Βολιβίας, της οποίας ηγείται ο Μαλκού Φελίπε Κίσπε. Η απεργία πείνας γίνεται για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία της κυβέρνησης για το θέμα των υδρογονανθράκων, ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει τις πολύνεκρες κινητοποιήσεις και την τελική ανατροπή της κυβέρνησης του Γκονσάλο Σάντζες δε Λοσάδα τον Οκτώβρη του 2003.

Παράλληλα, εκείνες τις μέρες, η πόλη της Σάντα Κρουζ, η οικονομική πρωτεύουσα της Βολιβίας, ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Μαζικές κινητοποιήσεις, λόγω της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, ξεσπάνε και διεκδικούν αυτόνομη κυβέρνηση της πόλης, ανεξάρτητης και σε πλήρη σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα. Η απόφαση σύνταξης αυτόνομης κυβέρνησης έγινε από τον Ρουμπέν Κόστας, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτών (Comite' Ci'vico), η οποία ελέγχεται από την "ολιγαρχία" της περιοχής και προσπαθεί χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές διαμαρτυρίες να ρίξει την κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα και να διασφαλίσει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των οικονομικών ελίτ της περιοχής. Από την αντίπερα όχθη στέκεται το MAS, το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό, του Έβο Μοράλες, στηρίζοντας την κυβέρνηση Μέσα. >>>

Στις 26 του ίδιου μήνα, μπλόκα δρόμων στήνονται στην περιοχή Λος Γιούνγας, στα βόρεια της Λα Πας, από κοκαλέρος, καλλιεργητές κόκας για την υπεράσπιση των καλλιεργειών τους. Γυναίκες, άντρες και παιδιά που βρίσκονταν στα μπλόκα δέχονται επιθέση με δακρυγόνα από την αστυνομία και τον στρατό.

Από τις 2 του Μάρτη, η Ομοσπονδία των Συμβουλίων Γειτονιάς του Ελ Άλτο ξανακινητοποιείται. Όλες οι σημαντικές είσοδοι και έξοδοι της Λα Πας κλείνουν. Επίσης μπλόκα δρόμων σημειώνονται και στις Oruro, Copacabana, Ri'o Seco, Senkata, Ventilla, Cruce Villa Adela, Camino a Viacha. Γενική απεργία και πάλι απαιτώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεση της για ανάκληση του συμβολαίου με την Aguas de Illimani. Επιχείρειται η απόκλειση του αεροδρομίου στο Ελ Άλτο, η αστυνομία ανταποκρίνεται και καταστέλει βίαια. Η γενικευμένη απεργία συνεχίζεται μέχρι το περασμένο Σάββατο, οπότε και το Ελ Άλτο γιορτάζει τα 20 χρόνια του στην υπεράσπιση των φυσικών πόρων της χώρας.

Φωτογραφίες Παρασκευή, 4 του Μάρτη
[ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ]

Συνέλευση στο Ελ Άλτο, Παρασκευή 4 του Μάρτη
[ 1 | 2

Επίσης στην Κοτσαμπάμπα, απεργία πείνας 5 ηγετών της Επιτροπής Υπεράσπισης του Νερού, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του Ελ Άλτο. Φωτογραφίες [ 1 | 2 | 3 ]

Μετά από 6 μέρες γενικευμένης απεργίας, μπλόκων δρόμων και κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος Κάρλος Μέσα δηλώνει την παραίτησή του. Σε 40λεπτη ομιλία του στην τηλεόραση το βράδυ της Κυραικής θύμισε στους βολιβιάνους ότι όταν πήρε την προεδρία υποσχέθηκε ότι δεν θα ασκήσει βία και καταστολή. Δήλωσε ότι πλέον δεν μπορεί να ηγείται σε μια χώρα που πραγματοποιούνται συνεχώς μπλόκα δρόμων, γενικές απεργίες και μαζικές κινητοποιήσεις. Το πρωί της Δευτέρας, 7 του Μάρτη κατέθεσε την παραίτηση του στο Εθνικό Κογκρέσο, το οποίο θα συνεδριάσει γι' αυτό το ζήτημα σε λίγες ώρες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License