«ο πιο σκληρός σερίφης στις Ηνωμένες Πολιτείες»

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ από τα σημερινά "ΝΕΑ"

Ο Τζο Αρπάιο, «ο πιο σκληρός σερίφης στις Ηνωμένες Πολιτείες», επανεξελέγη στο Φένιξ, την έκτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά είχε βάλει υποψηφιότητα στα 60 του, όταν αποχώρησε από την DEA, την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Έκτοτε έχει επανεκλεγεί τρεις φορές, επειδή κανείς σημαντικός αντίπαλος δεν τολμάει να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του. Τούτη τη φορά, όμως, μερικοί πολίτες δεν σκοπεύουν να περιμένουν το τέλος ακόμη μίας θητείας. Και αυτόν τον μήνα αρχίζουν εκστρατεία για την καθαίρεσή του. Ο Αρπάιο δεν ανησυχεί. Εβδομήντα τριών χρόνων σήμερα, ελπίζει μάλιστα να διεκδικήσει άλλη μία θητεία σερίφη. «Αν έχω μια ιδέα, μπορώ να την κάνω πράξη σε μερικά δευτερόλεπτα», λέει. «Γι' αυτό μου αρέσει τούτο το επάγγελμα». Και από ιδέες, έχει πολλές. Μείωσε τα ημερήσια γεύματα των κρατουμένων από τρία σε δύο και περιόρισε το κόστος εκάστου σε 20 σεντς («λιγότερα από όσα δίνουμε για τους σκύλους και τις γάτες της φυλακής»). Τους κατήργησε τον καφέ («γιατί να χρειάζονται καφέ;»), το αλάτι και το πιπέρι («είμαι ήρωας του αγώνα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων»). Το κυριότερο, τους έχει εγκαταστήσει στην Τεντ Σίτυ, έναν υπαίθριο καταυλισμό. Οι μουσαμαδένιες σκηνές είναι από τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία κάτω από αυτές φτάνει τους 50 βαθμούς. «Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να διαμαρτυρηθείτε για τη ζωή στην Τεντ Σίτυ, σκεφτείτε τη ζωή των στρατιωτών μας στο Ιράκ», γράφει μία πινακίδα στην είσοδο του καταυλισμού. Οι κρατούμενοι φορούν τη φόρμα του κατάδικου. Οι κάλτσες τους είναι ροζ, το ίδιο και τα εσώρουχά τους, τα σεντόνια, τελευταία και οι χειροπέδες που χρησιμοποιούνται στις μεταγωγές τους. Μία, επιπλέον, μικρή ταπείνωση... Ο καταυλισμός των γυναικών κρατουμένων είναι αντίστοιχος. «Είμαι υπέρ της ισότητας στον εγκλεισμό», αστειεύεται ο σερίφης. Επανέφερε, επίσης, τις αλυσίδες - ομάδες κρατουμένων αλυσοδένονται μαζί για να δουλέψουν σε δημόσια έργα. Το ίδιο και οι γυναίκες, «πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία!» Και επειδή δεν πρόκειται για φυλακή αλλά για κρατητήριο, οι κρατούμενοι εκεί εκτίουν ποινές μικρότερες από ένα χρόνο φυλάκισης. Στην Τεντ Σίτυ μπορεί να βρεθείς επειδή έβγαλες βόλτα τον σκύλο σου χωρίς λουρί ή γιατί κατασκήνωσες κάπου χωρίς άδεια! H τελευταία ιδέα του σερίφη είναι να ζητάει τα δακτυλικά αποτυπώματα όποιου συλλαμβάνεται για τροχαία παράβαση. Θέλει, λέει, να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων κατά των πλαστοπροσωπιών. H Ένωση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη (ACLU) αντιδρά. Εδώ και δώδεκα χρόνια έχει δώσει πολλές μάχες με τον σερίφη, ο οποίος έχασε μερικές (για παράδειγμα, αναγκάσθηκε να απομακρύνει τις κάμερες που επέτρεπαν στους χρήστες του Ίντερνετ να παρακολουθούν τη ζωή των κρατουμένων). Χωρίς όμως να χάσει την κατασταλτική ορμή του.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License