Γενικευμένη απεργία, Ελ Άλτο -- Βολιβία

Στους δρόμους επιστρέφει ακόμα μια φορά ο βολιβιάνικος λαός, μπλόκα δρόμων και γενικευμένη απεργία ενάντια στην εταιρεία ύδρευσης Aguas del Illimani και στις αυξήσεις των τιμών των υδρογονανθράκων

Μετά τις ανακοινώσεις κοινωνικών τομέων για την απεργία απροσδιόριστου χρόνου που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος Κάρλος Μέσα, την Κυριακή 9 του Γενάρη, ανακοίνωσε αναφερόμενος στο ζήτημα του νερού ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του πληθυσμού να φύγει η Aguas del Illimani, ότι δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να αυξήσει τις τιμές στους υδρογονάνθρακες και, τέλος, ότι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα είναι μικρές επαναστατικές ομαδούλες αλλά αν οι κινητοποιήσεις γίνουν βίαιες θα παραιτηθεί.

Η Aguas del Illimani στο βολιβιάνικο έδαφος

Το συμβόλαιο για τις υπηρεσίες πόσιμου νερού και αποχέτευσης στην πόλη της Λα Πας και του Ελ Άλτο υπογράφεται το 1997 με την εταιρεία Aguas del Illimani, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η γαλλική πολυεθνική που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του νερού στον κόσμο: η Suez Lyonisse des Aux. Σύμβουλος και διαπραγματευτικός παράγοντας για την υπογραφή της συμφωνίας υπήρξε μια γαλλική τράπεζα, η Paribas. Οι όροι της συμφωνίας ποτέ δεν έγιναν δεκτοί από τον πληθυσμό της περιοχής, άλλωστε μόλις πρόσφατα άρχισαν να τους μαθαίνουν.

Οι όροι αυτής της συμφωνίας σε διάφορα σημεία δεν εκπληρώθηκαν ποτέ. Η εταιρεία είχε δεσμευτεί να αναπτύξει το δίκτυο πόσιμου νερού και αποχέτευσης στη Λα Πας και το Ελ Άλτο, για ολόκληρο τον πληθυσμό. Παρ' όλα αυτά, η περιοχή που φαίνεται σήμερα να έχει αυτές τις βασικές υπηρεσίες είναι η ίδια περιοχή στην οποία η κρατική επιχείρηση γι' αυτό το θέμα (πριν ιδιωτικοποιηθεί), η SAMAPA πρόσφερε ήδη έργο. Η Aguas del Illimani δεν διεύρυνε το δίκτυο νερού και αποχέτευσης, αφήνοντας πολλές οικογένειας της ζώνης ευθύνης της χωρίς παροχές.

Ταυτόχρονα υπάρχει το θέμα πληρωμής της υπηρεσίας. Η βολιβιάνικη νομοθεσία απαγορεύει την πληρωμή σε δολλάρια, γεγονός το οποίο η Aguas del Illimani δεν τηρεί.

Τα προβλήματα που υπάρχουν συνεχίζουν να είναι και ποιοτικής φύσης. Η εταιρεία δεν συντηρεί τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, κυρίως για το αποχετευτικό σύστημα. Η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν πληρεί τους κανονισμούς. Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι πολύ σοβαρή από την κακή λειτουργία του συστήματος πόσιμου νερού και από την μόλυνση που προκαλεί το βρόχινο νερό που βαλτώνει σε πολλά σημεία λόγω έλλειψης αποχετευτικού συστήματος.

Το ίδιο το συμβόλαιο περιλαμβάνει ρήτρα που αναφέρει ότι αν δεν τηρούνται οι όροι του συμβολαίου θα πρέπει να αποσυρθεί. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει το συμβόλαιο και θα πρέπει να ζητηθεί από την εταιρεία να καλυτερεύσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, αγνοώντας ότι ο ρόλος του δεν είναι να προστατεύσει την εταιρεία, αλλά να την αναγκάσει να σεβαστεί τα δικαιώματα του βολιβιάνικου λαού.

Από την πλευρά της η ίδια η εταιρεία τηρεί μια αλαζονική στάση, λέγοντας ότι με τη κυβέρνηση δεν έχει να συζητήσει τίποτα, και ότι αν είναι να κάνει μια διαπραγμάτευση θα την κάνει με το υπεύθυνο τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας γι' αυτό το ζήτημα.

Δευτέρα, 10 του Γενάρη: Το Ελ Άλτο παραλύει

Από τις έντεκα το πρωί συγκεντρώνεται κόσμος στο Ελ Άλτο. Αντηχούν οι οργισμένες φωνές ενός μεγάλου πλήθους - και δυναμίτης - μπροστά σε μια τριπλή σειρά αστυνομικών που έχουν στηθεί στο χώρο συγκέντρωσης.

Πραγματοποιείται συνέλευση με την συμμετοχή των συμβουλιών γειτονιάς του Ελ Άλτο, μεταλλωρρύχους, αγρότες, φοιτητές, αγρότες χωρίς γη, άνεργους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και γείτονες που θέλουν να μοιραστούν την οργή τους.

Ήδη από τις 9 το πρωί η απεργία έχει σταδιακά γενικοποιηθεί, βήμα βήμα όλοι οι δρόμοι εισόδου και εξόδου από το Ελ Άλτο έχουν κλείσει.

Φωνές υψώθηκαν: "διπλωμάτες και ξένοι επίσης πίνουν νερό, έτσι πρέπει να σεβαστούν τα μέτρα", δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ευθύνη όλων, στον κοινό αγώνα για το κοινό καλό, αυτών που έχουν λεφτά και αυτών που δεν έχουν.

Πώς δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό ο πρόεδρος αναρωτιούνται οι ανθρώπινες φιγούρες στα μπλόκα που έχουν στηθεί με ξύλα και πέτρες. Όταν μια εταιρεία παραβιάζει συμφωνίες και πουλάει αυτό που δεν είναι δικό της αλλά του λαού, πρέπει να φύγει. Πιο καθαρό νερό, είναι ο νόμος των απλά ειλικρινών εργατών.

Φωτογραφίες

Το θέμα των υδρογονανθράκων και πάλι στο προσκήνιο

Παράλληλα με το θέμα του νερού κινείται το ζήτημα της τιμής των υδρογονανθράκων. Η κυβέρνηση αναγγέλει για ακόμα μία φορά ότι θα αυξήσει τις τιμές. Οι τιμές των υδρογοναθράκων σχετίζονται με ολόκληρη την οικονομία, πιθανή αύξησή τους επηρεάζει το καλάθι όλων των νοικοκυριών της χώρας. Αυτή η αύξηση έχει ξεκάθαρα να κάνει με το γεγονός ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις ελέγχουν τους υδρογονάνθρακες της χώρας, οι οποίες εταιρείες για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να βγάλουν όσους περισσότερους φυσικούς πόρους μπορούν από τη χώρα. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, οι βολιβιάνοι έχουν ήδη χάσει την δυνατότητα του οικονομικού τους ελέγχου και πάντοτε βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων τους είναι η εθνικοποίηση των φυσικών τους πόρων.

Κοτσαμπάμπα και Σάντα Κρους

Γενικευμένες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις από τις 5 του Γενάρη.

Στη Σάντα Κρους υψώνονται φωνές αγανάκτησης "όταν αυτός ο πρόεδρος αυξάνει τις τιμές, δεν σκέφτεται τα παιδιά μας που πάνε στο σχολείο με το λεωφορείο ούτε εμάς, η κυβέρνηση μας πρόδωσε, θέλουμε την παραίτησή του" και σαν να ακούγεται και πάλι "κι άλλο οκτώβρη, γαμώτο".

Κινητοποίηση στη Κοτσαμπάμπα: φωτογραφίες [ 1 | 2 ]

Τρίτη, 11 του Γενάρη: γενικεύεται η κινητοποίηση στο Ελ Άλτο

Από τα ξημερώματα το κίνημα των χωρίς γη ξεκινά να επανακαταλαμβάνει εδάφη στην περιοχή Viacha, ιδιοκτήτης των οποίων φαίνεται να είναι η Εθνική Βολιβιάνικη Ζυθοποιεία. Τον περασμένο Μάη είχαν καταλάβει τα ίδια εδάφη, στήνοντας τα σπίτια τους και δουλεύοντας τη γη, και έμειναν σε αυτά μέχρι τις 25 του περασμένου Νοέμβρη οπότε και ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών τους έδιωξε βίαια.

Η γενική απεργία και τα μπλόκα συνεχίζονται. Μέλη των σωματείων του Ελ Άλτο μπλοκάρουν τις εισόδους ανεφοδιασμού της Λα Πας και του Ελ Άλτο, στηρίζοντας την απεργία της Ομοσπονδίας των Συμβουλίων Γειτονιάς του Ελ Άλτο.

Φωτογραφίες [ 1 | 2 | 3 | 4 ]

Τετάρτη, 12 του Γενάρη: τρίτη μέρα γενικευμένης απεργίας στο Ελ Άλτο... και η κυβέρνηση υποχωρεί

Μετά τις τρεις μέρες γενικευμένης απεργίας στο Ελ Άλτο, η κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα αποφάσισε να "τερματίσει" το συμβόλαιο εκχώρησης δικαιώματος για τις παροχές νερού στην Aguas del Illimani. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στα Συμβούλια Γειτονιάς του Ελ Άλτο με υπογεγραμμένο γράμμα από τον Υπουργό Δημόσιων Έργων.

Παρ' όλα αυτά, παραμένει η αμφιβολία για τους πραγματικούς στόχους αυτής της απόφασης, καθώς τα Συμβούλια δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα απομακρύνει την εταιρεία από τη χώρα.

Σαν ένδειξη αυτής της απόρριψης, λόγω έλλειψης καθαρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, τα Συμβούλια Γειτονιάς στο Ελ Άλτο έκαψαν το γράμμα που ανακοίνωνε την απόφαση και αποφάσισαν να συνεχίσουν την γενική απεργία μέχρι η κυβέρνηση να ακυρώσει το συμβόλαιο.

Αν αυτό δεν γίνει, για την Πέμπτη έχει ανακοινωθεί πορεία μέχρι τη Λα Πας και άλλες κινητοποιήσεις. Επιπλέον απαιτούν από τον πρόεδρο να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες ενάντια στην εταιρεία για την μη εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου και τις παραβάσεις στα πλαίσια της βολιβιάνικης δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, απαιτούν την εκπλήρωση των αιτημάτων για την μη αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων και για την δίκη του Sanchez de Lozada (του προηγούμενου προέδρου που ανάγκασαν να παραιτηθεί τον Οκτώβρη του 2003).

Οι κάτοικοι του Ελ Άλτο, στην προοπτική της απομάκρυνσης της Aguas del Illimani, ξεκινάνε συζητήσεις για τις εναλλακτικές διαχείρισης του νερού, βασισμένες στην αυτοδιαχείριση από τους ίδιους μέσω κοοπερατιβίστικων τακτικών. >>>

από Αντε 13/01/2005 11:50 πμ.


ξεσπάστε και πάλι! Πολύ το τραβάτε! Κι άλλο Οκτώβρη ρε γαμώτο!

post image

αλλά ήταν μια πορεία πανηγυρισμού καθώς, όπως οι ίδιοι οι βολιβιάνοι λένε: "η Aguas del Illimani φεύγει".

Φωτογραφίες: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License