Κοινότητα mapuche επανακτά εδάφη

Ανακοίνωση της κοινότητας mapuche "Mariano Solo" στην Αργεντινή, ότι επανακτούν τη γη που τους ανήκει.

Ανακοίνωση της κοινότητας mapuche ‘MARIANO SOLO’

Σήμερα, 3 του Γενάρη 2005, στην τοποθεσία Lilihuao Chico, στη περιφέρεια του Rio Negro, τα μέλη της κοινότητας μαπούτσε ‘Mariano Solo’ ανακοινώνουμε ότι επανακτήσαμε έδαφος που μας ανήκει από τα βάθη των αιώνων και που μας το είχαν αρπάξει.

Τα τελευταία 40 χρόνια, μέσω μεθόδων που έχουν να κάνουν με την εξαπάτηση και τη βία, περισσότερες από 20 οικογένειες της κοινότητάς μας έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών τους και αναγκάστηκαν να ζουν σε μικρές περιφραγμένες περιοχές.

Όμως αυτό το έδαφος, κοντά στην περιοχή Colan Conhue, είναι του λαού μας και σ' αυτόν ανήκει: το lelfu - ιερό μέρος όπου πραγματοποιείται το camaricun (γιορτή), ζωγραφιές σε σπηλιές άνω των 500 χρόνων που εκφράζουν την κουλτούρα των mapuche, το νεκροταφείο των παπούδων μας, τα σπίτια τους και οι σταύλοι, από λάσπη και πέτρα. Ένα από αυτά τα σπίτια που διατηρείται ακόμα και σήμερα, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το Mariano Solo, ηγέτη του οποίου το όνομα έχει η κοινότητά μας.

Για την ανάκτηση του εδάφους βασιζόμαστε στην ιστορία μας και την ύπαρξή μας ως αυτόνομου λαού που έχει αναγνωριστεί από το Εθνικό Σύνταγμα, που μας αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ταυτότητά μας, τον πολιτισμό και το έδαφός μας.

Κοινότητα Mapuche "Mariano Solo"

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License