Η θέση της "Κόντρας" για την απεργία πείνας του Α. Γιωτόπουλου

Το αναδημοσιεύω, αν και διαφωνώ σε αρκετά σημεία...

Η αλληλεγγύη είναι πολιτική πράξη

Τώρα που έληξε η απεργία πείνας του Αλέκου Γιωτόπουλου είναι ο κατάλληλος χρόνος να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τους αρουραίους που βγαίνουν από κάποιους υπονόμους των Εξαρχείων και σαν κοινοί προβοκάτορες «ψιθυρίζουν» διάφορα σε βάρος εκείνων που κράτησαν μια στάση πολιτικής αποστασιοποίησης από αυτή την απεργία πείνας. Με τέτοιους ανθρώπους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο, τέτοιες πρακτικές δεν μπορούμε να τις επικυρώσουμε, ούτε και έμμεσα. Μπορούμε να συζητήσουμε μόνο ανοιχτά μέσα στο κίνημα, με πολιτικούς όρους και όχι με όρους κουτσομπολιού, λασπολογίας και προβοκάτσιας.

Επειδή, λοιπόν, και μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης προκλήθηκαν μια σειρά προβλήματα, επειδή ανοίχτηκαν μια σειρά ζητήματα και επειδή αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να κουκουλώνονται, αλλά να βγαίνουν στον καθαρό αέρα, όπως λέει ένας πολύ αγαπητός σύντροφος, παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία να ανοίξουμε και αυτή τη συζήτηση.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τους πολιτικούς κρατούμενους και την έννοια της αλληλεγγύης σ’ αυτούς.

* Ο πολιτικός κρατούμενος είναι κάτι το ξεχωριστό από τον κοινό κρατούμενο. Είναι πολιτικό υποκείμενο. Παράγει πολιτική με τις ιδέες του, με τη στάση του, με τη συμπεριφορά του στη φυλακή, με τις πράξεις και τις παραλείψεις του, με όλα όσα εκπέμπει προς τα έξω. Γιατί ο πολιτικός κρατούμενος δεν έχει ούτε ιδιωτική ζωή. Είναι εκτεθειμένος στη δημοσιότητα, ακόμα και στις πιο ιδιωτικές στιγμές, εκείνες που οι άνθρωποι έξω από τη φυλακή μπορούν να προστατεύουν. Οπως κάθε πολιτικό υποκείμενο, έτσι και ο πολιτικός κρατούμενος είναι αντικείμενο ελέγχου και κριτικής. Από ολόκληρη την κοινωνία, από τον ταξικό αντίπαλο, από τα κινήματα, από τους συντρόφους, φίλους και συμπαραστάτες του. Δεν έχει καμιά πολιτική ασυλία επειδή συμβαίνει να είναι κρατούμενος. Ως πολιτικό πρόσωπο έχει τις ίδιες ιδιότητες με όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.

* Το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς κρατούμενους είναι να συμπεριφέρονται ως πολιτικά πρόσωπα. Να χτίζουν μέσα στη φυλακή μια μικρή κοινωνία στηριγμένη στις αρχές και τα οράματα του επαναστατικού κινήματος. Μια κοινωνία συλλογικότητας και αλληλεγγύης, που δεν θα εξαφανίζει τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αλλά θα βάζει αυτές τις διαφορές κάτω από το κοινό μέτωπο, τον κοινό αγώνα ενάντια στον ταξικό αντίπαλο.

* Ο πολιτικός κρατούμενος είναι υπεύθυνος και για το «πολιτικό περιβάλλον» του. Οι πράξεις όσων αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σ’ αυτόν αντανακλούν στον ίδιο. Οφείλει να παίρνει θέση απέναντι σ’ αυτές και να οριοθετείται πολιτικά απέναντι σε κάθε ατομική ή συλλογική κίνηση που χρησιμοποιεί το όνομά του, την υπόθεσή του. Πολιτική ανευθυνότητα δεν νοείται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

* Το κίνημα αλληλεγγύης είναι ένα πολιτικό κίνημα. Δεν είναι σύλλογος βοήθειας φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Δομείται αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια. Κάθε άλλη αντίληψη γι’ αυτό, κάθε ηθικολογία είναι απορριπτέα. Και επειδή μιλάμε για πολιτικούς κρατούμενους λόγω επαναστατικής-ανατρεπτικής δράσης (ανεξάρτητα αν έχουν αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή ή αν απλώς τους αποδόθηκε από το κράτος), το κίνημα αλληλεγγύης σ’ αυτούς δεν μπορεί παρά να είναι ένα επαναστατικό-ανατρεπτικό κίνημα. ‘Η -για να ακριβολογήσουμε- δεν μπορεί παρά να είναι ένα κομμάτι, μια συνιστώσα του κινήματος της επαναστατικής ανατροπής.

* Ενα πολιτικό γεγονός (π.χ. μια απεργία πείνας) δεν μπορείς να το βλέπεις απομονωμένο. Εχει το πολιτικό του πλαίσιο, έχει την «ιστορία» του. Πρέπει, λοιπόν, να το τοποθετήσεις μέσα σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο και να το κρίνεις συνολικά και όχι απομονωμένο και αποσπασματικά.

Οταν συνελήφθη ο Αλ. Γιωτόπουλος αρνήθηκε κάθε σχέση του με τις κατηγορίες που του «κόλλησε» η «αντιτρομοκρατία» και κατήγγειλε πως όλα ήταν αποτέλεσμα μιας σκευωρίας, που ενορχηστρώθηκε από τους Αμερικάνους, όχι μόνο επειδή η προσωπική του πολιτική διαδρομή τον καθιστούσε ευάλωτο (αντιστασιακός στην περίοδο της χούντας, ιδιώτευσε στα χρόνια της μεταπολίτευσης), αλλά και επειδή έτρεφαν και ένα ειδικό μίσος για το πρόσωπό του, επειδή είχε βάλει βόμπα στην αμερικάνικη πρεσβεία στην περίοδο της δικτατορίας.
Η οριοθέτησή του απέναντι στην Ε.Ο. 17Ν, της οποίας κατηγορούνταν ως «αρχηγός» και (από νομική άποψη) ως ηθικός αυτουργός όλων των ενεργειών της, έγινε αρχικά με μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Λαμιακός Τύπος» και στη συνέχεια στη δίκη, όπου κωδικοποιήθηκε στη φράση «δεν συμφωνώ, αλλά δεν καταγγέλλω».
Μεταξύ «Λαμιακού Τύπου» και δίκης υπήρξε μια σαφής διολίσθηση, όμως αυτή δεν έπαιξε κανένα ρόλο για τη στάση του κινήματος αλληλεγγύης απέναντί του. Το κίνημα στήριξε τον Γιωτόπουλο στη βάση της υπερασπιστικής γραμμής που ο ίδιος επέλεξε, καταγγέλλοντας τους μηχανισμούς της «αντιτρομοκρατίας». Περιττεύει να πούμε ότι η «Κ» πρωταγωνίστησε σ’ αυτό, γιατί οι αναγνώστες της το γνωρίζουν πολύ καλά.

Μετά τη δίκη, άρχισε μια πορεία αποστασιοποίησης του Α. Γιωτόπουλου και από το κίνημα αλληλεγγύης και από τους συγκατηγορούμενους και συγκρατούμενούς του. Μια πορεία που ελάχιστους μήνες μετά το τέλος της δίκης κορυφώθηκε με τη δημιουργία της «Επιτροπής για την απελευθέρωση του Αλ. Γιωτόπουλου» από ένα στενό κύκλο συμπαραστατών του. Μιας επιτροπής που δεν έθεσε στον εαυτό της το καθήκον να βοηθήσει «τεχνικά» στον τομέα της οργάνωσης της υπεράσπισης του συγκεκριμένου πολιτικού κρατούμενου, αλλά να παράξει πολιτικό λόγο, διαχωρίζοντας τους πολιτικούς κρατούμενους σε «αθώους» και «ενόχους» (αυτοί που ανέλαβαν πολιτική ευθύνη) και κάνοντας ως κύριο θέμα τη διεκδίκηση μιας «δίκαιης δίκης».
Αλλωστε, ο διαχωρισμός από το κίνημα αλληλεγγύης και η ανάδειξη σε ιδιαίτερο πολιτικό καθήκον της υπεράσπισης ενός μόνο από τους πολιτικούς κρατούμενους αποτελεί αφ’ εαυτής μια πράξη διάσπασης, η οποία ουδέποτε εξηγήθηκε, μολονότι στις διαδικασίες του κινήματος ζητήθηκαν εξηγήσεις.

Η επιλογή της ατομικής-χωριστικής διαδρομής οδήγησε σε εκδηλώσεις ξένες προς την πολιτική ηθική που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα κίνημα αλληλεγγύης με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω. Οπως η από μικροφώνου τοποθέτηση κάποιας κυρίας σε εκδήλωση της εν λόγω Επιτροπής στο Βύρωνα, ότι οι αθώοι πρέπει να απαλλαγούν και οι ένοχοι πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Τοποθέτηση που δεν κριτικαρίστηκε από κανέναν από τους διοργανωτές. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, το κίνημα αλληλεγγύης να συμβαδίσει με μια τέτοια Επιτροπή, που αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο πέρα από το στόχο που θέτει ο τίτλος της;

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το περιβόητο πλέον άρθρο Βεζύρογλου στην «Ελευθεροτυπία», που στο όνομα της υπεράσπισης της αθωότητας του Γιωτόπουλου έριξε κουβάδες λάσπης στις προσωπικότητες των Δ. Κουφοντίνα και Σ. Ξηρού. Οι «εντός των τειχών» γνωρίζουν πολύ καλά πως άνθρωποι από το κίνημα αλληλεγγύης προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή την αθλιότητα. Ομως, ένας μικρός πυρήνας από τους υπερασπιστές του Γιωτόπουλου, που αποκαλύφτηκε τελικά ότι πατρονάριζε αυτή την κίνηση, πίσω από την πλάτη της ίδιας της Επιτροπής, δεν δέχτηκε ούτε ν’ ακούσει. Το άρθρο δημοσιεύτηκε, υπήρξε -φυσικά- απάντηση, το ραγισμένο γυαλί έσπασε τελείως. Ο Αλ. Γιωτόπουλος σιώπησε και σιωπά ακόμα και σήμερα. Στην Επιτροπή ακόμα και ένα κείμενο χλιαρής καταγγελίας, που μάλιστα κρατούσε ίσες αποστάσεις από το άρθρο Βεζύρογλου και την απάντηση που έδωσαν μέλη του κινήματος αλληλεγγύης, δεν έγινε κατορθωτό να υιοθετηθεί από την Επιτροπή. Ετσι, η εκτόξευση της λάσπης έμεινε και το χάσμα έγινε αγεφύρωτο. Η πλευρά Γιωτόπουλου το δημιούργησε, αυτή επέλεξε να το διευρύνει.

Δεν πρόκειται για αστοχίες ή λάθη. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή, η οποία αδιαφορεί για οτιδήποτε άλλο και οποιονδήποτε άλλο πέραν του Γιωτόπουλου και της υπόθεσής του. Είναι ένας ατομικός δρόμος, που αναζητά τομές με την αστική κοινωνία, με το σύστημα εξουσίας. Για να προλάβουμε την ένσταση ότι είμαστε υπερβολικοί, παραθέτουμε κάποιες δηλώσεις :

«Μπορεί να ονομαστεί σαν δίκη αντισυστημικών πολιτικών αντιπάλων και αυτή η δίκη έγινε με τους κανόνες που στην Ελλάδα έγιναν και στο παρελθόν τέτοιες δίκες».

Γ. Ραχιώτης, στην «Κόντρα» μετά το τέλος της δίκης («Κ», 13.12.03)

«Δεν ήταν δίκαιη δίκη, ούτε καν δίκη. Ηταν ένα θέατρο. Νομίζω ότι σε σχέση μ’ εμένα η ποινή είναι υπαγορευμένη από τους Αμερικανούς… Νομίζω ότι η απόφαση αυτή ήταν κατευθείαν από τους Αμερικανούς και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει βέβαια ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Α. Γιωτόπουλος, δήλωση αμέσως μετά την εκφώνηση των ποινών (17.12.03)

«Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να μη νιώθει δεσμευμένη από το εξαιρετικό καθεστώς που της κληροδότησε η προηγούμενη και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διεξαχθεί μια τίμια δίκη, καταργώντας τις ad hoc ρυθμίσεις, ιδίως αυτές που φαλκιδεύουν την αδιάβλητη επιλογή των δικαστών και την άμεση δημοσιότητα της δίκης».

Γ. Ραχιώτης, συνέντευξη στα «Νέα», (22.11.04)

«Στη σημερινή Γερμανία, σε ανάλογες δίκες, με στοιχεία του ίδιου τύπου, τα Δικαστήρια δεν δίστασαν να αθωώσουν έναν Αραβα κατηγορούμενο για συνέργεια στην επίθεση ενάντια στους δίδυμους πύργους, αλλά και τον Βάινριχ. Αλλά η Γερμανία οικοδόμησε μεταπολεμικά τη δικαιοσύνη της σε υγιείς δημοκρατικές βάσεις, ενώ στη Δημοκρατία μας τριάντα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η Δικαιοσύνη μας, στις ανώτερες βαθμίδες της, στελεχώνεται στις καίριες θέσεις από δικαστικούς λειτουργούς που υπηρέτησαν τη χούντα. Είναι φυσικό να θέλουν να συντρίψουν κάποιον που έκανε αντίσταση στη Δικτατορία».

Α. Γιωτόπουλος, δήλωση (13.10.2004)

Η διολίσθηση πλέον είναι προφανής. Τα περί «αντισυστημικών πολιτικών αντιπάλων» και «απόφασης υπαγορευμένης από τους Αμερικάνους» έχουν πάει περίπατο. Πλέον υπάρχει μόνο ο κατηγορούμενος Γιωτόπουλος απέναντι σε μια «χούντα δικαστών». Δεν υπάρχει μια ομάδα πολιτικών κρατούμενων, ένα κίνημα αλληλεγγύης, ένας κοινός στόχος. Υπάρχει ένα κραυγαλέο άνοιγμα προς την αστική δημοκρατία, προς τον αστικό κόσμο. Κουβέντες όπως αυτές για τη «δημοκρατική Γερμανία» δεν ξεφεύγουν τυχαία από έναν πολιτικοποιημένο άνθρωπο, πόσο μάλλον από έναν αριστερό. Ακόμα κι αν αγνοούσε τα «μολυβένια χρόνια», το Σταμχάιμ, τα έκτακτα στρατοδικεία, τις συλλήψεις και καταδίκες ακόμα και συνηγόρων υπεράσπισης των «τρομοκρατών», που δεν τα αγνοούσε, δεν μπορεί να ξέχασε τις συνεχείς αναφορές του προέδρου Μαργαρίτη στο αντιδημοκρατικό δικαστικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη Γερμανία και την Ιταλία, το οποίο αντιπαρέβαλε με τη δημοκρατική δίκη που αυτός διηύθυνε.

Ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει πολιτικά αυτή τη διολίσθηση και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το κίνημα αλληλεγγύης δεν είχε κανένα λόγο να καθορίσει τη στάση του σε σχέση μ’ αυτή. Εχει από την πρώτη στιγμή διακηρύξει ότι θα στηρίξει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, με βάση την υπερασπιστική τους γραμμή, φτάνει αυτή να μην στηρίζεται στη συνεργασία με το κράτος και να μη στρέφεται σε βάρος συγκατηγορούμενων. Να μην απαξιώνει και λασπολογεί. Να οριοθετείται έναντι του κράτους και όχι έναντι συγκατηγορούμενων. Είχε κάθε λόγο να μετράει τη βεζυρόγλεια λάσπη η οποία ήταν ακόμα εξαιρετικά νωπή.

Φτάσαμε έτσι στον αγώνα ενάντια στις συνθήκες κράτησης, κορύφωση του οποίου υπήρξε η απεργία πείνας. Η πλευρά Γιωτόπουλου είχε ήδη διαφοροποιηθεί στη φάση των παραστάσεων των συνηγόρων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αρνούμενη το αίτημα της αποκατάστασης συνθηκών κράτησης ίδιων μ’ αυτές των υπόλοιπων κρατούμενων και προωθώντας τα επιμέρους αιτήματα της διεύρυνσης του προαυλίου και της ελεύθερης πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής. Γεγονός που δεν έγινε ευρέως γνωστό, αφού εκείνο που κυριάρχησε ως κοινός τόπος ήταν το αίτημα για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος κράτησης των πολιτικών κρατούμενων.

Η κυλιόμενη ως προς την έναρξή της απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων, με πρώτο τον Δ. Κουφοντίνα, ξεκίνησε στις 18 Σεπτέμβρη. Ο Α. Γιωτόπουλος μπήκε σ’ αυτή τελευταίος, στις 13.10.04, χωρίς μέχρι τότε να έχει κάνει καμιά δήλωση. Είχαν προηγηθεί οι Χρ. Ξηρός στις 25.9, Η. Κωστάρης στις 2.10, Σ. και Β. Ξηρός στις 8.10 και Χρ. Τσιγαρίδας στις 12.10. Στη δήλωση που έκανε ξεκινώντας (είναι η ίδια που περιέχονται και τα περί δημοκρατικής Γερμανίας) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον αγώνα που βρισκόταν σε εξέλιξη, στον Δ. Κουφοντίνα που ήδη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, στο κίνημα αλληλεγγύης που προσπαθούσε να ταρακουνήσει την κοινωνία έξω από τη φυλακή.

Στις 18.10 και αφού η κυβέρνηση είχε κάνει ήδη δυο υποχωρήσεις (είχε αφαιρέσει το δικτυωτό της οροφής στο προαύλιο και στη συνέχεια το πλαϊνό δικτυωτό, καταργώντας έτσι το κλουβί), οι πολιτικοί κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας, επειδή η υγεία του Δ. Κουφοντίνα είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Στις δηλώσεις που έκαναν (πρακτικά δεν μπορούσαν να βγάλουν κοινή δήλωση, γιατί δεν βρίσκονταν όλοι στον ίδιο χώρο) σημείωναν ότι η κυβέρνηση έκανε κάποιες επιμέρους υποχωρήσεις, ότι το μεγάλο κέρδος ήταν ότι το θέμα ανοίχτηκε στην ελληνική κοινωνία και πήρε έκταση και ότι ο αγώνας για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος συνεχίζεται. Ο τελευταίος που μπήκε στην απεργία πείνας πριν τον Γιωτόπουλο, ο Χρ. Τσιγαρίδας, σημείωνε χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε να συνεχίσει, όμως πρέπει να ακολουθήσει κοινή στάση με όλους τους υπόλοιπους, γιατί το πιο σημαντικό είναι να γίνονται αυτοί οι αγώνες με ενότητα. Από τη στιγμή που ήταν επιβεβλημένο να σταματήσει ο Κουφοντίνας, έπρεπε να σταματήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Ο Α. Γιωτόπουλος αποφάσισε να συνεχίσει. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε μια δική του απεργία πείνας, απαξιώνοντας την προηγούμενη. Η δήλωση που έκανε στις 20.10 είναι χαρακτηριστική. Κατήγγελνε ότι δεν έγινε τίποτα, ότι η αφαίρεση του κλουβιού δεν είναι ουσιαστικό ζήτημα και έθετε το θέμα της διεύρυνσης του προαυλίου και της πρόσβασης στη βιβλιοθήκη μαζί με την κατάργηση του καθεστώτος απομόνωσης. Για το κίνημα αλληλεγγύης δεν βρήκε δυο λέξεις, ενώ ειδική αναφορά είχε μόνο για τους άλλους κρατούμενους των φυλακών.

Τότε έγινε σαφές ότι πρόκειται για μια ακόμα διασπαστική κίνηση, που σκοπό είχε να πλήξει τον αγώνα που είχε προηγηθεί και τις κατακτήσεις που αυτός είχε. Οι συμπαραστάτες της Επιτροπής το έκαναν ακόμα πιο σαφές όταν λίγες μέρες αργότερα δήλωναν σε συνέντευξη Τύπου ότι «άλλοι μιλούν για επιμέρους ζητήματα (π.χ. κάποια κάγκελα) και άλλοι θέτουν προβλήματα επί της ουσίας (άδικη δίκη, τρομονόμος, καθεστώς απομόνωσης)» («Ελευθεροτυπία», 2.11.04). Τι ειρωνεία! Στις 21.11.04 ο Α. Γιωτόπουλος σταμάτησε την απεργία πείνας σημειώνοντας ότι η συνένωση των προαυλίων στις γυναικείες φυλακές «ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε λίγα βήματα είναι μια μικρή βελτίωση που όμως δεν αίρει το καθεστώς απομόνωσης». Δηλαδή, επικαλέστηκε ως μικρή βελτίωση κάτι πολύ πιο έλασσον απ’ αυτό που είχε ήδη κατακτηθεί και το οποίο είχε απαξιώσει.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα. Ενα πρόβλημα όχι απλά απαξίωσης ενός αγώνα μέσα και έξω από τις φυλακές, αλλά και πρόβλημα συκοφάντησης αγωνιστών με ό,τι πιο χυδαίο υπάρχει. Οσοι «κυκλοφορούμε» και «ακούμε» γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ελεεινοί «ψιθυριστές» λένε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που έγραψε ο αχυράνθρωπος Βεζύρογλου. Και στόχος τους δεν είναι μόνο ο Δ. Κουφοντίνας, αλλά και ο Χρ. Τσιγαρίδας και όσοι από το κίνημα αλληλεγγύης δεν υπέκυψαν στον πολιτικό εκβιασμό και αποστασιοποιήθηκαν απ’ αυτή τη διασπαστική κίνηση. Ολοι έχουν γίνει πλέον… πράκτορες, ενεργούμενα μιας… τεράστιας σκευωρίας.
Η κ. Χριστίνα Χρηστίδου, μέλος της γνωστής Επιτροπής δεν δίστασε να το γράψει και δημόσια, σε επιστολή της στην «Ελευθεροτυπία», ότι εμείς στηρίζουμε «μόνον όσους το σύστημα ηρωοποιεί και ελέγχει, απορροφώντας τους επικίνδυνους κραδασμούς». Η κ. Χρηστίδου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Τσελέντη (τον χαρακτήρισε «κόσμημα της κοινωνίας»), τον οποίο προφανώς το σύστημα ούτε ηρωοποιεί ούτε ελέγχει, όπως π.χ. τον Κουφοντίνα, τον Τσιγαρίδα, τον Γιάννη Σερίφη και όποιους άλλους εννοεί!

Σε ό,τι μας αφορά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουκουλώσουμε αυτό το μείζον πολιτικό πρόβλημα, ούτε να αποπολιτικοποιήσουμε την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους. Θα εξακολουθήσουμε να απαιτούμε απαντήσεις και σαφείς τοποθετήσεις. Να δρούμε με γνώμονα την προώθηση ενός αγώνα συλλογικού και όχι ατομικού, που θα είναι σκληρός και μακρόχρονος.

Πέτρος Γιώτης

από αναρχικός σύντροφος 29/11/2004 7:21 μμ.


Η κριτική σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης όταν επικεντρώνεται στους άλλους είναι κάτι πολύ εύκολο ειδικά όταν λείπει το δύσκολο σημείο της αυτοκριτικής. Αν και δεν με απασχολεί το σύνολό της γιατί δεν κρίνω ότι μια τέτοια κριτική οξύνει τον κοινωνικοταξικό πόλεμο με τα χαρακτηριστικά που προσδίδω στον τελευταίο εγώ και δεν επιλέγω να τα εκθέσω εδώ μέσα, πείτε μου... τελικά "ο αγώνας θέλει θυσίες"? και αν τελικά "ο αγώνας θέλει θυσίες"... ...γιατί αυτές οι θυσίες είναι μόνο ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ?

το κίνημα αλληλεγγύης αντιμετωπίζει, ίσως θα αντιμετωπίσει δύο κατηγορίες πολιτικών κρατουμένων: α) αυτούς που ανέλαβαν πολιτική ευθύνη για τις πράξεις που τους αποδίδονται και β) αυτοί που δεν ανέλαβαν ευθύνη για όποιους λόγους. Το να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν υπάρχουν αθώοι και ένοχοι είναι σωστό.Όλοι βρίσκονται στις φυλακές και το φασιστικό κράτος με τη δικαιοσύνη του καλά κρατεί. Εντούτοις δεν προχωράει αυτό το σκεπτικό μέχρι τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ του αστικού κράτους για τους φυλακισμένους. Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα δικαιώματα, των ποινικών για παράδειγμα, είναι φενάκη, γιατί δεν είναι, όταν ζει κανείς και θα ζήσει μια ζωή σε λευκά κελλιά. Γιατί λοιπόν δεν πρέπει να αξιώσουν και όσοι δεν ανέλαβαν ευθύνη τα δικαιώματα που τους δίνει ο αστικός νόμος; Ό,τι γράφεται για ταξικό συμφέρον και συνείδηση, δεν έχει νόημα. Άνθρωποι που αρνούνται το ένοπλο και τη συμμετοχή τους σ΄αυτό δεν πιστεύουν ότι εξυπηρετείται ο ταξικός αγώνας είτε με το ένοπλο είτε με την απόρριψη της αστικής δικαιοσύνης. Θέτουν πολιτικά αλλού τον εαυτό τους. Εάν πράγματι δεν υπάρχει ηθικολογία ο Κουφοντίνας θα έπρεπε να στέκει στο ίδιο επίπεδο με τον Γιωτόπουλο.Και οι δύο έπραξαν όπως θεωρούσαν καλλίτερα. Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι μια αρχή για να υπάρξει κίνημα αλληλεγγύης πέρα από ηρωϊσμούς και προδοσίες. Το αν ο Γιωτόπουλος ενδέχεται κάποια στιγμή να στραφεί εναντίον της 17Ν, να μιλήσει όπως ο Βεζύρογλου και να θέσει εαυτόν σε τέποιο βαθμό "εκτός", είναι μια υπόθεση. Όσο αυτή η υπόθεση δεν γίνεται πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί την αλληλεγγύη, όποια εκτίμηση κι αν έχει για τη μεταπολεμική Γερμανία, την "δημοκρατική" Ευρώπη και δεν ξέρω τι άλλο.

-Δεν υπάρχουν ένοχοι και αθώοι αλλά -Υπάρχουν άτομα στερημένα δικαιωμάτων και άτομα με δικαιώματα, που ισχύει για φυλακισμένους, άρα και πολίτες.

Ο Κουφοντίνας, σε οριακή κατάσταση σταμάτησε την απεργία πείνας, γιατί τελικά πραγματώθηκε ένα αίτημα, η αφαίρεση του δικτυωτού. Ήταν διασπαστική κίνηση η προσθήκη ενός ακόμη αιτήματος από τον Γιωτόπουλο; Δηλαδή ενδιαφέρει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και η μη διάσπαση του όλοι μαζί, παρά οι κάποιες ανθρώπινες συνθήκες που μπορούν να κερδηθούν και από την απεργία ενός μόνο ατόμου ή μερικών;

από αν είναι δυνατόν 29/11/2004 8:17 μμ.


Αυτός πριν τη δίκη και μέχρι πρόσφατα σκιζόταν για τα δικαιώματά του να βγει από τη φυλακή με αιτία την υγεία του!

από είναι δυνατόν 29/11/2004 8:22 μμ.


Δε λέω να μη βγει ο άνθρωπος τη στιγμή που υποφέρει από τόσα πράγματα, αλλά, όπως γράφει κάποιος παραπάνω όλοι είμαστε ένοχοι, στερημένοι δικαιωμάτων, όμως οι στερημένοι δικαιωμάτων πρέπει έχουν δικαιώματα.

από enoplos 29/11/2004 9:08 μμ.


Oi koinonikoi agonistes den einai athooi h enoxoi, einai anagkaioi.

από Abu Idris 29/11/2004 10:01 μμ.


Δυστυχώς η θέση της "Κόντρας" για την απεργία Γιωτόπουλου ήταν από την αρχη μία. Δεν είχε θέση!!! Δεν έγινε για αυτούς ποτέ απεργία, δεν την έγραψαν ποτέ παρά μόνο κατόπιν εορτής... Δεν θέλω ακόμα να το χαρακτηρίσω αλητεία, μόνο θα ρωτήσω το εξής: ¨Κάνει καλό στους πολιτικούς κρατούμενους και στην υποθεσή τους αυτός ο άνευ προηγουμένου διαχώρισμός και η επιλεκτική "αλληλεγγύη"? Μήπως κάποιοι επιτήδειοι όπως ο ΠΓ, βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά δηλαδή κάποιους αγωνιστες προκειμένου να αναστήσουν τα μαγαζάκια τους? Για λογους αξιοπρέπειας και μόνο , και αν έχει μείνει ίχνος ντροπής σε κάποιους, ας κανουν γρήγορά την αυτοκριτική τους και ας μην ξανασχοληθούν με την "αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους". Αρκετά σκατά τα έχουν κάνει μέχρι τώρα

από @ 29/11/2004 10:04 μμ.


πρέπει να κάνουν ΤΟ ΠΑΝ, το ίδιο ισχύει και για μας, για να συνεχίσουν το έργο τους!

η απάντησή μου, είναι συνέχεια του σχολίου του enoplou.

από ... 29/11/2004 11:35 μμ.


Φαντάζομαι ότι συμφωνούμε ότι ο Γιωτόπουλος είναι πολιτικός κρατούμενος με ότι αυτό συνεπάγετε. Δεν νομίζεις ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί όταν ένας μάρτυρας υπεράσπισης του, ο Βεζύρογλου, ρίχνει τόνους λάσπης σε συγκατηγορουμένους του; Η "Επιτροπή απελευθέρωσης του Α. Γιωτόπουλου" δεν δρα εξ ονόματος του; Δεν χρεώνετε αυτός τοποθετήσεις που κάνουν μέλη της επιτροπής όπως "οι αθώοι πρέπει να απαλλαγούν και οι ένοχοι πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν"; Οσο για τον Adu Idris αν δεν είναι προβοκάτορας είναι απλά χαζός. Οσοι συμμετέχουμε στο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους ξέρουμε ποιές συλλογικότητες και ποιά άτομα έχουν σταθεί μπροστάρηδες. Αν δεν είναι ασφαλιτάκος ας έρθει να τα πει αυτά που γράφει ανώνυμα εδώ στην Πανελλαδική σύσκεψη που κάνουν οι συλλογικότητες και τα άτομα που συμμετέχουν στο κίνημα αλληλεγγύης στις 4-5 Γενάρη στην ΑΣΟΟΕ.

από ------- 29/11/2004 11:36 μμ.


Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ενασχολήσεις είχαν τα παιδιά της Κόντρας τα τελευταία 20 χρόνια (το αλβανικό έπος να υποθέσουμε;) και γι αυτό προφανώς δεν γνωρίζουν ότι η δημιουργία επιτροπών κρατουμένων είναι παλιά και συνηθισμένη τακτική των κινημάτων αλληλεγγύης. Ας υπενθυμίσουμε την επιτροπή για τους 3 στην υπόθεση Μαυρικίου ή παλαιότερα την επιτροπή για τους δύο μετά την συμπλοκή και την δολοφονία του Πρέκα ή πρόσφατα την επιτροπή που στήθηκε το 2002 για τον Γιάννη Σερίφη. Κανείς, ποτέ δεν διαννοήθηκε να εγκαλέσει τους ανθρώπους που πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες για "διασπαστικές κινήσεις". Εσχάτως το ακούμε και αυτό από τους νεόκοπους υπερασπιστές του ανατρεπτικού επαναστατικού κινήματος κατά δήλωσή τους. Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας καταλάβει ο καθένας τα μέτρα του! Τα παιδιά της Κόντρας - η ηγεσία έστω- πρωτοστάτησαν στο αισχρό παιχνίδι σε βάρος του πρώτου - τι να κάνουμε πρώτος ήτανε- Βασίλη Τζωρτζάτου που στη διάρκεια της 43 ημερών απεργίας πείνας του, κυκλοφορούσαν απίστευτες χυδαιότητες σε καφενεία, χώρους και δημοσιογραφικά γραφεία. Τότε, με την απεργία του Βασίλη Τζωρτζάτου έπεσε ο τοίχος από 9 μέτρα στα 4,5, κάτι που προφανώς δεν παρατήρησαν οι νεόκοποι αλληλέγγυοι. Η κυλιόμενη απεργία ήταν η συνέχεια και δεν έληξε όπως θα επιθυμούσαν στις 18 Οκτώβρη αλλά συνεχίστηκε έως τις 21 Νοέμβρη από τον Αλέκο Γιωτόπουλο που μπήκε κανονικά με τη σειρά του και έδωσε με αξιοπρέπεια υποδειγματικό αγώνα. Δεν θεώρησε ότι νίκησε, ωστόσο έγινε ένα μικρό βηματάκι ή μάλλον τώρα πια έχουν ο ίδιος και οι συγκρατούμενοί του λίγο χώρο να κάνουν μερικά βήματα παραπάνω. Από πότε παλληκάρια αποτελεί όνειδος η διεκδίκηση τίμιας δίκης και από που κι ως που είναι πλησιάσμα των αστών μια πρακτική καθαρά πολιτική και διάφανα αντισυστημική; Δεν ρωτάτε τους συμμάχους σας του ΣΥΝ και τους ανανήψαντες αντιδικτατορικούς αγωνιστές για την άποψή τους για τις ένοπλες οργανώσεις, δεν τους ακούσατε στη δίκη και στις συνεντεύξεις τους; Π.χ. είναι ανατρεπτικό το πλησίασμα του Παπαχρήστου που έβγαλε και βιβλίο με στόχο την απαξία της Ε.Ο.17Ν ή όλων των παροικούντων το σύστημα παλιών αντιστασιακών; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.. Κι ένα τελευταίο, είναι γνωστή η αλλεργία της σταλινικής λογικής για τους κοινωνικούς κρατούμενους που δεν είναι "κοινοί" φίλε Π.Γ. είναι τα θύματα μιας κοινωνίας αποκλεισμού και βαρβαρότητας και στην περίπτωση των πολιτικών κρατούμενων κράτησαν πολύ πιο παλληκαρίσια και ντόμπρα στάση από την πρώτη στιγμή. Αυτά και ας ελπίσουμε μη χειρότερα το τι θα δούμε και θα ακούσουμε ακόμα. Υ.Γ. Άλλη δουλειά δεν έχουν ορισμένοι από το να καλούν αυτή την έρμη επιτροπή για την απελευθέρωση του Γιωτόπουλου να πάρει θέση επί παντός επιστητού; Εδώ ο κόσμος καίγεται κλπ...

από red 30/11/2004 12:06 πμ.


Τι σχέση είχαν οι επιτροπές που έγιναν όταν έστηνε σκευωρίες το κράτος ενάντια σε αγωνιστές, Σεφίφης π.χ, με αυτές που έγιναν τώρα για τον Γιωτόπουλο και τον Τζωρτάτο; Δηλαδή να στήσουμε άλλη μια επιτροπή για τον Κουφοντίνα, άλλη για τον Ξηρό άλλη για τον Κωστάρη και πάει λέγοντας; Μια μόνη πρόταση από την τελευταία επιστολή που έστειλαν οι πολιτικοί κρατούμενοι τα λέει όλα: "οι συλλογικοί και συντονισμένοι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα". Δημήτρης Κουφοντίνας Σάββας Ξηρός Χριστόδουλος Ξηρός Βασίλης Ξηρός Ηρακλής Κωστάρης Χρήστος Τσιγαρίδας Υ.Γ Μου έλειψε ο Σταύρος απ' τα Ιλίσια. Δεν ξέρω αν κάποιος/α αλλος/η που γράφει εδώ μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα στα ερωτήματα που απευθύνονται στην "Κόντρα". Η "Επιτροπή αγώνα για την απελευθέρωση του Α. Γιωτόπουλου" που γράφει και εδώ θα απαντήσει στα ερωτήματα που της τέθηκαν;

είναι ένοχοι Εσχάτης Βλακείας.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας κτλ γιαυτό μένουμε εκεί.
Ο ΠΓ και οι συν αυτώ ας μας πουνε τι καταφέρανε με όλη αυτή την εκστρατεία επιλεκτικής "αλληλεγγύης" και συνειδητής απαξίωσης της απεργίας πείνας του Γιωτόπουλο? ¨οχι και πως η επιτροπή του δεν έχει κάνει και αυτη ασυγχώρητες ηλιθιότητες...
Τι έκανε η Κόντρα από την πλευρά της για να μην γελάει ο κόσμος με τα ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ?
Να σας πω εγώ. ΤΙΠΟΤΑ. Οι μωροφιλόσοφοι δυστυχώς απέδειξαν πόσο μικρόνοες είναι. Ο καθένας μπορεί να διαφωνεί με τον Γιωτόπουλο, αλλά διάολε, η αλληλεγγύη δεν είναι θέμα κολλητιλικιού, ουτε προσωπολατρείας, γιατι τότε δεν είναι αλληλεγγύη.
Γιατί η Κόντρα δεν έγραψε ούτε μισή αράδα για την απεργία του Γιωτόπουλου ενω ήταν σε εξέλιξη???
Τα αιτήματα του Γ. αφορούσαν και τους άλλους κρατούμενους ΝΑΙ ή ΟΥΥΥ??

Πιστεύω να συνέβαλα με το λιθαράκι μου στον Προσυνεδριακό διάλογο για το διήμερο 4-5 Δεκέμβρη


Υ.Γ. ¨Ωρε μαλλιοτράβηγμα που έχει να γίνει...Βαστάτε Τούρκοι τα άλογα!

¨

από Abu Idris 30/11/2004 12:18 πμ.


4-5 Γενάρη εε..!

από del*.* 30/11/2004 12:42 πμ.


Αφού υπάρχουν διαφορετικές υπερασπιστικές γραμμές, λογικά θα υπάρχουν και διαφορετικές στάσεις. Το αντίθετο θα ήταν παράξενο. Αφου ο Α.Γ. λέει ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ΕΟ17Ν γιατί θα έπρεπε μέσα στην φυλακή να κρατήσει κοινή στάση με τον Δ.Κ; Τι έγινε; Στρατολογήθηκε στο κελί;

Και ο Χριστόδουλος Ξηρός ή ο Η. Κωστάρης δεν δέχονται την συμμετοχή τους στην 17Ν. Ενεργούν όμως οργανωμένα με τους υπόλοιπους. Δεν τραβάει ο καθένας τον δρόμο του στήνοντας "επιτροπές" που μάλιστα οι επιτροπές αυτές βγάζουν "δικαστικές αποφάσεις" κρίνοντας τα φερόμενα μέλη της 17Ν σε ενόχους και αθώους.

από εκ των παροικούντων... 30/11/2004 1:30 πμ.


Δεν κόβουμε την πλάκα μάγκες με το "αθώοι και ένοχοι"; Πότε ο Γιωτόπουλος και η συμπαράστασή του είπαν τέτοιες μλκ; Μια κυρία όπως αναφέρει και ο εκδότης-δημοσιογράφος στο λιβελογράφημά του, και μάλιστα του ΣΥΝ το είπε στο Βύρωνα. Άποψή της τι να κάνουμε τώρα να τη στείλουμε στα Γκούλακ; Ε, δεν έχουμε και δε θέλουμε! Γιατί δηλαδή οι κολλητοί του περιβόητου "κινήματος αλληλεγγύης", οι του ΣΥΝ και οι ανανήψαντες αντιστασιακοί που πάνε στα δικαστήρια για να καταδικάσουν μετά βλελυγμίας, άλλη άποψη έχουν; Δεν μας παρατάτε ρε αργόσχολοι και αργόμισθοι που θα στήσετε και άτυπη δίκη με τον Γιωτόπουλο στο εδώλιο... Αμάν πια!

Ηρεμα ρε μάγκες. Κάνατα την πατάτα σας και αντί το βουλώσετε αρχίσατε να βρίζετε. Ανακαλύψατε "ανανύψαντες αντιστασιακούς" "αργόμισθους - αργόσχολους" και δε συμμαζεύετε. Η κυρία του Συν, που λέτε, μέλος της "επιτροπής σας" δεν είναι; Αφού έλεγε τέτοιες μλκ βγήκε κανείς από σας τους παρισταμένους να την μαζέψει; Το παραδεχόσαστε και μετά παρουσιάζεστε εδώ να ζητήσετε και τα ρέστα; Ε, και το θράσος έχει όρια.

από Α. 30/11/2004 2:38 πμ.


Δεν είναι υποχρεωμένος ο Γιωτόπουλος να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του Βεζύρογλου. Δεν είναι δεμένος ο κατηγορούμενος με τον μάρτυρα υπεράσπισής του με δεσμά ακατάλυτα ούτε και τον έχει καταστήσει άλτερ έγκο του. Εξακολουθώ να εφαρμόζω αυτό το ουδέτερο σκεπτικό,εφόσον ο Γιωτόπουλος δεν έχει μέχρι σήμερα πει τίποτα προσβλητικό για τη 17Ν., γιατί μόνο έτσι, πιστεύω, ότι μπορεί να σταθεί το όποιο κίνημα αλληλεγγύης χωρίς να φαγωθεί εσωτερικά ανάμεσα σε "αθώους" και "ένοχους", "παλλικάρια" και "αποστάτες" καθώς και διάφορα μπερδέματα με πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη φυλακή, ανακατευονται όμως όσο μπορούν και εις βάρος των φυλακισμένων από τα έξω. Απ΄την αρχή δεν μου άρεσε η σύσταση ξεχωριστών επιτροπών για τους κρατούμενους, γιατί φοβόμουν ακριβώς αυτά που έγιναν από όλες τις επιτροπές.Δημιουργήθηκαν όμως ακριβώς στη βάση που μας έχει οδηγήσει σήμερα στο να μαλώνουμε, δηλ. αθώοι ή ένοχοι, υποστηρικτές του ένοπλου ή όχι κλπ. Το να ξαναπιάσεις το θέμα των επιτροπών είναι σα να ξαναπιάνεις αυτά τα θέματα.Ο κύκλος δηλαδή του διαβόλου.

από πως τα μπλέκουν μερικοί τα πράγματα 30/11/2004 3:46 πμ.


το κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους οφείλει ή δεν οφείλει ρε παιδιά να παλεύει ενάντια στο αστικό κράτος που δημιουργεί ειδικά δικαστήρια (σε τι διαφέρουν άραγε από τα έκτακτα στρατοδικεία), λευκά κελιά, τρομονόμους; ωραία ο γιωτόπουλος ακολουθεί την υπερασπιστική γραμμή "δεν άκουσα, δεν ήξερα, είμαι αθώος", "την χούντα πολεμούσα και τώρα με εκδικούνται". Σεβαστή η υπερασπιστική του γραμμή. Ας την ακολουθήσει μέχρι τέλους, με γεια του με χαρά του. Εμείς οφείλουμε να τη δεχτούμε. ως εδώ όλα ωραία όλα καλά όμως, ο γιωτόπουλος δεν μένει μέχρι εδώ. -θεωρεί ότι κάθε πολιτικός κρατούμενος πρέπει να έχει τη δική του αποκλειστικά επιτροπή στήριξης!!! Πράγμα εντελώς διασπαστικό για ένα κίνημα που παλεύει να ανατρέψει καθεστώς πολιτικών κρατουμένων. Δηλαδή σα να λέμε να χωριστούμε σε λόμπυ γιωτοπουλικών, ξηρικών, κουφοντινικών, κτλ... και να πιέζουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα του δικού μας. Και ίσως κάποτε αυτά τα λόμπυ να τέμνονται σε μια κοινή συνιστώσα που καμία σχέση βέβαια δε θα έχει με κίνημα. Είμαστε σοβαροί; άσε που μερικοί έχουνε σύγχυση πολιτική. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν είχαμε καθεστώς πολιτικών κρατούμενων. είχαμε μεμονωμένες κατά καιρους διώξεις εναντίον αγωνιστών για τις οποίες το κίνημα κάθε φορά έδινε τη μάχη του. δεν γίνονταν τότε ξεχωριστά λόμπυ στήριξης; Πώς μπερδεύστε έτσι ρε παιδιά δεν μπορώ να καταλάβω. Αν πιάσουμε δε το καθεστώς πολιτικών κρατουμένων μετά τον εμφύλιο και πριν, ποτέ δεν υπήρξανε λόμπυ στήριξης. Αυτό είναι πολιτικά αφελές και επιζήμιο για ένα κίνημα που θέλει να ανατρέψει φασιστικούς νόμους, ιδιώνυμα κτλ... πόσο μάλλον για ένα επαναστατικό κίνημα - ο Βεζύρογλου μάρτυρας υπερασπισής του γιωτό στην Ελευθεροτυπία λασπολογεί χυδαία χαρακτηρίζοντας τον Κουφοντίνα πράκτορα!!!, ο γιωτόπουλος δεν παίρνει θέση!!! και για αρκετό καιρό και τα μέλη της επιτροπής του δεν έλεγαν κουβέντα. Λες και δεν είχε γίνει τίποτε.

από ο από πανω 30/11/2004 3:55 πμ.


- κάνει εξωφρενικές δηλώσεις για τη Γερμανία. Σαν να λησμόνησε τα λευκά κελιά, τους έκτακτους νόμους που έθεσαν σε παρανομιά όλη την εξωκοινοβουλευτική αριστερά «Στη σημερινή Γερμανία, σε ανάλογες δίκες, με στοιχεία του ίδιου τύπου, τα Δικαστήρια δεν δίστασαν να αθωώσουν έναν Αραβα κατηγορούμενο για συνέργεια στην επίθεση ενάντια στους δίδυμους πύργους, αλλά και τον Βάινριχ. Αλλά η Γερμανία οικοδόμησε μεταπολεμικά τη δικαιοσύνη της σε υγιείς δημοκρατικές βάσεις, ενώ στη Δημοκρατία μας τριάντα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η Δικαιοσύνη μας, στις ανώτερες βαθμίδες της, στελεχώνεται στις καίριες θέσεις από δικαστικούς λειτουργούς που υπηρέτησαν τη χούντα. Είναι φυσικό να θέλουν να συντρίψουν κάποιον που έκανε αντίσταση στη Δικτατορία». Προσέξτε τι λέει: <<<Αλλά η Γερμανία οικοδόμησε μεταπολεμικά τη δικαιοσύνη της σε υγιείς δημοκρατικές βάσεις, >>> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - πάμε παρακάτω με την απεργία πείνας. Δε λέει κουβέντα για τους προηγούμενους που η απεργία πείνας τους έδωσε τη σπίθα για το μικρό αυτό κίνημα που πάλαιψε με τις δυνάμεις που είχε, αυτές τις όποιες είχε και κατέφερε το πρώτο πλήγμα - ρήγμα όπως θέλετε πέστε το στα λευκά κελιά. Ανοιξε το ζήτημα στη κοινωνία. Τίποτε τσιμουδιά για το κίνημα αυτό και τσιμουδιά για τους συγκρατούμενούς του.

δεν έχουν ως κοινό παρανομαστή, τον ατομικισμό και τυχοδιωκτισμό ενός ανθρώπου που δε θέλει ένα κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά σώνει και καλά να επιβάλλει μια υπερασπιστική γραμμή δική του; Γιατί θα πρέπει λοιπόν σώνει και καλά όποιος παλεύει για ένα κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους, για ένα κίνημα επαναστατικό που θέλει να ανατρέψει όχι απλώς τα λευκά κελιά, τους τρομονόμους αλλά όλες αυτές τις κοινωνικές σχέσεις που παράγουν αυτά τα εκτρώματα που, να εντείνουν την εκμετάλλευση, γιατί θα πρέπει να στηρίζει τις εξωφρενικές - τυχοδιωκτικές κινήσεις αυτού του ανθρώπου; ΄Γιατί θα πρέπει να γίνουμε νεροκουβαλήτες ,χειροκροτητές, ενός ατόμου που δεν ενδιαφέρεται για το κίνημα,δεν το μνημονεύει καν και που εμμέσως στηρίζει (μέσω της δικής του αποστασιοποίησης) την κατασυκοφάντηση αγωνιστών;;

από Α. 30/11/2004 4:17 πμ.


Όταν δημιουργήθηκαν οι επιτροπές για τους κρατούμενους, πριν δύο χρόνια, μπορεί και περισσότερο, δεν ειπώθηκε λέξη. Αυτή τη στιγμή είναι μια πραγματικότητα και δεν βοηθάει σε τίποτα να γυρίζουμε στα παλιά και να ρίχνουμε ευθύνες τη στιγμή που δεν το κάναμε τότε. Ο κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα να κάνει όποια πολιτική εκτίμηση γουστάρει, στο βαθμό που δεν στρέφεται εναντίον άλλων. Άλλωστε έχεις πολύ κοντή μνήμη. Όταν στη δίκη του ΕΛΑ ο τύπος αλλά και οργανώσεις με αφορμή τα αρχεία της Στάζι και την δίκη Βάϊνριχ, τόνιζαν επανειλημμένα την "καλή" στάση της γερμανικής δικαιοσύνης σε σύγκριση με τη δική μας, το επιχείρημα για όλες αυτές τις γελοιότητες και εφόσον η προηγούμενη δίκη του Βάϊνριχ του είχε κοστίσει ισόβια αλλά αποκρυβόταν συστηματικά και από τον τύπο, το επιχείρημα λοιπόν ήταν να παλαίψουμε έστω και αποκρύβοντας την αλήθεια να επιδράσουμε στη δικαστική απόφαση.Τουλάχιστον σε συζήτηση άκουσα αυτή τη δικαιολογία.Φτάνει πια με τον στρουθοκαμηλισμό, δεν νομίζεις; Έχει κοστίσει έως τώρα το ότι πολλά άτομα με θέληση για αλληλεγγύη στους κρατούμενους πήγαν στα σπίτια τους. Ποιον εξυπηρετεί αυτό; Τον Γιωτόπουλο, τον Κουφοντίνα,τον Τζωρτζάτο, τους Ξηρούς;

από ο απο πάνω 30/11/2004 4:21 πμ.


ενώ μες στο καλοκαίρι οι κρατούμενοι επιδιώκουν από κοινού να κάνουν κάποιες κινήσεις για να "βελτιώσουν" τις συνθήκες κράτησής τους, από το πουθενά ο Τζωρτζάτος αρχίζει απροειδοποίητα χωρίς να έρθει σε επαφή ούτε με τους συγκρατούμενούς του ούτε με το κίνημα, απεργεία πείνας επιλέγει μάλιστα τη χειρότερη περίοδο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Το καλοκαίρι της ολυμπιάδας!!!! Η υπόθεση ήταν εξαρχής χαμένη. κάποια στιγμή τα κάγκελα χαμήλωσαν για να αλλάξει το πλέγμα και να παραμείνει το ασφυκτικό κλουβί. Οι κρατούμενοι είδαν μετά απο αρκετό καιρό τον ουρανό. Δεν κράτησε όμως για πολύ αυτό. Ήρθαν να συνεργεία να βάλουν το άλλο πλέγμα και οι κρατούμενοι από κοινού προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Τους μετέφεραν σηκωτούς στα κελιά τους. μετά από την κοινή τους αυτή προσπάθεια, αποφάσισαν να αρχίσουν όλοι μαζί απεργία πείνας για να φύγει μια και καλή το κλουβί..

από Α. 30/11/2004 4:23 πμ.


κι αύριο μέρα είναι.

από ο από πάνω 30/11/2004 4:37 πμ.


τα σενάρια τα αφήνω σε αυτούς που πολιτικά δεν ξέρουν να σκέφτονται και δεν έχουν και σχέση με το κίνημα. Θα ταν γελοίο ο Γιωτόπουλος να να νομίζει πως με αυτό τον τρόπο το κράτος θα του χαριστεί και θα τον ελευθερώσει. Το κράτος του πατάει για γερά το σβέρκο. Το πολύ πολύ αν δεν αλλάξει ρότα να ξεφτιλιστεί υπερασπίζοντας την αστική δημοκρατία. Δική του επιλογή. το κύριο πρόβλημα είναι ότι όταν το κίνημα, οι συνιστώσεις του δεν ακολουθούν - διαμορφώνουν μια τακτική αλλά υποτάσσονται στο αυθόρμητο, μοιραία θα αντιμετωπίζει και προβλήματα και τέτοιες ατομιστικές - διασπαστικές κινήσεις. ΠΡέπει να ξεδιαλύνουμε το δυνατόν γρηγορότερο τη θολούρα του ατομικισμού και του τυχοδιωκτισμού. Καιρός σύντροφοι να τελειώνουμε με αυτή τη δυσωσμία.

από ενας 30/11/2004 11:04 πμ.


Είναι κακό να γράφουμε χωρίς να γνωρίζουμε. Το λαμαρινένιο προαύλιο δεν κατέβηκε από τα 9 στα 4,5 μέτρα χάρη στην απεργία πείνας Τζωρτζάτου. Κατέβηκε τη μέρα που ο Τζωρτζάτος ξεκίνησε την απεργία πείνας. Ηταν δε γνωστό τουλάχιστον από δυο μέρες πριν ότι θα κατέβει. Ο Τζωρτζάτος έθεσε ως αίτημα τη διεύρυνση του προαυλίου και όχι την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος κράτησης. Στη συνέχεια, το τμήμα που αφαιρέθηκε αντικαταστάθηκε από πυκνό πλέγμα και αυτό προκάλεσε την κλιμακωτή απεργία πείνας με πρώτο τον Κουφοντίνα. Αυτά για να ξέρουμε την αλληλουχία των γεγονότων και να μπορούμε να κρίνουμε τις διάφορες πολιτικές συμπεριφορές.

με τα γραφομενα της κοντρας,πρεπει να παραδεχτουμε οτι βγαινει κ μιλαει δημοσια για κατι που καιρο υπαρχει σαν αισθηση σε εμας τους πιο ανενταχτους.Το γεγονος αυτο φανερωνει σεβασμο της εν λογω εφημεριδας και σε ολους εμας που και στις πορειες παμε κ καμμια αφισσα κολλαμε αλλα βλεπαμε πραγματα που δεν<< κολλουσαν>> και καποιος επρεπε να μας πει μια αποψη ΕΠΩΝΥΜΗ κ δημοσια

από όμως 30/11/2004 3:23 μμ.


στην Κόντρα έχω να αποδώσω ότι την θέση της την γνωστοποίησε ετεροχρονισμένα. Διάβασα με πολύ προσοχή το κείμενο της και ομολογώ ότι αρκετά πράγματα που αναφέρει δεν τα γνώριζα. Τώρα αισθάνομαι μλκ που εγώ και η παρέα μου φτιάχναμε πανό και συμμετείχαμε σε πορείες συμπαράστασης για τον Γιωτόπουλο.

από ψαχτήρι 30/11/2004 3:28 μμ.


Εγώ έχω αστυνομική άποψη της Ιστορίας και πιστεύω στις θεωρίες συνομωσίας. Εκεί που πρέπει φυσικά. Η υπόθεση 17Ν δεν είναι μόνο πολιτική, έχει αναπόφευκτα πτυχές αστυνομικές και συνομωτικές. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι υπηρεσίες του πλανήτη έχουν στο "μικροσκόπιο" την υπόθεση. Εκτός λοιπόν από το πολιτικό, (που αναμφίβολα είναι το σημαντικότερο) για ψαχτήτε λίγο, γιατί σε λίγο καιρό θα πέφτει ξύλο Γιωτοπουλικοί-Κουφοντινικοί Είμαστε όλοι ανόητοι

Οι αναρχικοί που έφτιαχναν τα πανώ που αναφέρονταν στον Γιωτόπουλο και υπήρχαν στις πορείες αλληλεγγύης, δεν είναι χιλιάδες, είναι πολύ συγκεκριμένοι για να μην ξέρουμε ποιοι ήταν, είναι γνωστοί όπως και οι συλλογικότητες όπου συμμετέχουν. Και είμαι 100% σίγουρος ότι όχι δεν αισθάνονται μλκ για την αλληλέγγυα στάση τους στον απεργό πείνας, αλλά θεωρούν πολύ μαλάκα αυτόν που προσποιείται τον μετανοημένο - λόγω Κόντρας - "αναρχικό που εφτιαχνε πανώ...". Καλό το παραμύθι σου μλκα αλλά δεν έχει δράκο!

από τα οποία τα δυο ήταν των αναρχικών, για πες μας ρε συ "αναρχικέ" τι έγραφε το δικό σου και της παρέας σου που αισθάνεσαι μαλάκας αφότου διάβασες την Κόντρα.

Και @ και η λέξη ολόκληρη, αν είχε και χρώμα το νικ θα το έβαζε. Πολύ σωστή η παρατήρηση σου.

από Επιτέλους πια.. 30/11/2004 4:51 μμ.


post image
Ελάτε να συζητήσουμε τα πάντα ανοιχτά παίρνωντας την ευθύνη ο καθένας για τον τρόπο που τοποθετείται. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτές οι συζητήσεις με τον τρόπο που γίνονται εδώ οδηγούν σε διχόνοια και αντιπαραθέσεις ενώ ταυτόχρονα κάνουν τους ασφαλίτες να χαμογελούν με τα χάλια μας; Επιτέλους πια!!!

Εικόνες:

από κόντρα παξιμάδι 30/11/2004 4:59 μμ.


Για πες μας τώρα που ξεμπροστιάστηκες τι είσαι εσύ ντεμέκ αναρχικέ που είδε το φως το αληθινό χάρη στην ...ετεροχρονισμένη ενημέρωση σου (κάνεις και δήθεν κριτική, για το ξεκάρφωμα, τρομάρα σου!) από τη Κόντρα.

από εγώ πάντως καταλαβαίνω 30/11/2004 5:33 μμ.


Το βρήκες εσύ "επιτέλους πια", οι συζητήσεις εδώ είναι που οδηγούν σε διχόνοια και αντιπαραθέσεις και κάνουν τους ασφαλίτες να χαμογελούν με τα χάλια μας! Το ιντιμίντια φταίει! Μπράβο! Κατά άλλα, όλα καλά! Εν πασει περιπτώση αν δεν σου αρέσει μη δημοσιεύεις εδώ τις ανακοινώσεις σου που δεν είναι καθόλου αμοιρες της δικόνοιας και των αντιπαραθέσεων. Τώρα θα μου πεις αν δεν δημοσιεύσεις εδώ θα μείνει ανενημέρωτος ο "@ναρχικός" που μετάνοιωσε γιατί υποστήριξε δήθεν την απεργία του ΑΓ αλλά τι να κάνουμε... Θα περάσει από τα γραφεία να τα πείτε απο κοντά!

από Επιτέλους πια.. 30/11/2004 5:46 μμ.


"Μην προσπαθείς να μάθεις ένα γουρούνι να μιλάει ανθρώπινα. Και τα λόγια σου χάνεις και το γουρούνι ενοχλείς" λέει ένα κινέζικο ρητό. Αυτό γ "αυτόν που καταλαβαίνει". Τώρα που είδε ότι εγώ απέδωσα ευθύνες στο ιντιμίντια γ' αυτά που γράφουν κάποιοι χρήστες του, πως κατάβαβε ότι εγώ δημοσιεύω "ανακοινώσεις εδώ", τι σχέση έχω με τον "@ναρχικό" δεν ξέρω. Αρκεί που ξέρει "αυτός που καταλαβαίνει".

από εντάξει, μη κουράζεσαι άλλο.. 30/11/2004 7:10 μμ.


μας έπεισες

από φφφ 30/11/2004 7:23 μμ.


Το ότι η Κόντρα δεν έγραψε ούτε αράδα για την απεργία του Γιωτόπουλου-Τζωρτζάτου είναι χυδαίο και κατάπτυστο. Δείχνει εμπάθεια και μικροπολιτική. Επίσης και διχαστική διάθεση. Ας σημειώσω όμως, ότι τόση εμπάθεια για ένα ζήτημα που δεν είναι άμεσα δικό μας, μου είναι ακατανόητο. Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε κρατούμενους ούτε την υπερασπιστική γραμμή, ούτε και την στάση που θα κρατήσουν στην φυλακή. Οι κρατούμενοι έχουν τα δικά τους προβλήματα και εάν θέλουν να είναι διχασμένοι είναι δικό τους πρόβλημα, και όχι ολόκληρων πολιτικών χώρων. Φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη γι αυτό, αφού δεν ομαδοποιούνται μόνο οι ίδιοι αλλά οδηγούν στην ομαδοποίηση και στην σύγκρουση και άλλους. Επίσης η ανταγωνιστική διάθεση του Κουφοντίνα, δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν θα περίμενα και πολύ περισσότερα, από τον «πολιτικά ορθό» μεν αλλά μικρόνοο δε, ΠΓ. Δεν σχεδιάζεις φίλε μου την παγκόσμια επανάσταση, στην οποία άλλωστε εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε μετείχες. (με εξαίρεση ίσως το αλβανικό έπος που προαναφέρθηκε). Σταμάτα λοιπόν να αφορίζεις με την στάση σου πρόσωπα και καταστάσεις που στο κάτω-κάτω σου πέφτουν και κάποια νούμερα πιο μεγάλα.

από ούτε μια λέξη για την απεργία του Τζωρτζάτου 30/11/2004 7:37 μμ.


Την εποχή του "πατερούλη" ένας -ένας οι παλιοι επαναστάτες Τρότσκι, Ζηνόβιεβ, Κάμενεφ "εξαφανίζονταν" μέχρι κι από τις φωτογραφίες της Οκτωβριανής, στην εποχή μας οι επίγονοί του εξαφανίζουν απεργούς πείνας...

από ΜΚ 30/11/2004 7:53 μμ.


Διαβαζοντας το παρον θεμα καταρχην να πω οτι δεν εκπλησομαι. Διαβασα αυτο ακριβως που περιμενα. Να πω επεισης οτι συγραφεας του κειμενου, εχει κανει μια αξιοπροσεκτη εργασια πανω στο ζητημα. Προσωπικως εχουν μιλησει αρκετοι εδω μεσα που με εχουν καλυψει. Χωρις αυτο να σημαινει και πολλα φυσικα, ομως το σκεπτικο μου ειναι οτι ολη αυτη η νεα θεωρια που αναπτυσεται τους τελευταιους μηνες θα απαντηθει εκει που πρεπει και οπως πρεπει και οχι μεσω διαδυκτιου. ΜΚ

από Α. Στ. 30/11/2004 8:08 μμ.


και κάποιοι θα τριβουν τα χέρια τους στην ασφάλεια! Πάλι το παιχνίδι που θέλουν θα παίξετε. Τόσο καιρό δεν έχετε μάθει τίποτα.Κάθε φορά τα ίδια λάθη? Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο, ποιος έκανε μλκ, ποιος άρχισε τις διασπάσεις (αν είναι δυνατόν!!!). Ο κάθε απεργός πείνας, και δη πολιτικός κρατούμενος, μπορεί να στέκεται από μόνος του ως πολιτική οντότητα και η απεργία ακόμα και αποκομμένη από τον περίγυρο, ΕΙΝΑΙ πολιτικό και αντιστασιακό γεγονός. Θέλετε την αποψή μου? Θα ήταν πάρα, μα πάρα πολύ ωραία να υπήρχε σύμπνοια απόψεων και στάσεων. Όμως δεν υπάρχει...Λογικό γιατί μάλλον δεν αποτελούσαν όλοι μία ομάδα με κοινές απόψεις και ούτε κοινό πολιτικό παρελθόν. Ο καθένας τους έχει να υπερασπιστεί διαφορετικά πράγματα. Άλλος την αθωότητά του, άλλος τις πεποιθήσεις του, άλλος τις πράξεις του, άλλος την δικαιοσύνη(με την ευρύτερη έννοια) και άλλος το τομάρι του! Φυσικά, ΌΛΟΙ έχουν να αντιμετωπίσουν τον εκδικητικό μηχανισμό του κράτους, της ασφάλειας κ.λ.π. και ΟΛΟΙ υπερασπίζονται (ναι έτσι όπως το γράφω) τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα τους. ΕΚΕΙ βρισκεται το κοινό σημείο επαφής τους. Όλους όσους είναι απ'έξω και συστήνουν επιτροπές κ.λ.π. μπορείτε να τους κρίνετε και να τους επικρίνετε. ΛΟΙΠΟΝ, είτε συμφωνείται είτε διαφωνείται μαζί μου (καλά κάνετε) δεν έχει σημασία. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για ανάλυση και συζήτηση. ΟΜΩΣ μην αποδυναμώνεται το μοναδικό όπλο που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και φυσικά ΜΗΝ απαξιώνεται την στάση ΚΑΝΕΝΟΣ απεργού πείνας! Και μην ξεχνάται ότι μετά από πολύμηνη διαμονή σε απομόνωση και πολυήμερη απεργία πείνας επηρεάζεται και η κρίση και η ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου. Θα ήθελα να δω τις απόψεις σας και τις εις βάθος αναλυσάρες που θα κάνατε μετά από 2-3 εβδομάδες απεργία πείνας. ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ!!!!

από αλληλέγγυος σε όλους τους πολιτικούς κρατούμε 30/11/2004 8:10 μμ.


των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο κίνημα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους θα ήταν αυθεντικό και πραγματικά ενδιαφέρον αν δεν αυτοπεριοριζόταν ουσιαστικά ανάμεσα σε αυτούς που έλαμψαν δια της απουσίας τους στις απεργίες πείνας των Τζωρτζάτου και Γιωτόπουλου. Γιαυτό είναι ένα στενό μάζεμα μεταξύ αυτών που όταν μιλάνε για επιλεκτική αλληλεγγύη, περιορίζοντάς την σε ορισμένους μόνο από τους πολιτικούς κρατούμενους. Αποκλείοντας την αλληλεγγύη σε ορισμένους από αυτούς, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, αποκλείουν και όλους αυτούς που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την επιλεκτική διαδικασία. Γιαυτό και το κάλεσμα δεν είναι ειλικρινές, το αντικείμενο ψευδεπίγραφο και η συμμετοχή πολύ περιορισμένη αφού είναι γνωστό πως οι περισσότεροι που έδωσαν το παρών στο κίνημα αλληλεγγύης συλλογικότητες, ομάδες και μεμονωμένα άτομα δεν θα συμμετάσχουν.

από τρίτη άποψη 30/11/2004 8:15 μμ.


Καταρχήν πιστεύω κι εγώ ότι τέτοια θέματα δεν πρέπει να συζητιούνται εδώ. Όμως, εφόσον η «Κόντρα» επέλεξε να τοποθετηθεί ανοιχτά και επειδή έχουν ήδη (και είχαν και παλιότερα) γραφτεί αρκετά, κάνω μια τοποθέτηση:

1. Η πρακτική ύπαρξης «εξατομικευμένων» επιτροπών (Γιωτόπουλου και Τζωρτζάτου), όπως λειτούργησαν και λειτουργούν στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι πράγματι λαθεμένη. Ίσως να μην ήταν στις προθέσεις όλων όσοι τις έφτιαξαν ή/και συμμετέχουν σ' αυτές, αλλά το μήνυμα στέλνουν είναι ότι «είμαστε αλληλέγγυοι μόνο στους συγκεκριμένους κρατούμενους και οι υπόλοιποι να πάνε να πνιγούν» (πόσω μάλλον όταν υπάρχουν τοποθετήσεις όπως της εν λόγω κυρίας της Επιτροπής Γιωτόπουλου στην εκδήλωση στο Βύρωνα), ή, στην καλύτερη περίπτωση, το «είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους αλλά στους συγκεκριμένους πιο αλληλέγγυοι». Και δεν πρόκειται καν για διαχωρισμό «αθώων» και «ενόχων» (άλλωστε ο Τζωρτζάτος αποδέχεται μια μικρή συμμετοχή στη 17Ν για περιορισμένο χρονικό διάστημα), γιατί τότε θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί επιτροπές για όλους τους κρατούμενους που δεν αναλαμβάνουν ευθύνη.
Από την άλλη όμως υπάρχει και η ανησυχία κάποιων κρατουμένων που αρνούνται συμμετοχή στις ένοπλες οργανώσεις, ότι αν μπουν κάτω από τη «σκέπη» ενός κοινού για όλους κινήματος αλληλεγγύης θα δίνεται προς τα έξω η αίσθηση της «ομάδας στη φυλακή» (επιχείρημα που είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο ειδικό δικαστήριο), κάτι που συνειρμικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «όλοι είναι 17Ν», χαντακώνοντας έτσι την υπερασπιστική τους γραμμή, ακόμη κι όταν το κίνημα αλληλεγγύης δηλώνει ότι τη σέβεται απόλυτα. Αυτή η ανησυχία γίνεται ως ένα σημείο βάσιμη όταν ένα μέρος του κινήματος οριοθετείται ως «μια συνιστώσα του κινήματος της επαναστατικής ανατροπής», δηλαδή πηγαίνει πέρα από την υπεράσπιση των αστικών δικαιωμάτων. Αυτή (δηλ. το ποιους δέχονται ως συμπαραστάτες) είναι μια επιλογή των κρατουμένων -το αν είναι «σωστή» ή «λαθεμένη» είναι άλλο θέμα- και πρέπει να γίνεται σεβαστή.

2. H «επιστολή Βεζύρογλου» ήταν όντως άθλια και απαράδεκτη και θα έπρεπε ο Α.Γ. και η επιτροπή του να τοποθετηθούν δημόσια και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Όμως το ότι δεν έχουν πάρει ακόμη θέση δε σημαίνει αυτόματα ότι ο Α.Γ. θα πάει με «γραμμή Βεζύρογλου» στο Εφετείο και δε νομίζω ότι η στάση απέναντί του πρέπει να καθορίζεται βάσει ενός ενδεχομένου.

3. Στο κείμενο του Π.Γ. γίνεται αναφορά στη διολίσθηση στη στάση του Α.Γ. με βάση κάποιες παλιότερες και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου και του συνηγόρου του. Από την άλλη σημειώνεται ότι «Το κίνημα αλληλεγγύης δεν είχε κανένα λόγο να καθορίσει τη στάση του σε σχέση μ’ αυτή» (τη διολίσθηση) και ότι το θέμα είναι η «επιστολή Βεζύρογλου». Αν όμως είναι έτσι, γιατί γίνεται τόσο εκτεταμένη αναφορά στη «διολίσθηση» και στις διάφορες δηλώσεις του Α.Γ;

4. Το κείμενο του Π.Γ. αναφέρεται στα ζητήματα που προέκυψαν σε σχέση με την απεργία πείνας του Α.Γ. και επιχειρεί μια δικαιολόγηση της στάσης του χώρου που εκπροσωπεί, τοποθετώντας το θέμα και σε γενικότερο πλαίσιο.
Δεν έχουμε δει όμως ακόμη μια τοποθέτηση για το θέμα του Τζωρτζάτου και της δικής του απεργίας πείνας, πέρα από κάποια υπονοούμενα. Σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιστολή Βεζύρογλου. Ποιο ήταν το «μεμπτό»; Τα αναμασήματα για «άκαιρη και μεμονωμένη κίνηση» ή τα υπονοούμενα για «κάποιο τηλεφωνήμα σε δημοσιογράφο» δεν αποτελούν δικαιολογία σε καμιά περίπτωση. Για τις ειδικές επιτροπές τα είπαμε παραπάνω. Αρκεί όμως αυτό; Μήπως η στάση έναντι του Τζωρτζάτου είναι «φρονηματική», μόνο και μόνο επειδή στην κόντρα μεταξύ των πολ. κρατουμένων βρίσκεται στην «πλευρά Γιωτόπουλου»;
Αλλά ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι τα παραπάνω δικαιολογούν «μια στάση πολιτικής αποστασιοποίησης» (κοινώς: θαψίματος) απέναντι στην απεργία του, δικαιολογούν και τη συκοφάντηση και τη λοιδορία (που βλέπω να επαναλαμβάνονται σε προηγούμενο σχόλιο); Δεν είναι μόνο θέμα ηθικής τάξης απέναντι σε κάποιον πολιτικό κρατούμενο, αλλά πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικότερο, κάτι που πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν αντιληφθεί οι σ. της «Κόντρας» και όσοι άλλοι αβασάνιστα υιοθετούν αυτή την πρακτική. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι μ' αυτό τον τρόπο προσβάλλονται άλλοι άνθρωποι που είχαν κάνει μεγάλης διάρκειας απεργίες πείνας στο παρελθόν και κυρίως ότι υπονομεύεται η μελλοντική χρησιμοποίηση του όπλου της απεργίας πείνας από οποιονδήποτε άνθρωπο, καθώς θα κυριαρχεί η υποψία αν πρόκειται για πραγματική απεργία πείνας. Σκεφθείτε π.χ. να υπήρχε τέτοια «υποψία» για την περσινή απεργία πείνας των 5 της Θεσ/νίκης (που είχε κρατήσει περισσότερες από 43 μέρες, αν δεν κάνω λάθος). Πρόκειται για στάση όχι μόνο ηθικά απαράδεκτη, αλλά και πολιτικά ανεύθυνη.

5. Δεν τίθεται θέμα «ασυλίας» για κανέναν, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν κάτω από ιδαίτερες συνθήκες (π.χ. μαθαίνουν όσα τους μεταφέρονται και με τον τρόπο που τους μεταφέρονται) και βρίσκονται υπό πίεση, που σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα προσλαμβάνει κάποιος που βρίσκεται έξω. Εκείνοι παίρνουν τα όσα γράφονται ή λέγονται γι' αυτούς τοις μετρητοίς, ακόμη και τα διάφορα που γράφονται ελαφρά (ή μη) τη καρδία εδώ στο indy. Αναφέρω για παράδειγμα. την κοινή δήλωση των πολιτικών κρατουμένων λίγο μετά τη δίκη και τα διάφορα ηλίθια σχόλια που ακολούθησαν (κυρίως ένα προσβλητικό για τον Τζωρζάτο), στα οποία ο Β. Τζ. αντέδρασε με δήλωση που έστειλε.
Επίσης κάθε κρατούμενος έχει τη δική του προσωπικότητα, βρίσκεται σε διαφορετική ψυχολογική κατάσταση και αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορεί να έχει κανείς την απαίτηση να συμπεριφέρονται όλοι όπως ο Κουφοντίνας.

6. Τέλος, χωρίς καμία πρόθεση υποτίμησης της συνεισφοράς της "Κόντρας" στο κίνημα συμπαράστασης των πολιτικών κρατουμένων (ίσα-ίσα, που είναι πολύ σημαντική), είναι κάπως ενοχλητικό να αυτοπροσδιορίζεται ως «ΤΟ Κίνημα αλληλεγγύης», παραβλέποντας άλλους χώρους και άτομα που συμμετέχουν σ' αυτό.

Υ.Γ. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, δεν έχω σχέση με κανέναν κρατούμενο, με καμία επιτροπή και δεν είμαι με το μέρος καμίας «πλευράς».

από Moustapha 30/11/2004 10:06 μμ.


Νομίζουμε ότι είναι κατανοητό από όλους ότι ένα κομμάτι της "Συμπαράστασης" έχει νικηθεί κατά κράτος από τον στρατηγό Αλτσχάιμερ.

Οι κατηγορούμενοι για Εσχάτη Βλακεία ευθύνονται για την ποδοσφαιροποίηση της αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους. "Κουφοντινικοί" και "Γιωτοπουλικοί", όπως βάζελοι και γαύροι με διαιτητή τον Κασναφέρη -Κράτος. Με ευθύνη όλων.

Ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του. Όμως δεν δικαούνται κάποιοι να μιλάνε και από πάνω.

Κατόρθωσαν να απομακρύνουν όλο τον κόσμο. Μετέφεραν τις "μέσα" κόντρες στους ¨"έξω"  Οπαδοποίησαν την αλληλεγγύη. ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ!

Ας κάνουν κάποιοι την αυτοκριτική τους και ας μην ξαναασχοληθούν με την "συμπαράσταση στους πολιτικούς κρατούμενους". Ας ασχοληθούν με κάτι άλλο.

Επειδή κατά τα φαινομενα θα γίνει της τρελλής το μαλλιοτράβηγμα στο διήμερο προτείνω να εφαρμόσουμε αυτό που θα κάνουν οι ΠΑΕ Παναθηναικός και Ολυμπιακός. Εναλλάξ αποκλείονται οι οπαδοί της άλλης ομάδας.

Πχ το Σάββατο οι "Κουφοντινικοί" και την Κυριακή οι υπόλοιποι.

Χαίρομαι ότι ο Προσυνεδριακός Διάλογος προχωρά κατ' ευχήν.

 

Υ.Γ. Μάλλον βλέπω ισοπαλία στο ντέρμπι.  Η άμυνα του παναθηναικού έχει χαλάσει παρα πολύ. Και με αυτό τον Χαλκιά ρε παιδί μου, όταν η μπάλα πάει στην μεγάλη περιοχή, με πιάνει ένα καρδιοχτύπι....


Εκείνος ο ψευτο@ναρχικός που μας είπε ότι τώρα που διαβασε το κείμενο του ΠΓ αισθάνεται μλκας γιατί έφτιαχνε δήθεν με την παρέα του πανό και συμμετείχε σε πορείες συμπαράστασης για τον Γιωτόπουλο, τι έγινε; Που χάθηκες αυτοαποκαλούμενε μλκα ,δεν έχει παρακάτω το παραμύθι σου; Δεν θα μας πεις τι έγραφε εκέινο το πανώ που έφτιαξες πριν σε φωτίσει ο ΠΓ; Τι έγινε αρούρι ξεφτυλίστικες και την έκανες με ελαφρά πηδηματάκια;

Αγαπητά συντρόφια, Αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω σε αυτή την συζήτηση, γιατί προέρχομαι από αυτόν τον χώρο, και στο παρελθόν έχω ζήσει και άλλους επώδυνους διχασμούς, σαν τον επερχόμενο. Κύριοι της Κόντρας Κατ΄ αρχάς όσοι διαφωνούν μαζί σας και προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο τις απόψεις τους, δεν είναι υποχρεωτικά «αρουραίοι» όπως τους χαρακτηρίζετε. Δεν διαθέτουν όλοι εφημερίδες, ούτε συμμαχίες ούτε και ασυλίες διαφόρων ειδών. Αν πράγματι δεν επικυρώνετε αυτές τις πολιτικές, μην τις υιοθετείτε και τις επαναλαμβάνετε. Έχετε αρκετή εμπειρία για να γνωρίζετε πόσο εύκολα μπορεί να επιστραφεί ο χαρακτηρισμός «σαν κοινοί προβοκάτορες». Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα Τυχαίνει να γνωρίζω και κάποιους από εσάς και κάποιους από τους «αρουραίους» όπως τους αποκαλείτε. Δυστυχώς όμως πρέπει να διαφυλάξω την ανωνυμία μου, γι αυτό θα είμαι και εξαιρετικά μετριοπαθής στις εκφράσεις μου, αφού θα ήταν unfair ως ανώνυμος να χαρακτηρίζω επώνυμους. (Τουλάχιστον με άμεσο τρόπο). Επίσης θα έπρεπε να αναφέρετε ότι τα γραφόμενα του ΠΓ, εκφράζουν τον ίδιο και ένα (ίσως μεγάλο) τμήμα των ανθρώπων που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Κόντρας. Όχι όμως όλους. Καλώς ή κακώς είναι γνωστό αυτό. Η αλληλεγγύη είναι πολιτική πράξη  Συμφωνώ απόλυτα ότι ο πολιτικός κρατούμενος «παράγει πολιτική με τις ιδέες του, με τη στάση του, με τη συμπεριφορά του στη φυλακή, με τις πράξεις και τις παραλείψεις του» όπως λετε. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι κοινός κρατούμενος.  Επίσης είναι βέβαιο, ότι λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ως σύμβολο και ως παράδειγμα, για ένα μεγάλο τμήμα του λεγόμενου «χώρου».  Λέτε ότι «δεν έχει καμιά πολιτική ασυλία επειδή συμβαίνει να είναι κρατούμενος. Ως πολιτικό πρόσωπο έχει τις ίδιες ιδιότητες με όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα». Τι μας λετε ρε συντρόφια, και μάλιστα στο «φως της ημέρας» όπως αναφέρετε; Ότι πρέπει να μας εμπνεύσει πολιτικά (δηλαδή συλλογικά) το παράδειγμα της 17Ν, όπως εμπνέει κάθε άλλο παράδειγμα πολιτικών προσώπων; Δηλαδή το πώς να συμπεριφερόμαστε μετά την σύλληψη και κατά την φυλάκιση; Ποία σύλληψη και ποία φυλάκιση; Γιατί να μας συλλάβουν; Και πότε άλλωστε μας συνέλαβαν; Άντε να ρίξαμε καμιά πέτρα, το πολύ μολότοφ. Εννοείτε μήπως, εμμέσως φυσικά, ότι η 17Ν είναι οργανικό κομμάτι αυτού του χώρου, γιαυτό μας κόπτει τόσο; Ή ότι πρέπει να γίνει, ή ότι όλοι πρέπει να της μοιάσουν; Δεν νομίζω να θέλετε να πείτε κάτι τέτοιο. Που ζείτε σύντροφοι; Νομίζετε ότι βρίσκεστε σε προεπαναστατική περίοδο; (συμφωνώ ότι είναι μεγάλη συζήτηση αυτό) Πότε συντρόφια γίνατε οπαδοί του ένοπλου και δεν το πήραμε είδηση; Μετά την σύλληψη των κρατουμένων; Γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια έχετε καυτηριάσει ανάλογες τάσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός σας. (και αν πείτε ότι το κόμμα δεν ταυτίζεται με την εφημερίδα, ουδείς το πιστεύει: μπορεί όχι απόλυτα, αλλά σίγουρα στον μεγαλύτερο βαθμό, αφού η ηγεσία είναι σχεδόν η ίδια). Αυτά που λετε (ή μάλλον εννοείτε ή τα εννοείτε χωρίς να το καταλαβαίνετε) αντίκεινται ακόμη και στις στοιχειώδεις αρχές του «αντάρτικου πόλης» (που δεν πιστεύω ότι θέλετε να προπαγανδίσετε) . Μήπως όμως το συγχέετε με μία φαντασιακή λαγνεία για το μαοϊκό αντάρτικο υπαίθρου, όπου η έγκλειστη ηγεσία δίνει το παράδειγμα και οι μάζες ακολουθούν στα βουνα;  Λετε ότι «το κίνημα αλληλεγγύης είναι ένα πολιτικό κίνημα. Δεν είναι σύλλογος βοήθειας φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Δομείται αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια». Έτσι είναι και συμφωνώ. Δομείται όμως με πολιτικά κριτήρια ως «κίνημα συμπαράστασης» και όχι ως κίνημα ΤΑΥΤΙΣΗΣ με τις απόψεις και τις διαφορές ανταρτών πόλης (π.χ. Κουφοντίνας-Τζωρτζάτος). Δεν το λέτε βέβαια αυτό, όμως έτσι προκύπτει από τα γραφόμενά σας. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι είναι ΚΑΙ άνθρωποι εκτός από πολιτικά όντα. Και μάλιστα άνθρωποι που αιφνιδιάστηκαν… Γιατί το πάθος με το οποίο ασχολείστε με αυτή την υπόθεση, και η σύγκρουση στην οποία θα καταλήξει η υπόθεση σε αυτούς τους συνειρμούς οδηγεί. Χρειάζεστε «ηγεσία» κοινής αποδοχής; (που πράγματι δεν υπήρξε ποτέ σε αυτόν τον χώρο) Και αυτή η ηγεσία πρέπει να είναι οπωσδήποτε οι κατά τα άλλα αξιότιμοι κκ Κουφοντίνας ή Γιωτόπουλος με τις απόψεις τους περί αντάρτικου; (ο οποίος Γιωτόπουλος μάλιστα δεν παραδέχεται την συμμετοχή του) Και μάλιστα τα λέτε σε έναν χώρο «υποστηρικτών» που βρίσκεται στο μικροσκόπιο κάθε είδους ενδιαφερόμενων; Θέλετε να αυτοκτονήσετε και εσείς και άλλοι διακόσιοι από πίσω; Δεν έχετε διδαχθεί από το παράδειγμα π.χ. της Γερμανίας, ή έστω της Ισπανίας και της Ιρλανδίας; (οι τελευταίοι ως εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα είχαν όμως γιγάντια δεξαμενή ανθρώπων) Όταν το κίνημα υποστηρικτών ταυτίστηκε με τους κρατούμενους της RAF, το ίδιο το ένοπλο έχασε κάθε πολιτικό προσανατολισμό και ασχολήθηκε μόνο και αποκλειστικά με τους κρατούμενους. Αποτέλεσμα; Γενιές ολόκληρες ανταρτών προερχόμενες από το ευρύτερο κίνημα, πλήρως χαρτογραφημένες από τις διωκτικές αρχές, κυριολεκτικά να θυσιάζονται, μετατρέποντας σε στρατηγικό στόχο ζητήματα των κρατουμένων (απελευθερώσεις, αιτήματα απεργιών πείνας κλπ) Έπρεπε να φτάσουν στην 4η γενιά, η οποία όμως αυτοδιαλύθηκε και πάλι με το αίτημα της αμνήστευσης των κρατουμένων. Όπως και το πέτυχαν τελικά. Νομίζετε μήπως ότι είναι διαθέσιμο ένα ανεξάντλητο απόθεμα υποψήφιων επαναστατών, ώστε να ηθικολογούμε με επίκεντρο την 17Ν; Σύντροφοι, όλων των αποχρώσεων, έχετε κάνει ένα κλασσικό λάθος. Είστε αυτοκαταστροφικοί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τρόπο που θα πιθανόν να καταλήξει τραγικός, όπως έχει διδάξει και η πρόσφατη ιστορία από ανάλογες περιπτώσεις. Η ίδια η 17Ν, απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι, να μπλέξει ευθέως με μαζικά κινήματα και αυτό είναι το μυστικό της μακροβιότητάς της. Εσείς γιατί πάτε σώνει και καλά να γίνετε οργανική ενότητα μαζί της; Έστω και πολιτικο-ηθικά;  Βρήκατε την ευκαιρία να κτίσετε τον «κόκκινο στρατό» σας;;; ηθικολογώντας με πουριτανικό τρόπο και λέγοντας ότι «Ο πολιτικός κρατούμενος είναι υπεύθυνος και για το «πολιτικό περιβάλλον» του. Οι πράξεις όσων αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σ’ αυτόν αντανακλούν στον ίδιο. Οφείλει να παίρνει θέση απέναντι σ’ αυτές και να οριοθετείται πολιτικά απέναντι σε κάθε ατομική ή συλλογική κίνηση που χρησιμοποιεί το όνομά του, την υπόθεσή του. Πολιτική ανευθυνότητα δεν νοείται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Μα η ίδια η 17Ν, απεδείχθη ότι δεν διακατεχόταν από πολιτικά ορθές απόψεις ούτε από πολιτικό πουριτανισμό. Εντάξει παραδέχομαι ότι τουλάχιστον λέτε ότι το κίνημα συμπαράστασης «δεν μπορεί παρά να είναι ένα κομμάτι, μια συνιστώσα του κινήματος της επαναστατικής ανατροπής». Νομίζετε όμως ότι όταν λέτε «ο διαχωρισμός από το κίνημα αλληλεγγύης και η ανάδειξη σε ιδιαίτερο πολιτικό καθήκον της υπεράσπισης ενός μόνο από τους πολιτικούς κρατούμενους αποτελεί αφ’ εαυτής μια πράξη διάσπασης, η οποία ουδέποτε εξηγήθηκε, μολονότι στις διαδικασίες του κινήματος ζητήθηκαν εξηγήσεις» δεν δημιουργούνται συνειρμοί; Ζητήθηκαν εξηγήσεις; Από ποίους και για ποίο λόγο; Για απλή ενημέρωση; Για κατανόηση της κατάστασης; Ή μήπως το πάθος με το οποίο ζητήθηκαν αυτές οι εξηγήσεις και όσα επακολούθησαν και ο διχασμός δημιουργεί την εικόνα της ΤΑΥΤΙΣΗΣ, έστω και ψυχολογικής. Γιατί περί πολιτικής ούτε να το σκεφτώ δεν τολμώ. (γιατί το αντάρτικο πόλης δεν είναι μόνο στρατηγική είναι και διαφορετική πολιτική) Κατηγορείτε κάποια κυρία στον Βύρωνα που είπε κάτι από το μικρόφωνο. Δεν θα εξετάσω τι είπε η κυρία. Έχετε συνειδητοποιήσει όμως ότι γύρω από αυτή την υπόθεση, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ανερχόμενους υποστηρικτές, συνωστιζόμενους μάρτυρες, διαγκωνιζόμενους δικηγόρους, δημοσιογραφικά κοράκια που επιδιώκουν προβολή, «πρώτες μούρες της πλατείας» και έχει στηθεί μία απίθανη ιεραρχία, για το ποίος μιλάει με τους κρατούμενους και ποίος είναι πιο κολλητός μαζί τους, με "στεγανά", ήρωες κλπ; Έστω ας παραδεχθούμε ότι εσείς (Κόντρα και αρουραίοι) δεν ανήκετε στο οικοσύστημα, τουλάχιστον όμως εσείς της Κόντρας ανήκετε στους πολιτικά ορθούς ενώ οι άλλοι είναι «σαν κοινοί προβοκάτορες». Φυσικά το ίδιο λένε και αυτοί για εσάς… Στην πορεία το οικοσύστημα φαίνεται να οδηγείται σε πόλωση. Δεν θα μπω στο άρθρο Βεζύρογλου, ούτε στον διάλογο που επακολούθησε. Δεν είναι αυτή η προτεραιότητα, τουλάχιστον για μένα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά το βάζω δεύτερο. Κύριοι, ταυτίζεστε με τις διαφορές των κρατούμενων και αυτό ούτε φυσιολογικό είναι ούτε απαραίτητο ούτε και χρήσιμο. Και απευθύνομαι κυρίως σε εσάς της Κόντρας, γιατί οι «Αρουραίοι» που λέτε, δεν έχουν τις δικές σας δυνατότητες επηρεασμού της κοινής γνώμης. Ισχύουν όμως και γι αυτούς τα ίδια. Δίνετε κάποια τσιτάτα, των κρατουμένων και των δικηγόρων τους (Ραχιώτης, Γιωτόπουλος κλπ) Εγώ, πιστεύω ότι έτσι απευθύνεστε στο θυμικό, στην ιδεοληψία και στην ηθικολόγα διάθεση διαφόρων καιόχι στην πολιτική σκέψη(χαρακτηριστικά που έχετε όμως και εσείς). Όλες οι κοινωνίες κύριοι, δικάζουν. Υπάρχουν ακόμη και λαϊκά δικαστήρια. Έχετε ξεχάσει τις σφαλιάρες που έπεφταν στην πλατεία όταν κάποιος «παρέκκλινε του πολιτικά ορθού»; Γιατί λοιπόν ο Γιωτόπουλος που είναι κατηγορούμενος (σίγουρα μέσα σε ένα απάνθρωπο και άδικο κοινωνικό σύστημα) να μην θέλει μία «δίκαιη δίκη»; Η Μάινχοφ είχε καλέσει ως μάρτυρα τον Νίξον και ο Βάινριχ επεδίωξε την αθώωσή του. Ωστόσο πρέπει να συμφωνήσω ότι η ρήση Γιωτόπουλου μου είναι ακατανόητη: «Η Γερμανία οικοδόμησε μεταπολεμικά τη δικαιοσύνη της σε υγιείς δημοκρατικές βάσεις, ενώ στη Δημοκρατία μας τριάντα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η Δικαιοσύνη μας, στις ανώτερες βαθμίδες της, στελεχώνεται στις καίριες θέσεις από δικαστικούς λειτουργούς που υπηρέτησαν τη χούντα. Είναι φυσικό να θέλουν να συντρίψουν κάποιον που έκανε αντίσταση στη Δικτατορία». Τι εννοείτε όμως; Ότι ο Γιωτόπουλος «γλύφει» την …γερμανική εξουσία; (γιατί ποία άλλη θα μπορούσε να γλύφει; )Ή μήπως εννοούσε κάτι άλλο τέλος πάντων, γιατί η ρήση δεν συνάδει με την υπόλοιπη συμπεριφορά του. Ας το εξηγήσει ο ίδιος κάποια στιγμή, γιατί πράγματι είναι περίεργο. Εγώ πιστεύω ότι ήθελε να ερεθίσει την ξενοδουλεία των δικαστών, λέγοντάς τους ότι οι «ευρωπαίοι» δικάζουν καλύτερα. Σίγουρα όμως ξέφυγε. Και αρκετά… Δεν μου λετε ρε συντρόφια; ο Γιωτόπουλος κάρφωσε κανέναν; Υπέγραψε δήλωση; Προς τι λοιπόν τόσο μίσος; Και τέλος πάντων ΕΣΕΙΣ τι έχετε να χωρίσετε μαζί του. Την ηθικο-ιδεολογική διαπαιδαγώγηση του χώρου ξεχάστε την. Δεν την κάνατε ποτέ εσείς και ευτυχώς γι αυτό.

από αλληλέγγυος 01/12/2004 5:24 πμ.


Σε πολλά σημεία του κειμένου σου συμφωνώ ανεπιφύλακτα σε κάποια άλλα έχω ενστάσεις. Εχω την ίδια άποψη ότι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να συζητούνται εδώ αλλά δυστυχώς…. Πάντως δεν νομίζω ότι ήταν επιλογή της «Κόντρας» να γίνει ένας τέτοιος διάλογος στο ιντιμίντια. Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο ενός στελέχους της, φαντάζομαι, για να αιτιολογήσει στους αναγνώστες της την στάση που κράτησε στην απεργία του Γιωτόπουλου. Από κει και πέρα το άρθρο μεταφέρθηκε εδώ για να επακολουθήσει αυτός ο διάλογος που κατά την άποψη μου δεν πρέπει να κολακεύει όλους/ες που συμμετέχουμε στο κίνημα αλληλεγγύης. Στο κείμενο σου τώρα 1. Για την ύπαρξη «εξατομικευμένων επιτροπών» έχεις απόλυτο δίκιο και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω στα όσα γράφεις. 2. Παρακάτω αναφέρεις ότι «υπάρχει και η ανησυχία κάποιων κρατουμένων που αρνούνται συμμετοχή στις ένοπλες οργανώσεις, ότι αν μπουν κάτω από τη «σκέπη» ενός κοινού για όλους κινήματος αλληλεγγύης θα δίνεται προς τα έξω η αίσθηση της «ομάδας στη φυλακή». Σε ένα βαθμό αυτό ισχύει. (Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Γεωργιάδη. Μην ξαφνιαστείς όμως, αν ο συγκεκριμένος υπόδικος δεν αθωωθεί στο Εφετείο, να αποτελέσει την έκπληξη στην δυναμική συμπεριφορά των φυλακισμένων). Από την άλλη όμως κρατούμενοι, απεργοί πείνας, που αρνούνται κάθε συμμετοχή στην Ε.Ο 17Ν, όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Ηρακλής Κωστάρης με επιστολή τους στην εφημερίδα «Κόντρα» μιλάν ότι «οι συλλογικοί και συντονισμένοι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα». Θέλω να πω δηλαδή ότι υπάρχουν φυλακισμένοι που αν και αρνούνται την συμμετοχή τους στην 17Ν εκτιμούν ότι πρέπει να αντιδρούν όλα τα φερόμενα μέλη της 17Ν συλλογικά και οργανωμένα. 3 Για την κατάπτυστη «επιστολή Βεζύρογλου». Γράφεις: «H «επιστολή Βεζύρογλου» ήταν όντως άθλια και απαράδεκτη και θα έπρεπε ο Α.Γ. και η επιτροπή του να τοποθετηθούν δημόσια και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Όμως το ότι δεν έχουν πάρει ακόμη θέση δε σημαίνει αυτόματα ότι ο Α.Γ. θα πάει με «γραμμή Βεζύρογλου» στο Εφετείο και δε νομίζω ότι η στάση απέναντί του πρέπει να καθορίζεται βάσει ενός ενδεχομένου». Είναι για το μόνο πράγμα που έχω προσωπική αντίληψη. Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τον δικηγόρο του Γιωτόπουλου, Ραχιώτη. Το παραδέχτηκε ο ίδιος δικηγόρος έμμεσα μπροστά σε 5-6 άτομα σε εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κρατουμένων. Υπήρξε και μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση του δικηγόρου με τον Γ.Λ απ’ τις Κινήσεις Αλληλεγγύης. Πιστεύεις ότι αυτό ήταν τυχαίο; 4. Για τα όσα αναφέρεις για την στάση του Π.Γ και της «Κόντρας» γενικότερα στην απεργία πείνας του Τζωρτζάτου δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη αφού είμαι περιστασιακός αναγνώστης της εφημερίδας. Γνωρίζω μόνο τι ακούστηκε σε συνέλευση των Κινήσεων Αλληλεγγύης στο Πολυτεχνείο και καλύτερα να μην τα μεταφέρω εδώ. Μπορώ να πω μόνο τούτο. Ο βασικός συνήγορος υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου είναι ο Κώστας Παπαδάκης. Είναι μέλος των Κινήσεων Αλληλεγγύης και αρθρογράφος της «Κόντρας». (Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας υπάρχουν αρκετά άρθρα του). Αν είχε κάποιο πρόβλημα με την στάση που κρατάει αυτή η συλλογικότητα απέναντι στον εντολέα του δεν θα είχε διαφοροποιηθεί; 5. Σίγουρα κάθε κρατούμενος έχει την ιδιοσυγκρασία και τον ψυχισμό του. (Υπάρχουν και οι «καλοθελητές» που τους μεταβιβάζουν ότι θέλουν). Πιστεύω όμως ότι το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει πάντα να τοποθετείται από ταξική σκοπιά χωρίς να παίρνει υπ' όψην του μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν ξέρω πόση βάση έχει αυτό που άκουσα σήμερα ότι στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Κινήσεων Αλληλεγγύης θα υπάρξει χαιρετισμός με κοινό κείμενο των περισσότερων πολιτικών κρατουμένων. Θα δούμε. Υ.Γ. Το ακατάληπτο παραλήρημα του ΟΙΡΑΜ ομολογώ ότι αδυνατώ να το κατανοήσω.

από Κουλ Ουάχατ 01/12/2004 1:34 μμ.


... διαβάσεις ανάποδα το ΟΙΡΑΜ και το αποτέλεσμα (ΜΑΡΙΟ) το βάλεις στο ψαχτήρι, να δεις τι έγραφε παλιά ο περί ού ο λόγος! Ρουφ!

από . 01/12/2004 3:55 μμ.


ο αναγραμματισμός βγάζει Μαριο. Όμως συμφωνώ μαζί του. Είναι σύγκρουση των κρατουμένων και όχι όλων εμα΄ς. Και παλιά σωστά τα έγραφε ο ΜΑΡΙΟ. Κάτι τύποι σαν και εσένα Κουλ Ουάχατ τον διώξατε, γιατί σας πάταγε τον κάλο. Ούστ ακρίδα

από Κουλ Ουάχατ 01/12/2004 4 μμ.


Τι έγινε εκείνο το βιβλίο καταγγελία, ρε ΜΑΡΙΟ; Σε τρεις μήνες είπες, πέρασαν δύο χρόνια και ακόμα το περιμένομε! Ρουφ!

από όπως αυτό το κείμενο 01/12/2004 9:46 μμ.


ο πολύς κόσμος που ήταν αλληλέγγυος ξενέρωσε εντελώς με τους "γιωτοπουλικούς" και τους "κουφοντινικούς" και σιγά σιγά αποτραβήχτηκε. Απόμειναν λίγοι, κάτι δεκάδες, να αλλητρώγονται μέχρι τελικής πτώσης. Αυτοί που μιλάνε στο όνομα του κινήματος αλληλεγγύης και οι μεν και δε το διέλυσαν για να το φέρουν στα μέτρα τους. Οι "μέσα" έχουν τις διαφορές τους και αυτό δεν είναι αφύσικο, αλλά οι "απέξω" που στοιχίζονται πίσω από τον ένα ή τον άλλο κρατούμενο και φέρονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως δεν το κάνουν για αυτούς "μέσα" αλλά για λόγους δικούς τους για την προβολή τους και την επιβολή¨των απο-κομμάτων τους.

από τρίτη άποψη 01/12/2004 10:36 μμ.


1. Για τις επιλογές των πολιτικών κρατουμένων σε σχέση με το (κοινό για όλους) κίνημα αλληλεγγύης:
Σίγουρα δεν εκτιμούν όλοι οι κρατούμενοι (που αρνούνται συμμετοχή) τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Άλλωστε κι εγώ έγραψα για κάποιους κρατούμενους οι οποίοι ενδεχομένως φοβούνται την «ομαδοποίηση» και το πώς μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, και όχι για όλους. Άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να κινούνται συντονισμένα και συλλογικά με βάση τα κοινά για όλους αιτήματα (π.χ. συνθήκες κράτησης) ασχέτως υπερασπιστικής γραμμής και άλλοι ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούν για τους λόγους που προανέφερα. Σε κάθε περίπτωση κάθε κρατούμενος έχει δικαίωμα επιλογής ως προς την αλληλεγγύη από τους έξω και, όπως ξαναέγραψα, η επιλογή του καθενός πρέπει να γίνεται σεβαστή, αρκεί, βέβαια -κι εδώ συμφωνούμε, νομίζω- να μη συνοδεύεται από λασπολογίες εναντίον άλλων κρατουμένων.

2. Για την «επιστολή Βεζύρογλου»:
Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ το παρασκήνιο και το συγκεκριμένο περιστατικό που αναφέρεις - σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις. Και πάλι όμως, δεν παύει να είναι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ακριβώς αυτό: παρασκήνιο. Δεν έχει εκδηλωθεί ανοιχτά, ως επίσημη γραμμή (π.χ. με δημόσια δήλωση του Α.Γ. ή των συνηγόρων του). Κατά τα φαινόμενα υπάρχουν σκέψεις και γίνονται «δοκιμές» για να μετρηθεί η απήχηση και τυχόν αντιδράσεις, κλπ. Πάντως αυτή τη στιγμή πρόκειται απλώς για ενδεχόμενο.

3. Για την απεργία πείνας του Τζωρτζάτου:
Για τη στάση του δικηγόρου του δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω τα πράγματα σε σχέση μ' αυτό. Έχω δει ότι έχει αρθρογραφήσει στην «Κόντρα». Σ' αυτή την περίπτωση το θέμα δεν περιορίζεται (όπως για τον Α.Γ.) στην πολιτική στάση απέναντι στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατούμενου και στην απεργία πείνας που έκανε, αλλά δημιουργείται ένα πολύ κακό προηγούμενο με τους διάφορους ψιθύρους (γενικά φοβάμαι ότι έχει ανοίξει μια πολύ επικίνδυνη «φάμπρικα» με τις «πραγματικές» και τις «δήθεν» απεργίες πείνας). Το πώς και το γιατί το έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο. Η ύπαρξη «καλοθελητών» και το αν κακώς έκαναν που μετέφεραν τους ψιθύρους και τις φημολογίες με τον τρόπο που τα μετέφεραν στον Β.Τζ. είναι άλλο θέμα. Το βασικό είναι ότι αυτές οι πρακτικές των διαδόσεων και των «πληροφοριών» εν είδει κουτσομπολιού πρέπει να αποφεύγονται γιατί και δε συνάδουν με την αριστερή ηθική και είναι και πολιτικά επικίνδυνες.

Υ.Γ. Κάτι τελευταίο, γενικά:
Είχε γράψει (πολύ σωστά) η «Κόντρα» σε ένα άρθρο ότι η μάχη για το θέμα των πολιτικών κρατουμένων με απώτερο στόχο την πολιτική λύση πρέπει να δοθεί στην κοινωνία, να «κερδηθεί» ο κόσμος. Η μάχη είναι πολύ δύσκολη, γιατί -ας μην κρυβόμαστε- οι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή είναι αρνητικοί. Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί τώρα και στους μέσα και στους συμπαραστάτες την κάνει ακόμη πιο δύσκολη, απομακρύνοντας ακόμη και απλούς ανθρώπους που μπορεί να συμμετέχουν ενεργά αλλά είναι θετικά διακείμενοι (πόσω μάλλον τους αδιάφορους ή αυτούς που είναι αρνητικοί), και αυτό νομίζω πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους.

από αλληλεγγύη κι όχι αρουραίος 02/12/2004 4:16 πμ.


Το ζητούμενο σε αυτή την υπόθεση που δεν αφορά μόνο τους κρατούμενους ή κάποιον εξ αυτών, αλλά εμάς, είναι ένα. Θέλουμε να καταρεύσει το αστυνομικό σενάριο ή όχι; Είναι θέμα τιμής η διατήρηση του μαγαζιού (όσων είναι μαγαζάτορες) ή της προσωπικής φάσης (όσων είμαστε ανέστιοι); Μήπως πρέπει πριν βάζουμε το μελάνι μας στο δηλητήριο και το μυαλό μας στα μέτρα της αντιτρομοκρατικής (όπως π.χ.με το εν λόγω κείμενο) να σκεφτούμε λίγο; Ποιόν προσβάλλει ο Γιωτόπουλος περισσότερο απ' ότι ο καθημερινός εξευτελισμός απλήρωτων εργατών (τα παιδιά του Πλάνετ, της Σελόντα) κλειστών εργοστασίων (ΠΑΛΚΟ, ΚΛΩΝΑΤΕΞ) εκτελεσμένων ψυχρά και δίχως κανένα κίνητρο πλην του κέρδους μεροκαματιάρηδων (150 μόνο φέτος) Αν κάποιοι υπερεπαναστάτες θεωρούν ότι το μέλλον φυλακίστηκε, παραδόθηκε ή τέλειωσε, είναι ή αφελείς ή επικίνδυνοι. Προφανώς, και παρά τις όποιες ενστάσεις κάποιων, όσο υπάρχει εκμετάλλευση, αδικία και ανισότητες τίποτα ποτέ δεν τελείωσε και όσοι ευαγγελίζονται την "επανάσταση" ας την κάνουν, στη δουλειά τους (αν δουλεύουν βέβαια) στο δρόμο, όπου μπορούν... Ούτε στην πλάτη πολιτικών κρατούμενων, ούτε σε καφενεία. Σε φάμπρικες, γραφεία και εργοστάσια αν τους παίρνει. Εκεί γράφεται η ιστορία και εκεί συνεχίζεται ο αγώνας και θα συνεχίζεται όσο υπάρχει η πραγματική πολιτκή διαπάλη ανάμεσα στο κράτος, την εξουσία και τον άνθρωπο. Η ιστορία έτσι γράφεται και όχι με λιβελογραφήματα. Ραντεβού στα Γουναράδικα...

από Και αλληλεγγύη και αρουραίος 02/12/2004 4:30 πμ.


Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις. Είμαι και αλληλεγγύη και αρουραίος κατά τον συντάκτη του επίμαχου κειμένου. Δεν προτίθεμαι φυσικά να απαντήσω στις ερωτήσεις του (ούτε στον Διώτη που τις ίδιες θα διατύπωνε θα απαντούσα ποτέ) Δεν με νοιάζει το ζόρι και ο πόλεμος του, με ενδιαφέρει όμως τι γίνεται γύρω μας πέρα από το τρίγωνο των Εξαρχείων. Στην πραγματική ζωή... Αυτή που ζούμε οι μεροκαματιάρηδες και κάποιοι συνταξιούχοι. Προπαντώς ψυχραιμία! Μάλλον κάποιοι πια την έχασαν για πάντα! Κρίμα!

από από μηχανής θεός 02/12/2004 4:30 πμ.


για να τελειώνει αυτή η ιστορία που μόνο κακό έχει προκαλέσει είναι να μαζευτούν μερικοί που υποστηρίζουν αδιάκριτα την αλληλεγγύη και να πλακώσουν στο ξύλο και τους μεν και τους δε, τα κωλοδιασπαστικά στοιχεία που διέλυσαν το κίνημα συμπαράστασης.

από ο ίδιος 02/12/2004 4:35 πμ.


βαράτε καθένα που αρχίζει να μιλάει για το τι έκανε ο Γιωτόπουλος,πως του απάντησε ο Κουφοντίνας, αν έκανε απεργία ο Τζωρτζάτος κλπ. Βαράτε τις κατίνες-μικροηγέτες, όπου τους πάρει το μάτι ή το αυτί σας.Ίσως έτσι βοηθήσουμε και τους ίδιους τους φυλακισμένους να βρουν μια ενότητα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License