Λιώνουν οι φαντάροι στη Λέσβο

Νέα στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι στρατευμένοι, παρουσιάζονται με ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων Λέσβου. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι υπηρεσίες των φαντάρων από 13 μονάδες της Λέσβου

 

ΜΟΝΑΔΑ

Υπηρεσίες

221 ΤΕ

5/1

264 Μ/Κ ΤΕ

Ολιγόωρες έξοδος μόνο με υπηρεσιακό

265 ΤΕ

Ολιγόωρες έξοδος μόνο με υπηρεσιακό

293 ΤΕ

7/1

296 ΤΕ

5/1  έως 10/1

98 ΕΑΡΜΕΘ

6/1 έως μόνο ολιγόωρες

124 ΤΕ

5/1

126 ΤΕ

Ολιγόωρες έξοδος μόνο με υπηρεσιακό

98 ΤΜΧΕΘ

7/1

98 ΤΥΛΠΕΘ

6/1

98 ΤΤΧΕΘ

7/1

ΛΔ/ΣΥΝΥΠΕΘ

7/1

98 ΑΔΤΕ +ΛΣ+ΜΣ

5/1

 

Η εικόνα και από τις υπόλοιπες μονάδες είναι ότι η έξοδος γίνεται με υπηρεσιακό σημείωμα (δηλαδή ο φαντάρος βγαίνει για λίγες ώρες και επιστρέφει για να εκτελέσει την υπηρεσία του).  Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη μονάδων αλλά  και διοικητές σχολιάζουν τις αντοχές των οπλιτών και τις δικές τους. (απορούν πως και δεν έχει υπάρξει κύμα αυτοκτονιών κοκ). Σχολιάζοντας μάλιστα διοικητής μονάδας του ΠΒ την κατάσταση στις μονάδες είπε ότι «σε λίγο θα πρέπει να επιτρέπουμε την επίσκεψη γυναικών στα στρατόπεδα γιατί θα τους έχουμε για μήνες μέσα» .

Στο 126 ΤΕ η κατάσταση είναι αισθητά χειρότερη, μιας και εκεί πέραν τον λοιπόν καθηκόντων οι οπλίτες εκτελούν και χρέη εργατοτεχνίτη αφού κατασκευάζουν διάφορα έργα, συν τις υπηρεσίες συν την πρόσθετη υπηρεσία της πυρασφάλειας (στρατοπεδεύουν σε δάση).

Πάντως και για τα στελέχη δεν είναι καλύτερη η κατάσταση αφού στο σύνολο σχεδόν των μονάδων της 98 ΑΔΤΕ το ωράριο έχει παραταθεί και δουλεύουν μέχρι της 17:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακο. Λοχαγός στην Πέτρα μας έλεγε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση στις πρώτες εκλογές αποστρατεύομαι.  ΕΠΥ και χαμηλόβαθμοι έχουν όπως δηλώνουν με καταγγελίες τους ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής, μιας και είναι αυτοί που μαζί με τους φαντάρους βγάζουν όλη την δουλειά στις μονάδες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακαλούν να γίνουν δυο τρεις αυτοκτονίες μήπως και αλλάξει το κλίμα. Τα παραπάνω στοιχεία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι με εξοδούχο νούμερο και όχι καθαρές έξοδοι. Ενώ είναι συχνό το φαινόμενο να δίνει ο ένας αξιωματικός υπηρεσιακό σημείωμα ή έξοδο και ο άλλος να το ανακαλεί και να εγκαλεί τον εξοδούχο ακόμη και από τον καφέ ή το κρεβάτι. 

Αυτό που βιώνουν οι φαντάροι δεν είναι παρά οι συνέπειες της «ανασυγκρότησης του στρατού» που προωθεί η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι «ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των στρατευμένων».

Καλούμε τους στρατευμένους:

  1. Να αρνούνται να εκτελέσουν τις διαταγές που είτε απειλούν άμεσα ή έμμεσα τους δημοκρατικούς θεσμούς και το λαϊκό κίνημα ή έχουν σχέση με οποιαδήποτε αστυνομικού χαρακτήρα επιχείρηση (καταστολή διαδηλώσεων, κυνήγι λαθρομεταναστών κλπ), είτε απειλούν την σωματική τους ακεραιότητα ή την αξιοπρέπειά τους (συνεχείς υπηρεσίες, χειρισμός πυρομαχικών με ραδιενεργά υλικά κλπ).
  2. Να προχωρούν σε ατομικές η ομαδικές μορφές διαμαρτυρίας και αντίστασης μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως τα παράπονα στις αναφορές, τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ στοιχείων για την κατάσταση που βιώνουν και των διεκδικήσεών τους αλλά και τη μαζική συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Επίσης, καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς να συμπαρασταθούν στις κινήσεις αντίστασης μέσα στο στρατό.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

 

από ΜρΧ 26/09/2002 10:07 πμ.


ποια λυση προτεινεις ? Να μειωθουν η και να καταργηθουν τα φυλακια και οι σκοπιες η να αυξηθει ο αριθμος των στρατιωτων στο Νησι ( πραμα που πιθανοτατα συνεπαγεται και αυξηση της στρατιωτικης θητειας)

από ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 26/09/2002 11:46 πμ.


Οι προτάσεις μας είναι: 1. Να μειωθούν οι υπηρεσίες με οποιοδήποτε κόστος. Η σωματική και ψυχική υγεία των στρατευμένων είναι πιο σημαντική από τις ανάγκες του στρατού. 2. Να καταργηθούν μονάδες και φυλάκια. 3. Να επιστρέψουν οι έλληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν έξω από τα σύνορα. Έτσι κι αλλιώς η παρουσία τους εκεί (Αφγανιστάν, Κόσοβο κλπ) κάθε άλλο παρά ειρηνιστικούς λόγους εξυπηρετεί. 4. Να αποδεσμευτούν οι φαντάροι που υπηρετούν τα καλοκαίρια στα ΚΑΑΥ ή σε άλλες μη στρατιωτικές υπηρεσίες. Έτσι και η κατάσταση θα βελτιωθεί και η θητεία θα μπορεί να μειωθεί χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας μισθοφόρος.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License