Το παρακράτος δολοφονεί δικαστικό στη Βενεζουέλα

Δολοφονήθηκε στο Καράκας ο δικαστικός λειτουργός που ήταν αρμόδιος για τις ανακρίσεις εις βάρος κατηγορουμένων για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τσάβες

Την Πέμπτη 17/11 τα μεσάνυχτα, στο πανεπιστήμιο του Καράκας, εξερράγησαν δύο βόμβες τοποθετημένες στο αυτοκίνητο του εισαγγελέα Ντανίλο Άντερσον και προκάλεσαν τον άμεσο θάνατό του. Ο Άντερσον, 38 ετών, είχε αναλάβει το φάκελο των διώξεων για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ούγο Τσάβες στις 11 Απριλίου 2002. Πριν από δέκα μέρες, είχε ανακοινώσει ότι θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος διαφόρων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην διοικητής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Καράκας και ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος. Ο Τσάβες ακύρωσε την επίσκεψή του στην Κόστα Ρίκα και επέστρεψε στη χώρα, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Ισαϊας Ροντρίγκες δήλωσε ότι "πρόκειται για χτύπημα ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας" και ανακοίνωσε ότι οι ανακρίσεις θα συνεχιστούν υπό την ευθύνη άλλων έμπιστων λειτουργών. (Πηγή: τηλεγραφήματα από Venpress, Vheadline et Panorama on line)

από Κουλ Ουάχατ 22/11/2004 5:19 μμ.


ΑΠΕ Βενεζουέλα-Εισαγγελέας σκοτώθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί τις ΗΠΑ 20/11/2004-0327 Βενεζουέλα Καράκας ΑΠΕ - Ρόιτερ - Γερμ. Πρακτ. Ο ειδικός εισαγγελέας Ντανίλο Άντερσον, ο οποίος είχε αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση της απόπειρας ανατροπής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τον Απρίλιο του 2002, σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε πολιτικούς αντιπάλους της που, όπως ισχυρίζεται, εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δολοφονία του Άντερσον διαπράχθηκε από αντιπολιτευόμενους "φασίστες και τρομοκράτες" και κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ανέχεται τους σκληροπυρηνικούς αντιπάλους του Τσάβες. "Πρόκειται σαφέστατα για πολιτική δολοφονία. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εξηγήσει πώς μπορεί να λειτουργούν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Φλόριντα, σε αμερικανικό έδαφος", δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Αντρές Ιζάρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της επίθεσης ήταν να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον εκατοντάδων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες. Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που την διέπραξαν. Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, χαρακτήρισε "γελοία" την κατηγορία και είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν υποκινεί τους αντιπάλους του Τσάβες που διαμένουν στις ΗΠΑ. Ο Ιζάρα πάντως επικαλέστηκε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βενεζουέλα, που αναφέρονταν στην εκπαίδευση αντιπάλων του Τσάβες κοντά στο Μαϊάμι, μαζί με Κουβανούς εξόριστους, με σκοπό να διαπράξουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα και στην Κούβα. Ο 38χρονος εισαγγελέας σκοτώθηκε όταν το τζιπ που οδηγούσε εξερράγη στην περιοχή Μπέλο Μόντε του Καράκας. Σύμφωνα με την αρχές, τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί κοντά στο κάθισμα του οδηγού και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό. Ο Άντερσον είχε δεχτεί απειλές και πρόσφατα είχε πέσει θύμα επίθεσης σε ένα εμπορικό κέντρο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License