Και όμως... υπάρχει ένα μνημείο στη Μακεδονία φιλίας μεταξύ των Σλάβων και των Ελλήνων

Στην κορυφή Προφήτης-Ηλίας του όρους Βόρα, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ., υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι που δεκαετίες τώρα φροντίζουν Έλληνες και Σλάβοι.

post image

Το όρος Καϊμάκατσαλαν ή Βόρας βρίσκεται στα σύνορα με το κράτος της FYROM και η κορυφογραμμή του αποτελεί την όριο γραμμή μεταξύ των δύο κρατών. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524μ. κορυφή στην οποία βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό και υπάρχει στο υπόγειό του κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στις περιοχές Nature 2000. Το εν λόγω εκκλησάκι χτίστηκε από τους Σέρβους σε ανάμνηση της πύρρειας νίκης τους επί των Βουλγάρων σε μια φονικότατη μάχη που έγινε στη θέση αυτή. Όταν χτίστηκε βρισκόταν ακριβώς επάνω στην οριογραμμή των δύο κρατών. Η Σερβία τότε ζήτησε να της δοθούν λίγα μέτρα γης στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε το εκκλησάκι να περιέλθει πλήρως σ' αυτήν, με αντάλλαγμα ένα πεδινό τμήμα ίσης έκτασης στη Φλώρινα, αίτημα που έγινε δεκτό από την Ελληνική πλευρά. Ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός (εγώ για παράδειγμα είμαι άθεος) αξίζει να παρατηρήσουμε το εξής: Το εκκλησάκι χτίστηκε ουσιαστικά ως πολεμικό μνημείο, με την πάροδο του χρόνου όμως κατέληξε να είναι μνημείο συμφιλίωσης. Τις δεκαετίες του σοσιαλισμού στην Γιουγκοσλαβία το εκκλησάκι παραμελήθηκε από το επίσημο Γιουγκοσλαβικό κράτος. Λίγο η αθεϊα, λίγο η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες γιουγκοσλάβικες περιοχές, λίγο η απρόσιτη θέση του στα 2525 μέτρα (!) και το βαρύτατο κλίμα της θέσης του, είχαν ως αποτέλεσμα να ρημάξει. Τότε τη συντήρησή του ανέλαβαν, αφιλοκερδώς και καλοπροαίρετα οι κάτοικοι της ελληνικής πλευράς, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, ακόμη και οι Έλληνες σκιερ! Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα πολύ καλό παράδειγμα κοινής προσπάθειας και πώς αυτή μπορεί να παραμερίσει τις όποιες κόντρες υπάρχουν. Παρακάτω έχω βάλει κάποιες φωτογραφίες. Αυτή η πυραμίδα μόνο να μην υπήρχε!

Εικόνες:

από Κουλ Ουάχατ 09/11/2004 4:08 μμ.


Μνημείο πολέμου είναι, περιφραγμένο με κάλυκες οβίδων!

από Διονύσης 09/11/2004 4:15 μμ.


post image
....

Εικόνες:

...

από Διονύσης 09/11/2004 4:36 μμ.


post image
μα νομίζω ότι το γράφω αυτό, ότι δηλαδή χτίστηκε ως πολεμικό μνημείο. Κι όμως εξελίχθηκε διαφορετικά. Όταν ανέβηκα στο εκκλησάκι για να το φωτογραφήσω βρήκα έναν Σέρβο και έναν Σλαβομακεδόνα εκεί να του βάφουν μαζί με ένα ζευγάρι Ελλήνων ορειβατών. Μάλιστα σε μια φωτογραφία διακρίνεται ο Σέρβος.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License