Γκουαντάναμο όπως Άουσβιτς

Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλει καταπάτηση κανόνων δικονομίας

Γκουαντανάμο δύο ταχυτήτων! Οι προδικαστικές ακροαματικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται από στρατιωτικές επιτροπές έχουν αρχίσει στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο και η Διεθνής Αμνηστία, που τις παρακολουθεί μέσω παρατηρητών, καταγγέλλει την έλλειψη δίκαιης διαδικασίας. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτάσσεται στις ειδικές στρατιωτικές επιτροπές, τα ειδικά στρατοδικεία με άλλα λόγια, από τότε που θεσμοθετήθηκαν από τον πρόεδρο Μπους, στις 13 Νοεμβρίου του 2001. Σε ανακοίνωσή της, μετά την παρακολούθηση της δεύτερης μέρας ακρόασης αιτημάτων για την υπόθεση του Αυστραλού υπηκόου Ντέιβιντ Χικς, αναφέρει ότι η μέρα άρχισε με την απορριπτική απόφαση της στρατιωτικής επιτροπής για μερικά από τα αιτήματα της υπεράσπισης που συζητήθηκαν την προηγουμένη. Η υπεράσπιση υποστήριξε την απόρριψη της υπόθεσης με βάση την αρχή της ίσης προστασίας, δηλαδή υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να δικάζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανθρώπους που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα. Επίσης δήλωσε ότι η τύχη ενός ανθρώπου δεν πρέπει να κρίνεται από έναν παράγοντα τυχαίο όπως η υπηκοότητα. Ομως, όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, η δίκη έκανε πραγματικότητα την πρόβλεψη ότι, όταν ζητάς από άτομα χωρίς νομική εκπαίδευση να αποφανθούν για πολύπλοκα ζητήματα εθνικού, στρατιωτικού και διεθνούς Δικαίου, δεν μπορείς να επιτύχεις δίκαιη διαδικασία. Η υπεράσπιση δεν κατόρθωσε να αποσπάσει καμία παραχώρηση από το στρατοδικείο, ακόμα και για στοιχειώδεις και παραδεκτές αρχές του Δικαίου.

.

Αρχεία:

από αριστεριστής 05/11/2004 7:41 μμ.


Για άλλη μια φορά μπράβο στη Δ.Α. , μια Μ.Κ.Ο. που δεν φοβάται να τα βάλει με τους πιό ισχυρούς. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως μια σοβαρή, εντατική και επίπονη προσπάθεια (όπως αυτή που κάνουν κάποιες Μ.Κ.Ο.) είναι πολύ πιό ουσιαστική από τις έξαλλες επαναστατικές κραυγές και κορώνες , από τη θαλπωρή του καναπέ. Ας μην ξεχνάμε ότι η Δ.Α. είναι μια οργάνωση που, σε αντίθεση με την GREENPEACE, δεν έχει υποστηρικτές αλλά μέλη που συμμετέχουν -εφόσον το θέλουν - στις διαδικασίες. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως η Δ.Α. -σε αντίθεση με πολλές από τις "Μ".Κ.Ο. - δεν παίρνει λεφτά από τα κράτη (τουλάχιστον έτσι δηλώνει). Ας θυμηθούμε ότι η Δ.Α. τόλμησε να βγάλει ανακοίνωση για τις συνθήκες κράτησης του Ξηρού στον Ευαγγελισμό, για τις καταγγελίες Τζωρτζάτου για βασανιστήρια, για την αστυνομική βία στη Θεσσαλονίκη το 2003. Δεν στηρίζει μόνο τον Μοναστηριώτη, αλλά και ΟΛΟΥΣ τους Αντιρρησίες Συνείδησης - τους οποίους η Αριστερά συνήθως ξεχνάει , παρά το γεγονός ότι κάποιοι είναι μέλη αριστερών οργανώσεων. Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε αυτό που επεσήμανε κάποτε ένα σημαίνων στέλεχος του ελληνικού τμήματος της Δ.Α.: όταν η Δ.Α. καταγγέλει τις ΗΠΑ , αυτό γίνεται σημαία της Αριστεράς. Όταν καταγγέλει την Κίνα ή την Κούβα, άλλοι την αγνοούν και άλλοι της επιτίθενται.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License