ΚΙΝΑ: πολύνεκρες εθνοτικές συγκρούσεις και πέπλο σιωπής

Κίνα-Περίπου 150 νεκροί από εθνοτικές συγκρούσεις σε κεντρική επαρχία της Κίνας. Ας το ψάξουμε λίγο περισσότερο από τους «NY Times»...

ΑΠΕ Ημερομηνία - Ώρα : 01/11/2004-0802 Κίνα Πεκίνο ΑΠΕ-Γαλλ Πρακτ Μεγάλος ήταν ο αριθμός των νεκρών από τις μαζικές συγκρούσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα, που σημειώθηκαν μεταξύ χάν και μουσουλμάνων κατοίκων στην επαρχία Χενάν, στην κεντρική Κίνα, με αποτέλεσμα οι αρχές να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο, ανακοινώθηκε από τοπικούς αξιωματούχους και τα μέσα ενημέρωσης. Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να έχουν προκαλέσει 148 νεκρούς, ανάμεσά τους 18 αστυνομικούς που εστάλησαν στην ταραχώδη επαρχία Ζονγκμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, που επικαλούνται δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή. «Δεν ήμουν επί τόπου, όμως 150 νεκροί είναι μεγάλος αριθμός, το σύνολο των νεκρών και των τραυματιών θα μπορούσε να είναι 150. Θέλαμε να δώσουμε την πληροφορία, όμως η κεντρική κυβέρνηση δεν μας το επέτρεψε», τόνισε δημοσιογράφος της μεγαλύτερης εφημερίδας της επαρχίας Χενάν Ριμπάο, θέλοντας να μην αποκαλύψει το όνομά του. Οι αρχές φοβούνται «μήπως αναμοχλεύσουν τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτικών ομάδων. Απαγόρευση δημοσίευσης της είδησης έχουν ακόμη κι οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Νέα Κίνα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

+

από + 01/11/2004 1:12 μμ.


Στην κίνα ζούν 18εκ μουσουλμάνοι. Η επαρχία Ξινγιάνγκ είναι στα βορειοδυτικά και συνορεύει με το Πακιστάν, Κιργυζιστάν και Τατζικιστάν, που είναι μουσουλμανικές χώρες.

από Σμήγκολ 01/11/2004 5:02 μμ.


ΑΠΕ Κίνα-Στρατιωτικός νόμος σε κινεζική πόλη μετά από ταραχές στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι. 01/11/2004-1551 Κίνα Πεκίνο ΑΠΕ-Ρόιτερ-Γερμ.Πρακτ. Οι κινεζικές αρχές κήρυξαν στρατιωτικό νόμο σε ένα τμήμα μίας κεντρικής επαρχίας μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ Κινέζων Χαν (πλειοψηφία) και Μουσουλμάνων Χούι(μειοψηφία) κατά τις οποίες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 42 τραυματίστηκαν,ενώ πυρπολήθηκαν αρκετά σπίτια, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι. Ενοπλοι αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στην πόλη Λανγκενγκάνγκ και σε γύρω περιοχές στην επαρχία Χενάν από την Τετάρτη που ξέσπασαν τα πρώτα βίαια επεισόδια τα οποία ακολούθησαν ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη των δύο πλευρών.Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές συνελήφθησαν 18 άνθρωποι. "Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι.Κανένας δεν τολμάει να βγει έξω για να πάει στη δουλειά του. Ακόμη και οι συγκοινωνίες σταμάτησαν", δήλωσε μία κάτοικος σε ένα χωριό που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της. Οπως είπε τουλάχιστον ένα άτομο στο χωριό της σκοτώθηκε. Αξιωματούχοι διέψευσαν δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάϊμς ότι σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι. Σπίτια πυρπολήθηκαν και οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν όταν χωρικοί Χούι από άλλες περιοχές ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί τώρα,αλλά η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 στρατιώτες και αστυνομικοί. Οι Μουσουλμάνοι Χούι υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατομμύρια σε σύνολο 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Κίνας. Ο συνολικός αριθμός των Μουσουλμάνων σε όλη την χώρα υπολογίζεται σε περίπου 18 εκατομμύρια. Ο στρατιωτικός νόμος είναι σε ισχύ δήλωσε ένας αξιωματούχος στην γειτονική πόλη Καϊφένγκ και επιβεβαίωσε ότι αγρότες Χούι ταξίδευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν χωρικούς Χούι όταν γίνονταν οι συγκρούσεις. Τοπικός αξιωματούχος ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει και τόνισε ότι τέτοια θέματα αποτελούν κρατικά απόρρητα μέχρι να κλείσει η υπόθεση.

από Ονούφριος 02/11/2004 4:20 πμ.


οι θαυμαστές του κινεζικού μοντέλου.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License