Γαλλία: Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Γαλλία: Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το βασανισμό άνδρα που κατηγορείτο για σχέσεις με το ΡΚΚ.

από το ΑΠΕ Ημερομηνία - Ώρα : 26/10/2004-1841 Γαλλία Στρασβούργο ΑΠΕ-Γαλλ.Πρακτ. Η Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του το Μάιο του 1998 ένας άνδρας που κατηγορείτο για σχέσεις με το πρώην Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Στις 17 Μαΐου του 1998, ο Αμπντουραχμάν Τσελίκ και ο Κασίμ Ιμρέτ είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι ήταν αγγελιοφόροι του ΡΚΚ. Οι δύο άνδρες απηλλάγησαν από την κατηγορία αυτή αργότερα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, οι δύο άνδρες υφίσταντο στη διάρκεια της κράτησής τους ηλεκτρικές εκκενώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός τους, κυρίως στα γεννητικά τους όργανα, όπως και ξυλοδαρμούς, στέρηση της τροφής και του νερού, κράτηση σε απομόνωση, απειλές για τη ζωή τους και προσβολές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας "λίγο πειστική" την εκδοχή της Άγκυρας που έλεγε ότι ο κ. Τσελίκ είχε πέσει, έκρινε ότι τα τραύματα που περιέγραψε ο ενάγων "ήταν αποτέλεσμα μεταχείρισης για την οποία ευθύνεται η τουρκική κυβέρνηση" και καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση. Όσον αφορά τον δεύτερο ενάγοντα, οι ευρωπαίοι δικαστές έδωσαν στην Τουρκία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας κρίνοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Συνθήκης, καθώς ο κ. Ιμρέτ δεν παρείχε επαρκείς αποδείξεις για να στηρίξει την υπόθεσή του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε εξάλλου ότι οι τουρκικές αρχές δεν κίνησαν γρήγορα δικαστικές διαδικασίες για τη δίωξη των αστυνομικών που ευθύνονται και καταδίκασε την Άγκυρα για παραβίαση του άρθρου 13 στην υπόθεση των δύο ανδρών, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή. Η Τουρκία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση 10.000 ευρώ στον κ. Τσελίκ και 5.000 ευρώ στον κ. Ιμρέτ για ηθική βλάβη.

από καταπελτης 26/10/2004 10:54 μμ.


ιδρωσε το αυτι τω τουρκων.

από Mercury 27/10/2004 12:39 πμ.


Εκατόν είκοσι άτομα (120) έχουν πεθάνει και εκατοντάδες άλλοι έχουν σακατευτεί για πάντα από τις απεργείες πείνας στις τούρκικες φυλακές, και το ευρωπαϊκό δικαστήριο τώρα ξύπνησε και είδε τα βασανιστήρια. Η ευρώπη επίσης δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στο να συλλάβει αυτούς που η τουρκία ονομάζει τρομοκράτες, όπως συνέβη με τον ταϊλάν. Αυτή η απόφαση του ευρωπαϊκού διακαστηρίου είναι γελοία. Πρώτα πρώτα καταδικάζει την τουρκία στην καταβολή αποζημίωσης στα θύματα ύψους 15.000 ευρώ ΜΟΝΟ. Αυτή είναι η μόνη επίπτωση και τίποτα άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη τουρκία, μία χώρα με τεράστιες αμυντικές δαπάνες, καταβάλει 15.000 ευρώ στα θύματα των φρικτών βασανιστηρίων και καθαρίζει με το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Νομίζω ότι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου συνήθως επιβάλλουν αλλαγές στην πολιτική και στη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζονται κάποια πράματα. Στην περίπτωση των βασανιστηρίων πέρα από την καταβολή των 15000 ευρώ, ποιά άλλη επίπτωση έχει το φασιστικό κράτος της τουρκίας; Επίσης, στο σκεπτικό της απόφασης βρίσκει κανείς μια σημαντική λεπτομέρια που δίνει το στίγμα της ευρώπης και του δικαστηρίου-τσίρκου της. Αναφέρεται σχετικά με την απόφαση ότι: "είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι ήταν αγγελιοφόροι του ΡΚΚ. Οι δύο άνδρες απηλλάγησαν από την κατηγορία αυτή αργότερα." Αν στο στρατοδικείο είχε αποδειχθεί ότι οι δύο άνδρες ήταν όντως μέλη του ΡΚΚ, ποιά θα ήταν η απόφαση του ευρωδικαστηρίου-καφενείου; Μήπως η καταδικαστική απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές ασφαλείας βασάνισαν δύο άσχετους; Ας μη γελιόμαστε λοιπόν με την υποτιθέμενη ευαισθησία της ευρώπης για τα βασανιστήρια στην τουρκία. Η ευρώπη χρόνια τώρα αδρανεί μπροστά στις δικτατορίες και τα βασανιστήρια όχι μόνο στην τουρκία αλλά και στην αλγερία, την αίγυπτο, κλπ, αλλά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την ΕΕ. Κρατάω μικρό καλάθι λοιπόν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License