Για τις συλλήψεις του Λονδίνου και το "θρίαμβο" του ESF

τουλάχιστον μάθαμε τι να περιμένουμε στο μέλλον

Καταρχάς, όπως έχει ήδη γραφτεί, ο έλληνας που συνελήφθη χτες το μεσημέρι αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί και ορίστηκε δικάσιμος για τις 22 του Νοέμβρη. Τα παιδιά στο δικαστήριο έλεγαν πως είναι πολύ τυχερός που του επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα και δεν κλήθηκε να πληρώσει κάποια εγγύηση, και πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Tα γεγονότα:

Το Σάββατο, 16/10, έγινε κάλεσμα από κόσμο μέσα από το beyond the ESF για δράση ενάντια στην ιδιοκτησία του official ESF από το δήμαρχο του Λονδίνου, Ken Livingstone. Όντως, στις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου μια μεγάλη ομάδα ατόμων μαζεύτηκε έξω από την κεντρική πύλη του Alexandra Palace και εισέβαλλε στην κεντρική αίθουσα λίγο πριν την προγραματισμένη ομιλία του Livingstone. Κρεμάστηκαν πανώ πίσω από τους ομιλητές και εξηγήσαμε από μικροφώνου (και σε αρκετές γλώσσες) για ποιόν λόγο κάναμε αυτή την παρέμβαση. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του αντέδρασε θετικά, πράγμα λογικό αν σκεφτεί ότι η δράση μας ήταν ενάντια σε ηγετικό στέλεχος του κόμματος του πολέμου (Labour), του ανθρώπου που ηγείται της μητροπολιτικής αστυνομικής δύναμης του Λονδίνου και παράλληλα έχει το θράσος όχι απλά να συμμετέχει αλλά και να καπελώνει και να ηγείται αυτού που -υποτίθεται- θα ήταν η συνέλευση των κινημάτων.

Φεύγοντας από τον χώρο σχηματίσαμε πορεία και αρχίσαμε να περπατάμε προς το campus που στεγαζόταν το Beyond ESF. Πριν όμως καν απομακρυνθούμε από το Alexandra Palace η αστυνομία του κ. Livingstone μας επιτέθηκε απροκάλυπτα, άρχισε να χτυπάει κόσμο με τα γκλόμπ και συνέλαβε έναν σύντροφο. Τον συγκεκριμένο τον χτύπησαν πολύ άσχημα στο βαν που τον πήγε στο τμήμα, και τον κράτησαν μέσα δύο βράδυα- αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί.

Την επόμενη μέρα (Κυριακή) έγινε συνέλευση στο χώρο του Beyond the ESF και αποφασίστηκε η συμμετοχή στο αντικαπιταλιστικό μπλοκ της πορείας του ESF. Περίπου 70 άτομα ξεκίνησαν να πάνε στη Russel Square, εκεί δηλαδή που είχε καλεστεί η πορεία (ο αριθμός ήταν ελάχιστος σε σχέση με τον κόσμο που είχε το Beyond, μάλλον λόγω των γεγονότων του Σαββάτου). Η αστυνομία όμως εισέβαλλε μέσα στο τρένο και άρχισε να χτυπάει και πάλι απροκάλυπτα τον κόσμο. Με το που έφτασε το τρένο στο Kings Cross εφάρμοσαν το section 60, σα να λέμε μαζική σύλληψη (περικυκλώνουν τον κόσμο και δεν αφήνουν κανέναν να φύγει). Σε εκείνο το σημείο συνέλαβαν τρεις συντρόφους, έναν έλληνα και δύο ιταλούς (reports από το uk imc: 1 | 2).

Οι μπάτσοι συνέχισαν να είναι απίστευτα προκλητικοί αφου ακολούθησαν 'καροτσάκι' τους υπόλοιπους μέχρι την Trafalgar Square, όπου έγινε το εξής οργουελιανό: τρεις-τέσσερις μπάτσοι είχαν πιάσει από ένα σύντροφο ο καθένας και κάθονταν ακριβώς δίπλα τους, ακούγοντας τι λένε στο τηλέφωνο, διαβάζοντας τα μηνύματα που στέλναν από τα κινητά τους κτλ. Θεωρόντας ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο σχηματίσαμε αυθόρμητα πορεία και πήγαμε προς την σκηνή που γίνονταν οι ομιλίες από κάθε είδους οργάνωση-προσωπείο του SWP (και κατά παράβαση της συμφωνίας που είχε προηγηθεί, να μη γίνουν καθόλου ομιλίες!).

Ζητήσαμε λοιπόν από τους ανθρώπους του ESF να ανεβούν δύο δικά μας άτομα στην εξέδρα και να ενημερώσουν τον κόσμο για την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή που βρισκόταν σε εξέλιξη. Οπως ήταν φυσικό αρνήθηκαν (σιγά μη χάλαγαν το πρόγραμμά τους για την βρωμο-αλληλεγγύη!) και ακολούθησε γερό σπρωξίδι. Μέσα στο χαμό δύο σύντροφοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και να βρεθούν μεταξύ των stewards του ESF και της σκηνής. Οι του ESF ειδοποίησαν τους μπάτσους οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο (και όχι πάνω στην ένταση των επεισοδίων) συνέλλαβαν τους δύο συντρόφους (έναν ιταλό και έναν ισπανό, και οι δύο κάτοικοι Λονδίνου).

Ηθικό συμπέρασμα; τι να πεί κανείς! αυτό που θα ήταν, υποτίθεται, ένα φόρουμ των κινημάτων, εξελίχθηκε σε ένα εηουσιαστικό πανηγυράκι του Livingstone, των μπάτσων του και του SWP.

Και όσο γι αυτούς που, προφανώς στην κοσμάρα τους, κρίνουν το ESF πετυχημένο, ας κρατήσουν αυτό ακριβώς που φωνάζαμε και στους "μπάτσους β' διαλογής", τους stewards του ESF: αφού μας φέρονται σα να είναι μπάτσοι, έτσι ακριβώς θα τους φερόμαστε από εδώ και στο εξής κι εμείς!

από me 18/10/2004 7:54 μμ.


Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι όλες οι ξένες αντιπροσωπίες είπαν στους διοργανωτές του φόρουμ να μην εμποδίσουν κανέναν να μπει μέσα όπως σχεδιαζώταν από την δημοτική ασφάλεια του κτιρίου και τους οργανωτές. Άρα ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΣΒΟΛΗ. Εξού και τα πανό και οι ομιλίες των beyond καθώς και τα χειροκροτήματα. Μην φτιάχνουμε ανεμόμυλους για να τους καταρρίπτουμε. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι το σςπ δεν είχε καμία διάθεση να συνδιαλεγεί με άλλες απόψεις. Γι’ αυτό και δεν έκανε τίποτα ενάντια στην καταστολή. Οι διακηρύξεις ότι θα κάνουμε το ίδιο δείχνουν ότι κάποιοι θέλουν να αποτελέσουν την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Οι «αντιεξουσιαστικές» τους αντιλήψεις δεν υπολείπονται σε εξουσιαστικότητα αυτών τις οποίες καταγγέλλουν. Αν ψάχνει κανείς δικαιολογίες για να κοπανιέται με τους άλλους υπάρχουν πολλές. Όμως κίνημα σημαίνει να ξέρεις να κερδίζεις με τις ιδέες και τη δράση σου και όχι με μάτσο απολίτικα εξουσιαστικά τζαμπαμάγκικα αντριλίκια.

από σιγά 18/10/2004 8:14 μμ.


Είναι λάθος να υποτιμάει κανείς τους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στο ΕSF και στη διαδήλωση για χάρη του ΣΕΚ. Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό το φόρουμ με αυτούς τους διοργανωτές θα είχε πολλά προβλήματα. Και πρώτοι το ξέραν αυτοί που βοήθησαν στην προπαρασκευή του. Από την άλλη είναι επίσης γεγονός ότι δυστυχώς οι αυτόνομοι χώροι στους οποίους κυρίως πήγα, τόσο του indymedia όσο και του biyond ήταν αρκετά μικροί. Οι μικρότεροι από κάθε άλλο φόρουμ. Δεν μπορεί να παραδίδουμε λοιπόν στο πυρ το χιλιάδες κινηματίες τι στιγμή που τα παιδιά τον αυτόνομων χώρων δεν το έκαναν. Μάλιστα πολύ συχνά έβλεπες ακόμα και στο biyond άτομα που είχαν και εγγραφή στο φόρουμ. Έτσι είναι γιατί οι διαχωριστικές δεν είναι ανάμεσα σε κτίρια αλλά σε αντιλήψεις που υπάρχουν σε κάθε χώρο.

από αντι-ΣΕΚ 18/10/2004 8:30 μμ.


Το ότι οι ΣΕΚίτες είναι σταλίνες του κεράτα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει βία εις βάρος τους. Δεν καταλαβαίνω τη λογική "σε ψάχνω να σε βρω". Είναι σα να λέμε ότι στην Αγγλία που είναι οι ΣΕκίτες πιο δυνατοί θα δέρνουν τους αναρχικούς, και στην Ελλάδα οι αναρχικοί τον Πέτρο (αμαρτία ρε παιδιά!). Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επικρατήσει το δίκαιο το ισχυρότερου και το κίνημα θα πάει φούντο. Ο σταλινισμός-τραμπουκισμός-ρεφορμισμός του ΣΕΚ θέλει πολιτική απάντηση. Και μην ταυτίζετε το Φόρουμ μαζί τους.

από ΒρΑστός 18/10/2004 8:46 μμ.


Τα κοινωνικα φορουμ, διαδηλωσεις τυπου Σηατλ κλπ τελειωσαν, το καθενα ειναι μικροτερο απο το προηγουμενο. Τωρα που απελευθερωθηκε το Αιρακ δεν υπαρχει λογο υπαρξης.

από ενας 18/10/2004 9:20 μμ.


Όταν μιλάμε για το beyond πρέπει να ξέρουμε και τι λέει. Καλά παιδιά αλλά η κριτική που κάνουν προς το φόρουμ είναι αριστερίστικη και ελιτίστικη αν και αρκετά διαδεδομένη και στην αριστερά και στην αναρχία. Μέσες άκρες και αν αφαιρέσεις κάτι ειδικές λέξεις όπως αντιεξουσία και άλλες, και οι Ναρίτες και οι κουκουέδες θα συμφωνούσαν. Δεν το λέω για να υποτιμήσω τα παιδιά αλλά αν προτάσεις και ειδικά στην Αγγλία το ζήτημα της επανάστασης, και το θεωρείς βασικό κριτήριο για τι συμμαχίες σου τότε είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Εκεί κάθε άνθρωπο κάθε στιγμή τον κοιτάζουν 10 κάμερες και το θέμα είναι αν το φόρουμ βάζει αιτήματα που δεν ανατρέπουν το σύστημα? Είδα σε κάτι γραφικά στο site του beyond ένα μπουκάλι αναμμένο και σκεφτόμουν ότι στην Αγγλία έχουν να το δουν ζωντανά πολλές δεκαετίες. Και μετά λέμε ότι το να ζητάμε φορολογία για τους πλούσιους είναι ρεφορμισμός. Δεν ξέρω μπορεί και να είναι, αλλά είναι πιο πειστικός από από επαναστατικές διακηρύξεις που με όλη την καλή θέληση αυτών που τις κάνουν δεν μπορούν ούτε καν σαν αστείο να ακουστούν. Με αυτό δεν λέω ότι πρέπει να εγκαταλείπουμε τον ριζοσπαστισμό για χάρη του ρεαλισμού, αλλά να μην είμαστε εξαιρετικά αυστηροί και αυστηρές στα κριτήρια που θέτουμε και στις κριτικές που κάνουμε. Δεν συζητάμε σε δοκιμαστικό σωλήνα αλλά στην πραγματική ζωή και αυτή δεν είναι προσαρμοσμένη στις δοξασίες μας.

από km@ 18/10/2004 9:34 μμ.


σε λέει κάτι σα σύνολο. Όπως και το ESF αποτελεί άθροισμα διάφορων δυνάμεων με διακριτή άποψη για τα πράγματα. Κατά τα άλλα θα ήθελα να συστήσω αναμονή μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι "ξενιτεμένοι" για να μας διηγηθούν τι συνέβη. Η τζάμπα κριτική και ο αυτόκλητος ισοθεϊσμός ορισμένων εξυπηρετεί μόνο τις σέχτες τους.

από αναδημοσιεύω 18/10/2004 9:48 μμ.


από Α.Γ. 1:23μμ, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 Λοιπόν, ναι, η υπηρεσία ασφάλειας του SWP έδωσε έναν τουλάχιστο σύντροφο στους μπάτσους οι οποίοι τον συνέλαβαν. Αυτό μου το είπε ο ίδιος προσωπικά έξω από το αστυνομικό τμήμα του Charing Cross. Το όνομά του είναι Χαβιέρ Ρουίθ (Javier Ruiz) και δεν είναι καθόλου "μπαχαλάκης", ό,τι και αν σημαίνει αυτό, είναι μέλος της συλλογικότητας του London Indymedia. Ο Χαβιέρ δεν συνελήφθη στα επεισόδια του King's Cross, εκεί που πιάσαν τον Κωνσταντίνο και νομίζω και τον Αλέσσιο, αλλά μετά, κάτω από την εξέδρα στο Τραφάλγκαρ όπου κατέληξε η πορεία. Εκεί, κατά (μία ακόμα) παραβίαση των συμφωνηθέντων από όλους τους Ευρωπαίους, το SWP και οι παρατρεχάμενοί του κατέλαβαν την εξέδρα και άρχισαν να κάνουν ομιλίες ο ένας μετά τον άλλο με διάφορες ιδιότητες. ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΠΑΤΣΟΙ (!), οι οποίοι ανενόχλητοι φωτογράφιζαν και κινηματογραφούσαν ό,τι κινείτο, ενώ αμέριμνοι από πάνω οι "σοσιαλιστές εργάτες" μιλούσαν κατά του πολέμου. Μετά τους μπάτσους υπήρχε ένα λυόμενο κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους διαδηλωτές/ακροατές. Δηλαδή, επαναλαμβάνω αν δεν το καταλάβατε, οι ομιλητές (SWP-Λίβιγκστον-Κοινοβούλιο των Μουσουλμάνων της Βρετανίας) ήταν μαζί με τους μπάτσους από μέσα από τα κάγκελα, και οι διαδηλωτές/τριες απ' έξω. Τότε ο Χαβιέρ, βλέποντας ότι παραβιάστηκε η αρχή ότι δεν γίνονται ανακοινώσεις ή όμιλίες αλλά μόνο μουσική, σκέφτηκε ότι τουλάχιστον ας αξιοποιηθεί η παραβίαση και να γίνει μια ανακοίνωση για τους συλληφθέντες. Προσπάθησε λοιπόν να πλησιάσει την εξέδρα και να ζητήσει να τον αφήσουν να πει στον κόσμο ότι υπάρχουν δύο συλληφθέντες από τα επεισόδια στο Κινγκς Κρος. Παρένθεση/φλας μπακ: στο σημείο αυτό, το Κινγκς Κρος δηλαδή, οι διαδηλωτές/-τριες από τους αυτόνομους χώρους προσπάθησαν να μπουν στην πορεία γύρω στις 2.30 ώρα Λονδίνου, και οι μπάτσοι τους περικύκλωσαν και τους εμπόδισαν αναιτιολόγητα (στην ουσία απλώς η περικύκλωση έγινε τότε, αλλά σύμφωνα με μία αξιόπιστη μαρτυρία ο καθένας απ' αυτούς είχε δυο και τρεις μπάτσους από δίπλα του από τη στιγμή που έφευγε από το σπίτι του). Τότε λοιπόν, καθώς ο Χαβιέρ προσπαθούσε να μπει από τα κάγκελα και να τα πεί αυτά (διότι οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν τα ξέρανε), ένας από την υπηρεσία τήρησης της τάξης των οργανωτών κάλεσε τους μπάτσους και τον συνέλαβαν. Ήταν εξοργισμένος και μου είπε ότι σκόπευε σήμερα ή αύριο να συντάξει γραπτή καταγγελία που να τα εξηγεί όλα αυτά. Δεν συγκράτησα πού ακριβώς θα τη δημοσιεύσει, αλλά φαντάζομαι ότι θα την βάλει και στο Ιντυμίντια του Λονδίνου. Δεν έχετε παρά να περιμένετε να τη διαβάσετε. Γενικώς όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές συνιστώσες του κινήματος, και ιδίως οι Ιταλοί (π.χ. ο Πιέρο Μπερνόκι των COBAS) ήταν έξαλλοι με το καπέλωμα που έφαγαν και νομίζω ότι σύντομα θα ακουστούν διάφορα, γιατί όλο αυτό τον καιρό φαινόταν σε όλους προς τα πού πάει το πράμα αλλά πολλοί αυτολογοκρίνονταν για να μη βλάψουν τη διοργάνωση. Τώρα που εξέλιπε αυτός ο παράγοντας, πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν τα ζητήματα διότι τέτοιες κουτοπονηριές και μικρότητες δεν οφελούν κανέναν, ούτε το Φόρουμ ούτε την οργάνωση που τις κάνει. Δηλαδή τι κατάλαβε τώρα το SWP με όλα αυτά τα καραγκιοζλίκια; Μπορεί έτσι να εντυπωσιάσει και να στρατολογήσει κάμποσα νέα παιδιά, (που και αυτά θα φύγουν μετά από κάνα χρόνο αν έχουν πολιτικοποιηθεί σε αυτή τη βάση), αλλά η αξιοπιστία του έχει νομίζω τρωθεί ανεπανόρθωτα σε όλη την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αριστερά (για τον αντιεξουσιαστικό χώρο δεν μιλάω γιατί εκεί ήδη στερούνταν οποιασδήποτε αξιοπιστίας). Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο να υψώσουμε τους τόνους. Δεν ωφελεί κανέναν να σιωπούμε.

από κάστορ(ας) 18/10/2004 10:03 μμ.


οι ΣΕΚίτες είναι καλύτεροι απο τους ΝΑΡίτες και τους ΚΚΕδες;; Εμ, βέβαια τόση παρουσία στο λαϊκό κίνημα τους έχει καταξιώσει στα μάτια του λαού...

από κάστορ(ας) 18/10/2004 10:08 μμ.


και η LCR ήταν αγανακτισμένοι με την στάση του SWP να μινιμάρει ακόμα και τα μίνιμουμ συνθήματα των Φόρουμ για χάρη της συμμαχίας με τους αριστερούς εργατικούς και να περιορίσει το ΕΚΦ στο "έξω ο Μπους". Αυτό φάνηκε από τις ομιλίες του Πιερό και του Μπεζανσενό στην συζήτηση για το δημόσιο και τις ιδιωτικοποιήσεις.

από ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ 19/10/2004 1:14 πμ.


Τα πράγματα είναι σοβαρά, όχι μόνο για όλα αυτά που γράφονται για τις συλλήψεις αλλά για πολύ περισσότερα που θα τα πούμε. Μασσημένα κάτι γράψαμε και στην Εποχή. Ας μην χαίρεται όμως κανείς και καμία που το Φόρουμ δεν γνώρισε ανάπτυξη φέτος. γιατί ο μόνος που ωφελείται από αυτή τη σχετική συρρίκνωση είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η πατριαρχία και η πολεμοκαπηλεία. Η συρρίκνωση φέτος οφείλεται βέβαια σε ένα βαθμό σε κάποιες κοντόφθαλμες και κερδοσκόπες πολιτικές οργανώσεις, αλλά περισσότερο οφείλεται σε γενικότερα αδιέξοδα του κινήματος τα οποία πρέπει σοβαρά να αντιμετωπίσουμε η κάθε πολιτική παράταξη της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων ή του αντιεξουσιαστικού χώρου με το δικό της τρόπο βέβαια. Το τέταρτο κοινωνικό φόρουμ θα γίνει στην Ελλάδα και εμείς έχουμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας και στους Ευρωπαίους συντρόφους και συντρόφισσες ότι θα είναι κοινωνικό, δημοκρατικό, πολύχρωμο σε απόψεις και συμμετοχές, μαζικό και κινηματικό. Θα έλεγα κάθε κριτική που κάνουμε να κατατείνει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αυτά προς το παρόν.

από ελενη 19/10/2004 6:51 πμ.


οι κυριοι "ψηφιζουμε πασοκ χωρις αυταπατες" τι εχουν να πουν για ολα αυτα;βλεπω πως τις τακτικες του κκε τις ακολουθει το σεκ αγγλιας.οι "δικοι" μας τι αλλη θεση θα παρουν απο το να αποκηρυξουν αυτο που συνεβη ή να σφυριξουν αδιαφορα;παντως αποδειχτηκε περιτρανα ποσο λαθος κανουμε οταν αφηνουμε τις καταστασεις στα χερια αλλων ενω βλεπουμε οτι οι συμφωνιες αθετουνται και καλα για να μην δημιουργησουμε προβλημα στο χωρο ή για να μην γινουμε ρομπα στην ατιμη κοινωνια...

για διάβασε λοιπόν τι έγραψε για την εισβολή στο χώρο του ESF ο Lee Jasper, σύμβουλος του Livingstone. Το γράμμα δημοσιεύτηκε σήμερα στην αντικαπιταλιστική-ριζοσπαστική-media partner (!) του ESF εφημερίδα Guardian: http://www.guardian.co.uk/letters/story/0,3604,1330357,00.html ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί όσους έκαναν αυτή τη δράση ώς ρατσιστές και κλέφτες, καθώς εκείνη την ώρα γινόταν ομιλία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη, και καθώς μετά την αποχώρησή μας εξαφανίστηκε, υποτίθεται, ένα κινητό τηλέφωνο. Προφανώς δεν υποτιμάμε τους χιλιάδες συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο ESF- αν το κάναμε αυτό δε θα ήμασταν στο Alexandra Palace το Σάββατο το βράδυ. Αντίθετα- σκοπός μας ήταν να δείξουμε ότι όλος αυτός ο κόσμος -με καλές προθέσεις, δεν το αμφισβητώ αυτό- βρέθηκε στο ESF καπελωμένος από το SWP και τον επικεφαλής της Metropolitan Police και αρχηγικό μέλος του Κόμματος του Πολέμου... και μια μικρή διόρθωση στον Α.Γ: ο Αλέσσιο δε συνελλήφθη στο Kings Cross αλλά δίπλα στην εξέδρα του ESF, μαζί με τον Χάβι- και οι δύο προσπάθησαν να ανέβουν στη σκηνή και οι stewards του Stop the War και της MAB (Muslim Associaton of Britain) τους έδωσαν, συντροφικότατα, στους μπάτσους!

από Tina Becker 19/10/2004 7:57 μμ.


Σε όσα λέει ο Jasper απαντά με επιστολή της η Τίνα Μπέκερ, από το ΚΚ Μ Βρετανίας, στον σημερινό Γκάρντιαν Letter to The Guardian on European Social Forum As a communist, I have many disagreements with the anarchists and autonomists who stormed the stage at the anti-racist and anti-fascist session at the European Social Forum. However, Lee Jasper and others are very wrong to suggest that this protest "had nothing to do with how the event was organised" (Letters, October 17). The fact is that mayor Ken Livingstone (who was supposed to speak at the disrupted session) has run preparations for the ESF with an iron fist. He, not the thousands of ESF activists, decided how the ESF budget should be spent. Speakers and chairs at the main ESF meetings were exclusively friends and political allies of Ken's. While the first two events in Florence (2002) and Paris (2003) were largely inclusive celebrations of the European left, this year's event - while still very worthwhile - caused widespread alienation due to the bureaucratic and arbitrary way it was staged. This probably contributed to the fact that the London ESF was under half the size of the Paris event. Clearly, many ESF activists and anti-capitalist groups felt excluded and simply left the process (including the Wombles, the group behind the protest). Even the volunteer group Babels, who provided all the simultaneous interpretations at the event, have now publicly complained about "exclusion of many people, organisations, networks, groups, and even countries", with the result that the Forum "has been entirely dependent on the state. (.) The organisation of the ESF in this way has had disastrous consequences for the self-development of our movements." I myself have been excluded twice from meetings of the ESF coordinating committee. My crime? I have written extensively and openly about the challenges and problems of the ESF in the pages of the Communist Party's Weekly Worker. Tina Becker Communist Party of Great Britain http://www.cpgb.org.uk/esf/index.html

από me 19/10/2004 11:43 μμ.


Όσα λες με βάση τις δικές μου εμπειρίες μοιαζουν σωστα. Όμως δεν μου αρέσουν οι προγραφες. Αν αυτοι του swp είναι μαλάκες δεν ειναι απάντιση να γίνουμε καιεμείς.

από antonymous 20/10/2004 12:39 μμ.


και το εκνευρισμένο ύφος στην πρώτη δημοσίευση είναι λόγω των απαράδεκτων πραγμάτων που είδα αυτό το σ/κ. Είμαι ήρεμος άνθρωπος, πίστεψέ με- έπιασα τον εαυτό μου να βρίζει τους stewards και προσπαθούσα να θυμηθώ από πότε έχω να βρίσω στα σοβαρά άνθρωπο. Αλλά να δίνουν συντρόφους μας στους μπάτσους και να παραμείνουμε ήρεμοι, ε αυτό είναι αδύνατον (και τον Χάβι ρε, αν είναι ποτέ δυνατόν, από τους ελάχιστους που επέμενε να συνεργαστεί μαζί τους παρότι έβλεπε τη μαλακία που τους δέρνει)

από διαστημόγυφτος 20/10/2004 3:35 μμ.


αν επιβεβαιωθούν όλα αυτά μιλάμε για μεγάλη ντροπή. και αν εχουμε ξαναδει κοσμο να "δίνεται" από "συντρόφους". (το κομα του λαου κάτι θα ξερει..), αυτό με τα καγκελα και τον κοσμο απο πισω - ομιλητές και μπάτσους μπροστά, είναι απλώς ανήκουστο! ελπίζω να διαψευστει υπεύθυνα και με στοιχεια, αν και δε το βλέπω.

από ανάρχας 21/10/2004 9:52 μμ.


Μάλλον σύντροφοι έχουμε πολύ σύντομη μνήμη... Στην Θεσσαλονίκη το 2003 αν δεν ήταν το ΣΕΚ οι μπάτσοι θα μας είχαν πάρει φαλάγγι... Τι θα έκανε το ΚΚΕ ή το ΝΑΡ αν ήταν στη θέση που ήταν οι ΣΕΚΙΤΕΣ; Ο Καρανίκας,ξέρουμε εμείς στη Θεσσαλονίκη, και η Αυγή θα μας πατρονάρουν;

από αντισταλιν 22/10/2004 1:45 πμ.


περίμενε, αν ποτε τα καταφερουν να μεγαλωσουν, μια και συνεχεια φουσκωνουν και ξεφουσκωνουν, θα μας σφαζουν με τις φαλτσετες.

από σταλίνας 08/12/2004 8:53 μμ.


οι ΣΕΚίτες είναι ως γνωστό τροτσιστές. Αυτ'οπου εσείς αποκαλείτε "σταλινισμό" είναι μάλλον νοοτροπία που ξεπερνάει πολιτικούς χώρους, οπότε είναι τόσο άδικο για δαύτους να τους αποκαλείτε "σταλινικούς", όσο και για εμάς να μας ταυτίζετε με τον κάθε καραγκιόζη...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License